شناسه خبر : 176846
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 15 خرداد ساعت 10:48
تحول در مردم داری با تقویت احزاب

نورنیوز از آسیب‌ها و خسارت‌های فقدان نظام حزبی در ساختار سیاسی ایران گزارش‌ می‌دهد

تحول در مردم داری با تقویت احزاب

بنیان‌های ضعیف حزبی، ساختار حکمرانی ایران را از داشتن دولت قوی و پاسخگو محروم نموده است. آنچه در قالب قوه مجریه نمایان شده بیش ازآنکه دولت با کارکردهای خاض آن باشد، "هیئت وزیران" است.

نورنیوز - گروه سیاسی: نظام‌های دموکراتیک را بهترین شیوه  حکومت داری‌ می‌خوانند نه با این ادعا یا اعتبار که هیچ عیب و ایرادی متوجه آنها نیست، بلکه فقط از این جهت که  ایرادهای کمتری به نسبت دیگر شیوه‌های حکمرانی دارند. مضاف بر اینکه در شیوه‌های حکومت داری دموکراتیک به واسطه مکانیسم‌های تعبیه شده‌‌ای که زمینه نقش آفرینی مردم را فراهم تر‌ می‌کند، امکان اتخاذ تصمیم‌های اشتباه در آن کمتر است و البته که امکان جبران اشتباه یا تغییر رویکردهای اجرایی نیز بر اساس خواست اکثریت مردم و اقتضائات پیش آمده وجود دارد.

از جمله لوازم غیر قابل انکار نظام‌های دموکراتیک، وجود و نقش آفرینی احزاب است. اجرای دموکراسی مستقیم و نظرخواهی مداوم از مردم درباره هر تصمیمی میسر نیست بنابر این نظام نمایندگی به رکن جدایی ناپذیر سیستم‌های دموکراتیک تبدیل شده است. شاید مهمترین کارکرد احزاب هم ایفای همین نظام نمایندگی باشد. به تعبیر دیگر احزاب، نهادهایی در حد فاصل مردم و حکومت هستند. این قرار گرفتن در میانه حکومت و مردم، امتیازات قابل توجهی هم برای حکومت و هم برای مردم دارد.

از آنجا که جوامع در هر شکلی، صحنه تکثر افکار و سلایق مختلف هستند، احزاب پایگاه‌های مناسبی برای گردهمایی افراد همسو و نزدیک با هم است برای پی گیری یک فکر یا سلیقه و البته تلاش منسجم و تشکیلاتی برای کسب قدرت و اجرای برنامه‌های تدوین شده در مسیر اداره کشور.

تربیت و آموزش کادرهای اجرایی را‌ می‌توان از مزیت‌های دیگر سیستم حزبی خواند. تحرکات درون حزبی به همراه آموزش و کسب تجربه‌های کوچک تر مدیریتی، مسیر مناسبی است برای کادرسازی و معرفی مدیران شایسته و کارآمد . مهمتر اینکه معمولا احزاب از آنجا که ایدئولوژی یا مشی فکری و سیاسی خاصی را به صورت آشکارا دنبال‌ می‌کنند، هم برای تدوین برنامه‌های اجرایی مد نظر خود ذیل چارچوبهای فکری، مکانیزم‌هایی دارند و هم سیستم‌های تعریف شده‌‌ای برای آسیب شناسی خطاهای احتمالی و بررسی نقدهای وارد شده بر عملکردها یا برنامه‌ها.

از آنجا که جابجایی قدرت در نظام‌های دموکراتیک از کانال رقابت احزاب انجام‌ می‌شود، این نهادهای مدنی خود را موظف‌ می‌دانند که رصد مستمری نسبت به تحولات و تغییرات اجتماعی، سیاسی و بین المللی انجام دهند و متناسب با تحولات یا تغییرات جدید برنامه ریزی‌ها یا مواجهه عقلانی و منطقی داشته باشند.

بنابراین در یک کارزار انتخاباتی که میدان دار آن احزاب هستند، رای دهندگان با وضعیت شفاف تر و آگاهانه تری روبه رو هستند. رئوس اصلی برنامه‌ها و خط مشی‌های احزاب روشن است. نامزدهای انتخاباتی هم عموما به اعتبار حزب و برنامه‌های مشخص آن شناخته‌ می‌شوند.

