نورنیوز- گروه بینالملل؛ دو روز بعد از تصویب قطعنامه آتشبس در شورای امنیت سازمان ملل و افزایش تحرکات دیپلماتیک، حماس جمعبندی خود را درباره پیشنهاد تازه آتشبس ارائه داد. دوشنبه گذشته بود که شورای امنیت با ۱۴ رای موافق، رای ممتنع روسیه و بدون هیچ رای مخالفی، قطعنامه آتشبس فوری در غزه را تصویب کرد. قطعنامه یادشده مبتنی بر طرحی است که از سوی «جو بایدن» رئیسجمهور امریکا ارائه و اعلام کرد رژیم صهیونیستی با مفاد آن موافق است.
جزئیات قطعنامه آتشبس چیست؟
نخستین مرحله این پیشنهاد سه فصلی، با توقف ششماه درگیریها، آزادی اسرای اسرائیلی در برابر اسرای فلسطینی، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت غزه و بازگشت غیرنظامیان فلسطینی به تمام مناطق در این قلمرو آغاز میشود. در این مرحله همچنین روزانه ۶۰۰ کامیون حامل کمک به غزه ارسال خواهد شد. قطعنامه میگوید که مرحله دوم، با توافق رژیم اسرائیل و حماس شامل پایان دائمی خصومتها در ازای آزادی همه اسرا و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه خواهد بود. مرحله سوم نیز شامل بازسازی غزه و بازگرداندن اجساد اسراست.
جزئیات پاسخ حماس به پیشنهاد آتشبس
حماس در واکنش به صدور قطعنامه اعلام کرد با روی باز و نظر مثبت این پیشنهاد را بررسی خواهد کرد. دیشب جنبشهای حماس و جهاد اسلامی در بیانیهای اعلام کردند که «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی حماس و «زیاد النخاله»، دبیرکل جهاد اسلامی در راس هیأتی از این دو جنبش پاسخ گروههای مقاومت را به نخست وزیر قطر تحویل داده و آن را برای طرف مصری نیز ارسال کردند. «ضرورت توقف کامل جنگ» و «خروج کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه » از اولویتهای مطرحشده در این پاسخ است. هیأت فلسطینی در پایان آمادگی خود را برای دستیابی به توافقی که به پایان این جنگ منجر شود، اعلام کرده است.
اگرچه حماس ساعتی بعد از تصویب قطعنامه از آن استقبال کرد، اما طرف امریکایی تلاش کرد با عملیات رسانهای این پیشنهاد را جامع و به نفع مردم فلسطین معرفی کند و مسئولیت عدم اجرای احتمالی آن را به دوش حماس بیاندازد. حماس در واکنش با موافقت با اصل این پیشنهاد و اسقبال از تعامل بیشتر، اصلاحاتی را به متن مورد تأیید امریکا و رژیم صهیونیستی ضمیمه کرده است. بر اساس گزارشهای غیررسمی این اصلاحات، شامل شفافیت بیشتر در زمانبندی و اجرای مفاد توافق همچنین تضمین اجرای آن از سوی رژیم صهیونیستی است که در هشت ماه گذشته به دنیا نشان داد هیچ الزامی و التزامی به احکام نهادها و دادگاههای بینالمللی ندارد.
«الاخبار لبنان» امروز در تشریح مهمترین اصلاحات ارائهشده از سوی حماس اعلام کرد: « در مرحله اول و مشخصا در روز اول، درگیریها از سوی ۲ طرف به صورت موقت متوقف شده و عقبنشینی به مجاورت مرزها به دور از مناطق پرجمعیت صورت میگیرد. مقاومت در مرحله اول ۳۳ اسیر اسرائیلی زنده و مرده را تحویل خواهد داد و هر سه روز سه اسیر را آزاد خواهد کرد. در صورتی که اسرائیل به عقبنشینی کامل بعد از روز هفتم پایبند نباشد، روند تحویل اسرا متوقف میشود. مقاومت با هرگونه پیش شرطی درباره اسامی اسرای فلسطین به ویژه درباره روش آزادی آنها مخالف است. همچنین به لیستهایی که ارائه کرده و بر اساس اصل قدیمیتر بودن در بازداشت است، پایبند میباشد. در پایان مرحله اول عقبنشینی باید به طور کامل از تمام نوار غزه صورت بگیرد و هیچگونه سرباز اسرائیلی در داخل نوار غزه نباشد، اما درباره آتشبس، مرحله اول با اعلام آرامش پایدار، یعنی توقف کامل عملیات نظامی به پایان میرسد و این مساله قبل از تبادل اسرای 2 طرف انجام میشود.»
بر اساس این گزارش، مقاومت همچنین خواهان ورود چین، روسیه و ترکیه به عنوان طرفهای ضامن توافق است. «الاخبار» خبر داد : «حماس و جهاد اسلامی بهصورت شفاهی بعد از تایید مشارکت آمریکا در کشتار النصیرات به مصر و قطر اطلاع دادند که مقاومت آمریکا را ضامن توافق نمیداند».
برخی محافل رسانهای اگرچه خواستار پذیرش چشموگوش بسته طرح آتشبس از سوی گروه مقاومت فلسطین بودند و میخواستند به اصطلاح مرسوم توپ را به زمین حماس بیاندازند، اما هشت ماه جنایت، نسلکشی و عبور از تمام قوانین جنگی و انسانی و بیمحلی به احکام نهادهای بینالمللی و قضایی ایجاب میکند حدود و ثغور هر معاهدهای روشن و شفاف باشد. همچنین قطعا امریکا بهواسطه حمایت تاموتمام تسلیحاتی، مالی، تبلیغاتی و ... از رژیم صهیونیستی که خود را در تأمین تجهیزات نظامی رژیم اسرائیل، وتوی قطعنامههای ضد صهیونیستی و امثالهم نشان داد، قطعا نمیتواند ضامن قابل اعتمادی برای تلآویو باشد. آن هم در شرایطی که کاخ سفید نه تنها چشم خود را روی جنایتهای رژیم صهیونیستی در النصیرات، بمباران چادرها در رفح و کشف گورهای دستهجمعی بسته است، بلکه به نوعی خود نقش موتورمحرکه این جنایتهاست.
نورنیوز