×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 178562
تاریخ انتشار :

«فارن افرز» بررسی کرد؛

امریکا و رژیم اسرائیل، جهان عرب را از دست دادند

7 اکتبر 2023، نه تنها برای [رژیم] اسرائیل، بلکه برای جهان عرب، نقطه‌عطف بود. حمله هولناک حماس درست زمانی رخ داد که به نظر می‌رسید نظم جدیدی در منطقه در حال ظهور است.

نورنیوز-رسانه‌های خارجی: سه سال پیش از 7 اکتبر، چهار عضو اتحادیه عرب یعنی بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی فرآیندهایی را برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک خود با تل‌آویو آغاز کرده بودند و با نزدیک‌شدن به پایان تابستان 2023 عربستان سعودی، مهمترین کشور عربی که هنوز[رژیم]  اسرائیل را به رسمیت نمی شناخت، آماده این کار بود، اما همه‌چیز ویران شد.

حمله حماس و جنگ ویرانگر نظامی [رژیم] اسرائیل در غزه، راه‌ها به سمت عادی‌سازی را محدود کرده است. عربستان سعودی اعلام کرده تا زمانی که [رژیم] اسرائیل گام‌های روشنی برای تسهیل تشکیل کشور فلسطین برندارد، عادی‌سازی در کار نیست. اردن نوامبر 2023 سفیر خود را از اسرائیل [اراضی اشغالی] فراخواند و سفر «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزر [رژیم] اسرائیل به مراکش که برای اواخر سال 2023 برنامه‌ریزی شده بود، هرگز محقق نشد. رهبران عرب با احتیاط نظاره‌گر مخالفت شهروندان‌شان با جنگ غزه هستند و در بسیاری از کشورهای عربی، هزاران نفر به جنگ غزه و بحران انسانی ناشی از آن اعتراض کردند. معترضان در اردن و مراکش همچنین خواستار پایان‌دادن به معاهدات صلح کشورهای‌شان با [رژیم] اسرائیل شدند و از اینکه دولت‌های‌شان به حرف مردم گوش نمی‌دهند، ابراز ناامیدی کردند.

چرا 7 اکتبر برای امریکا نقطه‌عطف بود؟

7 اکتبر ممکن است برای ایالات متحده نیز نقطه‌عطف باشد. به دلیل جنگ در غزه، افکار عمومی اعراب به شدت علیه ایالات متحده، متحد سرسخت اسرائیل برانگیخته شده است؛ تحولی که می‌تواند تلاش‌های ایالات متحده را نه تنها برای کمک به حل بحران غزه، بلکه برای [ادعای] مهار ایران و عقب‌راندن نفوذ فزاینده چین مختل کند.

سازمان تحقیقاتی غیرحزبی ما هر دو سال یکبار یک نظرسنجی‌ ملی در 16 کشور عربی انجام داده است. پس از حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003، نظرسنجی‌ها به طور مداوم نشان می‌دهد که تعداد کمی از شهروندان عادی عرب دیدگاه مثبتی نسبت به ایالات متحده دارند. با این حال، تا سال 2022، نگرش آنها تا حدودی بهبود یافته بود؛ به طوری که حداقل یک‌سوم از پاسخ دهندگان در همه کشورهای محل پرسش و نظرسنجی، تأیید کردند که نظر «بسیار مساعد» یا «تا حدودی مساعد» نسبت به ایالات متحده دارند. اما نظرسنجی‌هایی که اواخر سال 2023 و اوایل سال 2024 در پنج کشور انجام دادیم نشان می‌دهد که جایگاه ایالات متحده در میان شهروندان عرب به‌طرز چشمگیری کاهش یافته است.

شگفت‌آورتر این بود که نظرسنجی‌ها نشان داد که کاهش محبوبیت ایالات متحده به نفع چین تمام شده است. دیدگاه شهروندان عرب نسبت به چین در نظرسنجی‌های اخیر ما مثبت شده و روند نیم‌دهه تضعیف حمایت از چین در جهان عرب را معکوس کرده است.