 بیراه نیست اگر گفته شود بخش قابل توجهی از آسیب‌های مترتب بر سیاست ورزی در جمهوری اسلامی به غیبت احزاب یا عدم میدان داری آنها در تحولات سیاسی ربط دارد. حتی کسانی گفته اند که ساختار حکمرانی ایران بدلیل فقدان کارکرد مناسب از داشتن دولت قوی و پاسخگو محروم است. به زعم ایشان، آنچه در قوه مجریه ایران نمایان شده بیشتر "هیئت وزیران" بوده تا دولت؛ چراکه دولت ‌ها عمدتا مجری برنامه‌هایی بوده اند که خودشان در تدوین آنها نقشی نداشته و از سوی مجالسی که شاید با رویکرد دولت مستقر همراه هم نبوده،تصویب شده است. برخی کارشناسان نیز پا را از این فراتر گذاشته اند و معتقدند دولتها اساسا برنامه مند عمل نمی کنند بلکه، «به اقتضای محرک‌های نیرومند و فعال در هر موقعیت،  تصمیماتی اتخاذ کرده اند و روز و روزگار پشت سر گذاشته و فکر فردا را به فردا موکول کرده اند.آنچه که تحت عنوان برنامه در ادوار مختلف تدوین شده عمدتا مجموعه‌‌ای از آمال و آرزوهای پراکنده و واگرا بوده است که هر کنش گری از ظن خود با همان منطق موقعیت بدان پرداخته است.» اما اگر نظام حزبی بر کشور حاکم بود، حزب پیروز، برنامه‌های مورد نظر خود را پیشاپیش اعلام، و پس از پیروزی در انتخابات، اجرا‌ می‌کرد. این، از مهم ترین آسیب‌ها در ساختار حکمرانی ایران است و ریشه و منشأ آن هم به فقدان نظام حزبی برمی گردد.

 به بیان دیگر، ما چه بسا در درک مفهوم دولت، دچار سوء فهم شده باشیم. به تعبیر یک پژوهشگر حوزه ی توسعه: « پرسش اصلی از امـکـان دولــت اســت. اساسا موجودیتی بـه نـام دولــت چگونه وارد بوته امکان میشود؟ در چه صورت‌ می‌توان نام دولت را به جماعت وزیرانی که دور میز ساختمان پاستور جمع‌ می‌شوند اطلاق کرد؟ قاعدتا در صورتی که سرشت و سرنوشت مشترکی داشته باشند. حتی اگر دولت ائتلافی باشد باز هم سرنوشت مشترک دارد. کابینه یک موجودیت واحد است. یا از مجلس رای اعتماد‌ می‌گیرد یا سقوط‌ می‌کند. البته اگر یک عضو دولت جرمی مرتکب شود و صلاحیت عضویت در کابینه را از دست بدهد امری اسـت علیحده. ولـی تا وقتی که وزیـر در حـال تحقق بخشیدن به سیاست‌های دولت است، در تیم دولت باقی‌ می‌ماند. مجلس‌ می‌تواند از دولت پرسش کند نه از یک وزیر و‌ می‌تواند دولت را استیضاح کند و نه یک وزیر را. از اینجاست که موجودیتی به نام دولت امکان تحقق پیدا‌ می‌کند. ایـن نقطه آغـاز تحول در حکمرانی اقتصادی و صنعتی کشور است. ایجاد نقطه مسئولیت و پاسخگویی نسبت به کلیت دولت و در گام بعد استمرار این پاسخگویی در گذار به آینده. گذار از شاکله کوتاه مدت به شاکله بلند مدت.»

