×
اقتصادی
شناسه خبر : 181128
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/04/19 ساعت 08:28
بار سنگین سرپناه بر دوش خانوار ایرانی

نورنیوز از وضعیت رشد قیمت مسکن گزارش می‌دهد؛

بار سنگین سرپناه بر دوش خانوار ایرانی

آمار نشان می دهد متوسط قیمت اسمی هر متر مربع مسکن در شهر تهران از سال 1397 تا ابتدای 1403 بیش از 17 برابر و قیمت تعدیل شده با تورم نیز بیش از 2 برابر رشد کرده است. هرچند روند رشد قیمت مسکن در سال های 1402 و 1403 کند شده است اما تداوم افزایش قیمت ها باعث شده هزینه مسکن تا حدود 50 درصد از کل هزینه سبد خانوار را به خود اختصاص دهد.

نورنیوز – گروه اقتصادی: بازار مسکن یکی از مهمترین بازارهای دارایی جهان است که یک جریان قوی درآمدی- پس‌اندازی را در اقتصاد پشتیبانی می‌کند. آمارها نشان می‌دهد در کشورهای توسعه یافته بیش از 70 درصد خانوارها اقدام به خرید مسکن می‌کنند و این موضوع مسکن را به مهم‌ترین پس‌انداز در طول زندگی خانوارها تبدیل کرده و باعث شده سهم مسکن از درآمد سرانه را به عنوان یک شاخص مهم در  وضعیت رفاه کشورها ارزیابی کنند.

در اقتصادهای مختلف قاعده‌ای در زمینه مسکن وجود دارد که هزینه و اجاره مسکن نباید بیشتر از 30 درصد درآمد خانوار باشد. با این حال می بینیم که در ایران حدود 50 درصد از بودجه خانوار صرف هزینه مسکن می‌شود که این نسبت حتی در شهرهای بزرگ مانند تهران بالاتر است.

بنابراین موضوع اجاره بها و نرخ خرید واحدهای مسکونی به‌عنوان یک چالش در حوزه رفاه ایران مطرح شده است. نکته این است که مسکن یک کالای ویژه و خاص (کم‌کشش) است که امکان واردات آن وجود ندارد تا از این طریق بازار را مدیریت کرد. همچنین می‌دانیم که مدت زمان اثرگذاری سیاست‌های مشوق ساخت و تولید مسکن بیش از یک دهه خواهد بود و نمی‌توان به ناترازی‌های این حوزه با سرعت مناسبی واکنش نشان داد.

از طرفی ناهمگن بودن مسکن حتی موجب تفاوت در قیمت خانه‌های کنارهم می‌شود. یکی از مشکلاتی که ناهمگن بودن بازار مسکن ایجاد می‌کند، نحوه انتخاب و رفتار افراد فعال در این حوزه است. مطالعات نشان می‌دهد که افراد در کشورهای مختلف از مسکن به‌عنوان یک دارایی پوشش دهنده ریسک استفاده می‌کنند. به‌عنوان مثال مشاهده می‌شود که افراد فعال در بازار های مالی، جهت پوشش ریسک، بخشی از دارایی خود را به بازار مسکن انتقال می‌دهند. از این رو، هر اندازه که نوسانات متغیرهای اقتصادی مانند تورم شدیدتر باشد، حرکت به سمت بازار مسکن در جهت پوشش ریسک، بیشتر می‌شود.

قیمت مسکن چه میزان رشد کرده است؟

در نمودار زیر، روند میانگین قیمت اسمی و حقیقی واحدهای مسکونی در تهران از سال 1388 تا 1402 نمایش داده شده است.

جدول+یک+مسکن
مطابق با نمودار، قیمت اسمی هر متر مسکن در شهر تهران در بهار 1402 حدود 80 میلیون تومان بوده است. همچنین براساس آخرین آمار ارائه شده، متوسط قیمت هر متر مربع مسکن پایتخت در خرداد ماه 1403 به 85.9 میلیون تومان رسیده است. رقمی که در مقایسه با ماه قبل حدود 1.4 درصد رشد داشته و به نسبت خرداد سال گذشته حدود 9.7 درصد افزایش یافته است. این مقدار از سال 1397 تا این زمان حدود 17 برابر شده است. در حالی که قیمت حقیقی (قیمت تعدیل‌شده با شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI)) هر متر مسکن در تهران طی این بازه حدوداً 2 برابر شده است.

