نورنیوز-گروه بینالملل: کاخ تاریخی و باشکوه «دلما باغچه» در بشیکتاش استانبول از صبح روز شنبه میزبان نمایندگان عالیرتبه اسلامی، دستگاه دیپلماسی ایران، ترکیه، مصر، نیجریه، پاکستان، اندونزی، مالزی و بنگلادش است؛ نشست هشت کشور اسلامی و در حال توسعه که 26 سال پیش (1376) با هدف تقویت روابط اقتصادی میان کشورهای یادشده تشکیل شد، حالا قرار است اولین نشست سیاسی خود را با موضوع جنگ غزه برگزار کند.
«علی باقری» سرپرست وزارت امور خارجه کشورمان که بعد از شهادت «حسین امیرعبدالهیان» سکان هدایت دستگاه دیپلماسی کشور را به دست گرفت، یکی از مهمانان اجلاس پیشروست که روز جمعه تهران را به مقصد استانبول ترک کرد.
«محمد اسحاقدار» وزیر امور خارجه پاکستان، «رتنو مرسودی» وزیر امور خارجه اندونزی، «محمد حسن» وزیر امور خارجه مالزی و «دیپو مونی» وزیر رفاه بنگلادش دیگر مدعوین اجلاس ویژه دی هشت (8D)،هستند. بر اساس گزارشها، مقامات بلندپایهای از نیجریه و مصر نیز در این گردهمایی حضور خواهند داشت.
نماینده مصر در شرایطی به اجلاس دی8 میپیوندد که کشورش به دلیل همجواری از طرف مرزهای شمالی با غزه، از هشت ماه گذشته تا کنون، کانون رایزنیهای دیپلماتیک بوده است؛ ازجمله شرکت بهعنوان میانجی در مذاکرات مکرر آتشبس و گفتوگوهای متعدد درباره مرز رفح.
رفح، جنوبیترین نقطه غزه است که ساکنان جنگزده فلسطین از هشت ماه گذشته به آنجا پناهنده شدند. این منطقه کموسعت و هممرز با مصر که پناهگاه بیش از یک میلیون آواره فلسطینی است، هفتههای گذشته آماج حملات زمینی و هوایی رژیم صهیونیستی قرارداشت که تراژیکترین آن، بمباران چادرهای آوارگان بود که سبب شد دهها فسطینی اعم از زن، کودک و سالمند زندهزنده بسوزند.
جنایات تکاندهنده رژیم صهیونیستی در هشتماه گذشته، نسلکشی، جلوگیری از ارسال کمکهای امدادی و انسانی و قحطی دستساخته و بیتوجهی تلآویو به احکام محاکم بینالمللی و اخطارهای شورای امنیت سازمان ملل که شمار شهدای غزه را به بیش از 36هزار تن رسانده، سبب شد گروه دی8 ،سازمانی که مبنای تشکیلش اقتصادی بود برای اولین بار در تاریخ خود به یک موضوع سیاسی بپردازند.
اهمیت گروه دی8
هشت کشور ایران، ترکیه، مصر، نیجریه، پاکستان، اندونزی، مالزی و بنگلادش که هسته اصلی گروه دی8 را تشکیل میدهند، بیش از یک میلیارد جمعیت و 4.5 درصد تولید ناخالص جهان را دارا هستند. علاوه بر این، سه کشور ایران، ترکیه و مصر در هشتماه گذشته تحرکات جدی و جداگانهای در قبال قطاع غزه داشتند. در کنار قطع همکاری اقتصادی ترکیه با رژیم صهیونیستی و مشارکت فعالانه مصر در مذاکرات آتشبس، حضور کشورمان بهدلیل نقش تعیینکننده در جبهه مقاومت منطقه در اجلاس دی8 اهمیت قابلتوجهی دارد و از آنجا که نشست فوقالعاده وزرای خارجه در استانبول فرصت دیگری برای پیشبرد این دیپلماسی فراهم کرده است، علی باقری رهسپار ترکیه شد.
قرار است در این اجلاس که به دعوت «هاکان فیدان»، وزیر امور خارجه ترکیه سازماندهیشده، درباره کمکهای بشردوستانه و سایر ملزومات برای کاهش سختیها و رنجهای کنونی مردم فلسطین گفتوگو شود. همچنین انتظار میرود پایانبخش نشست، یک بیانیه مشترک در مورد تحولات غزه باشد. پیشبینی میشود این اجلاس و بیانیه پایانی آن، تلاشهای دیپلماتیک سازمانهای همکاری اسلامی، اتحادیه عرب و همکاری شانگهای در زمینه غزه را پررنگتر ساخته و تاثیر آن را افزایش دهد.
آخرین تحولات جنگ غزه
گردهمایی فوقالعاده هشت کشور اسلامی درباره جنگ غزه، در روزهایی برگزار میشود که فلسطین در صدر اخبار جهانی و کانون توجهات افکار عمومی قرار دارد.
جنایات تکاندهنده رژیم صهیونیستی علاوه بر واکنش حامیان منطقهای و دولتها و ملتهای مسلمان، اینبار خشم و محکومیت جهانی در شورای امنیت سازمان ملل، دادگاه لاهه، دانشگاهها و شهروندان امریکایی و اروپایی را به دنبال داشت که حتی به ساحتهای هنری و ورزشی بلوک غرب نیز کشیده شده است. اعتراضهایی که موج بیسابقه به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی اروپاییها و انزوای فزاینده رژیم اسرائیل در عرصه بینالمللی، تنها یکی از دستاوردهای آن است.
با اینحال هنوز تا نتیجه نهایی یعنی متوقفکردن حملات رژیم صهیونیستی به غزه، آغاز کمکرسانی غذایی و بهداشتی به آوارگان و جنگزدگان، خروج نظامیان صهیونیست از این باریکه ساحلی، بازگشت مردم فلسطین به منازلشان و بازسازی غزه، زمان نامشخصی باقی مانده است و اجلاسهایی ازجمله دی8 در تلاش است این زمان را کوتاهتر کند.
نورنیوز