×
سیاسی
شناسه خبر : 181819
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/04/25 ساعت 12:21
پزشکیان در سیاست خارجی؛ اصولگرای اصلاح‌طلب

«نورنیوز» بررسی می‌کند

پزشکیان در سیاست خارجی؛ اصولگرای اصلاح‌طلب

کمتر کسی انتظار داشت نخستین گام‌های دکتر مسعود پزشکیان در قامت رئیس‌جمهور منتخب ایران، ترسیم مانیفست سیاست خارجی در قبال همسایگان، کشورهای منطقه، متحدان، اروپا و امریکا باشد؛ اما او در هفته‌ای که گذشت به سوال‌ها و ابهاماتی پاسخ داد که ساعتی بعد از اعلام پیروزی‌اش در حلقه‌های دور و نزدیک محیط پیرامونی کشورمان، مطرح و پررنگ شده بود.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: «دکتر مسعود پزشکیان، فوق تخصص قلب، نماینده ادوار مجلس و وزیر پیشین بهداشت است»؛ این جمله کوتاه، تمام آن چیزی بود که رسانه‌های مطرح جهان از نامزد مورد حمایت اصلاح‌طلبان در جریان رقابت‌ها می‌دانستند. برخلاف دانسته‌های‌شان از سعید جلیلی که سال‌ها در راس دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، مذاکرات نافرجام هسته‌ای را پیش برده بود.

قبل از برگزاری دور نخست انتخابات، محافل سیاسی و رسانه‌ای بر رصد و تحلیل مواضع و رویکرد سعید جلیلی و اندکی نیز محمدباقر قالیباف متمرکز بودند و بر همین اساس بعد از اعلام نام دکتر مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب ایران، علامت‌های سوال متعدد و ریزودرشتی از بطن رسانه‌ها سربرآورد؛ اینکه موضع رئیس‌جمهور تازه ایران درباره محور مقاومت چیست؟ مذاکرات پیوندخورده با برنامه هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها در دولت چهاردهم چگونه پیش خواهد رفت؟ آیا رئیس‌جمهور جدید به‌معنای دوستان و متحدان جدید است؟ تکلیف پرونده‌های قدیمی و گفت‌وگوهای نیمه‌تمام چه خواهد شد؟ و دست‌آخر اینکه ایران در دوران او به کدام‌سو می‌رود؟

مسعود پزشکیان از نگاه برخی از حامیانش نجات‌دهنده‌ای است که می‌خواهد به بحران‌های اجتماعی و اقتصادی با ترمیم پل‌های ارتباطی با جهان خاتمه دهد و از نگاه حامیان رقبایش در دوران تبلیغات، فردی بود که بنا دارد با دادن امتیازهای ویژه به اروپا و امریکا، تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی را کاهش دهد.  با اندکی تساهل و تسامح می‌توان ردپای هر دو دیدگاه در ساحت سیاست‌خارجی را در دولت‌های اصلاح‌طلب و اصولگرای قبلی به‌راحتی یافت؛ از غرب‌ستیزی گرفته تا شرق گریزی؛ از تکیه بر مذاکرات با امریکا و اروپا در دولت حسن روحانی گرفته تا توسعه روابط با روسیه و چین در دولت شهید رئیسی و پشتگرمی به جنوب جهانی در دولت محمود احمدی‌نژاد.

بر اساس این ریل تاریخی بود که در دوران تبلیغات دو گزینه مدام روی میز پزشکیان قرار می‎گرفت و از او خواسته می‌شد مواضعش را بر اساس آنها تعریف و شفاف کند؛ غرب یا شرق؟ دوستی یا دشمنی؟ اصولگرایی یا اصلاح‌طلبی؛ ارتباط یا انزوا؟ پل یا دیوار؟ مواردی که در لوای ظاهر دوگانه‌شان، ماهیت واحدی تحت عنوان سیاست «تک‌گزینه»‌ای دارد و در این ساحت، غرب و شرق یا منطقه و فرامنطقه، اجزائی متناقضند که جز در نفی دیگری، اثبات نمی‌شود.

پزشکیان در ایام انتخابات از تعامل سازنده با جهان بر پایه اصول بنیادین «عزت، حکمت و مصلحت» دفاع کرد و  در یک‌هفته گذشته گام‌های معناداری برای روشن‌کردن چشم‌انداز حرکتی دولتش ترسیم کرد که نخستینش نامه به سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان بود که فارغ از محتوای حمایتی‌اش، نشانه‌ای واضح از اولویت‌های دولت چهاردهم بود؛ رویه‌ای که در نامه به اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) تکرار و تقویت شد.

سومین پالس از سوی پزشکیان، یادداشتی به‌زبان عربی در روزنامه فرامنطقه‌ای «العربی الجدید» بود که طی آن اَبَراولویت سیاست خارجی ایران در دولت وی گسترش همکاری‌ها با همسایگان عنوان شد. دومین یادداشت بلافاصله او که به زبان انگلیسی و در «تهران تایمز» انتشار یافت، اما افق‌های دیگر را روشن کرد؛ افقی که در آن تنها رژیم صهیونیستی از ارتباط و تعامل مستثنی شده بود.

مسعود پزشکیان در واپسین یادداشتش، از سیاست «فرصت‌گرا» رونمایی کرد که با عبور از رویکرد تک‌گزینه‌ای، «تعادل» را به ارتباط با تمام کشورها بازمی‌گردانَد؛ ضمن اینکه همچنان همسایگان و کشورهای منطقه‌ای مقدم هستند و روسیه و چین دوست و هم‌پیمان.

