شناسه خبر : 177087
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 17 خرداد ساعت 11:22
دنده معکوس تخلفات با 3 برابر شدن جریمه

نورنیوز از مصوبه افزایش نرخ جریمه‌‌های رانندگی و دلایل آن گزارش می‌دهد

دنده معکوس تخلفات با 3 برابر شدن جریمه

به اعتقاد پلیس در 6 سال گذشته، یکی و فقط یکی از عوامل افزایش تعداد حوادث رانندگی مرگبار در کشور متناسب نبودن نرخ جریمه‌ها با تخلف‌‌های حادثه ساز بوده است. پلیس با رویکرد بازدارندگی، خواستار افزایش رقم جرایم راهنمایی و رانندگی متناسب با تورم شد. نرخ‌‌های جدید جریمه با افزایش 3 برابری، از ابتدای تابستان اجرا خواهد شد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: مصوبه افزایش جریمه‌های راهنمایی و رانندگی که امسال در هیات دولت تصویب شده بود سرانجام 13 خرداد ماه از سوی سرپرست هیات دولت برای اجرا  به وزارت خانه‌های کشور، دادگستری و راه و شهرسازی ابلاغ شد.  پلیس راهنمایی و رانندگی معتقد است سه برابر شدن نرخ جریمه‌‌‌ها یکی از عوامل مهم بازدارنده در تخلفات رانندگی و تلفات ناشی از آن است. افزایش جریمه‌‌های رانندگی با هدف بازدارندگی از تخلفات حادثه ساز، درحالی بعد  از 6 سال انجام می‌شود که به گفته مسئولان پلیس راهور از سال 96 تا امروز نرخ جریمه‌ها هیچ تغییری نداشته و نرخ جریمه‌های فعلی هیچ تناسبی با تورم نداشت. با ابلاغ نرخ جدید جریمه‌‌‌ها و افزایش سه برابری آنها به گفته پلیس با آماده شدن زیر ساخت‌‌‌ها از ابتدای تابستان جریمه‌‌های اجرا می‌شوند.

 سردار تیمورحسینی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی بااشاره به اینکه جریمه‌ها شامل 174 تخلف است که به سه دسته «کلانشهرها،مراکز استان‌ها، جاده‌های بین شهری و مناطق آزاد صنعتی - تجاری»، «سایر شهرها» و «روستاها و راه‌های روستایی» تقسیم می‌شود گفت: میزان افزایش مبلغ جرائم رانندگی نیز در مورد تمام تخلفات یکسان نیست و به عنوان مثال جریمه عبور از چراغ قرمز در مراکز استان‌ها  400 هزار تومان است. جریمه سرعت غیرمجاز نیز برحسب میزان سرعت غیر مجاز بیش از 10 تا 50 کیلومتر از 100 هزارتومان تا 500 هزار تومان است. جریمه صحبت با تلفن همراه در زمان رانندگی 400 هزار تومان ،  جریمه سبقت غیرمجاز 700 هزار تومان ، دنده عقب در بزرگراه ۵۰۰ هزارتومان، لایی کشیدن ۵۰۰ هزارتومان و رانندگی در حالت مستی با افزایش 7 برابری  یک میلیون و 500 هزار تومان تعیین شده است.  همچنین خودروهایی که بیش از ۵ میلیون تومان جریمه داشته باشند توقیف خواهند شد.  این افزایش‌‌‌ها از اول تابستان اجرایی خواهند شد.

 روزانه 50 نفر درتصادفات کشته می‌شوند

آمارهای رسمی بیانگر آن است که هر روز حدود ۵۰ نفر در تصادفات رانندگی کشور جان خود را از دست می‌دهند. در دو دهه گذشته نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر در ایران جان خود را بر اثر این حوادث از دست داده‌ و بیش از ۶ میلیون نفر نیز مصدوم شده‌اند. این ارقام ترسناک، عمق یک فاجعه انسانی را نشان می‌دهد. به اعتقاد پلیس در  6 سال گذشته یکی و فقط یکی از عوامل افزایش تعداد حوادث رانندگی مرگبار در کشور متناسب نبودن نرخ جریمه‌ها با تخلف‌‌های حادثه ساز بوده است. همین امر باعث شد که پلیس با رویکرد بازدارندگی، بارها خواستار افزایش رقم جرایم راهنمایی و رانندگی متناسب با تورم شود. فرماندهان راهور فراجا و همچنین پلیس راه معتقدند به دلیل نرخ ناچیز جریمه ها، رانندگان متخلف با خیالی آسوده دست به تخلفات حادثه ساز مثل سرعت ، حرکات مارپیچ و دنده عقب رفتن در اتوبان می‌زنند و مهمتر از همه رانندگی در حالت مستی می‌کنند. سند پلیس برای این ادعا وجود میانگین سالانه 19هزار کشته است که به گفته پلیس،‌ در صورت افزایش نرخ جریمه‌ها این تعداد کشته 50 درصد کاهش پیدا خواهد کرد.