  آسیب‌های ناشی از فقدان حزب، بخصوص در شرایط خاصی مثل حال حاضر که بنا بر ضرورتی قرار است در موعد زمانی کوتاهی انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود بیشتر به چشم‌ می‌آید. در انتخابات پیش رو فهرست بلند بالایی از نامزدها برای حضور در رقابت اعلام آمادگی کرده اند بدون آنکه اساسا خود را موظف به رعایت برخی قواعد مرسوم و تعریف شده انتخاباتی بدانند. اینکه هر کدام از این نامزدها چه طیف‌هایی از جامعه را‌ می‌خواهند نمایندگی کنند، چه برنامه مشخصی را برای مواجهه با وضعیت موجود تدوین کرده اند، چه چشم انداز واقع گرایانه و مبتنی بر چکش کاری‌های کارشناسی برای آینده دارند، نگاهشان به تحولات منطقه‌‌ای و بین المللی چیست، کابینه خود را بر اساس چه ملاک‌هایی‌ می‌خواهند انتخاب کنند، چه سیاستی را در مواجهه با مجلس یا دیگر نهادهای قانونی‌ می‌خواهند اتخاذ کنند و ... اساسا محلی از اعراب ندارد.

قابل تامل تر اینکه همین چند ماه پیش و در روند برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم همین آشفتگی و دوری از آداب تعریف شده انتخاباتی را شاهد بودیم که چگونه در غیبت معنادار سیستم حزبی، کنش گری و رقابت انتخاباتی به دعواها و مناقشات باندی و شخصی کشیده شد تا جایی که اساسا معلوم نبود این لیست‌های انتخاباتی که عمدتا از یک جناح سیاسی بودند، چه تفاوت معناداری با هم داشتند و بر سر کدام برنامه و خط مشی ارائه شده با همدیگر رقابت کردند.

 طبیعی است که در این آشفته بازار سیاسی، معلوم نیست باید گریبان چه کسی را گرفت و مثلا پرسید چرا شاخص‌های هدف گذاری شده برنامه چشم انداز 20 ساله ایران و برنامه‌های توسعه 5 ساله به عنوان اسناد بالادستی محقق نشده است؟ الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت چرا گرفتار دست انداز شده است؟ چرا حدود یک دهه است تورم بالای 40 درصدی را تجربه‌ می‌کنیم؟ کسری بودجه سالانه و تبعات و آسیب‌های آن چرا تکرار‌ می‌شود؟و ...

اینها همه در حالی است که برای نمونه در همین انتخابات ریاست جمهوری گذشته نامزدها‌ می‌خواستند 3 روزه بورس را ساماندهی، ارزش پول ملی را احیا، تورم را مهار، چرخه تولید را روان، و فساد را ریشه کن کنند.

استمرار چنین وضعیتی در حکم بار کردن هزینه‌های مضاعف برای اداره کشور است. به نظر‌ می‌رسد از پی تجربه‌های تکراری، وقت آن رسیده است که به موضوع حزب و سیستم حزبی به عنوان یک «مساله» نگاه شود. اگر چه پیش از این هم  در مذمت نبود احزاب و مزایای سیستم حزبی بسیار نوشته و گفته شده است، اما ضرورت مواجهه عقلانی و جدی با این مساله‌ می‌طلبد که نهادها، اندیشکده‌ها و پژوهشکده‌های حاکمیتی هم چاره اندیشی در این باب را در دستور کار قرار دهند. نظام سیاسی مردم پایه را گریزی از حزب و سیستم حزبی نیست. برخی تلاش‌ها برای محول کردن نقش‌ها و کارکردهای احزاب به جمع‌ها و نهادهای سنتی هم عملا تجربه بیهوده‌‌ای بوده است. تاخیر در این چاره جویی همین حالا هم آسیب‌های قابل توجهی را متوجه اداره کشور کرده است و طولانی تر شدن این تاخیر چه بسا امکان اصلاح را نیز غیر ممکن یا بسیار دشوار و پر هزینه کند.

