×
بین الملل
شناسه خبر : 174633
تاریخ انتشار : شنبه 1403/03/05 ساعت 08:32
نسل‌کشی در سربرنیتسا؛ درس دردناک تاریخ برای غزه

«نورنیوز» بررسی می‌کند؛

نسل‌کشی در سربرنیتسا؛ درس دردناک تاریخ برای غزه

سی سال پس از کشتار 8هزار مسلمان بوسنیایی، سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای را با اکثریت آرا به تصویب رساند که بر اساس آن یازدهم ژوئیه به عنوان «روز بین‌المللی تأمل و بزرگداشت نسل‌کشی 1995 در سربرنیتسا» نامیده شد. همزمانی این قطعنامه با «نسل‌کشی» جاری در غزه از سوی رژیم صهیونیستی، یکبار دیگر زنگ‌های هشدار برای سازمانها و نهادهای بین‌المللی را به صدا درآورد.

نورنیوز-گروه بین‌الملل:۸۴ عضو سازمان ملل از جمله ایران پنجشنبه گذشته به پیش‌نویس قطعنامه‌ای رأی دادند که بر اساس آن یک روز در سال به بزرگداشت بیش از ۸۰۰۰ مسلمان بوسنیایی که یازدهم ژوئیه سال ۱۹۹۵ توسط صرب‌های بوسنی کشته شدند، اختصاص می‌یابد. ۱۹ عضو ازجمله صربستان، چین، روسیه و مجارستان به این قطعنامه رأی منفی و ۶۸ عضو دیگر این سازمان نیز به آن رأی ممتنع دادند.

ماجرای یازدهم ژوئیه چیست؟  

در ماه‌های پایانی جنگ خونین بوسنی در سال‌های 1374-1371، سازمان ملل متحد با هدف حفاظت از مردم غیرنظامی، شهر سربرنیتسا را به عنوان منطقه امن اعلام کرد و نیروهای صلحبان هلندی وظیفه حفاظت از آن را برعهده گرفتند، اما پس از حمله به افراد غیرنظامی، صلحبانان هلندی بدون توجه به وظایف محوله خود، منطقه را ترک و کرده و با استقرار گروه مسلح افراطی در این ناحیه، بیش از 8 هزار نفر از مسلمانان قتل عام شدند و به این ترتیب یکی از فجیع‌ترین جنایات قرن بیستم رقم خورد.

در سه دهه گذشته، تشکل‌های متعددی از مسلمانان بوسنی هرزگوین پیگیر شناسایی بین‌المللی نسل‌کشی سربرنیتسا و مجازات عاملان آن توسط دادگاه بین‌المللی لاهه بودند و در پی این تلاش‌ها بود که علاوه بر آرای دادگاه بین‌المللی کیفری برای یوگسلاوی سابق و رای دیوان بین‌المللی دادگستری در مورد نسل‌کشی درسربرنیتسا، در ژوئیه ۲۰۱۴ دادگاهی در هلند حکم داد که مسئولیت حقوقی کشتار بیش از ۳۰۰ مرد و کودک مسلمان بوسنیایی در شهر سربرنیتسا بر عهده دولت هلند است.

بوسنی و هرزگوئین به‌تازگی تلاش‌های جدیدی را آغاز کرد تا قطعنامه نسل‌کشی در سربرنیتسا را به جای شورای امنیت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و بدون دخالت عامل وتو به تصویب برساند. تلاش‌هایی که پنجشنبه گذشته ثمر داد و قطعنامه ارائه‌شده توسط آلمان و رواندا در این‌باره به تصویب رسید.

سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد ضمن اعلام رای مثبت ایران به قطعنامه، نسبت به قهرمانان ایرانی شهید که به خاطر هدف ارزشمند کمک به مردم بوسنی و هرزگوین در جریان آن حوادث ناگوار به شهادت رسیدند، ادای احترام نمود.

