×
اقتصادی
شناسه خبر : 182363
تاریخ انتشار : شنبه 1403/04/30 ساعت 15:56
کلاف سردرگم تصمیمات خودرویی

گزارش "جام جم" از تصمیمات سوال برانگیز در حوزه خودرو

کلاف سردرگم تصمیمات خودرویی

نگاهی به قیمت خودروهای کارکرده نشان می‌دهد کاهش اندکی اتفاق افتاده که برخی فعالان این بازار دلیل اصلی آن را خبر واردات خودروهای کارکرده می‌دانند. در نگاه اول این موضوع بسیار مطلوب است اما نکته ماجرا اینجاست که مصوبه واردات خودرو تا چه حد قابلیت اجرا دارد و می‌تواند در بلندمدت به تنظیم بازار منجر شود؟

نورنیوز - گروه اقتصادی: نگاهی به قیمت خودروهای کارکرده نشان می‌دهد کاهش اندکی اتفاق افتاده که برخی فعالان این بازار دلیل اصلی آن را خبر واردات خودروهای کارکرده می‌دانند. در نگاه اول این موضوع بسیار مطلوب است و حباب قیمتی آن تخلیه و خودروها برای مصرف‌کنندگان با بهای کمتر قابل استفاده خواهد بود اما نکته ماجرا اینجاست که مصوبه واردات خودرو تا چه حد قابلیت اجرا دارد و می‌تواند در بلندمدت به تنظیم بازار منجر شود؟

از سوی دیگر برخی منتقدان مطرح می‌کنند مصوبه واردات خودروهای کارکرده سال گذشته باید ابلاغ و اجرا می‌شده و چرا اکنون در پایان دولت سیزدهم به اجرا درآمده است. همچنین تامین ارز چگونه انجام خواهد شد و چه کسانی می‌توانند خودروی کارکرده وارد کنند. اینها سوالاتی است که مطرح می‌شود و در ادامه گزارش به پاسخ‌های آنها پرداخته‌ایم.موضوع واردات خودرو و همچنین تنظیم بازار همواره یکی از دغدغه‌های اصلی روزنامه جام‌جم بوده است. از سال گذشته تاکنون برای به نتیجه رسیدن این موضوع گزارش‌های زیادی نوشتیم و جدید‌ترین آن مربوط به اواسط تیرماه با عنوان واردات خودرو در جاده آشفتگی است. در این گزارش هم دوباره به موضوع معضلات واردات خودرو اشاره کرده‌ایم. 

بهار۱۴۰۱ مصوبه واردات خودرو به دولت ابلاغ شد و در آن زمان این انتظار وجود داشت که با واردات خودرو، این بازار تنظیم شود. در آن سال اعلام شد که واردات خودرو به‌زودی انجام می‌شود و متقاضیان برای دریافت باید ۵۰۰میلیون تومان در حساب‌های وکالتی خود بلوکه کنند اما با این‌که اکنون در پایان فعالیت دولت سیزدهم هستیم، وعده تنظیم بازار خودرو با واردات محقق نشد. نگاهی به آمار و ارقام واردات خودرو نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲حدود ۱۱هزارو۲۳۶ دستگاه خودرو به ارزش۲۲۳ میلیون و ۸۶۱هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است.این در حالی است که در ثبت‌نام برای خودروهای وارداتی حدود ۱۳۰هزار نفر ثبت‌نام کرده بودند. از ابتدای امسال تاکنون هم ۸۲۵۶دستگاه وارد کشور شده که نشان می‌دهد دولت باید بیش از ۱۰۰هزار خودرو به متقاضیانی که در آن زمان ثبت‌نام کرده بودند، تحویل دهد. 
 