رهبران ایالات متحده در ماه‌ها و سال‌های آینده به دنبال پایان‌دادن به درگیری در غزه و آغاز مذاکرات برای حل‌و‌فصل دائمی مناقشه اسرائیل و فلسطین خواهند بود. ایالات متحده همچنین امیدوار است، نفوذ ایران و قدرت‌گرفتن چین در غرب آسیا را محدود کند و برای دستیابی به هر یک از این اهداف، واشنگتن به مشارکت کشورهای عربی نیاز دارد، چیزی که اگر جمعیت‌های عرب تا این حد نسبت به اهداف ایالات متحده در خاورمیانه بدبین باشند، دستیابی به آن دشوار خواهد بود.

افسانه قدیمی درباره حاکمان کشورهای عرب

تحلیلگران و سیاستمداران آمریکایی اغلب به این نکته اشاره می‌کنند که که اکثر رهبران عرب اقتدارگرا هستند، آنها به افکار عمومی اهمیت چندانی نمی دهند، بنابراین سیاستگذاران ایالات متحده باید معامله با حاکمان را بر جلب قلب و ذهن شهروندان عرب و به اصطلاح «خیابان عرب» در اولویت قرار دهند. اما این تصور که رهبران عرب توسط افکار عمومی محدود نمی‌شوند، یک افسانه است. قیام‌های بهار عربی باعث سرنگونی دولت‌ها در چهار کشور و منجر به تغییر در رهبری در چهار کشور عربی دیگر شد، خلاف این تصور موهوم را نشان می‌دهد.

با توجه به افزایش شدید احساسات ضدآمریکایی بین شهروندان عرب، اکنون تعداد کمی از رهبران عرب می‌خواهند آشکارا با واشنگتن همکاری کنند.

نظرسنجی‌های مؤسسه «عرب بارومتر» نشان‌دهنده کاهش چشمگیر جایگاه آمریکا در میان شهروندان عرب است که به درگیری غزه نسبت داده می‌شود. در تونس، دیدگاه‌های مثبت نسبت به ایالات متحده از ۴۰ درصد قبل از روز ۷ اکتبر به ۱۰ درصد کاهش یافت. کاهش مشابهی در اردن (از ۵۱ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۲۸ درصد در اوایل ۲۰۲۴) و لبنان (از ۴۲ درصد به ۲۷ درصد) مشاهده شد.

افزایش محبوبیت چین در غرب آسیا

چین، ذینفع اصلی کاهش شهرت ایالات متحده در میان مردم عرب بوده است. نظر شهروندان عرب در بررسی‌های 2021-2022 نشان داد که حمایت اعراب از چین رو به کاهش است، اما در ماه‌های اخیر این روند معکوس شده است. در تمام کشورهایی که پس از 7 اکتبر مورد بررسی قرار گرفتند، حداقل نیمی از پاسخ‌دهندگان گفتند که دیدگاه های مثبتی نسبت به چین دارند. هم در اردن و هم در مراکش، متحدان کلیدی ایالات متحده، چین از افزایش حداقل 15 امتیازی در رتبه‌بندی مطلوب خود بهره برده است.

مجموع تحولات نشان می‌دهد نه تنها امریکا بعد از جنگ غزه در حال از دست‌دادن حمایت شهروندان عرب است، بلکه ثبات داخلی متحدان اصلی عرب ایالات متحده نیز به خطر افتاده و خشم در مورد رنج فلسطینیان به خیابان‌ها سرازیر شده است.  

وضعیت کنونی خطرات و فرصت‌هایی را برای ایالات متحده فراهم می‌کند. بدون تغییر قابل‌توجهی در حمایت ایالات متحده از جنگ غزه و بدون تغییرات هوشمندانه برای کاهش احساسات ضدآمریکایی فزاینده اعراب در بلندمدت، سایر بازیگران - از جمله چین - به تلاش خود ادامه خواهند داد تا ایالات متحده را از جایگاه محوری در غرب آسیا خارج کنند.

