شناسه خبر : 177727
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 22 خرداد ساعت 09:41
این یک انتخابات است، نه رفراندوم

نورنیوز از یک مغالطه منطقی در مناقشات انتخاباتی جناح ها گزارش می دهد؛

این یک انتخابات است، نه رفراندوم

تلقی انتخابات به منزله رفراندوم، سطح منازعات را آنقدر بالا می برد که امکان همکاری های فراجناحی بر سر مسایل کلان و ملی را تحت الشعاع قرار خواهد داد. انتخابات آغاز یک راه است، راهی 4 ساله که مجموعه پیروز در آن، ماموریتی جز ادامه یا تغییر روش ها و برنامه های اجرایی برای بهتر شدن وضع موجود و تامین بیشتر منافع ملی ذیل چارچوب های تعریف شده در قانون اساسی ندارد.

نور نیوز- گروه سیاسی: بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اگر چه باز هم خالی از اتفاقات دور از انتظار و چه بسا شوک آور نبود، اما می توان گفت جریان های اصلی سیاسی که در چارچوب قانون اساسی فعالیت می کنند، در رقابت پیش رو صاحب نامزد اختصاصی هستند.

ارزیابی های اولیه هم نشان از آن دارد که فضای جامعه به طور روزافزون، رنگ و بوی انتخاباتی می گیرد و این موضوع سیاسی، به تدریج ماهیتی اجتماعی پیدا می کند و بحث از نامزدها کم کم از شبکه های اجتماعی نخبه گرا به گفت و گوهای خانوادگی و جمع های صنفی و مترو و تاکسی هم سرریز می شود. به این ترتیب با روندی روبروییم که انتخابات، به مساله اول کشور در سطح افکار عمومی ایرانیان تبدیل می شود. 

پیش بینی ها این است که با شروع برنامه های تبلیغاتی نامزدها در صداو سیما،خصوصا برگزاری مناظرات تلویزیونی، رقابت های انتخاباتی هم جدی تر و گرم تر شود و بازار مناقشات حزبی و جناحی رونق بگیرد. چنین وضعیتی، از اقتضائات فضای انتخاباتی است و طبعا نمی تواند بدور از هیجان و احساس و انتقاد و حمله و هجمه متقابل باشد.

 بر اساس شرایط و نامزدهای موجود، قابل پیش بینی است که این دور از انتخابات هم در قالب دو قطبی یا سه قطبی پیش خواهد رفت. جبهه اصلاحات که در دو انتخابات گذشته ( ریاست جمهوری و مجلس) حضور پر رنگی در انتخابات نداشت حالا با نامزد اختصاصی خود، عزم حضور جدی در انتخابات دارد. بنابر این قطبی شدن انتخابات موضوعی است که نتیجه ی قهری جدی شدن و واقعی شدن رقابت است و البته گریزی هم از آن نیست.

 با این حال فهم این نکته در مورد انتخابات بسیار مهم است که چه تعریفی از آن داشته باشیم. در سال های گذشته گاهی این اتفاق افتاده که به موازات جدی تر شدن رقابت ها و حتی بعضا برای تحریک میل انتخاباتی مردم به نفع یک کاندیدا، رقابت از حالت دو قطبی هم فراتر رفته و به وادی هایی کشانده شده که اساسا از دایره ی تعریف انتخابات بیرون رفته است. منظور برساختن کنش هایی است که انتخابات را به منزله « رفراندوم» معرفی کرده اند.

  رفراندم یا همه پرسی، تعریف خاص و مکانیسم های تعریف شده قانونی خود را دارد و ذاتا با انتخابات، خصوصا انتخابات ریاست جمهوری تفاوت ماهوی دارد. این یک خطای آشکار منطقی است که فرض کنیم یک انتخابات ریاست جمهوری، در واقع یک "رفراندوم در لباس مبدل" است. در کارنامه ی سیاسی هردو جناح اصلی کشور، ارتکاب چنین خطایی ثبت شده است. مثلا یک جناح سیاسی مدعی می شود که رای آوردن فلان نامزد انتخابات، در حکم « نه» گفتن به کلیت نظام یا ساختار فعلی حاکمیت است؛ و متقابلا جناح مقابل، رای آوردن نامزد دیگر را « آری» گفتن به تمامیت نظام و ساختار بالفعل سیاسی قلمداد می کند. چنین مواضعی مصداق خلط انتخابات با رفراندوم است. این فرض از همان ابتدا غلط است چرا که همه نامزدها و جریان های سیاسی حامی آنها در چارچوب قانون اساسی و ساختارهای سیاسی موجود فعالیت می کنند و قبل از همه از سوی شورای نگهبان مورد تایید قرار می گیرند. 

