شناسه خبر : 178823
تاریخ انتشار : چهارشنبه 30 خرداد ساعت 15:00
آداب بحث انتخاباتی در منزل و مهمانی

گزارش "خراسان" از استقبال خانواده ها از مناظره های تلویزیونی

آداب بحث انتخاباتی در منزل و مهمانی

این روزها که تب اظهارنظر نامزدها و ارائه برنامه‌های‌شان داغ است، یکی از سوالات ثابت در جمع‌های خانوادگی و فامیلی درباره این است که «شما به جمع‌بندی رسیدید که به کدام نامزد ریاست جمهوری رای بدهید؟» گاهی مطرح کردن همین سوال ساده و پاسخ‌های اطرافیان به جروبحث ختم می‌شود و دلخوری ایجاد می‌کند.

نورنیوز - گروه اجتماعی: اولین مناظره انتخابات ریاست‌جمهوری 1403 برگزار شد و مردم تا حدودی با نظرات و برنامه‌های نامزدهای این دوره آشنا شدند. در زمان مقایسه نامزدها و سیاست‌های‌شان برای حل مشکلات موجود و افزایش سرعت پیشرفت کشور، معمولا بین افراد اختلاف‌نظرهایی به وجود می‌آید که کاملا طبیعی است. ممکن است یک زن و شوهر در عین داشتن تفاهم و نقاط اشتراک زیاد درباره مسائل سیاسی و اجتماعی، تفاوت فکری داشته باشند یا مثلا دیدگاه یک نفر با دیگر اعضای خانواده یا فامیل درباره معیارهای رئیس جمهور اصلح، متفاوت باشد. این روزها که تب اظهارنظر نامزدها و ارائه برنامه‌های‌شان داغ است، یکی از سوالات ثابت در جمع‌های خانوادگی و فامیلی درباره این است که «شما به جمع‌بندی رسیدید که به کدام نامزد ریاست جمهوری رای بدهید؟» گاهی مطرح کردن همین سوال ساده و پاسخ‌های اطرافیان به جروبحث ختم می‌شود و دلخوری ایجاد می‌کند. به همین بهانه و در پرونده امروز زندگی‌سلام با توصیه‌های دو متخصص روان‌شناسی و مشاور خانواده درباره آداب و شیوه بحث انتخاباتی در منزل یا مهمانی با نزدیکان و فامیل آشنا خواهید شد.

 

11 توصیه برای بحث سیاسی در جمع فامیلی
فرصت انتخابات را باید به صحنه تعامل و گفت‌وگوی موثر و تقویت مهارت ارتباط اثربخش بین اعضای خانواده و فامیل‌تان تبدیل کنید نه به تقابل و کشمکش؛ اما چطور؟
 
دکتر محمد ثوابی| ‌  متخصص روان‎شناسی و استاد دانشگاه - علاقه اجتماعی استعداد فطری همکاری ‌کردن با دیگران برای رسیدن به هدف‌های شخصی و اجتماعی است. علایق اجتماعی با مشارکت در جامعه و فعالیت‌های اجتماعی مثل شرکت در گروه‌ها، شرکت در انتخابات و ... تقویت می‌شود. در این خصوص ضروری است مهارت‌های اساسی به عنوان گوینده و شنونده خوب ‌بودن در مسائل چالشی مانند انتخاب بهترین نامزد در انتخابات را بیاموزیم. روابط اجتماعی و کنار آمدن با دیگران در خانواده واجتماع، اولین تکلیفی است که در زندگی با آن روبه‌رو می‌شویم. سازگاری اجتماعی ما که بخشی از سبک‌ زندگی ماست، بر رویکرد ما درباره تمام مشکلات زندگی تاثیر می‌گذارد. اما چطور در جمع‌های خانوادگی درباره نامزدها بحث کنیم که به جدل و ناراحتی ختم نشود؟
 
ضرورت توجه به 2 مهارت‌ ارتباطی
قبل از هر چیز باید بدانید که مهم ترین مهارت‌های ارتباطی موثر برای صحبت درباره مسائل چالشی مانند انتخابات در خانواده و جمع‌های فامیلی عبارت اند از: گوینده خوب بودن و شنونده خوب بودن. اگر افرادی با این دو مهارت آشنا باشند، دیگر نیازی به عصبانیت یا این‌که برای رساندن منظورشان به دیگری از راه‌های آسیب‌زا استفاده کنند، نخواهند داشت.
 