کافی است به فهرست بلند ثبت نام کنندگان برای نامزدی در رقابت‌های ریاست جمهوری نظر کنیم. ثبت نام 80 چهره سیاسی برای این انتخابات، آیا معنایی غیر از فقدان پایه‌های تحزب در کشور دارد؟ و آیا برای مداوای این عارضه، دوایی غیر از اقبال به ساختار حزبی قابل تصور است؟ علی رغم اصلاح قانون انتخابات و محدود شدن امکان ثبت نام برای همه ی افراد که گاه باعث وهن انتخابات‌ می‌شد، همچنان به اصلاحات دیگری در ساختار انتخاباتی کشور نیاز داریم. این اصلاحات جدید‌ می‌تواند حزبی شدن ساختار انتخاباتی باشد. با چنین اصلاحی،‌ می‌توان امید داشت که نقش آفرینی مردم در حکمرانی، نمود بیشتر و مؤثرتری داشته باشد و با تقویت سرمایه ی اجتماعی، تحولی در مردم داری رقم بخورد.


نورنیوز
نظرات

اسد از حمایت ترکیه از شورشیان خشمگین بود

خطای نابهنگام مرندی

خیانت سیستماتیک در حق حزب‌اللهی‌ها

اوج قدرت سیاستمداران

تهران- باکو در مسیر آشتی

ایران و آینده خاورمیانه

آیا قانون «حجاب» تعلیق شده است؟

مدار دیپلماسی | تروریسم، سوریه و ایران؛ روایت رهبر انقلاب از آینده جبهه مقاومت +فیلم

اردبیل سردترین نقطه کشور شد/ رکورد سرما در تهران

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یکشنبه 25 آذر

هوای تهران پاک شد

تغییر زمان بازی تراکتور و ملوان

ایرانی‌ها هر روز چاقتر می‌شوند

نجات معجزه‌آسای یک زن زیر چرخ‌های خودرو+ فیلم

حذف ارز نیمایی چه تاثیری روی قدرت خرید مردم دارد؟/ آیا قیمت کالاها افزایش می‌یابد؟

نورنما | ویدیویی از شدت برف در آمریکا +فیلم

945 نفر به تب دنگی مبتلا شدند

بیانیه پایانی نشست عقبه درباره سوریه/اسرائیل در حال مذاکره با حاکمان جدید سوریه

سران چه کشورهایی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کنند؟

قبل از رفتن به‌ فرودگاه پروازهای خود را چک کنید

حمله سایبری به بانک های رژیم صهیونیستی

وزیر دفاع سابق برزیل بازداشت شد

نقض مکرر آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی؛ 225 تجاوز به لبنان ثبت شد

کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

عکس های منتخب ایران، شنبه 24 آذر 1403

نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غربی در اردن؛ تأکید بر همکاری برای صلح پایدار در سوریه

جزئیات تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و سرما در استان‌های مختلف برای روز یکشنبه 25 آذر +فیلم

ام‌البنین ایران به پسران شهیدش پیوست

گزارش سالانه وزارت امورخارجه در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس

«مهدی کرمی» طلسم دسته 109 کیلوگرم را شکست

جاده هراز و چالوس از دوشنبه مسدود می‌شود

نورنما | سالروز وفات حضرت ام البنین (س) ، روز تکریم مادران و همسران شهدا گرامی باد +فیلم

شیخ‌ نعیم قاسم: صهیونیست‌ها در شکستن کانون مقاومت ناکام ماندند.

حامیان فلسطین باز‌هم به خیابان‌های لندن آمدند

سازمان زمان پیش‌ثبت‌نام حج تمتع 1404 را اعلام کرد

پادکست | ریشه های سقوط نظام سوریه و آینده مقاومت در منطقه

سرویس اطلاعاتی روسیه: درباره سوریه با سیا تماسی نداشتیم

کدام وزرا به «پویش دو درجه کمتر» پیوستند؟

محدودیتی برای درج نرخ در سامانه نیما وجود ندارد

الجولانی: نمی‌خواهیم با اسرائیل درگیر شویم

نویسندگان برتر در جشنواره کتاب سال حوزه تجلیل می‌شوند

تلاش‌های جهانی برای عدالت: محاکمه جنایات جنگی در کانون توجه

حراج هشتاد و ششم با فروش 7 هزار و 464 قطعه سکه انجام شد

سازمان لیگ با کاهش قیمت بلیت دیدارهای خانگی تراکتور مخالفت کرد

نشست تبیین گزارش وضعیت حقوق بشر آمریکا و انگلیس برگزار شد

آغاز به کار سفارت ترکیه در سوریه پس از 12 سال +فیلم

ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)» به جشنواره فجر باز می‌گردد