مهم تر اینکه اساسا مفهوم "نظام" قابل تعریف با یک مجموعه سیاسی، یا یک فرد یا نهاد یا نامزد نیست. چیزی که از آن با عنوان "نظام" تعبیر می شود، اساسا مفهومی عام تر در ورای رقابت گروه های سیاسی در جریان یک انتخابات است. به بیان دیگر، جناح های سیاسی متفاوت، با هم رقابت می کنند نه با نظام. رقابت ها و مناقشات انتخاباتی گروه ها، اساسا در چارچوب و در درون نظام انجام می گیرد.

حتی در شرایطی که برخی گروه ها یا نامزدها خود را به نظام نزدیک تر فرض می کنند، باز هم باید منظورشان، نزدیکی به ارزش ها و خط مشی های رسمی حاکمیت که مندرج در قانون اساسی است باشد.

و حق ندارند جریان مقابل را به اعتبار اینکه نقطه مقابل آنهاست، بیرون نظام یا علیه نظام معرفی کنند. با کمال تاسف باید گفت که این خطا و بلکه مغالطه ی منطقی، بارها از سوی برخی گروه ها یا نامزدها سر زده که با انگیزه ی جلب رای بخش هایی از جامعه، خود را عین نظام و رقبا را مخالف نظام معرفی کرده اند. یا در شکل مقابلش، خود را منتقد نظام (و مخالف وضع موجود) و جناح مقابل را مدافع نظام (و بانی و مدافع وضع موجود) نمایانده اند.

انتخابات ریاست جمهوری اما مفهوم و تعریف روشنی دارد و روشی مرسوم و قانونی برای جابجایی قدرت در محدوده قوه مجریه است. در حقیقت چارچوب این انتخاب، حد و حدود مدیریت اجرایی کشور برای مدت 4 سال است. انتخابات ریاست جمهوری، رفراندوم نیست تا جناح های مختلف، نتیجه آن را تایید یا رد کلیت نظام فرض کنند. به ساده ترین شکل ممکن، انتخاب برنامه ای است که خود را برای مسئولیت قوه مجریه، شایسته می داند. این البته تقلیل دادن جایگاه قوه مجریه یا انتخابات ریاست جمهوری و نقش آفرینی و تاثیر گذاری مجموعه دولت در سیاست داخلی و خارجی نیست بلکه یادآوری این نکته است که خوانش های نادرست از انتخابات یا نتیجه آن نه تنها مثمر ثمر نخواهد بود بلکه مشکل ساز هم خواهد شد. البته نمی توان دلالت های فرامتنی انتخابات را به طور کامل نفی کرد اما نکته این است که انتخابات را عین رفراندوم دانستن، یک مغالطه ی منطقی است.

 دامن زدن به دوگانه های کاذبی مثل معتقد به نظام و مخالف نظام، همزمان که شکاف های موجود در جامعه را عمیق تر می کند، تمرکز نامزدها و ستادهای انتخاباتی از اصل برنامه محوری را هم منحرف می سازد و قطب بندی ها را از حد مرسوم و معمول فرا تر می برد بدون آنکه اساسا هیچ نفعی هم برای کسی داشته باشد. تجربه تاریخی انتخابات در ادوار گذشته هم نادرست بودن این ادعا را که "انتخابات، ریاست جمهوری، رفراندومی با موضوع نظام است" تایید می کند. با وجود انتقادهای موجود بر نظام انتخاباتی ایران، در طول 45 ساله گذشته دولت هایی با سلایق مختلف بر سر کار آمده اند.

در مورد برخی از این انتخابات و نتایج آن، چنین ادعاهایی مطرح شده است که بجز وارد کردن برخی هزینه ها، هیچ فایده ای در بر نداشته است. به هر حال اقتضای انتخابات  و رای مردم همین است که اگر از وضع موجود رضایت نداشتند مجموعه سیاسی یا نامزد دیگری را انتخاب کنند و اگر هم رضایت داشتند به ادامه کار همان مجموعه مستقر رای بدهند. انتقاد از وضع موجود و برجسته کردن برخی مشکلات به معنای عزم و اراده برنامه ریزی شده علیه نظام نیست همچنان که رای به ادامه وضع موجود هم به معنای تغییر نگاه مردم نسبت به اصل نظام نیست. چرا که اصلا انتخابات ریاست جمهوری، میدان ارزیابی نظام نیست بلکه میدان ارزیابی برنامه های نامزدها و تیم آنها برای اداره اجرایی کشور ذیل قوه مجریه است.

