×
سیاسی
شناسه خبر : 175126
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/03/08 ساعت 14:55
کاندیداهای غیراصولگرا و پایگاه بالقوه رأیشان

کوروش احمدی*

کاندیداهای غیراصولگرا و پایگاه بالقوه رأیشان

اینکه به نظر می‌رسد تقریبا همه جریان‌های غیراصولگرا علی‌الاصول آماده شرکت در انتخابات پیش‌رو هستند، فی‌نفسه امر میمونی است. هرچند نهایتا نحوه عمل شورای نگهبان این بار نیز مانند ادوار پیشین انتخاباتی تعیین‌کننده صف‌بندی طیف‌های حاضر در انتخابات خواهد بود.

نورنیوز - گروه سیاسی: در پی رحلت مرحوم ابراهیم رئیسی، کشور بار دیگر در آستانه یک تحول سیاسی مهم در قالب یک انتخابات ریاست‌جمهوری زودهنگام قرار گرفته است. اگرچه تکلیف سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی در داخل و خارج روشن است و سمت و سوی آن در چارچوب سیاست‌های تعیین‌شده توسط مجمع تشخیص مصلحت با تصویب رهبر انقلاب تعیین می‌شود، اما رئیس‌جمهور همچنان می‌تواند در برخی محدوده‌ها به‌ویژه در ارتباط با نحوه اجرای سیاست‌ها، انتصاب مقامات اجرائی و اداره امور روزمره تأثیرگذار باشد و موجب یا مانع بسترسازی در کشور برای تحولات سیاسی و سیر امور در رابطه با آینده نظام سیاسی شود. به‌علاوه، اینکه رئیس‌جمهور از کدام طیف سیاسی برگزیده شود، حاوی پیامی به کشورهای دوست و غیردوست خواهد بود و تأثیرات خود را بر نحوه اجرای سیاست خارجی و نحوه اداره دستگاه سیاست خارجی و میزان تعامل یا تقابل با دیگر کشورها نیز خواهد داشت.

از طرفی، ریاست‌جمهوری عالی‌ترین سمتی است که تکلیف آن باید از طریق انتخابات روشن شود و انتخاباتی که برای این منظور برگزار می‌شود، لاجرم مهم‌ترین تحول سیاسی در کشور است و مهم‌ترین فرصتی است که برای ابراز وجود در اختیار جریان‌ها و جناح‌های مختلف قرار می‌گیرد. به این دلیل، انتخابات ریاست‌جمهوری دارای تفاوت‌هایی با انتخابات مجلس و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستاست. در حالی که این دو انتخابات در خارج از شهرهای بزرگ می‌توانند تا حد زیادی رنگ قومی، طایفه‌ای و رقابت‌های محلی به خود بگیرند و عنصر سیاست ملی در آنها کمرنگ باشد، شهرهای بزرگ مرکز ثقل و عامل جریان‌ساز در انتخابات ریاست‌جمهوری هستند و شهرهای بزرگ به همین دلیل باید در مرکز توجه کاندیداها باشند. آمار مشارکت در انواع ادوار انتخاباتی، تفاوت در اقبال به انواع انتخابات‌ها در انواع مراکز جمعیتی را نشان داده است. این البته مختص ایران نیست و در بسیاری از دیگر کشورها نیز وضعیت مشابهی حاکم است.

