شناسه خبر : 176750
تاریخ انتشار : دوشنبه 14 خرداد ساعت 09:39
گناه بزرگ «تحمیل»

نورنیوز در سالگرد ارتحال حضرت امام(ره) از یک توصیه مهم انتخاباتی ایشان گزارش می دهد؛

گناه بزرگ «تحمیل»

تعابیر امام خمینی در مذمت تحمیل نظر و خواست به مردم، روشن و مکرر است. در نظر ایشان، رأی و خواست تعریف شده ی مردم که مهم ترین تبلور آن در صندوق های ایمن رأی نمایان می شود، معیارو میزان حکمرانی است و هرچیز دیگر را باید با آن موزون کرد. امام، عدول از خواست و رأی مردم را ولو به بهای اینکه خلاف صلاح و مصلحت شان باشد جایز نمی دانندو همه را از "تحمیل" پرهیز می دهد.

نورنیوز – گروه سیاسی: کشف نظر و خواست مردم،‌ از راه های مختلفی امکان پذیر است اما از میان تمام امکان ها، ایمن ترین و آسان ترین راه برای تحصیل این مقصود، برگزاری انتخابات آزاد و رقابتی با مشارکت فراگیر شهروندان است. دموکراسی به عنوان عالی ترین تجربه ی بشری در مقام حکمرانی، قابل اعتمادترین مسیر را برای دریافت نظر مردم ارائه کرده است. هسته ی سخت و عمود خیمه ی نظام های دموکراتیک، برگزاری انتخابات و تعبیه ی صندوق رأی برای تجمیع سالم و امن آرای شهروندان است. صندوق رأی، گهواره ی آزادی و تابوت استبداد دانسته شده است؛ تا آنجا که مهم ترین شاخص تخمین دموکراسی در یک واحد سیاسی، وجود و وفور این صندوق هاست. هرچند نمی توان دموکراسی را به صندوق رأی فروکاست اما بی شک، شرط لازم – و نه کافی – برای تحقق یک دموکراسی، رواج صندوق های ایمن رأی است.

تحمیل علیه انتخابات

عوامل فراوانی وجود دارد که صندوق رأی را از کارآیی و اثرگذاری ساقط می کنند. یکی از مهم ترین عوامل، مخاطره ی "تحمیل" است که در قالب های گوناگون، نظر و خواست مردم را تحریف و فیصله بخشی و تعیین کنندگی صندوق رأی را تهدید و مخدوش می کند. "تحمیل"، آفتی بی نهایت موذی و جان سخت است و به آسانی از بین نمی رود. کمتر تدبیری را می توان سراغ گرفت که به طور کامل حریفش شود و از اساس نابودش کند. شکل های عریان "تحمیل"، شاید به راحتی قابل تشخیص و ترمیم باشد اما اَشکال نهفته و پیچیده ی آن، هیچ گاه فنا نمی پذیرند. این گونه های خطرناک، ضمن اینکه در ظاهر مصداق تقلب و حتی تخلف انتخاباتی به نظر نمی آیند اما به شدت این ظرفیت و توان را دارند که سرنوشت واقعی انتخاب های مردم را بی آنکه خودشان متوجه بشوند تغییر بدهند. یکی از معصیت بارترین جلوه های تخقق عارضه تحمیل در عرصه ی انتخابات شکل می گیرد.

احصای اَشکال پیچیده و نهفته "تحمیل" ، بیرون از حوصله ی این نوشته است اما باید برای دفاع از دموکراسی، و به جهت صیانت از یک انتخابات آزاد و مؤثر، باید بارها و بارها از اصل مخاطره ی تحمیل سخن گفت و اقشار مختلف مردم وصاحب منصبان ذی نفوذ و تأثیرگذاررا به ایفای نقش در مسیر رفع این عارضه تشویق کرد تا زمینه ها و بسترهای تحمیل را تاجایی که ممکن است مسدود نمایند. تنها در صورتی که مخاطره تحمیل، در حد مقدور مهار شده باشد می توان به برگزاری یک انتخابات دموکراتیک و سالم و ایمن امید داشت. شاید اصلی ترین مجرایی که مخاطره ی تحمیل از آنجا رسوخ می کند حوزه عام فرهنگ، شامل رسانه های مکتوب، برنامه های مختلف صدا و سیما، تریبون های مذهبی و انقلابی، خطبا و واعظان و مداحان و مدرسان و استادان دانشگاه  و روحانیان و نویسندگان و به طور کلی فعالان عرصه ی فرهنگ  باشند.