فلسطین
 

 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نورنما | 21 فروردین سالروز شهادت امیر سپهبد علی صیاد شیرازی و روایتی متفاوت از او
قانون جدید برای بیمه ها در پرداخت تصادفات بدون کروکی +فیلم
در سبد خانوار، جایی برای کتاب مانده است؟
فیلمی از لاشۀ پهپاد سرنگون‌شدۀ آمریکایی
بازار طلا در بحران؛ چرایی افت قیمت سکه و طلا در ایران
آماده باش بازارهای جهانی ؛ ترامپ و پکن در آستانه جنگ تمام‌عیار اقتصادی
واریز اعتبار کالابرگ الکترونیکی برای دهک‌های پایین؛ 350 هزار تومان به‌ازای هر نفر
برنامه فوتبال و مسابقه های ورزشی امروز 20 فروردین
پیام معنادار شمخانی در روز ملی فناوری هسته‌ای
مشکل ثبت گوشی آیفون های 14و 15 به زودی حل می‌شود
شاخص بورس 24 هزار واحد رشد کرد و سبز شد
نیروگاه بوشهر در جمع برترین های جهان قرار گرفت
قالیباف از افزایش 3 میلیارد دلاری ارز واردات خودرو خبر داد
ریزش معدن در بجستان /یک فوتی و 2 مصدوم
نیروگاه بوشهر در جمع برترین های جهان قرار گرفت
آغاز قطع 12 ساعته آب مشترکان پرمصرف
نورنما | طراحی هنرمندانه پاسپورت سوئیس
اسلامی: امروز وارد فاز طلایی توسعه صنعت هسته‌ای می‌شویم
ابراز خرسندی اتحادیه اروپا از مذاکره ایران و آمریکا در عمان
آتش‌سوزی در یک خانه‌ سالمندان در چین 20 کشته داد
«نشنال اینترست»: آمریکا به فکر عقب نشینی از دریای سرخ است
مدال طلای جام جهانی ووشو به شهربانو منصوریان رسید
ریزش شدید قیمت خودرو در بازار
واشنگتن پست: ویتکاف شاید به عمان نرود
شروط جدید حزب الله لبنان برای خلع سلاح
انهدام هجدهمین پهپاد «ام کیو-9» آمریکایی بر فراز یمن
خلاصه بازی اینتر و بایرن مونیخ در لیگ قهرمانان اروپا+فیلم
تهدیدات ترامپ و جواب قاطع ایران؛ دستور مذاکرات ایران و آمریکا چیست؟
اقتصادنگار | تأثیر آسترلوژیست ها بر اقتصاد مثبت یا منفی؟
خلاصه بازی آرسنال رئال مادرید+ فیلم
طرح جدید مصر برای برقراری آتش بس در غزه
سفیر ایران در فرانسه: مردم، بزرگترین قربانی تحریم هستند
آغاز رسمی تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی از خرداد؛ مشروط به تصویب آیین‌نامه دولت
رایس گل افسانه‌ای روبرتو کارلوس را زنده کرد
جنگ تعرفه‌ها ؛ نبرد ایلان ماسک و پیتر ناوارو بر سر آینده اقتصاد آمریکا
توافق ایران و اروپا برای ادامه گفت‌و‌گو‌ها
آغاز فروش نوروزی ایران‌خودرو بزودی؛ افزایش قیمت‌ها هم مانع هجوم متقاضیان نشد
قیمت طلا سکه و ارز 20 فروردین 1404 + بروزرسانی
نحوه افزایش حقوق و پرداخت معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال 1404 اعلام شد
افزایش بی‌سابقه قیمت در ایران‌خودرو؛ ری‌را توربو گران‌ترین محصول شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
مطبوعات چی | مروری بر مطبوعات کشور چهارشنبه 20 فروردین
بارش باران و رگبار در مناطق غربی کشور
تهدید به بمباران، پاسخ گرفت: چرخه سوخت کامل شد
چرا باید به مذاکراه ایران و آمریکا خوش‌بین باشیم؟
ترامپ به نتانیاهو هشدار داد: مزاحم مذاکرات نشو
برنامه مسابقات امروز 20 فروردین + پخش زنده
عکس های منتخب جهان،8 آوریل 2025
نورنما | درخت معروف ارغوان شیراز
ادعای «تایمز»: ایران انگیزه‌های زیادی برای توافق هسته‌ای با ترامپ دارد
X
آگهی تبلیغاتی