از جمله آسیب های مترتب بر چنین انگاره نادرستی، دوری بیش از پیش مجموعه های سیاسی و ادامه دادن رقابت های انتخاباتی بعد از پایان رقابت است. انتخابات در اصل باید انسجام ملی را تقویت کند و امکان جابجایی قدرت به روش های مسالت آمیز و کم خطر را نهادینه سازد. رقابت های انتخاباتی قاعدتا نباید به منزله دشمنی مجموعه های سیاسی تلقی شود. انتخابات، معادله ای صفر و صد نیست که با ناکامی یک جریان سیاسی، حکم به پایان عمر آن داد. 

تلقی انتخابات به منزله رفراندوم، سطح منازعات را آنقدر بالا می برد که امکان همکاری های فراجناحی بر سر مسایل کلان و ملی را تحت الشعاع قرار خواهد داد. انتخابات آغاز یک راه است، راهی 4 ساله که مجموعه پیروز در آن، ماموریتی جز ادامه یا تغییر روش ها و برنامه های اجرایی برای بهتر شدن وضع موجود و تامین بیشتر منافع ملی ذیل چارچوب های تعریف شده در قانون اساسی ندارد. بنابر این انتخابات ریاست جمهوری یا انتخابات مجلس نمی تواند به منزله رفراندوم تلقی شود. 


نورنیوز
نظرات

کارت عراق در بازی تحولات پسا اسد

جزئیات حمله به یک زائر در حرم حضرت معصومه(س)/ متهم بازداشت شد

قالیباف: جهان اسلام باید وحدت خود را در برابر رژیم صهیونیستی حفظ کند

تل‌آویو سفارت خود در ایرلند را می‌بندد

دولت سال آینده بهانه‌ای برای پرداخت نکردن حقوق بازنشستگان ندارد

جانشین‌پروری در دولت؛ گمشده‌ای که آینده مدیریت کشور را تهدید می‌کند

رفع تحریم؛ مبنای توافق برای تهران

نور ویدئو | از غزه تا دمشق؛استانداردهای دوگانه گانه حقوق بشر غربی +فیلم

پزشکیان: برای تهیه نقشه راه مناطق آزاد و بنادر کشور باید از مشاوران مجرب استفاده کنیم

رانندگان اتوبوس‌های شهری حق دریافت کرایه نقدی از مسافران را ندارند

راز قتل مدیرعامل یک شرکت در میدان فلسطین آشکار شد

الجزایر سفیر فرانسه را احضار کرد

تنگنای شدید معارضان مسلح سوری و حامی منطقه‌ای آنها

گفت‌وگوی ترامپ و نتانیاهو درباره سوریه، غزه و ایران

تلاش رژیم اسرائیل برای لغو حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

نان آغشته به خون

آینده سوریه و جبهه مقاومت

مردی تلویزیون شهری را سرقت کرد

مقتول قبل از مرگ نشانی قاتلانش را به پلیس داد

برپایی نمایشگاه «یلدای تهران» مدر باغ موزه قصر

انتشار آلبومی به یاد ابتهاج فقید

مدارس و ادارات کدام شهرها دوشنبه تعطیل است؟/ مدارس پایتخت غیرحضوری و ادارات تعطیل شد

شورای عالی مسکن برای رفع موانع تولید تشکیل شود

نوبخت: چرا اولویت مهار تورم از دستور کار دولت خارج شده است

پیوستن نمایندگان به پویش کاهش دو درجه‌‌ای دما/مردم دولت را یاری کنند

دیدار رئیس دیوان عالی سلطنت عمان و رئیس مجلس

تکذیب رای‌گیری درباره فیلترینگ

یارانه امشب واریز می‌شود

سکه 54 میلیون تومان/دلار 75 هزار و 300

حراج شمش طلا به تعویق افتاد

مصرف گاز بخش خانگی از 600 میلیون مترمکعب عبور کرد

چرا بورس همچنان می‌تازد؟

پیش فروش بلیت‌ قطارهای مسافری دی ماه از فردا

غریب‌آبادی: صدور حکم اعدام علیه نتانیاهو غیرممکن نیست

نورنما | خبرنگار NBC به بخشهای مختلف امارت بشار ، سر زد +فیلم

پادکست | چالش ها و راهکار های حمایت از بخش خصوصی در اقتصاد ایران

اسد از حمایت ترکیه از شورشیان سوری خبر داشت؟

خطای نابهنگام مرندی

خیانت سیستماتیک در حق حزب‌اللهی‌ها

اوج قدرت سیاستمداران/مدافعان سرسخت دیروز اسد و «انقلابیون دوآتشه» امروز

تهران- باکو در مسیر آشتی

دلایل شکست اسد چه بود؟

آیا قانون «حجاب» تعلیق شده است؟

مدار دیپلماسی | تروریسم، سوریه و ایران؛ روایت رهبر انقلاب از آینده جبهه مقاومت +فیلم