پس از تصویب مصوبه افزایش نرخ جریمه‌ها رئیس پلیس راهور فراجا با بیان اینکه هدف اصلی از افزایش جرایم، بازدارندگی است است گفت: «بر اساس ماده ۲۸ رسیدگی به تخلفات، پلیس باید هر ساله نسبت به افزایش مبلغ جرایم اقدام کند که به دلایل مختلف در شش سال گذشته این اتفاق نیفتاده بود . در حال حاضر مستندات نشان می‌دهد که جریمه‌های رانندگی، بازدارندگی لازم را ندارند. از سال ۸۶ به واسطه ابزارهای مختلفی که به کار گرفتیم از جمله بحث افزایش نرخ جریمه‌ها و نمره منفی ، توانستیم در یک بازه بیش از ده ساله تقریباً یک روند کاهشی در مورد تصادفات و جان باختگان ناشی از سوانح رانندگی را ایجاد کنیم. اما متأسفانه به دلایل مختلف و از جمله بی توجهی به میزان تأثیر مجازات‌هایی که قانونگذار در مورد تخلفات رانندگی پیش بینی کرده است، از سال ۹۶ به بعد، مجدداً سیر صعودی سوانح رانندگی را شاهد بودیم بطوری که  در سال ۱۴۰۲ شاهد از دست دادن تقریباً  20  هزار نفر از هموطنان‌مان بودیم.»

قانونی برای کاهش تصادفات مرگبار

با افزایش وحشتناک تعداد کشته و مجروحان حوادث رانندگی کشور در دهه 80 سرانجام سال 1389 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در مجلس شورای اسلامی، تصویب و از ابتدای سال 90 به اجرا گذاشته شد. دهه 80 مرگبارترین حوادث رانندگی در کشور رقم خورد بطوری که بین سالهای 1384 تا 1389 بیش از 142 هزار نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند. بیشترین کشته‌‌‌ها مربوط به سال 84 با 27 هزار کشته است. افزایش وحشتناک تلفات حوادث راننگی باعث شد تا قانون افزایش جریمه‌ها در سال 89 تصویب و در کنار آن پلیس با اعمال نمره منفی سعی کرد با رانندگانی که با رفتارهای پرخطر باعث تصادفات مرگبار می‌شوند برخورد کنند. به گفته پلیس همین امر باعث شد تا تا سالهای 90 تا 95 شاهد کاهش آمار تصادفات مرگبار رانندگی در کشور باشیم بطوری که آمار تلفات به زیر 20 هزار نفر رسید. اما عدم افزایش جریمه‌های رانندگی باعث شد بازهم آمار تصادفات مرگبار افزایش پیدا کند.

 جریمه‌های رانندگی در آن سوی آب‌ها

اتحادیه اروپا قوانین سخت‌‌‌‌گیرانه‌‌‌‌ای در زمینه جریمه رانندگی دارد. برخی منابع رسانه ای،‌ گزارش‌‌های عجیب و شاید غیرقابل باوری از رقم جریمه تخلفات رانندگی ارائه کرده اند. طبق این گزارش‌‌‌ها به‌‌‌‌طور مثال در فنلاند جریمه متناسب با درآمد فرد است؛ طوری ‌‌‌‌که به تازگی فرد ثروتمندی به دلیل رانندگی با سرعت ۳۰ کیلومتر بالاتر از حد مجاز، با یکی از بالاترین جریمه‌های سرعت غیرمجاز در جهان که معادل ۱۲۱ هزار یورو بود، مواجه شد. نکته جالب این‌ که فرارکردن از زیر بار پرداخت جریمه‌ رانندگی صادر شده در یکی از اعضای اتحادیه اروپا با ورود به محدوده عضو دیگر ممکن نیست. همچنین، پرداخت نکردن جریمه‌های رانندگی می‌تواند فرد را چه در موعد ترک اتحادیه و چه در زمان اقدام برای ورود دوباره به آن با مشکلات جدی مواجه کند.  در ایتالیا جریمه برای پیمودن ۱۰ کیلومتر بیش از سقف مجاز از ۴۱ یورو (حدود 3 میلیون تومان)‌ شروع می‌شود و برای پیمودن با سرعتی بیش از ۶۰ کیلومتر بالاتر از حد مجاز به ۳ هزار و ۳۱۶ یورو (حدود 240  میلیون تومان)  می‌رسد. در فرانسه جریمه پیش‌فرض سرعت غیرمجاز ۶۸ یورو (تقریبا 5 میلیون تومان) برای محدوده خارج از شهر و ۱۳۵ یورو ( حدود 10 میلیون تومان)‌ برای محدوده شهری است که برای تجاوز ۵۰ کیلومتر از سقف مجاز به ۱۵۰۰ یورو هم می‌رسد. اگر در فرانسه در پرداخت جریمه سرعت غیرمجاز بیش از ۴۵ روز تاخیر داشته باشید، رقم آن از ۱۳۵ یورو اولیه به ۳۷۵ یورو افزایش می‌یابد. در مقابل، اگر این جریمه ظرف ۱۵ روز پرداخت شود، به جای ۱۳۵ یورو تنها باید ۹۰ یورو پرداخت کنید.   