در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو دلایل مضاعفی برای سیاسی‌‌تربودن انتخابات وجود دارد. نخست اینکه این اولین انتخابات ریاست‌جمهوری است که بعد از ناآرامی‌های سال 1401 و بعد از دور اول و دوم انتخابات مجلس دوازدهم برگزار می‌شود. دوم اینکه این بار قرار نیست انتخابات ریاست‌جمهوری هم‌زمان با انتخابات شوراهای شهر و روستا انجام شود. این امر بر میزان سیاسی‌بودن انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد افزود. در چنین شرایطی، شرکت نسبتا پایین در انتخابات اخیر مجلس در شهرهای بزرگ می‌تواند زنگ خطر مضاعفی برای کاندیداهای غیراصولگرا در انتخابات ریاست‌جمهوری باشد؛ چراکه در حالی که کاندیداهای اصولگرا می‌توانند انتظار کسب رأی از طریق برخی کانال‌های سنتی و تشکیلاتی در شهرهای کوچک و مناطق روستایی و اقشار همسو در شهرهای بزرگ را داشته باشند، نگاه کاندیداهای غیراصولگرا باید عمدتا متوجه کسب رأی عامه مردم در شهرهای بزرگ و متوسط باشد. در نتیجه، کاندیداهای غیراصولگرا، حتی آنها که سابقه خوبی دارند و ممکن است بسیار خوش‌اقبال به نظر آیند، باید برآورد واقع‌بینانه‌ای از کنش احتمالی پایگاه رأی بالقوه خود در شهرهای بزرگ و متوسط داشته باشند و دریابند که می‌توانند روی این پایگاه بالقوه حساب کنند یا خیر. این پایگاه رأی در شهرهای بزرگ و حتی شهرهای متوسط در همه ادوار انتخاباتی در دهه‌های 70 تا انتخابات ریاست‌جمهوری 1396 از ثبات قدمی چشمگیر برخوردار بود و با وجود برخی اتفاقات در سال‌های 78 و 88 نشان داد که کاندیداهای غیروابسته به اصولگرایان می‌توانند روی آن حساب کنند. تجربه انتخابات در دموکراسی‌ها نشان داده است که گاه طرفداران یک حزب به دلیل ناخشنودی از بعضی سیاست‌های آن حزب ممکن است در انتخابات بعدی به اصطلاح در خانه بمانند و ابایی از اینکه این کار آنها موجب پیروزی کاندیدای حزب رقیب شود، نداشته‌اند. در ایران نیز این نوع کنش انتخاباتی، یعنی بی‌تفاوتی نسبت به کاندیداهایی که بالقوه ممکن است مطلوب باشند و می‌تواند منشأ اثر شود. خاصه آنکه در ایران عنصر نارضایتی از سیاست‌های عمومی و این تصور که گویا از طریق صندوق رأی چیزی عوض نخواهد شد نیز فاکتور مهمی است.

 اینکه به نظر می‌رسد تقریبا همه جریان‌های غیراصولگرا علی‌الاصول آماده شرکت در انتخابات پیش‌رو هستند، فی‌نفسه امر میمونی است. هرچند نهایتا نحوه عمل شورای نگهبان این بار نیز مانند ادوار پیشین انتخاباتی تعیین‌کننده صف‌بندی طیف‌های حاضر در انتخابات خواهد بود. با این حال، آنچه مهم است این است که آیا شرکت طیف‌های غیراصولگرا می‌تواند با موفقیت در انتخابات نیز همراه باشد یا تنها ممکن است به درد گرم‌کردن تنور انتخابات بخورد. در این رابطه، «چهره» و سابقه کاندیداها و میزان شناخت مردم از آنها عامل بسیار مهمی است؛ خاصه در شرایطی که صرف حمایت بزرگان و تشکیلات سیاسی غیراصولگرا ممکن است این بار مانند گذشته کارآمدی لازم را برای از خانه بیرون‌آوردن پایگاه بالقوه رأی در روز انتخابات نداشته باشد.

