×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 178562
تاریخ انتشار :

«فارن افرز» بررسی کرد؛

امریکا و رژیم اسرائیل، جهان عرب را از دست دادند

7 اکتبر 2023، نه تنها برای [رژیم] اسرائیل، بلکه برای جهان عرب، نقطه‌عطف بود. حمله هولناک حماس درست زمانی رخ داد که به نظر می‌رسید نظم جدیدی در منطقه در حال ظهور است.

نورنیوز-رسانه‌های خارجی: سه سال پیش از 7 اکتبر، چهار عضو اتحادیه عرب یعنی بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی فرآیندهایی را برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک خود با تل‌آویو آغاز کرده بودند و با نزدیک‌شدن به پایان تابستان 2023 عربستان سعودی، مهمترین کشور عربی که هنوز[رژیم]  اسرائیل را به رسمیت نمی شناخت، آماده این کار بود، اما همه‌چیز ویران شد.

حمله حماس و جنگ ویرانگر نظامی [رژیم] اسرائیل در غزه، راه‌ها به سمت عادی‌سازی را محدود کرده است. عربستان سعودی اعلام کرده تا زمانی که [رژیم] اسرائیل گام‌های روشنی برای تسهیل تشکیل کشور فلسطین برندارد، عادی‌سازی در کار نیست. اردن نوامبر 2023 سفیر خود را از اسرائیل [اراضی اشغالی] فراخواند و سفر «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزر [رژیم] اسرائیل به مراکش که برای اواخر سال 2023 برنامه‌ریزی شده بود، هرگز محقق نشد. رهبران عرب با احتیاط نظاره‌گر مخالفت شهروندان‌شان با جنگ غزه هستند و در بسیاری از کشورهای عربی، هزاران نفر به جنگ غزه و بحران انسانی ناشی از آن اعتراض کردند. معترضان در اردن و مراکش همچنین خواستار پایان‌دادن به معاهدات صلح کشورهای‌شان با [رژیم] اسرائیل شدند و از اینکه دولت‌های‌شان به حرف مردم گوش نمی‌دهند، ابراز ناامیدی کردند.

چرا 7 اکتبر برای امریکا نقطه‌عطف بود؟

7 اکتبر ممکن است برای ایالات متحده نیز نقطه‌عطف باشد. به دلیل جنگ در غزه، افکار عمومی اعراب به شدت علیه ایالات متحده، متحد سرسخت اسرائیل برانگیخته شده است؛ تحولی که می‌تواند تلاش‌های ایالات متحده را نه تنها برای کمک به حل بحران غزه، بلکه برای [ادعای] مهار ایران و عقب‌راندن نفوذ فزاینده چین مختل کند.

سازمان تحقیقاتی غیرحزبی ما هر دو سال یکبار یک نظرسنجی‌ ملی در 16 کشور عربی انجام داده است. پس از حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003، نظرسنجی‌ها به طور مداوم نشان می‌دهد که تعداد کمی از شهروندان عادی عرب دیدگاه مثبتی نسبت به ایالات متحده دارند. با این حال، تا سال 2022، نگرش آنها تا حدودی بهبود یافته بود؛ به طوری که حداقل یک‌سوم از پاسخ دهندگان در همه کشورهای محل پرسش و نظرسنجی، تأیید کردند که نظر «بسیار مساعد» یا «تا حدودی مساعد» نسبت به ایالات متحده دارند. اما نظرسنجی‌هایی که اواخر سال 2023 و اوایل سال 2024 در پنج کشور انجام دادیم نشان می‌دهد که جایگاه ایالات متحده در میان شهروندان عرب به‌طرز چشمگیری کاهش یافته است.

شگفت‌آورتر این بود که نظرسنجی‌ها نشان داد که کاهش محبوبیت ایالات متحده به نفع چین تمام شده است. دیدگاه شهروندان عرب نسبت به چین در نظرسنجی‌های اخیر ما مثبت شده و روند نیم‌دهه تضعیف حمایت از چین در جهان عرب را معکوس کرده است.