تورم مسکن بالاتر از تورم عمومی

در خردادماه 1403 افزایش تورم نقطه به نقطه مسکن به محدوده 9.7 درصدی را شاهد بودیم. این رقم در مقایسه با رشد شاخص بهای مصرف کننده، عددی پایین تر را نشان می‌دهد که عموما به دلیل جهش قیمت مسکن در بهار 1402 است. اما نرخ تورم نقطه به نقطه مسکن در مقایسه با ماه قبل به حدود 1.4 درصد رسیده که در مقایسه با رشد سطح عمومی قیمت‌ها بالاتر بوده است. این روند را می‌توان در نمودار زیر مشاهده کرد.

جدول+دو+مسکن
درنمودار بالا نرخ رشد قیمت مسکن با نرخ تورم نقطه به نقطه مقایسه شده است. آمار نشان می‌دهد، در سال 1402 رشد تورم مسکن درحال کاهش بوده اما نسبت به سطح عمومی قیمت‌ها از نرخ بالاتری برخوردار شده است. این روند برای نرخ رشد اجاره‌بها نیز در نمودار زیر قابل مشاهده است.

جدول+سه+مسکن
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می‌شود، هرچند روند رشد قیمت ها رو به تعدیل بوده و به نسبت ماه‌های قبل کاهش یافته است، میزان رشد اجاره بها در شهر تهران به نسبت رشد سطح عمومی قیمت‌ها بسیار بالاتر است. روندی که در خرداد 1403 نیز مشاهده شد ودیدیم که رشد قیمت‌ها در بخش مسکن بالاتر از میزان رشد سطح عمومی قیمت‌ها بود.

این موضوع نشان می‌دهد در خردادماه سال جاری، سهم مسکن از هزینه‌های خانوار افزایش یافته و بار سرپناه بر دوش خانوار ایرانی سنگین‌تر شده است.

البته بخشی از این افزایش به خاطر تحولات فصلی و افزایش نقل و انتقالات بالاتر خانوار در فصل بهار و تابستان است، اما با توجه به تداوم آمار رکودی در ساخت و ساز مسکن، به نظر می‌رسد سهم فزاینده هزینه مسکن از مجموع هزینه خانوار، طی سال‌های آینده نیز تداوم یابد.