 

* دیپلمات پیشین


روزنامه شرق
نظرات

آخرین اخبار
لاوروف: هیأت‌های اروپایی در مذاکرات ژنو هیچ نقشی نداشتند
برنامه مسابقات ورزشی امروز4 اسفند1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 4 اسفند1404 + وضعیت استان‌ها
تحول در باتری‌های لیتیومی؛ شارژ کامل در 15 دقیقه با طراحی الکترولیت
نقش کلیدی سرعت حرکت بازوهای رباتیک در پذیرش آنها به عنوان بدن
نسل تازه تراشه‌ها در راه است؛ عبور از مرزهای سیلیکون با گرافن
علائم سکته را بشناسیم
اَبَرغذایی به نام نان با آرد تخمه آفتابگردان
ویتامین K2 مصرف کنید تا قلب، استخوان و دندان سالم داشته باشید
نقش منیزیم در بهبود کیفیت خواب
بازی تدارکاتی مصر با اسپانیا، برزیل و عربستان
دانمارک: ساکنان گرینلند کشتی بیمارستانی نمی خواهند
افزایش تنش میان عراق و کویت بر سر مرزهای آبی
شکاف در اروپا افزایش یافت/ ساز مخالف مجارستان با اتحادیه اروپا
درگذشت دانشجوی دانشگاه علم و صنعت
مسکو بدون ارائه جزئیات از کمک به کوبا خبر داد
کشته شدن 80 تروریست در مناطق مرزی افغانستان
نوری المالکی: به همکاری با آمریکا و اروپا تمایل داریم
هشدار پاکستان درخصوص تشدید حملات به افغانستان
خشم خدمه ناو هواپیمابر آمریکا از تمدید ماموریتشان
سخنگوی فراجا درخصوص خبر حضور یگان ویژه در دانشگاه‌ها توضیح داد
انگلیس به اوکراین نیرو اعزام می‌کند
واکنش مقتدی صدر به اظهارات سفیر آمریکا در اراضی اشغالی
سال آینده؛ پیش‎نویس لایحه جدید قانون احزاب به مجلس می رود
بازی با اسلحه یک نظامی صهیونیست را به هلاکت رساند
مخالفت نبیه بری با درخواست سفیر آمریکا
کالاهای صهیونیستی- آمریکایی را تحریم کنید
اجباری شدن خدمت سربازی در کویت
نورنما | لحظه نفس گیر سوخت گیری جنگنده اف15 در آسمان
وقوع زلزله مهیب در مالزی
تعهد 17 میلیارد دلاری برای بازسازی غزه
عمان: دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا پنجشنبه در ژنو برگزار می‌شود
عراقچی خطاب به ترامپ: تسلیم نمی شویم چون ما ایرانی هستیم
عدم حرکت کشتی‌های تجاری به‌سمت ایران تکذیب شد
عکس های منتخب ایران، یکشنبه 3 اسفند 1404
آغاز دور جدید تنش‌ها میان افغانستان و پاکستان
نماینده حزب‌الله: سیاست فعلی دولت لبنان هیچ دستاوردی به‌همراه ندارد
واکنش حماس به اظهارات نتانیاهو درباره تشکیل محور جدید منطقه‌ای
استقلال (1) – مس رفسنجان (0) /صدرنشینی آبی‌پوشان پس از اخراج ساپینتو+ فیلم
آمادگی برخی از گروه‌های عراقی برای حمایت نظامی از ایران
رونالدو به آمریکا نمی‌رود
تحلیل وبگاه عراقی از جایگاه قدرت ایران و استراتژی بلندمدت مذاکره اش
نتانیاهو: درحال کار روی یک محور ضد شیعه هستیم!
تاکر کارلسون: اسرائیل بار بسیار بزرگی برای ایالات متحده است
پزشکیان: افرادی که مدارکی در زمینه حوادث دی‌ماه دارند، ارائه کنند
نارضایتی 60 درصد آمریکایی‌ها از عملکرد ترامپ
حماس خبر داد: ممانعت رژیم اشغالگر از ورود قرآن به غزه
فرد مسلح پس از ورود به اقامتگاه ترامپ کشته شد
ولایتی: بانیان جنگ‌های خونین چند قرن اخیر اروپای به اصطلاح متمدن بوده است
عراقچی: روز پنجشنبه در ژنو با طرف آمریکایی دیدار می‌کنیم