امام خمینی و مخاطره تحمیل

امام خمینی (ره) که این روزها با حسرت حضور او همراه است در دوره ی رهبری 10 ساله خود بارها و به زبان های گوناگون از مخاطره ی "تحمیل" سخن گفتند و آن را به صراحت طرد کردند. سیره ی دائمی ایشان، دفاع سرسختانه و شورمندانه از وجه اسلامیت انقلاب بود و به موازات آن، بارها خطر "تحمیل" را نیز گوشزد کردند. تأکید ایشان بر پرهیز از تحمیل تا آنجاست که حتی در مواردی که ظنّ مخالفت خواست مردم با مصالح شان می رود نیز مستثنی نشده است. این فراز از سخنان امام(ره) گویای نظر دقیق ایشان است: «دمکراسی این است که آراء اکثریت، و آن هم این طور اکثریت، معتبر است؛ اکثریت هر چه گفتند آرای ایشان معتبر است و لو به خلاف، به ضرر خودشان باشد. شما... آن مسیری که ملت ما دارد، روی آن مسیر راه را بروید، ولو عقیده تان این است که این مسیری که ملت رفته خلاف صلاحش است. خوب، باشد. ملت می خواهد این طور بکند، به ما و شما چه کار دارد؟ خلاف صلاحش را می خواهد. ملت رأی داده؛ رأیی که داده متَّبع است». (صحیفه امام، ج ۹، ص ۳۰۴)

در این عبارت، توصیه آن است که حاکمان و مسئولان، مسیر حرکت خود را منطبق با مسیر حرکت مردم کنند نه برعکس. امام (ره) تعابیری مکمل نیز دارند که بسیار درس آموز و شنیدنی اند:

 «ما حق نداریم. خدای تبارک و تعالی به ما حق نداده است، پیغمبر اسلام به ما حق نداده است که ما به ملتمان یک چیزی را تحمیل بکنیم». (صحیفه امام، ج ۱۱، ص ۳۴)

«باید اختیارْ دست مردم باشد. این یک مسأله عقلی [است ]، هر عاقلی این مطلب را قبول دارد که مقدرات هر کسی باید دست خودش باشد». (صحیفه امام، ج ۴، ص ۴۹۴)

«جلب نظر مردم از اموری است که لازم است. پیغمبر اکرم جلب نظر مردم را می کرد. دنبال این بود که مردم را جلب کند، دنبال این بود که مردم را توجه بدهد به حق». (صحیفه امام، ج ۱۷، ص ۲۵۱)

«باید مردم را برای انتخابات آزاد گذاریم، و نباید کاری بکنیم که فردی بر مردم تحمیل شود. بحمداللَّه مردم ما دارای رشد دینی و سیاسی مطلوب می‏باشند، و خودْ افراد متدین و درد مستضعفان چشیده و آگاه به مسائل دینی- سیاسی و همگام با محرومین را انتخاب خواهند کرد.»  (صحیفه امام، ج‏20، ص295)

 «جمهوری، به همان معنایی است که همه جا جمهوری است. لکن این جمهوری بر یک قانون اساسی ای متکی است که قانون اسلام است. اینکه ما جمهوری اسلامی می گوییم برای این است که هم شرایط منتخب و هم احکامی که در ایران جاری می شود اینها بر اسلام متکی است، لکن انتخاب با ملت است و طرز جمهوری هم همان جمهوری است که همه جا هست ». (صحیفه امام، ج ۴، ص ۴۷۹)

تعابیر امام خمینی در مذمت تحمیل، منحصر به این چند فقره نیست. اساسا در انسان شناسی، دین شناسی و نظریه سیاسی ایشان، رأی و خواست تعریف شده ی مردم که مهم ترین تبلور آن در صندوق های ایمن رأی نمایان می شود، معیار و میزان حکمرانی است و هرچیز دیگر را باید با آن موزون کرد. نگاه دینی ایشان که ریشه در نظریه ی فقه پویا دارد برای خواست آزادانه ی مردم چنین منزلتی در نظر می گیرد. آنچه می تواند این تعیین کنندگی و منزلت بی بدیل را مخدوش و متزلزل کند، عامل تحمیل در اَشکال گوناگون آن است. امام، عدول از خواست و رأی مردم را ولو به بهای اینکه خلاف صلاح و مصلحت شان باشد جایز نمی دانند و همه را از "تحمیل" پرهیز می دهند. پایبندی و پاسبانی امام خمینی (ره) از موازین دینی و اسلامی اصلی ثابت و مسلّم در سیره ی سیاسی ایشان است. در این واقعیت، هیچ تردیدی نیست اما نکته اینجاست که بنیانگذار انقلاب اسلامی، تمام این پایبندی و التزام را در گرو انتخاب آزادانه ی مردم می گذارند و "تحمیل" را در هیچ حدی تجویز و توصیه نمی کنند.