آنگونه که رئیس‌جمهور منتخب در پیام خود به جهان جدید آورده، در اطلس سیاست خارجی دولت چهاردهم، رابطه با اروپا و امریکا نه کوچه بن‌بست است و نه شاهراه؛ بلکه مسیری پرفرازونشیب است که می‌تواند هموارتر از امروز باشد.

پزشکیان هم در بیانیه دیپلماتیک و هم در یادداشتهایش درباره اروپا و امریکا، تلویحا به رویکرد چندهفته اخیر اروپا پاسخ داد که روی دو ریل «میزان مشارکت در انتخابات» و «استقبال سرد از رئیس‌جمهور جدید» در حرکت بود تا به توهم نیازمندی ایران به ارتباط با قاره سبز یا امریکا دامن بزند؛ پزشکیان اما نشان داد ضمن بازدانستن مسیرهای ارتباطی، خریدار «سیاست تعامل انتقادی» اروپا نیست و به سیاست همکاری جدی با شرق جغرافیایی (نه شرق ایدئولوژیک) معتقد و وفادار است؛ از این منظر می‌توان تولد رئیس‌جمهوری را به نظاره نشست که به عنوان یک اصولگرای اصلاح‌طلب در عرصه سیاست خارجی و تعامل با جهان، به اصول مقید و به اصلاح پایبند است.


نورنیوز - امیر یوسفی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
عراقچی: قطعنامه 2231 باید در موعد مقرر خاتمه‌یافته تلقی شود
واکنش وزارت خارجه ایران به بیانیه گروه 7 درباره تحریم‌های شورای امنیت
دومین برد تیم والیبال زنان ایران در رقابت‌های آسیای مرکزی 2025
پزشکیان: انتقال پایتخت از تهران انتخاب نیست، اجبار است
اروپا در برابر تهدیدات ترکیبی روسیه زمان زیادی برای اتلاف ندارد
تزریق مرغ منجمد به بازار با نرخ مصوب 86 هزار تومان
تبادل 185 اسیر جنگی میان روسیه و اوکراین
اطلاعیه سفارت ایران در مسقط درباره درگذشت 2 شهروند عمانی
اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی برای مستمری‌بگیران
زاخارووا: اسنپ‌بک تعهدی برای دیگران ایجاد نمی‌کند
سردار نجات: اشتباه دشمن با واکنش محکم‌تری مواجه می‌شود
ماجرای عکس منتشر شده از خودروی تسلا در تهران چه بود؟
شمار قربانیان زلزله در فیلیپین افزایش یافت+فیلم
جزییات انفجار در آزمایشگاه دانشگاه تهران+تعداد کشته ومصدومان/فیلم
صلاح عبدالعاطی: حمله به کاروان «الصمود» دزدی دریایی است
فشار عفو بین‌الملل بر فیفا و یوفا برای تحریم تیم‌های اسرائیلی
هشدار نماینده مجلس: سیاست‌های ارزی بانک مرکزی نیاز به اصلاح فوری دارد
هشدار محیط زیست گیلان: دست به لاشه فوک‌های خزری نزنید
آتش‌نشان مشهدی مفقود شد
ماجرای ربوده شدن فعال آمریکایی در مسیر غزه
انهدام باند کلاهبرداری خرید و فروش خودرو در تهران
ماجرایی مسمومیت «بشار اسد» چه بود؟
جزییات بازداشت 2 شرور خیابانی در خیابان کارگر
معاهده مشارکت راهبردی جامع بین روسیه و جمهوری اسلامی ایران رسماً لازم‌الاجرا شد
نورنما | افتتاح بلندترین پل جهان در چین
«پسران هور» حاشیه‌ساز شد؛ کار سازندگان به عذرخواهی کشید
طلا در بازار جهانی منفجر شد
فیفا استقلال را در تله‌ای سنگین گرفتار کرد
مرحله دوم نیروگاه برق آلومینیوم المهدی در هرمزگان افتتاح شد
قرعه‌کشی حساس جام ملت‌های فوتبال آسیا؛ ایران مقابل کره جنوبی
سرنوشت کاروان صمود چه شد؟
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 10 مهر + جدول
نخستین کشتی ناوگان صمود به آستانه غزه رسید
هشدارهواشناسی برای شمال کشور+فیلم
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 10 مهر1404+ جدول
معمای نابرابری مالی در مرکز و حاشیه؛ 9هزار هزار میلیارد تومان در تهران
کفه استدلال چگونه به نفع تصویب CFT شد؟
ترافیک سنگین در محور چالوس+ادامه محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
سعید افروز با شکستن رکورد جهان طلا گرفت
16 ساله ها گواهینامه موتورسیکلت می گیرند+جزییات و فیلم
دیدار قالیباف با آیت‌الله شیخ جعفر سبحانی از مراجع عظام تقلید
قیمت نفت جهشی شد
واکنش تند پاکستان به توقیف کشتی‌های صمود
سردار آزمون دومین بازیکن ارزشمند لیگ امارات شد
برنامه کامل مسابقات ورزشی روز پنجشنبه 10 مهر
چه کشوری فرمان صادرات خودرو جهان را در دست دارد؟
نرمش در سیاست داخلی ضرورتی برای حفظ ایران
واکنش تند نخست وزیر پاکستان درباره حمله اسرائیل به ناوگان الصمود
بازگشت سرمایه‌های ایرانی؛ توسعه یا تورم
X
آگهی تبلیغاتی