رهبران ایالات متحده در ماه‌ها و سال‌های آینده به دنبال پایان‌دادن به درگیری در غزه و آغاز مذاکرات برای حل‌و‌فصل دائمی مناقشه اسرائیل و فلسطین خواهند بود. ایالات متحده همچنین امیدوار است، نفوذ ایران و قدرت‌گرفتن چین در غرب آسیا را محدود کند و برای دستیابی به هر یک از این اهداف، واشنگتن به مشارکت کشورهای عربی نیاز دارد، چیزی که اگر جمعیت‌های عرب تا این حد نسبت به اهداف ایالات متحده در خاورمیانه بدبین باشند، دستیابی به آن دشوار خواهد بود.

افسانه قدیمی درباره حاکمان کشورهای عرب

تحلیلگران و سیاستمداران آمریکایی اغلب به این نکته اشاره می‌کنند که که اکثر رهبران عرب اقتدارگرا هستند، آنها به افکار عمومی اهمیت چندانی نمی دهند، بنابراین سیاستگذاران ایالات متحده باید معامله با حاکمان را بر جلب قلب و ذهن شهروندان عرب و به اصطلاح «خیابان عرب» در اولویت قرار دهند. اما این تصور که رهبران عرب توسط افکار عمومی محدود نمی‌شوند، یک افسانه است. قیام‌های بهار عربی باعث سرنگونی دولت‌ها در چهار کشور و منجر به تغییر در رهبری در چهار کشور عربی دیگر شد، خلاف این تصور موهوم را نشان می‌دهد.

با توجه به افزایش شدید احساسات ضدآمریکایی بین شهروندان عرب، اکنون تعداد کمی از رهبران عرب می‌خواهند آشکارا با واشنگتن همکاری کنند.

نظرسنجی‌های مؤسسه «عرب بارومتر» نشان‌دهنده کاهش چشمگیر جایگاه آمریکا در میان شهروندان عرب است که به درگیری غزه نسبت داده می‌شود. در تونس، دیدگاه‌های مثبت نسبت به ایالات متحده از ۴۰ درصد قبل از روز ۷ اکتبر به ۱۰ درصد کاهش یافت. کاهش مشابهی در اردن (از ۵۱ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۲۸ درصد در اوایل ۲۰۲۴) و لبنان (از ۴۲ درصد به ۲۷ درصد) مشاهده شد.

افزایش محبوبیت چین در غرب آسیا

چین، ذینفع اصلی کاهش شهرت ایالات متحده در میان مردم عرب بوده است. نظر شهروندان عرب در بررسی‌های 2021-2022 نشان داد که حمایت اعراب از چین رو به کاهش است، اما در ماه‌های اخیر این روند معکوس شده است. در تمام کشورهایی که پس از 7 اکتبر مورد بررسی قرار گرفتند، حداقل نیمی از پاسخ‌دهندگان گفتند که دیدگاه های مثبتی نسبت به چین دارند. هم در اردن و هم در مراکش، متحدان کلیدی ایالات متحده، چین از افزایش حداقل 15 امتیازی در رتبه‌بندی مطلوب خود بهره برده است.

مجموع تحولات نشان می‌دهد نه تنها امریکا بعد از جنگ غزه در حال از دست‌دادن حمایت شهروندان عرب است، بلکه ثبات داخلی متحدان اصلی عرب ایالات متحده نیز به خطر افتاده و خشم در مورد رنج فلسطینیان به خیابان‌ها سرازیر شده است.  

وضعیت کنونی خطرات و فرصت‌هایی را برای ایالات متحده فراهم می‌کند. بدون تغییر قابل‌توجهی در حمایت ایالات متحده از جنگ غزه و بدون تغییرات هوشمندانه برای کاهش احساسات ضدآمریکایی فزاینده اعراب در بلندمدت، سایر بازیگران - از جمله چین - به تلاش خود ادامه خواهند داد تا ایالات متحده را از جایگاه محوری در غرب آسیا خارج کنند.