سیره ی امام در مذمت تحمیل و توصیه اکیدشان به مسئولان برای پرهیز از این آفت بزرگ، پس از ارتحال ایشان نیز محل توجه و تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفت. ایشان نیز بر تبعیت از رأی و خواست اصیل مردم اصرار داشته و از هرگونه مداخله و تحمیلی که نظر مردم را بلااثر یا منحرف کند پرهیز داده اند. مصداق های زیادی برای این موضوع می توان از میان سخنان رهبر انقلاب، انتخاب و ارائه کرد اما نقل یکی از این موارد شاید کفایت کند. حضرت آیت الله خامنه ای در سخنرانی نوروزی خود در جمع زائران حرم رضوی در سال 1388، با اشاره به موضوع انتخابات و ضرورت حضور و رقابت دیدگاه های مختلف در این عرصه، نهایتا می فرمایند:«میدان برای همه باز است. بیایند در میدان  انتخابات خود را بر مردم عرضه کنند. اختیار با مردم است. مردم هرجوری که فهمیدند، تشخیص دادند، هشیاری آنها به آنها کمک کرد، انشاء الله همان جور عمل خواهند کرد.» چنانکه از این عبارت برمی آید رهبر معظم انقلاب، بر محوریت و اصالت فکر و نظر و خواست مردم تأکید دارند.     

در فصل انتخابات ریاست جمهوری، باید در سایه ی این درک مردم سالارانه، در مقابل هرگونه تحمیل آشکار و نهان، هشیار بود و با افزایش هوش ارتباطی و سواد فرهنگی و رسانه ای مردم، آنها را تجهیز کرد تا مجاری نفوذ تحمیل های نرم و پیچیده را مسدود کنند و از این طریق، سلامت واقعی یک انتخابات مهم را تأمین نمایند.

  

 


نورنیوز
نظرات

حمله سایبری به بانک های رژیم صهیونیستی

وزیر دفاع سابق برزیل بازداشت شد

نقض مکرر آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی؛ 225 تجاوز به لبنان ثبت شد

سیدمحمد اتابک به «پویش دو درجه کمتر» پیوست

کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

عکس های منتخب ایران، شنبه 24 آذر 1403

نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غربی در اردن؛ تأکید بر همکاری برای صلح پایدار در سوریه

سیدعباس صالحی به «پویش دو درجه کمتر» پیوست

جزئیات تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و سرما در استان‌های مختلف برای روز یکشنبه 25 آذر +فیلم

ام‌البنین ایران به پسران شهیدش پیوست

گزارش سالانه وزارت امورخارجه در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس

«مهدی کرمی» طلسم دسته 109 کیلوگرم را شکست

جاده هراز و چالوس از دوشنبه مسدود می‌شود

نورنما | سالروز وفات حضرت ام البنین (س) ، روز تکریم مادران و همسران شهدا گرامی باد +فیلم

شیخ‌ نعیم قاسم: صهیونیست‌ها در شکستن کانون مقاومت ناکام ماندند.

حامیان فلسطین باز‌هم به خیابان‌های لندن آمدند

سازمان زمان پیش‌ثبت‌نام حج تمتع 1404 را اعلام کرد

عباس علی‌آبادی به «پویش دو درجه کمتر» پیوست

پادکست | ریشه های سقوط نظام سوریه و آینده مقاومت در منطقه

سرویس اطلاعاتی روسیه: درباره سوریه با سیا تماسی نداشتیم

ستار هاشمی به «پویش دو درجه کمتر» پیوست

محدودیتی برای درج نرخ در سامانه نیما وجود ندارد

الجولانی: نمی‌خواهیم با اسرائیل درگیر شویم

نویسندگان برتر در جشنواره کتاب سال حوزه تجلیل می‌شوند

تلاش‌های جهانی برای عدالت: محاکمه جنایات جنگی در کانون توجه

حراج هشتاد و ششم با فروش 7 هزار و 464 قطعه سکه انجام شد

سازمان لیگ با کاهش قیمت بلیت دیدارهای خانگی تراکتور مخالفت کرد

نشست تبیین گزارش وضعیت حقوق بشر آمریکا و انگلیس برگزار شد

آغاز به کار سفارت ترکیه در سوریه پس از 12 سال +فیلم

ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)» به جشنواره فجر باز می‌گردد

فرستاده سازمان ملل: از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه جلوگیری شود