این 11 توصیه را جدی بگیرید
برای این که بتوانید با اعضای ‌خانواده، بستگان و فامیل‌های‌تان ارتباط موثرتری در این دوره از انتخابات داشته باشید و بحث‌‌های‌تان به افزایش تعامل و شناخت بیشتر نامزدها برای گرفتن تصمیم بهتر ختم شود، توصیه‌هایی را که در ادامه مطرح می‌شود،جدی بگیرید.
1- با روی گشاده صحبت کنید
صحبت خود را با روی گشاده آغاز کنید. در زمان صحبت درباره نقاط قوت یا ضعف یک نامزد، عصبانی نشوید. قرار نیست حتما همه را قانع کنید که با شما هم نظر شوند. دست از چنین تلاش‌هایی بردارید.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2- هدف اصلی‌تان انجام وظیفه اجتماعی باشد
نیت و قصد اصلی‌تان از صحبت درباره نامزدهای ریاست جمهوری در جمع فامیلی، مشارکت و انجام وظیفه اجتماعی باشد. یکی از تکالیف هر فردی در زندگی از دیدگاه روان شناسی، مشارکت اجتماعی است. هرچند برای اثربخشی مشارکت بهتر است بسیار مطالعه و بررسی کنید تا نظرات پخته‌تری بدهید.
3- بحث را به تقابل تبدیل نکنید
 انتخابات و فرصت صحبت درباره نامزدها را به صحنه تعامل و گفت‌وگوی موثر و تقویت مهارت ارتباط اثربخش بین اعضای خانواده و بستگان تبدیل کنید نه به تقابل و کشمکش. یادمان باشد انتخابات، صحنه‌ عزت، حماسه، رقابت و پیشرفت برای خدمت به کشور است و قرار نیست که با بحث و جدل، عامل قهر و دوری دو خانواده از یکدیگر شویم.
4- ادب را در همه حال رعایت کنید
در بحث سیاسی با دیگر اعضای فامیل سعی کنید ادب و احترام را درگفت‌و‌گو رعایت کنید. هرچند که دیگران مخالف دیدگاه شما در زمینه انتخابات باشند اما باید احترام بستگان را  در هر حال حفظ کنید و برای نظرشان، ارزش قائل باشید.
5- آمادگی مخالفت دیگران را داشته باشید
وقتی بحث درباره انتخابات یا یک نامزد را شروع می‌کنید، همیشه این آمادگی را داشته باشید که عده‌ای با فکر و نظر شما مخالف باشند. بپذیرید دیگران شرایط و تاریخچه‌ای متفاوت با شما دارند. پس حق دارند نظری متفاوت بانظر شما داشته باشند و نباید این مسئله باعث عصبانیت شما شود. همچنین اگر از نامزدی یا دیگر اعضای فامیل انتقاد می‌کنید، همه مسائل کاری و شخصیتی را با هم قاطی نکنید.
6- به اختیار دیگران برای انتخاب احترام بگذارید
انتخاب یعنی داشتن اختیار و آزادی عمل درخصوص رای دادن به فرد مد نظر. پس بهتر است به جای تحمیل عقیده، اعضای فامیل را تشویق به مطالعه و بررسی دقیق‌تر کنید و خودتان هم با فکت‌های درست به شفاف‌سازی در این حوزه بپردازید. سعی نکنید به هر قیمتی شده نظر شخصی خود را تحمیل کنید یا آن‌را به صورت صددرصدی درست بدانید.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7- تنها گوینده جمع نباشید