فرستاده سازمان ملل: از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه جلوگیری شود

ماکرون: اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین لازم است

عوامل قتل راننده تاکسی اینترنتی در قرچک دستگیر شدند

نورنما | مار غول پیکر در یکی از خیابان های بان دون راک/تایلند +فیلم

سخنگوی وزارت دفاع: توانایی ساخت هواپیمای مسافربری را داریم

«میخائیل کاولاشویلی» رئیس‌جمهور گرجستان شد

ممنوعیت صادرات حبوبات لغو شد

رشد قیمت سکه و طلا در بازار

پوتین: آماده مقابله با دشمنان در تمام جبهه‌ها هستیم

دریافت 80 هزار ردیف استخدامی جدید

قبل از تحلیف ترامپ؛ فرصتی برای آتش‌بس در غزه

افشاگری هیئت تحریرالشام از براندازی بشار اسد/جولان داعش واعدام 100 نفر/آغاز بازداشت علویها

یک فوتبالیست رئیس‌جمهور جدید گرجستان شد

پزشکیان به مصر می‌رود

حسن جودکی سرپرست مجموعه تئاتر شهر شد

سوریه به کجا می رود؟

بورس 58 هزار واحد صعود کرد

گزاره‌های اشتباه

صدور سند برای قلعه بمپور سیستان و بلوچستان

شکست اتحاد شوم آمریکا و اسرائیل در سوریه قطعی است

پنج تفاوت طالبان و تحریرالشام/ در برابر جولانی چه باید کرد؟

بازتاب رسانه‌ای سخنان دریابان شمخانی در نشست دانشجویی نورنیوز

دمای منفی 14 درجه در مشهد

شاسی بلند «ری‌را» به بازار آمد

فاش شدن راز یک جنایت خونین در اندیمشک

سارقان چوپان بلوچی را به رگبار بستند

حجم معاملات ارز تجاری اعلام شد

پادکست | حفظ سلامت ریه ها در روزهای خاکستری

پایان خونین اختلاف شخصی

آغاز حراج سکه‌های 1403 از دوشنبه

غافلگیری مصری‌ها از مخالفت محمود عباس با کمیته اداره نوار غزه

راه‌اندازی خط دریایی مسافری اروندکنار-کویت

ادامه حملات رژیم اسرائیل به نوار غزه و کرانه باختری/عربستان کشتار در النصیرات را محکوم کرد

برادر خالد مشعل از زندان امریکا آزاد شد

اسامی داوران 3 بازی پایانی لیگ برتر

کاپ جهانی؛ گروه‌بندی واترپلوی ایران تغییر کرد

رسانه عبری خبر داد؛ پیشرفت مستمر در مذاکرات تبادل اسرا جریان دارد

از غزه تا دمشق؛ استانداردهای دوگانه حقوق بشر غربی

قاچاق سوخت آنلاین شد

همتی: قیمت‌گذاری دستوری فسادزا است

رکورد تولد فرزند دومی‌ها در کشور

تفحص از نحوه اجرای قانون نهضت ملی مسکن در مجلس کلید خورد

پنج فیلم برگزیده تماشاگران سینما حقیقت

اجرای زنده کنسرت «از وین تا تهران» در خانه هنرمندان ایران

نورنما | هنرنمایی با لودر +فیلم

بازدید رئیس مجلس از پشت صحنه سریال‌های سلمان فارسی و موسی کلیم الله

فهرست جدید شهدای ترور در همایش ایران قربانی تروریسم رونمایی می‌شود

وزیر دفاع:به پویش کاهش دو درجه‌ای دما بپیوندید

عارف : مقام معظم رهبری تکلیف کرده ‌اند 100 مدیر توانا تربیت کنیم

بازدید سرزده رئیس‌جمهور از سازمان برنامه و بودجه

آغاز پیک دوم آنفلوآنزا از دی‌ماه/ این افراد حتما واکسن بزنند

انتشار جدول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان+ عکس

فرشید اسماعیلی محروم شد

X
آگهی تبلیغاتی