ماکرون: اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین لازم است

عوامل قتل راننده تاکسی اینترنتی در قرچک دستگیر شدند

نورنما | مار غول پیکر در یکی از خیابان های بان دون راک/تایلند +فیلم

سخنگوی وزارت دفاع: توانایی ساخت هواپیمای مسافربری را داریم

«میخائیل کاولاشویلی» رئیس‌جمهور گرجستان شد

ممنوعیت صادرات حبوبات لغو شد

رشد قیمت سکه و طلا در بازار

پوتین: آماده مقابله با دشمنان در تمام جبهه‌ها هستیم

دریافت 80 هزار ردیف استخدامی جدید

قبل از تحلیف ترامپ؛ فرصتی برای آتش‌بس در غزه

حذف ارز نیمایی چه تاثیری روی معیشت مردم دارد؟/ آیا باز تورم در راه است؟

افشاگری هیئت تحریرالشام از براندازی بشار اسد/جولان داعش واعدام 100 نفر/آغاز بازداشت علویها

یک فوتبالیست رئیس‌جمهور جدید گرجستان شد

پزشکیان به مصر می‌رود

حسن جودکی سرپرست مجموعه تئاتر شهر شد

سوریه به کجا می رود؟

بورس 58 هزار واحد صعود کرد

گزاره‌های اشتباه

صدور سند برای قلعه بمپور سیستان و بلوچستان

شکست اتحاد شوم آمریکا و اسرائیل در سوریه قطعی است

پنج تفاوت طالبان و تحریرالشام/ در برابر جولانی چه باید کرد؟

بازتاب رسانه‌ای سخنان دریابان شمخانی در نشست دانشجویی نورنیوز

دمای منفی 14 درجه در مشهد

شاسی بلند «ری‌را» به بازار آمد

فاش شدن راز یک جنایت خونین در اندیمشک

سارقان چوپان بلوچی را به رگبار بستند

حجم معاملات ارز تجاری اعلام شد

پادکست | حفظ سلامت ریه ها در روزهای خاکستری

پایان خونین اختلاف شخصی

آغاز حراج سکه‌های 1403 از دوشنبه

غافلگیری مصری‌ها از مخالفت محمود عباس با کمیته اداره نوار غزه

راه‌اندازی خط دریایی مسافری اروندکنار-کویت

ادامه حملات رژیم اسرائیل به نوار غزه و کرانه باختری/عربستان کشتار در النصیرات را محکوم کرد

برادر خالد مشعل از زندان امریکا آزاد شد

اسامی داوران 3 بازی پایانی لیگ برتر

کاپ جهانی؛ گروه‌بندی واترپلوی ایران تغییر کرد

رسانه عبری خبر داد؛ پیشرفت مستمر در مذاکرات تبادل اسرا جریان دارد

از غزه تا دمشق؛ استانداردهای دوگانه حقوق بشر غربی

قاچاق سوخت آنلاین شد

همتی: قیمت‌گذاری دستوری فسادزا است

رکورد تولد فرزند دومی‌ها در کشور

تفحص از نحوه اجرای قانون نهضت ملی مسکن در مجلس کلید خورد

پنج فیلم برگزیده تماشاگران سینما حقیقت

اجرای زنده کنسرت «از وین تا تهران» در خانه هنرمندان ایران

نورنما | هنرنمایی با لودر +فیلم

بازدید رئیس مجلس از پشت صحنه سریال‌های سلمان فارسی و موسی کلیم الله

فهرست جدید شهدای ترور در همایش ایران قربانی تروریسم رونمایی می‌شود

وزیر دفاع:به پویش کاهش دو درجه‌ای دما بپیوندید

عارف : مقام معظم رهبری تکلیف کرده ‌اند 100 مدیر توانا تربیت کنیم

بازدید سرزده رئیس‌جمهور از سازمان برنامه و بودجه

آغاز پیک دوم آنفلوآنزا از دی‌ماه/ این افراد حتما واکسن بزنند

انتشار جدول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان+ عکس

فرشید اسماعیلی محروم شد

آلودگی و سرما؛ تهران همچنان آلوده است/ مدارس این شهرها تعطیل شد

مزایای رفاهی از مالیات معاف شد

اسلامی: تا امروز مانعی برای نظارت آژانس ایجاد نکرده و نمی‌کنیم

واکنش معاونت امور هنری به انتشار یک خبر پرحاشیه در فضای مجازی

96 درصد کودکان غزه در آستانه مرگ

چرا خاموشی‌ها برگشت؟

چشم طمع اسرائیل به جنوب سوریه و هراس مرزنشینان

همسویی آشکار کاخ سفید با رژیم صهیونیستی در حمله به سوریه

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های شنبه 24 آذر

منطق بی‌منطقی!

در غیاب مردم سوریه

ایران و آینده سوریه، دو تجربه ارتباطی- یک تغییر سیاسی

فرصتی که از دست رفت

روزهای سرد و سخت چراغی خاموش کنیم!

چه خبر از بازار مسکن؟/ خانه‌های قدیمی در بورس خرید

X
آگهی تبلیغاتی