×
سیاسی
شناسه خبر : 182417
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/04/31 ساعت 09:30
بدعت خطرناک

عبدالله گنجی*

بدعت خطرناک

اولین بار است که در چینش مدیران کشور پس از یک انتخابات، قوم و مذهب و امتیازبندی شیعه- سنی به گفتمان مسئولان امر تبدیل می‌شود و این روند می‌تواند ابعاد خطرناکی پیدا کند.

نورنیوز - گروه سیاسی: اولین بار است که در چینش مدیران کشور پس از یک انتخابات، قوم و مذهب و امتیازبندی شیعه- سنی به گفتمان مسئولان امر تبدیل می‌شود و این روند می‌تواند ابعاد خطرناکی پیدا کند.

آنچه فاجعه است اینکه ابتدا ایران را تجزیه شده فرض می‌کنند و حق‌السهم می‌دهند و سپس نام آن را «وحدت ملی» می‌گذارند و گویی ایران فقط دو قوم کرد و بلوچ دارد و تمام و به این فکر نمی‌کنند که بعدش چه خواهد شد!
اشکال دوم این است که اهل سنت را اقلیت فرض می‌کنند، حال آنکه در قانون اساسی جزء اصل مربوط به رئیس‌جمهور (پاسدار مذهب رسمی) موضوع صرفاً مسلمانی است و اهل سنت ایران در قانون اساسی و در قوانین موضوعه اقلیت محسوب نمی‌شوند، به همین دلیل نمایندگان آنان در مجلس نیز ثابت نیستند و بین ۱۸ تا ۲۲ نفر در نوسان هستند. 
آنچه ریاکارانه و پرسروصدا انجام می‌شود، ایجاد قدرالسهم است. مثلاً تاکنون گفته شده است چند آذری در کابینه و استانداری‌ها و ... باشند؟ یک وقت پنج آذری عضو کابینه‌اند، یک روز دو نفر و یک روز یک نفر و ممکن است یک دوره اصلاً نباشد. عدم تقسیم قومی یعنی همین.
اهل سنت ممکن است چهار آدم شایسته وزارت و ۱۰ فرد شایسته استانداری و ده‌ها معاون وزیر داشته باشد و این بدون توجه به مذهب آنان باشد. چرا باید آن چهار شایسته بشود یک نفر و منت هم بگذاریم. مگر مقام معظم رهبری که فرماندهی نیروی دریایی را به امیر شهرام ایرانی سپرد، به خاطر سنی بودن وی بود یا اعلام کردند که می‌خواهند چنین کنند؟
آن فرد سرباز شایسته اسلام و کشور بود و حکم گرفت. آیا رهبری با این فرض به او حکم دادند که ارتش دارای چهار نیرو است و باید یک نفر از فرماندهان چهارگانه سهم اهل سنت باشد؟ حتماً خیر.
وقتی همه مسلمان هستند، شایستگی نباید از دریچه مذهب و قوم باشد. در دولت روحانی معاون وزیر اهل سنت و سفیر و. بود، اما سروصدایی نبود. از منظر قومی، وقتی شما یک وزیر یا معاون وزیر کرد می‌گذارید یا یک بلوچ را منصوب می‌کنید (چون بلوچ است) به این فکر کرده‌اید القای این سهمیه می‌تواند قیام‌های اقوام دیگر را به همراه داشته باشد؟
اگر کسی شایسته است نباید قوم و مذهب عامل شایستگی آن باشد. مگر همین ظریف یا طیب‌نیا را که وزیر گذاشتند ابتدا چک کردند که فارس و شیعه هستند، سپس منصوب کردند؟ مگر پزشکیان که تأیید صلاحیت شد، علت آن آذری بودن بود؟
به فردایی بنگرید که بختیاری‌ها بگویند پس وزیر ما کو؟ لرستانی‌ها بگویند استاندار ما کو؟ قشقایی‌ها بگویند پس ما چی؟ عرب‌ها، کرمانج‌ها یا ترکمن‌ها و ... در مقام رقابت برآیند و حس کمتری و تبعیض ریشه سراسری پیدا کند. سهامی- قومی کردن مدیران کشور امری خطرناک است و فردا که روند شد همه شایستگی را هم باید کنار گذاشت و حتماً باید از قوم من کسی در کابینه یا معاونین رئیس‌جمهور باشد، وگرنه ما نادیده گرفته شده‌ایم و حق ما ضایع شده است!
اگر اهل سنتی توانایی مثلاً وزارت جهاد را دارد، بسم‌الله، بدون توجه به مذهب اقدام کنید. جناب ظریف در این فضای حساس حتی بلد نیست ادبیات مناسب را استخدام کند و امتیازبندی شیعه و سنی می‌کند و فکر نمی‌کند که توده چگونه باید بفهمد و چرا در نماز جمعه منجر به توهین به وی می‌شود؟ جایگاه‌های تخصصی روشن است و کاربلدی و ویژگی‌های عمومی هم روشن است، اما اگر اصل اول انتصابات قوم و مذهب شد، شما مرعوب سیلی خواهید شد که خود به راه انداخته‌اید و باید توقعات قومی شده و ترس از مسائل امنیت ملی برای شما مدیر بچینند، نه شاخص‌هایی که رئیس‌جمهور انتخاب شده تجویز می‌کند. مثلاً فرض کنید با شاخص‌های هجده‌گانه رئیس‌جمهور از هموطنان عرب فردی پیدا نشد و شمایی که به اکراد و ترکمن به خاطر قوم و مذهب‌شان، وزیر داده‌ای چه جوابی به آنان خواهی داد؟ مثلاً اگر سه عرب در تراز وزارت بودند شما باید دو نفرشان را کنار بزنی، چون آنان باید یک سهمیه  داشته باشند؟
این امور اقدامی است نه اعلانی و بوق و کرنایی. نگارنده قبلاً به مسئولان عالی کشور کتباً این را نوشته‌ام که از شایستگان همه ملت باید بهره برد، اما اگر وزارتخانه‌ها را بین ۱۰ قوم و دو مذهب و سه دین دیگر تقسیم کنید، تنها چیزی که نخواهید داشت «کابینه کاری» است.