در جمع خانواده و فامیل، تنها شما گوینده نباشید. اجازه دهید سایر بستگان هم درخصوص دیدگاه و انتخاب خودشان صحبت کنند و از شنونده بودن دیگر اعضای خانواده سوءاستفاده نکنید. همچنین موقع صحبت دیگران وسط حرف‌های‌شان نپرید و بگذارید که نظرشان را بدون قضاوت زودهنگام از سمت شما مطرح کنند. همچنین وقتی از شخص دیگری سوال می کنند، شما به جای وی جواب ندهید.
8- حرف تکراری نزنید
در چنین گفت‌وگوهایی باید وقت افراد دیگر و جمع خانوادگی را در نظر بگیرید و صحبت‌های خویش را تکرار نکنید. وقتی نظرتان را درباره یک مورد گفتید، نیازی به تکرار دوباره آن نیست. اگر حرف جدیدی ندارید، برای دفاع از نماینده مد نظرتان یا انتقاد به نامزد دیگر، دنبال سفسطه و مغالطه کردن نباشید.
9- اطلاعات اشتباه ندهید
یکی از اتفاقات رایج در جمع‌های فامیلی، بیان مسائلی است که سند قطعی ندارد. مثلا گفتن این که فرزند فلان نامزد مرتکب خطا شده یا فلان نامزد با فلان مسئله فرهنگی یا اجتماعی مخالف است، اگر رسما اعلام نشده باشد، یک کار غیراخلاقی است. همچنین شایسته نیست هنگام نقل قول کردن، چیزی از خود به آن اضافه کنیم. اگر خبر یا قضاوتی درباره کسی می‌شنوید، بدون تحقیق نپذیرید و تفکر نقادانه خود را تقویت کنید.
10- در دام عبارت‌های ناپسند نیفتید
برای توجیه نظر خود در انتخاب فرد مناسب، دیگران را با القاب زشت و ناپسند یاد نکنید. به خصوص در برخورد با افراد مسن و بزرگ‌تر فامیل از کلمات و عبارات مؤدبانه استفاده کنید. گفتن جملات «شما نمی‌فهمید»، «اصلا به حرف من گوش نمی‌دهد» و ... ثمره‌ای به جز افتادن در دام لجبازی ندارد. در چنین بحث‌هایی، نیت خیر یا منظور مثبت خود را با بهترین کلمات بیان کنید تا سوء برداشتی به وجود نیاید. حتی اگر با کسی اختلاف عقیده دارید، هرچند عصبانی شوید، با زبان خوشایند صحبت کنید.
11- در انتقاد و تحسین کلی‌گویی نکنید
قبول نداشتن 100درصدی یک نامزد یا حمایت 100درصدی از یک نامزد عیبی ندارد اما زمانی که قرار است در یک جمع فامیلی درباره آن صحبت کنید، کارتان را بی‌سرانجام می‌کند. مثلا گفتن: «فلانی که قطعا به درد رئیس جمهورشدن نمی‌خورد» یا «همه مشکلات با رئیس جمهور شدن آقای ایکس حل خواهد شد»، مانع یک بحث منطقی و مفید خواهد شد. اگر می‌خواهید فردی را تحسین یا از او انتقاد کنید، کلی نگویید. بهتر است دقیقا کاری را که تحسین‌برانگیز بوده یا به آن انتقاد دارید، ذکر کنید و سپس نظرات دیگران را هم بشنوید.
 