مشکل ارز داریم یا نداریم؟
یکی از مشکلاتی که به‌عنوان عاملی مطرح می‌شود که واردات خودروبا کندی انجام ‌شود،بحث تامین ارز است؛ هرچند بانک مرکزی گزارش داده از ابتدای سال تا ۲۲ تیرماه سهم ارزبری خودرو حدود سه میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که چندی پیش سیدجواد حسینی‌کیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در مورد عدم ابلاغ آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده از سوی دولت گفته بود وقتی ارز نباشد، دچار مشکل می‌شویم و حالا هم کمبود ارز مانع از ابلاغ آیین‌نامه و اجرای قانون واردات خودروهای کارکرده شده است.وی همچنین در آن زمان پیشنهاد داده بود راهکار خروج از این بن‌بست، استفاده از ارز ایرانیانی است که در خارج از کشور، ارز موجود دارند، باید بانک مرکزی منشاء ارز آنها را بررسی کند و پس از تایید بانک مرکزی بتوانند با ارز خود خودرو وارد کنند تا این مشکل در شرایط فعلی حل شود. 
 
شرایط واردات
در شرایط واردات خودرو تاکید شده زمانی که این خودروها وارد کشور می‌شود، باید در بورس کالا عرضه شود و قرعه‌کشی صورت بگیرد اما با شرایط ویژه ظاهرا این موضوع کنار گذاشته شد. طرح واردات خودروهای دست‌دوم بلاتکلیف مانده بود و حالا علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت سیزدهم اعلام کرده واردات خودروهای کارکرده از سال ۲۰۱۹ به بعد آزاد شده است. 
شرط دوم این است که این خودروها باید استانداردهای روز اروپا را داشته باشند، در حالی که قبلا اعلام شده بود خدمات پس ازفروش این نوع واردات، معضل اصلی است. شرط بعدی مشخص‌بودن منشاء تامین ارز واردات است که از مهم‌ترین شروط برای واردات خودروهای کارکرده در نظر گرفته شده است. برخی کارشناسان بر این باورند افراد عادی قادر به واردات خودرو نیستند و همچنین نکته قابل توجه اینجاست که منشاء ارز باید کشور خارجی باشد. از سوی دیگر به‌دلیل شرایط تحریمی شاید گمرکات کشورهای مختلف صادرات خودرو به گمرک ایران را با تردید انجام دهند و حتما نیاز به پشتوانه دولتی دارند. 

خودروهای کارکرده در جاده ابهامات
سال گذشته وعده داده شد که ۳۵ هزار خودرو وارد کشور خواهد شد و برای این موضوع ۱۳۰هزار نفر اقدام به ثبت‌نام کردند. نکته قابل توجه اینجاست که از زمان اعلام این وعده تاکنون هنوز این تعداد خودرو وارد کشور نشده است. فرهاد احتشام‌زاد، فعال واردات خودرو و نایب‌رئیس اسبق انجمن واردکنندگان خودرو به خبرنگار جام‌جم گفت: بر اساس ماده ۲ قانون واردات خودرو باید کمیته‌ای توسط وزارت صنعت، معدن وتجارت وبانک مرکزی تشکیل شودکه با توجه به پایان عمردولت سیزدهم زمانی برای اجرای آن وجود ندارد و در دولت چهاردهم باید به نتیجه برسد.وی افزود: باید وزیر جدید صمت معرفی و همچنین تکلیف سیاست‌های ارزی بانک مرکزی مشخص شودکه به نتیجه رسیدن این موضوع چندماه زمان‌می‌برد.احتشام‌زاد تاکیدکرد: سقف‌واردات وهمچنین نحوه نقل‌وانتقال پول هم موضوعی است که هنوز مشخص نشده و باید توسط بانک مرکزی و همان کمیته‌ای که به آن اشاره شد، به تصویب برسد. 

