نورنیوز ـ گروه بینالملل: کشور پاکستان، جایگزین کشور ژاپن از قاره آسیا، کشور پاناما نیز جایگزین کشور اکوادور از آمریکای لاتین شد. همچنین کشورهای یونان و دانمارک به جای مالت و سوئیس، دو عضو غیردائم کنونی شورای امنیت سازمان ملل از قاره اروپا شدند.
کشور آفریقایی سومالی نیز جایگزین کشور موزامبیک از قاره آفریقا در شورای امنیت سازمان ملل شد.
در رایگیری صورتگرفته برای انتخابات پنج عضو غیردائم شورای امنیت، آرای کشورهایی که کاندیدا بودند، بدین شرح است:
- گروه «آ» یعنی کشورهای آفریقایی و اقیانوسیه:
- کشور آسیایی پاکستان ۱۸۲ رای و کشور آفریقایی سومالی نیز ۱۷۲ رای کسب کردند.
- گروه «ب» یعنی کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب:
کشور پاناما ۱۸۳ رای و کشور آرژانتین تنها یک رای کسب کرد.
- گروه «سی» یعنی کشورهای اروپای غربی و سایر کشورها:
«دانمارک» ۱۸۴ رای و «یونان» ۱۸۲ رای کردند اما کشورهای ایتالیا و نروژ، هر کدام فقط یک رای کسب کردند.
بر اساس اعلام «دنیس فرانسیس» رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، کشورهای یادشده برای عضویت غیردائم در شورای امنیت در نشست روز پنجشنبه مجمع عمومی سازمان ملل، باید ۱۲۵ رای کسب میکردند.
با توجه به بیشترین رای کسبشده، کشورهای پاکستان، دانمارک، یونان، پاناما و سومالی اعضای جدید غیردائم شورای امنیت هستند که به مدت دو سال، عضو این شورا خواهند بود و شروع به کار آنها از اول ژانویه ۲۰۲۵ خواهد بود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد، پنج عضو دائم و ۱۰ عضو غیردائم دارد که ریاست شورای امنیت دورهای و طول مدت آن، یک ماه است و رئیس هیات نمایندگی هر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل شناخته میشود. اکنون، کره جنوبی در ماه جاری میلادی ژوئن به عنوان عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل، ریاست دوره ای آن را برعهده دارد.
۱۰ عضو غیر دائم شورای امنیت را مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به مشارکت اعضای این سازمان در حفظ صلح و امنیت بینالملل و دیگر اهداف سازمان و همچنین بر مبنای توزیع عادلانه جغرافیایی انتخاب میکند.
در واقع، ۱۰ عضو انتخابی شورای امنیت توسط مجمع عمومی برای یک دوره دو ساله که از اول ژانویه آغاز میشود، انتخاب میشوند. عضوی که خارج میشود، بلافاصله قابل تجدید انتخاب نخواهد بود.
هر سال، مجمع عمومی، پنج عضو جدید را انتخاب و جایگزین اعضای قدیمیتری که دوره عضویتشان در ۳۱ دسامبر پایان مییابد، میسازد.
پنج عضو دائم شورای امنیت شامل روسیه، چین، آمریکا، انگلیس و فرانسه میشوند که دارای حق وتو در این شورا هستند.
نورنیوز