سردترین مراکز استان ها در شب گذشته؟/ رکورد سرما در تهران

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یکشنبه 25 آذر

هوای تهران پاک شد

تغییر زمان بازی تراکتور و ملوان

ایرانی‌ها هر روز چاقتر می‌شوند

نجات معجزه‌آسای یک زن زیر چرخ‌های خودرو+ فیلم

حذف ارز نیمایی چه تاثیری روی قدرت خرید مردم دارد؟/ آیا قیمت کالاها افزایش می‌یابد؟

نورنما | ویدیویی از شدت برف در آمریکا +فیلم

945 نفر به تب دنگی مبتلا شدند

تصویب طرح اشغال جولان در کابینه رژیم صهیونیستی/ترکیه به دنبال حذف گروه‌های پ.ک.ک و ی.پ.گ

سران چه کشورهایی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کنند؟

قبل از رفتن به‌ فرودگاه پروازهای خود را چک کنید

حمله سایبری به بانک های رژیم صهیونیستی

وزیر دفاع سابق برزیل بازداشت شد

نقض مکرر آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی؛ 225 تجاوز به لبنان ثبت شد

کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

عکس های منتخب ایران، شنبه 24 آذر 1403

نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غربی در اردن؛ تأکید بر همکاری برای صلح پایدار در سوریه

جزئیات تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و سرما در استان‌های مختلف برای روز یکشنبه 25 آذر +فیلم

ام‌البنین ایران به پسران شهیدش پیوست

گزارش سالانه وزارت امورخارجه در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس

«مهدی کرمی» طلسم دسته 109 کیلوگرم را شکست

جاده هراز و چالوس از دوشنبه مسدود می‌شود

نورنما | سالروز وفات حضرت ام البنین (س) ، روز تکریم مادران و همسران شهدا گرامی باد +فیلم

شیخ‌ نعیم قاسم: صهیونیست‌ها در شکستن کانون مقاومت ناکام ماندند.

حامیان فلسطین باز‌هم به خیابان‌های لندن آمدند

سازمان زمان پیش‌ثبت‌نام حج تمتع 1404 را اعلام کرد

پادکست | ریشه های سقوط نظام سوریه و آینده مقاومت در منطقه

سرویس اطلاعاتی روسیه: درباره سوریه با سیا تماسی نداشتیم

کدام وزرا به «پویش دو درجه کمتر» پیوستند؟

محدودیتی برای درج نرخ در سامانه نیما وجود ندارد

الجولانی: نمی‌خواهیم با اسرائیل درگیر شویم

نویسندگان برتر در جشنواره کتاب سال حوزه تجلیل می‌شوند

حراج هشتاد و ششم با فروش 7 هزار و 464 قطعه سکه انجام شد

سازمان لیگ با کاهش قیمت بلیت دیدارهای خانگی تراکتور مخالفت کرد

نشست تبیین گزارش وضعیت حقوق بشر آمریکا و انگلیس برگزار شد

آغاز به کار سفارت ترکیه در سوریه پس از 12 سال +فیلم

ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)» به جشنواره فجر باز می‌گردد

فرستاده سازمان ملل: از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه جلوگیری شود

ماکرون: اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین لازم است

عوامل قتل راننده تاکسی اینترنتی در قرچک دستگیر شدند

نورنما | مار غول پیکر در یکی از خیابان های بان دون راک/تایلند +فیلم

سخنگوی وزارت دفاع: توانایی ساخت هواپیمای مسافربری را داریم

«میخائیل کاولاشویلی» رئیس‌جمهور گرجستان شد

ممنوعیت صادرات حبوبات لغو شد

رشد قیمت سکه و طلا در بازار

پوتین: آماده مقابله با دشمنان در تمام جبهه‌ها هستیم

دریافت 80 هزار ردیف استخدامی جدید

قبل از تحلیف ترامپ؛ فرصتی برای آتش‌بس در غزه

افشاگری هیئت تحریرالشام از براندازی بشار اسد/جولان داعش واعدام 100 نفر/آغاز بازداشت علویها

یک فوتبالیست رئیس‌جمهور جدید گرجستان شد

پزشکیان به مصر می‌رود

حسن جودکی سرپرست مجموعه تئاتر شهر شد

سوریه به کجا می رود؟

بورس 58 هزار واحد صعود کرد

گزاره‌های اشتباه

X
آگهی تبلیغاتی