جدول+4+مسکن

نمودار بالا روند کاهشی در ساخت‌وساز مسکن در شهر تهران از ابتدای سال 1392 به بعد را نشان می‌دهد. در بهار سال 1392 به اندازه 9 میلیون مترمربع پروانه ساختمانی صادر شده است، در حالی که این میزان در بهار 1402 به 1 میلیون 672 هزار واحد رسیده است. این آمار نشان می‌دهد که مقدار عرضه مسکن به‌شدت کاهش پیدا کرده و میزان تولیدات بخش مسکن پاسخگوی افزایش جمعیت و شکل‌گیری تقاضای خانواده‌های جدید نیست. بنابراین اگر در شرایط کنونی نتوان میزان ساخت و ساز را افزایش داد، شرایط برای بروز روند افزایشی بالاتر در آینده فراهم می شود.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عامل قتل قهرمان کراس‌فیت کشور پس از ماه‌ها تعقیب به دام افتاد
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 15 مرداد 1405+ وضعیت استانها
عامل ارسال تصاویر پرتاب موشک به رسانه‌های معاند دستگیر شد
گزارش انفجار در نفتکش عبوری از تنگه هرمز
چرا بعد از رژیم دوباره چاق می‌شویم؟ پاسخ علم به یک پرسش قدیمی
راز تحول دریایی چین؛ وقتی ربات‌ها جای غواصان را می‌گیرند
راز حفظ جوانی فقط مکمل نیست؛ این عادت‌ها از کلاژن بدن محافظت می‌کنند
فاجعه کیهانی، سرنوشت نپتون را تغییر داد
بیماری‌هایی که از باز کردن دهان هویدا می‌شوند
برنج چینی در فضا جوانه زد
ویتامینی که کمبود آن خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهد
نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی بار دیگر قطر را دشمنی خطرناک توصیف کرد
دستگیری عامل انتشار تصاویر پرتاب موشک‌های ایرانی
کشف انبار نان خشک در اراک
فرمان آماده‌باش در یمن؛ صنعا از مرحله جدید تقابل با عربستان خبر داد
یمن خط قرمز دریایی کشید؛ هشدار صنعا به کشتی‌های سعودی
رهبر انقلاب: صیانت از وحدت و پرهیز از تفرقه وظیفه همگانی است
پزشکیان: تداوم اقتدار ایران مدیون نجابت مردم است
رئیس فیفا زیر آتش انتقادات؛ فیگو خواستار کنار رفتن اینفانتینو شد
پایان جولان باند حرفه‌ای سارقان احشام در مازندران
پادکست | ناگفته هایی از جلسه دریاسالار شهید علی شمخانی با فرماندهان در روز نهم اسفند
جامعه مدرسین: آمریکا بر هیچ عهد و پیمانی متعهد نیست
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 15 مرداد + جدول به تفکیک شهرستان
مهران رکورد جهان را شکست؛ 266 هزار تردد در یک روز
تشویق به مذاکره درباره تنگه هرمز از سوی سازمان ملل
زمین‌لرزه 5.5 ریشتری جزیره هالماهرا اندونزی را لرزاند
رومانی برای مقابله با کمبود برق، نیروگاه 70 ساله‌اش را روشن کرد!
ماجرا و جزییات نصب سنگ مزار اکبر عبدی چه بود؟
بریکس به دنبال ارتقای خدمات آماری در عصر دیجیتال
تحلیل «فارن افرز» از نامیرایی محور مقاومت
بیش از 15 دستورکار در نشست اوراسیا؛ از بازار مشترک مالی تا توسعه تجارت
رایزنی ایران و عراق برای گسترش همکاری‌های دانشگاهی و پژوهشی
اتحادیه لیگ‌های اروپایی علیه اینفانتینو
محدودیت تردد در محور حاجی‌آباد – بندرعباس
وزیر صمت راهی قرقیزستان شد
آیین بزرگداشت شهید خلبان مجید کاظمی در شیراز برگزار شد
یک کشتی دیگر در ساحل یمن هدف قرار گرفت
مهار کامل آتش‌سوزی در ارتفاعات سرکش گیلانغرب
بازگشت «آژانس دوستی»؛ فصل دوم سریال نوستالژیک به تولید نزدیک شد
رایزنی مصر و عراق برای احداث خط لوله نفت به دریای سرخ
غریب‌آبادی:پیام‌هایی از آمریکا مبنی بر آمادگی برای بازگشت به تعهدات دریافت کرده ایم
شرط ایران برای بازگشایی تنگه هرمز اعلام شد
دستگیری باند سرقت پراید با اعتراف به 30 فقره سرقت
واکنش«بی‌بی» به نشست امان؛ مخالفت با تشکیل کشور فلسطین
اعتصاب گسترده در استان‌های جنوبی یمن در اعتراض به وضعیت امنیتی و اقتصادی
سقوط صادرات نفت آمریکا به پایین‌ترین سطح در 8 ماه گذشته
بیانیه پایانی نشست امان؛ کشورهای عربی و اسلامی خواستار توقف تجاوزات اسرائیل شدند
آخرین جزئیات از مذاکرات ایران و عمان؛ توافق بر سر مسیر تردد در تنگه هرمز
گام بزرگ دولت در توسعه گردشگری؛ اعتبار تسهیلات بومگردی 2 برابر شد
حشدالشعبی هرگونه درگیری در سامراء را رد کرد