*روزنامه‌نگار

روزنامه جوان


روزنامه فرهیختگان
نظرات

آخرین اخبار
انسداد شبانه تونل نیایش و پل صدر
قیمت‌گذاری بحث‌برانگیز فیلم‌-کنسرت «بازی تاج و تخت»
واکنش حزب‌الله به جنایت رژیم صهیونیستی در لبنان
بحران جدید در استقلال؛ جنپو قراردادش را فسخ کرد
جاده چالوس از امروز یک‌طرفه شد؛ جزئیات محدودیت تردد
جزئیات توسعه نیروگاهی ایران در دوران جنگ و امروز
افتتاحیه جام جهانی زیر سایه اعتراضات خیابانی و تهدید به خشونت
درخواست ویژه عراق از فیفا؛ پیراهن مشکی برای شب عاشورا در جام جهانی
واکنش وزارت خارجه به اظهارات رئیس‌جمهور لبنان
کاظمی: امتحانات پایه‌های 11 و 12 نهایی و حضوری است
پایان فعالیت سارقان قلابی در جهانشهر کرج
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 16 خرداد 1405 +جدول
اجرای پروژه ملی انرژی خورشیدی در واحدهای صنفی تهران
کنایه دنیرو به ترامپ در افتتاحیه جشنواره ترایبکا
سفر وزیر کشور پاکستان به تهران با پیام ویژه برای رهبر ایران
نخست وزیر لبنان: مشکلات جنوب، دغدغه تمام کشور است
وقوع چند انفجار در بحرین
میان سند و سایه؛ پرونده‌ای که دوباره زنده شد
مرگ 3 نفر در تصادف شاخ‌به‌شاخ دو پراید
گزارش فائو: ثبات نسبی اما بالا در قیمت جهانی مواد غذایی
احتمال رعد و برق و گرد و خاک در نیمه شمالی تهران
جلسه ویژه مجلس با وزیر نفت درباره ناترازی انرژی
بورس در اولین روز هفته صعودی ماند
انتقاد شدید معاون وزیر خارجه از گزارش جدید آژانس و تحرکات شورای حکام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران‌(147) «خرم آباد»
ماجرای بازداشت مهاجم تیم عراق در ورود به آمریکا چه بود؟
نورنما | کوچه دو طبقه در کاشان
چگونه پهپادهای ارزان ایران معادلات نبرد را تغییر دادند؟
احداث مسیر جایگزین پل B1 در البرز آغاز شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 16 خرداد 1405
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 16 خرداد 1405 + جدول قیمت ها
اعتراف وزیر انرژی آمریکا: کاهش قیمت بنزین بدون توافق با ایران ممکن نیست
مقام عراقی: بغداد از پرداخت عوارض تنگه هرمز مستثنی است
موفقیت تاریخی ناسا : جت X-59 دیوار صوتی را شکست
«تهران کنارت» پرمخاطب‌ترین فیلم هفته با 87 هزار مخاطب
تاوان حمایت از تل‌آویو؛ برلین از قطار قدرت جا ماند
بازگشت پرویز ثابتی به سینما؛ فیلم جدید درباره ساواک کلید خورد
چرا پنتاگون ارسال موشک‌های تاماهاک به آلمان را لغو کرد؟
افت شدید محبوبیت رئیس‌جمهور آمریکا در نظرسنجی‌ها
افزایش 21 درصدی کرایه اتوبوس و ناوگان مسافری از امروز
جدول کامل کنسرت‌های تهران و تبریز منتشر شد؛ از علیرضا قربانی تا کینگ رام
آغاز صدور احکام جدید بازنشستگان تأمین اجتماعی + زمان واریز معوقات فروردین و اردیبهشت
مطالبات گندم‌کاران هنوز پرداخت نشده است
شرایط ثبت‌نام و قیمت 5 خودروی وارداتی در طرح جدید فروش اعلام شد
جزئیات وام مسکن 400 میلیونی برای خانواده‌های دارای فرزند اعلام شد
تماس‌های فشرده رئیس پارلمان لبنان با مقامات آمریکایی فاش شد
قرارداد 2 میلیارد دلاری آمریکا برای فروش پدافند ضد پهپاد به کویت
انتقاد تند عضو کنگره آمریکا از نتانیاهو و نفوذ تل‌آویو در واشنگتن
چرا پنتاگون از فعالیت‌های اطلاعاتی اسرائیل نگران شده است؟
چرا برخی افراد پس از طلاق دچار افسردگی و اضطراب می‌شوند؟