 
رایج‌ترین اشتباهات زوجین در بحث‌های سیاسی
یکی از اشتباهات بعضی زن‌و‌شوهرها در زمان گفت‌وگو درباره مسائل سیاسی، این است که به یک‌باره شروع می‌کنند به گلایه کردن  از شخصیت همسر؛ از دیگر خطاهای این حوزه گفتیم
 
فریبا البرز |  کارشناس ارشد مشاوره خانواده- بحث درباره انتخابات و نامزدهای ریاست جمهوری، گاهی جایش را در خلال گفت‌و‌گوهای زن و شوهرها پیدا می‌کند. در این شرایط اگر زن یا شوهری با همسرش اختلاف نظرهایی داشته باشد، ممکن است جروبحث‌شان بالا بگیرد و پای چالش‌های جدی را به زندگی‌شان باز ‌کند. یک سری اشتباهات در چنین بحث‌هایی به خصوص بین زن و شوهرها وجود دارد که قابل پیشگیری است وگرنه موضوع را به بیراهه می کشاند و حتی ممکن است باعث دلخوری یا ... شود. در ادامه، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.
 
ناآشنایی زوجین با شیوه بحث ‌کردن
وقتی دو نفر با هم ازدواج کرده‌اند و زیر یک سقف زندگی می‌کنند، کاملا طبیعی است که در برخی امور با یکدیگر تفاوت فکری و سلیقه‌ای داشته باشند. این تفاوت‌ها از ابعاد ساده‌ای مثل رنگ مورد علاقه تا مسائل پیچیده‌تری را می‌تواند شامل باشد. به طور کلی، این مسئله به خودی خود مشکل تولید نمی‌کند، مشکل از آن جا نشئت می‌گیرد که زوج ها شیوه بحث ‌کردن درست درباره اختلاف عقیده را بلد نباشند. در چند وقت اخیر به دلیل چالش‌های سیاسی موجود در جامعه، بحث‌ها و اظهارنظرها و عقاید در این باره به درون خانواده‌ها و میان زوج‌ها هم وارد شده است؛ مسئله‌ای که باعث و بانی ایجاد آن و موارد بعدش، دست هیچ‌کدام از آن‌ها نیست اما گاهی یکی از آن‌ها برای اثبات درست بودن نظرش، دست به هر کاری می‌زند!
هدف از زندگی، عشق و علاقه است نه کوبیدن طرف‌مقابل
زن و شوهرها برای گفت‌و‌گو درباره هر موضوعی که درباره‌اش اختلاف‌نظر داشته باشند، باید بدانند که با به کارگیری مهارت‌های ساده‌ای می‌توان از تبدیل گفت‌و‌گو به جروبحث و ناراحتی طرف‌مقابل جلوگیری کرد. گاهی اوقات ما فراموش می‌کنیم که برای چه ازدواج کرده‌ایم و یادمان می‌رود که هدف از زندگی، عشق و علاقه است نه کوبیدن طرف ‌مقابل! توجه به همین نکته ساده در گفت‌وگوهایی با محتوای سیاسی، شأن زوج‌ها را حفظ خواهد کرد.
موضوع اختلاف را به‌طور دقیق مشخص کنید
معمولا در بحث‌های سیاسی، موضوع گفت‌وگو دقیقا معلوم نیست. به همین دلیل است که آن قدر بحث به حاشیه می‌رود که فراموش می‌کنیم حرف سر چه چیزی بوده و نتیجه می‌شود دلخوری و جوی ناآرام و متلاطم در رابطه زن و شوهری، بنابراین اگر بنا دارید درباره یک موضوع سیاسی با هم صحبت کنید، هربار یک موضوع را مشخص کنید تا بحث به بیراهه نرود.
پای ویژگی‌های شخصیتی طرف‌مقابل را وسط نکشید
یکی از اشتباهات بعضی زن‌و‌شوهرها در زمان گفت‌وگو درباره مسائل سیاسی، این است که به یک‌باره شروع می‌کنند به گلایه کردن از شخصیت همسر. مثلا به او می‌گویند: «این دفعه هم مثل همیشه، فقط داری لجبازی می‌کنی»، «درک یک مسئله ساده رو به بحران تبدیل می‌کنی» و... . بعدش هم تمام مسائلی را که از اوایل ازدواج باعث ایجاد کینه و کدورت شده ، مطرح و تصور می‌کنند نباید هیچ فرصتی را برای بیان ناراحتی‌های خود از دست بدهند. در حالی که این کار، مشکلی را به مشکلات اضافه خواهد کرد! به این نکته دقت کنید کسی که روبه‌روی شما قرار گرفته، همکار یا دوست و فامیل نیست. قرار نیست بدون هیچ ملاحظه و دقتی، هرچه خواستیم به زبان بیاوریم. او همسر شماست و قرار است همیشه جانب ادب و احترام حفظ شود حتی اگر بیشترین اختلاف عقیده را داشته باشید.
خانواده همسرتان را زیر سوال نبرید
شما دو نفر با هم اختلاف عقیده دارید پس قرار نیست به خانواده های یکدیگر بی احترامی و توهین کنید. اعتقادات و باورهای خانواده‌ها را نشانه نگیرید و مسخره نکنید. گفتن این جملات که تو هم دقیقا مثل پدر یا مادرت فکر می‌کنی، افکار اشتباه آن‌ها در ذهنت رسوخ کرده و...، زندگی‌تان را با چالش مواجه خواهد کرد. این کارها ابدا شما را به نتیجه دلخواه نمی‌رساند.