* محمدحسین علی‌اکبری 


روزنامه جام جم
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کاهش فشار خون با شلوار داغ!
دیوارهایی که نفس کشیده و آب تولید می‌کنند
تبدیل زباله‌های هسته‌ای به هیدروژن امکانپذیر شد
ترمیم مینای دندان با کراتین
هشدار کمبود آب در یونان؛ وضعیت در پایتخت و مناطق اطراف جدی‌تر است
تظاهرات در فلسطین اشغالی
چین سومین ناو هواپیمابر خود را به آب انداخت
مقام نیجریه ای: ترامپ باید به خاطر اظهاراتش درباره نیجریه عذرخواهی کند
حملات هوایی رژیم اسرائیل به جنوب لبنان سه شهید و 11 زخمی برجا گذاشت
هر دو مسیر تونل رسالت امشب مسدود است
اختصاص درصدی از درآمد بازیکنان و مربیان خارجی به توسعه فوتبال دانش‌آموزی
رونمایی از پیراهن تیم ملی فوتسال دانش‌آموزان
قول 5 ساله پاکستان برای حذف همه موانع تجاری با ایران
عراقچی: جایزه صلح نوبل را به حامی جنایات رژیم صهیونیستی دادند
رئیس جمهور عراق خواستار مشارکت گسترده مردم در انتخابات پارلمانی شد
15 کشته و زخمی در جریان تعقیب و گریز پلیس آمریکا
گزارشگر سازمان ملل: اگر می توانستم  طلسم کنم جلوی جنایات اسرائیل را می گرفتم
مدارس برخی شهرستان‌های خوزستان فردا یکشنبه غیرحضوری شد
جلسه سران قوا برگزار شد
واکنش پرسپولیس به رأی اصلاحی کمیته استیناف؛ ابطال کنید
کشف جسد یک افسر اسرائیلی در جنوب غزه
فهرست تیم ملی اعلام شد
وزارت دادگستری آمریکا همچنان به دنبال تحقیقات درباره پرونده ترامپ-روسیه
رسانه‌های عراقی از خشک شدن دریاچه حمرین در استان دیاله عراق خبر دادند
نخست وزیر مجارستان جو بایدن را مسئول آغاز جنگ اوکراین دانست
تامین 3 میلیارد دلار برای واردات ماشین‌آلات و تجهیزات تولید
وزیر جنگ آمریکا: وضعیت کنونی جهان مانند آغاز جنگ جهانی دوم است
ائتلاف احزاب لبنانی: دولت، مداخله وقیحانه سفارت آمریکا را محکوم کند
تیم ملی والیبال ایران مقابل ترکیه پیروز شد
نفوذ دوباره رژیم صهیونیستی به جنوب سوریه
فوجیان، غول دریایی چین وارد میدان شد+فیلم
لاوروف: دستور پوتین درباره آزمایش‌های هسته‌ای در حال انجام است
پزشکیان به گلستان سفر می‌کند
گروسی: سایت‌های فردو، نطنز و اصفهان برای بازرسان ما غیرقابل دسترسی هستند
خبر بد در اردوی پرسپولیس
جدول لیگ برتر پس از اتمام بازی تراکتور و خیبر در هفته دهم
ارتش آمریکا یک میلیون پهپاد می‌خرد
وضعیت اسفناک فلسطینیان در زندان زیرزمینی اسرائیل
خیبر (2)- تراکتور (1) | شاگردان رحمتی رویای صدرنشینی را از تبریزی ها گرفتند+ خلاصه بازی
خارج‌ کردن توده 10 کیلویی از شکم یک بیمار
مصر خواستار انتقال به مرحله دوم توافق غزه و اجرای آتش‌بس در سودان شد
تاج: آمریکا به افسر امنیتی ایران ویزا نمی‌دهد؛ ولی تمام افراد باید حاضر باشند
نورنما | اسرار‌آمیز‌ترین افعی جهان
آبفا: سرانه مصرف آب در شمال تهران،860 لیتر برای هر نفر است!
بزرگترین کشف ماریجوانا سال جاری توسط پلیس ری
دمای 7 استان به صفر می‌رسد
قالیباف: هدف ما افزایش مبادلات ایران و پاکستان از 3 به 10 میلیارد دلار است
وزیر ارشاد: قصد مچ‌گیری از مدیران را نداریم
بیانیه وزارت کشور یمن در خصوص کشف یک شبکه جاسوسی+ فیلم
کشف شی تاریخی عصر آهن در اسلامشهر
X
آگهی تبلیغاتی