همچنین در فرانسه که میانگین درآمد در پایتخت حدود 2500 یورو است، مبلغ 500 تا 3000 یورو جریمه برای رانندگی در حالت مستی، یک جریمه‌ بسیار سنگین و معادل یک‌پنجم تا تمام درآمد ماهانه‌ یک شهروند فرانسوی است. در آلمان، برای از سرعت بالاتر از مجاز تا ۶۸۰ یورو جریمه در نظر گرفته می‌شود. تمامی این جریمه‌‌‌‌ها علاوه بر امتیازهای منفی است که در ایتالیا، فرانسه و آلمان برای راننده در نظر گرفته می‌‌‌‌شود. در امارات جریمه عبور از چراغ قرمز 50 هزار درهم (حدود 850 میلیون تومان) است. به گفته کارشناسان جریمه‌های سنگین رانندگی در کشورهای اروپایی و عربی تاثیر بسیار زیادی در کاهش تصادفات مرگبار داشته و قوانین راهنمایی و رانندگی در این کشورها با این راننده‌‌‌ها به شدت برخورد می‌کند. این اعداد و ارقام درست باشد یا غلط،‌در این نکته هیچ تردیدی نیست که جریمه تخلفات رانندگی در کشورهای اروپایی و برخی کشورهای منطقه بسیار بیشتر از ایران و در مواردی غیر قابل مقایسه اند. 

 هدف پلیس کاهش تصادفات مرگبار است

سرهنگ عین الله جهانی جرم شناس و کارشناس عالی حوزه پلیس راهور و تصادفات که سالها معاون اجتماعی پلیس راهور فراجا بود در گفت و گو با نور نیوز با تاکید بر اینکه 176  تخلف رانندگی در قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی کشور وجود دارد گفت: « هدف پلیس از افزایش نرخ جریمه‌ها این است که جلوی تخلفات حادثه ساز را که با جان و مال مردم ارتباط دارد و منجر به تصادفات مرگبار و کشته و مجروح شدن مردم می‌شود بگیرد. سخت گیری‌‌‌ها و افزایش جریمه برای رانندگان حادثه ساز جزو ضروریات قوانین پیشگیرانه جامعه مدنی به حساب می‌آیند. به عنوان یک جرم شناس معتقدم اگر نگاه مان به این موضوع باشد که پیشگیری وضعی و اجتماعی در اولویت کارها قرار بگیرد و پیشگیری قانونی و به تبع آن پیشگیری کیفری و قضایی برای یک راننده دارای رفتارهای پرخطر در نظر گرفته شود، این می‌تواند برای افرادی که مستعد ارتکاب این قبیل تخلفات هستند موثر واقع شود. این اتفاق همچنین می‌تواند آمار پرونده جرائم رانندگی در محاکم قضایی را کاهش دهد و از تحمیل ضرر و زیان‌های غیر قابل جبران مادی و بخصوص روحی و روانی پیشگیری کند.»

وی ادامه داد:« جریمه باید قدرت بازدارندگی داشته باشند. در دوازدهمین کنفرانس بین المللی پیشگیری از مصدومیت و ارتقای ایمنی در سال 2016 که در فنلاند برگزارشد حضور داشتم وضعیت جریمه‌های رانندگی در فنلاند را بررسی کردم . مشخص شد جریمه‌ها در آنجا متناسب با درآمد هر فرد است اما قدرت بازدارندگی بالایی دارد. مثلا برای تخلف سرعت غیرمجاز، یک راننده 121 هزار یورو جریمه شد. دراین کشور میزان درآمد ماهیانه هر فرد مشخص است و پلیس بر اساس همین درآمد جریمه  راننده متخلف را مشخص می‌کند. مثلا اگر کسی 1500 یورو درآمد دارد برای تخلف سرعت غیرمجاز ممکن است به 200 یور جریمه محکوم شود. همین کار باعث شده تا جریمه‌ها قدرت بازدارندگی پیداکنند.»