فلسطین
 

 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

عکس های منتخب ایران، شنبه 13 بهمن 1403
تأکید عارف به رقابتی شدن صنعت خودرو و توسعه نیروگاه‌های خانگی
روسیه در صادرات گاز به اروپا رکوردشکنی کرد
هشدار نوری المالکی در مورد نقشه برخی گروه‌ها برای تکرار حوادث سوریه در عراق
نور ویدیو | مصاحبه اختصاصی با جواد افشار کارگردان فیلم صیاد
«آراکی یوسوکه» ژاپنی داور دیدار استقلال و الشرطه شد
تئاتر ایران فجر چهل و سوم به خط پایان رسید/ اهدای پنام زرین به برگزیدگان
رئیس مجلس عراق فردا به تهران می‌آید
صدور مجوز خریدوفروش اینترنتی طلا متوقف شد
«احمد الشرع» فردا به عربستان سفر می‌کند
شهباز شریف از ریاست جمهوری «الجولانی» در سوریه استقبال کرد
نور ویدیو | آلودگی هوا ، بحرانی چند وجهی
طرح «ترامپ» برای خاتمه جنگ اوکراین در ماه‌های آتی رونمایی می‌شود
نگرانی دموکرات‌ها در مورد انحلال «آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا»
سپاهان نتوانست از پس شمس‌آذر برآید/ احساس خطر طلایی‌پوشان در صدر جدول
«بازی خونی»؛ تجربه‌ای جسورانه یا بازسازی خسته‌کننده؟
پلیس: دختر گمشده 11 ساله گلستانی پیدا شد
موزیک ویدئو «ناصرالدین شاه» در جشنواره فجر منتشر شد +فیلم
سپاه از یک دستاورد جدید دفاعی در جنوب کشور رونمایی کرد +عکس
علی سرابی: برای قرابت با شهید صیاد شیرازی بسیار تحقیق و گفت‌وگو کردم
مارکو روبیو: آمریکا فقط به کسانی پول می‌دهد که منافع این کشور را تأمین کنند
پادکست | زندگی مناسب برای افرادی که از تنگی نفس رنج میبرند
تراکتور در تبریز هوادار را گلباران کرد
ساعت کاری دفاتر اسناد رسمی افزایش یافت
مدارس کدام شهرها فردا تعطیل است؟/ غیرحضوری شدن مدارس پایتخت
مرد جوان یک سرباز را با خودرو زیر گرفت و سرباز دیگری را با قمه زخمی کرد
هوای تهران در وضعیت «ناسالم برای گروه‌های حساس» قرار دارد/ پیش‌بینی باران برای پایان هفته
نورنما | میلاد حضرت عشق امام حسین (ع) و روز پاسدار مبارک باد +فیلم
نام داور دیدار پرسپولیس و الهلال اعلام شد
ایران؛ ارزان اما کم‌درآمد!
ارائه جزئیات دستگیری عاملان قتل دختر بچه 7 ساله از سوی پلیس؛ مشارکت مادر در قتل «نازگل»
میزان فرزندخواندگی در کشور 2.5 برابر شد
افخمی: خریدار رمان درباره مهرجویی‌ هستم
غافلگیری اسرائیل از زنده بودن دو فرمانده/آزادی 183 نفر از اسرای فلسطینی+فیلم
برای پیشروی سرطان مثانه چه باید کرد؟
ابزار کلیدی برای جلوگیری از زوال عقل کدامند؟
چه ورزش‌هایی احساس گرسنگی را کاهش می‌دهند؟
زخم کاری نمایش خانگی بر روان مخاطب
نور ویدیو | دیپ سیک ، انقلاب در حوزه اقتصاد دیجیتال
کاهش سن دریافت گواهینامه موتورسیکلت
بورس با 37هزار واحد منفی شد
حضور یک آهنگساز ترکیه‌ای در جشنواره موسیقی فجر
دور جدید عرضه خودروهای وارداتی
تندیس جشنواره تئاتر فجر «پنام زرین» نام گرفت
حاشیه ‌های اولین روز جشنواره فیلم فجر
سید فوتسال زنان ایران در جام ملت‌های آسیا مشخص شد
استقلال مقابل الشرطه یک بازیکن غایب دارد
الوحده امارات مهاجم ملوان را می‌خواهد
صف آرایی بایرن مونیخ برابر قعرنشین+ برنامه بازی‌های امروز بوندسلیگا
لیورپول صدرنشین به مصاف بورنموث می‌رود+ برنامه بازی های امروز انگلیس