 

* مجید حسین زاده


روزنامه خراسان
نظرات

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

دوحه، میزبان دهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک ایران و قطر

«هان کانگ» جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد

ارسال پیامک به 400 هزار مالک به‌منظور تعیین تکلیف واحدهای مسکونی

وزیر مهاجرین طالبان ترور شد

ترامپ: سوریه باید از خودش مراقبت کند

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر ملوان

اسلامی: در استان‌های ساحلی راکتورهای اتمی می‌سازیم

شعله مقاومت در سوریه خاموش شدنی نیست

کشف یک شمشیر خمیده کمیاب در دانمارک

دستگیری زن و مرد قاتل پس از سه سال

پلنگ مرد زنجانی را درید

تکذیب سرقت دارایی‌ در سفارت ایران در دمشق

101 سال حبس برای اعضای شبکه پولشویی 73 هزار میلیاردی

سومین ‌عضو شورای شهر خرم‌آباد دستگیر شد

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت پایانی) +فیلم

نتانیاهو با درگیر شدن در سوریه، اشتباه بزرگی مرتکب شد

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

پادکست | 9 ماده غذایی برای نفس کشیدن

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

آغاز تک نرخی کردن ارز با راه اندازی بازار ارز تجاری

حمله راکتی از داخل غزه به اراضی اشغالی

«مقدم زاده» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس شد

ضرورت هوشیاری در مقابل تهدیدات رقبا و دشمنان منطقه

رژیم صهیونیستی کدام مواضع حساس سوریه را درهم کوبید؟

رژیم صهیونیستی می‌خواهد سوریه را به سرزمینی سوخته تبدیل کند

پارس خودرو هم گران کرد+ لیست قیمت جدید

«سالیوان» در راستای ایجاد آتش بس در غزه به خاورمیانه سفر می‌کند

سیب ایرانی به ریاض رسید

امکان پرداخت عوارض آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص

هواپیمای سبک سیمرغ رونمایی شد

مشکلات تولید کنندگان پوشاک/ همکاری ایران و روسیه در حوزه پوشاک

پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های چهارشنبه 21 آذر 1403

فروپاشی سوریه از نظرگاه جنگ شناختی

سیاست ایران در سوریه؛ عقلانیت بدون انقضا

آمریکا یک شرکت چینی و کارمند آن را به ادعای هک گسترده تحریم کرد

در آشفته بازار منطقه‌ای؛ مراقب ایران باشید

معمای مرگ دو زن سوخته در تهران/قاتل کیست؟

دمشق در گرداب خیانت، تجاوز و جهل

اخطار به جایگاه‌های سوخت درباره بخارات بنزین

تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد

اقتصاد نگار | واردات خودرو؛ چرا خبری از خودروهای وارداتی در خیابان‌ها نیست +فیلم

مالیات خانه‌های لوکس تعیین شد

تیرباران مجروحان در بیمارستان منبج/کرملین: کناره‌گیری اسد از ریاست‌جمهوری تصمیم شخصی اوست

X
آگهی تبلیغاتی