سرهنگ جهانی در ادامه با اشاره به اینکه افزایش جریمه‌ها برای کاهش تصادفات مرگبار و کشته‌‌‌ها و مجروحان حوادث رانندگی است گفت: « تخلفات حادثه ساز باعث تصادفات مرگبار می‌شود که تبعات آن  داغدار شدن خانواده‌‌‌ها ومتلاشی شدن کانون زندگی و فشار به بیمه‌‌‌ها و همچنین ضربه به وجهه ایران در عرصه بین الملل به دلیل آمار بالای تصادفات مرگبار است. برای اینکه سالانه 19 هزار کشته در تصادفات نداشته باشیم باید جریمه‌ها افزایش پیدا می‌کردند و تا حداقل تلفات را به نصف برسانیم. خوشبختانه مردم هم موافق هستند تا با متخلفانی که جان و مال مردم را به خطر می‌اندازند برخورد شود . »

افزایش نرخ جریمه‌‌های رانندگی، به خلاف آن چیزی که در ذهن برخی شهروندان وجود دارد منبعی برای درآمدزایی حاکمیت نیست. هدف چنین افزایشی بازدارندگی از بروز تخلفات حادثه ساز و خطرناک است. با اینهمه،‌جامعه شناسان از تعبیری تحت عنوان "لذت ناشی از تخطی" یاد می‌کنند که باعث می‌شود برخی از شهروندان و راکبان وسایل نقلیه،‌بدون توجه به مبلغ جریمه‌‌‌ها مرتکب خلاف شوند. برخی دیگر از شهروندان نیز در چنان وضعیتی از جهت تمکن مالی قرار دارند که افزایش نرخ جریمه ها، هرقدر زیاد باشد هم آنها را از ارتکاب تخلف بازنمی دارد. تخلفات این گروه‌‌‌ها ممکن است به زودی به سایر بخش‌‌های اجتماعی سرایت کند و آرام آرام بازدارندگی نرخ‌‌های جدید را محو کند. در عین حال این احتمال را نیز نباید به طور کامل منتفی دانست که افزایش نرخ جریمه‌‌‌ها چه بسا در مواردی به بروز فساد نیز منجر شود. طبعا پلیس برای تمام این احتمالات، راهکارهایی اندیشیده یا باید بیندیشد. آنچه مهم است کاهش آمار تصادفات و تلفات ناشی از آن است و این فقط با قدرت بازدارندگی قانون و مصوبات حاصل می‌شود. نظارت و پایش مستمر این ویژگی در قوانین و مقررات باید به طور دائم در دستور کار نهادهای مرتبط مثل پلیس راهور باشد.


نورنیوز
نظرات

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

ظریف: علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

آغاز تک نرخی کردن ارز با راه اندازی بازار ارز تجاری

حمله راکتی از داخل غزه به اراضی اشغالی

«مقدم زاده» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس شد

ضرورت هوشیاری در مقابل تهدیدات رقبا و دشمنان منطقه

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد

رژیم صهیونیستی کدام مواضع حساس سوریه را درهم کوبید؟

رژیم صهیونیستی می‌خواهد سوریه را به سرزمینی سوخته تبدیل کند

پارس خودرو هم گران کرد+ لیست قیمت جدید

«سالیوان» در راستای ایجاد آتش بس در غزه به خاورمیانه سفر می‌کند

سیب ایرانی به ریاض رسید

امکان پرداخت عوارض آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص

هواپیمای سبک سیمرغ رونمایی شد

مشکلات تولید کنندگان پوشاک/ همکاری ایران و روسیه در حوزه پوشاک

پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های چهارشنبه 21 آذر 1403

فروپاشی سوریه از نظرگاه جنگ شناختی

سیاست ایران در سوریه؛ عقلانیت بدون انقضا

آمریکا یک شرکت چینی و کارمند آن را به ادعای هک گسترده تحریم کرد

در آشفته بازار منطقه‌ای؛ مراقب ایران باشید

معمای مرگ دو زن سوخته در تهران/قاتل کیست؟

دمشق در گرداب خیانت، تجاوز و جهل

اخطار به جایگاه‌های سوخت درباره بخارات بنزین

تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد

اقتصاد نگار | واردات خودرو؛ چرا خبری از خودروهای وارداتی در خیابان‌ها نیست +فیلم

مالیات خانه‌های لوکس تعیین شد

تیرباران مجروحان در بیمارستان منبج/کرملین: کناره‌گیری اسد از ریاست‌جمهوری تصمیم شخصی اوست

در معنای شکست؛ آیا ایران به اهداف خود در سوریه رسید؟

اسد در بزنگاه آتش‌بس لبنان

آلودگی هوا؛ این شهرها همچنان آلوده هستند / مدارس و ادارات تعطیل شد

غیر از تعطیلی،‌چاره‌ای نیست؟!