بر اساس اظهارات سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، «وضعیت فاجعه‌بار کنونی فلسطین و دستورات الزام‌آور صادره از سوی اصلی‌ترین ارگان قضایی سازمان ملل متحد، مرتبط‌ترین موضوع بحث پیرامون مقابله با نسل‌کشی است. و موجب تاسف است که این موضوع بسیار مهم و حیاتی نادیده گرفته شده است. با این وجود، پذیرش این قطعنامه باید یادآور مسئولیت‌های سازمان ملل باشد که در قبال تک‌تک زنان، مردان و کودکان فلسطینی وظیفه و مسئولیت دارد» پس از پایان رای‌گیری نیز موضوع نسل‌کشی در غزه نیز به عنوان یکی از ملاحظات کشورمان ضمیمه رای شد. در توضیح رای جمهوری اسلامی ایران آمده است که سازمان ملل متحد نباید همان اشتباهی را که سال ۱۹۹۵ انجام داد، مجددا مرتکب شود؛ زیرا درس‌های دردناک گذشته که در واقع هزینه‌های سنگینی را برای آموختن به همراه داشته است، باید بشریت را مجبور به اجتناب، پیشگیری و جلوگیری از تکرار فجایع مشابه کند. 

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ایروانی: ایران حق مقابله با اقدامات گستاخانه ودزدی دریابی آن را دارد
سنا تلاش دموکرات‌ها برای جلوگیری از ماجراجویی ترامپ در کوبا را ناکام گذاشت
کارشناس آمریکایی: واشنگتن به‌دنبال هر راهی برای فرار از شکست در ایران است
بدن افراد به پروتئین چقدر نیاز دارد
محاصره دریایی ایران بی نتیجه است
یمن: حل مساله تنگه هرمز به پایان تجاوزات علیه ایران بستگی دارد
کارشناس حوزه انرژی: تولید بنزین در کشور با مشکل مواجه نمی‌شود
ایروانی: شورای امنیت باید اسرائیل را وادار به رعایت کامل آتش‌بس در لبنان کند
زاخارووا: آماده کمک به حل وضعیت وخیم در خاورمیانه هستیم
9 گل در 90 دقیقه! پاریسی ها مونیخی ها را میخکوب کردند
ذخایر راهبردی کالاهای اساسی در سطح بی‌سابقه
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
چارلز سوم: پیوند آمریکا و بریتانیا ناگسستنی است
رحمانی فضلی: ایران تسلیم خواسته‌های غیرقانونی نمی‌شود
پوتین درباره پیامدهای حمله پهپادی به پالایشگاه توآپس هشدار داد
مهار فشارهای تورمی در اولویت کار ملونی
دیدارهای دوستانه تیم ملی فوتبال لغو شد
حزب‌الله: مذاکرات مستقیم با اسرائیل به نفع مردم نیست
واکنش ترامپ به اظهارات مرتس درباره ایران: «او نمی‌داند چه می‌گوید»
ترکیه خواستار تضمین ادامه مذاکرات اسلام‌آباد شد
کریستی: ویتکاف و کوشنر به درد مذاکره با ایران نمی خورند
طرح مجدد دموکرات‌ها در سنا برای مهار جنگ ‌افروزی ترامپ علیه ایران
پدافند سفارت آمریکا در بغداد در پی رصد پهپاد فعال شد
خدمت اجباری سربازی، حریدی‌ها را باز به‌خیابان‌های تل‌آویو کشاند
ادعای مأمور سابق سی‌آی‌ای درباره ساختگی بودن سوءقصد به ترامپ
سقوط کم‌سابقه ذخایر گاز اروپا
هشدار سازمان ملل: وضعیت غزه و کرانه باختری در حال وخامت است
نورویدئو | محاصره ای که قبل از ایران جهان را هدف می گیرد !
ادعای مقام‌های غربی درباره همکاری روسیه در جنگ اخیر به ایران
توییت عراقچی نفت آمریکا را 3 رقمی کرد
اعلام تحریم‌های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران
راه‌اندازی مسیرهای جدید ترانزیتی برای تجارت
توضیحات وزارت بهداشت درخصوص افزایش قیمت دارو
خبرنگار سی‌بی‌اس: ایران در وضعیت فروپاشی نیست
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید/6 نفر راهی بیمارستان شدند
تخفیف 30 درصدی در انتظار مشترکان کم مصرف برق
برقراری پرواز مستقیم تهران- شانگهای
روایت خبرنگاران خارجی از تنگه هرمز
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند
پولیتیکو: ناتو در برابر ایران و روسیه آسیب‌پذیر است