مخبر: مهاجرت نخبگان ناشی از عدم حس تاثیرگذاری در اداره کشور است

عکس های منتخب جهان، 10 دسامبر 2024

ملاقات سفیر جدید ارمنستان در ایران با وزیر خارجه

سفر فرمانده سنتکام به سوریه و عراق برای تقویت همکاری‌های نظامی

مقامات ارشد آمریکا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و انگلیس رایزنی کردند

کماندار بانوی ایرانی نامزد بهترین پاراکماندار سال 2024 جهان شد

353 فوتبالیست فلسطینی شهید شدند

پادکست | غروب تحریم یا طلوع تنش ؟

حملات مکرر رژیم صهیونیستی به سوریه؛ ادامه جنایات علیه ملت‌های منطقه

فرصت بهره‌مندی از 10 گیگابایت اینترنت هدیه برای مشترکان غیرفعال همراه اول

بانک‌های پایتخت چهارشنبه و پنجشنبه تعطیل است

فروش مجوز روزانه طرح ترافیک در تهران ممنوع شد

سود سهام عدالت شب یلدا واریز می‌شود

راننده پیک موتوری فقط برای 3 هزار تومان به قتل رسید

نور ویدئو | سقوط بشار اسد و آینده محور مقاومت +فیلم

چهارشنبه و پنجشنبه تمام مراکز معاینه فنی تهران فعالیت می‌کنند

«محسن پاک‌نژاد» رئیس دوره‌ای اوپک شد

امام خامنه‌ای درباره تحولات منطقه سخنرانی خواهند کرد

عارف: نباید مبارزه با فساد را سیاسی کنیم

حضور نظامیان در سیاست +فیلم

پادکست | سقوط بشار اسد و آینده محور مقاوت

برگزاری دادگاه نتانیاهو بعد از 8 سال

چرخه اصلاح و اعتراضات +فیلم

صدور احکام دهنوی، قربان‌زاده و خاندوزی توسط قالیباف

مهاجرانی: در زمان مناسب مذاکره و در فرصت مناسب وعده صادق را اجرا می‌کنیم

لغو امتحانات آزمون جامع واحدهای دانشگاه آزاد تهران و پیش دفاع دکتری تخصصی

اعلام برنامه‌های هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی

معرفی مدیرعامل همراه اول به‌عنوان کارفرمای سلامت‌محور ملی سال 1403

پزشکیان: سلامت اداری درستی نداریم/ اجرای دقیق دولت هوشمند ضروری است

محور هراز بازگشایی شد

غروب تحریم یا طلوع تنش/ سه اصلی که تروییکای اروپا نمی‌بیند

احتمال انجام مذاکرات صلح اوکراین در زمستان امسال

بقائی: نباید از گفتمان‌ حقوق بشر برای مطامع سیاسی استفاده ابزاری کرد

قیمت انواع ارز در مرکز مبادله ایران افزایش یافت

اردوغان: از حکومت شورشیان در سوریه حمایت می‌کنیم

مجلس فردا تعطیل نیست

نور ویدئو | استاندازد های دوگانه آمریکا در بحران سوریه +فیلم

تکذیب حضور امام موسی صدر در زندان «صیدنایا» سوریه

بانک ها و بورس تعطیل نیستند

دیدار استقلال - مس برگزار می‌شود

بازگشت ترامپ؛ رشد صادرات چین از شتاب افتاد

وزیر فرهنگ: از هوش مصنوعی فرصت‌های زیادی برای حوزه رسانه دارد

سکوت معنادار «اردوغان» و «الجولانی» در پی حملات رژیم اسرائیل به سوریه!

طرح «خاورمیانه جدید» پس از سقوط بشار اسد

تراشه جدید گوگل؛ جابه‌جایی مرزهای محاسبات ریاضی

روابط لبنان و ایران بر پایه ارزش‌ها بنا شده است

خطای راهبردی اردوغان از نگاه «دوگین»

X
آگهی تبلیغاتی