×
اجتماعی
شناسه خبر : 174447
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/03/03 ساعت 09:03
اسیدپاشی از آنتن

نورنیوز از رفتار شبه رسانه های فارسی زبان در پوشش اخبار سانحه بالگرد گزارش می دهد؛

اسیدپاشی از آنتن

مضحک ترین بخش بازنمایی خبر سقوط بالگرد رئیس جمهور در شبه رسانه های فارسی زبان، استفاده از تکنیک روانشناختی «تعمیم» است تا این ذهنیت را «جا بیندازند» که برخی رفتارهای نابهنجار و شادی ها و دست افشانی های غیراخلاقی از سوی برخی افراد،‌ مشتی از خروار است و زبان حال مردم ایران.

نورنیوز – گروه سیاسی: سانحه هوایی اخیر در ایران که منجربه شهادت رئیس جمهوری و هیات همراه شد، آنقدر خبر مهمی بود که بلافاصله در صدر اخبار رسانه های معتبر جهانی بنشیند. طی همین مدت کوتاه که از وقوع آن می گذرد، انتشار خبر، تحلیل و البته گمانه زنی ها درباره دلایل وقوع حادثه و حتی ارزیابی های معطوف به آینده به صورت طبیعی مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی قرار گرفته است. کیفیت پرداختن به این خبر مهم از زوایای مختلف را حتی اگر در قالب « جنگ رسانه ای» و عملیات روانی مرسوم علیه جمهوری اسلامی ایران نگاه کنیم باز هم به تفاوت های آشکاری میان رفتار رسانه های معتبر جهانی با برخی رسانه های فارسی زبان خارج از کشور به چشم می آید.

رسانه های بزرگی مثل سی ان ان، الجزیره، نیویورک تایمز، واشنگتن پست و حتی بی بی سی جهانی و رویترز ... بنا به اقتضای حرفه ای خود، خبر را "بسیار مهم" ارزیابی کرده و به صورت برجسته بازتاب دادند. البته این رسانه ها نیز در گزارش های خبری و ارزیابی های تحلیلی شان خالی از سمت گیری های سیاسی نبودند و بعضا محتواهای جانبدارانه ای هم مخابره می کردند. با این حال تولیدات این رسانه ها مجموعا در قالبی بالنسبه حرفه ای روی آنتن ها رفت؛ چنانکه این رسانه ها اگر چه سرعت انتشار برایشان مهم است، اما این سرعت را به طور کامل فدای دقت و صحت نکردند و درجات قابل توجهی از احتیاط حرفه ای را مورد توجه قرار دادند. این رسانه ها به اعتبار همین رویّه، توضیحات و خبرهای نقل شده از مسئولان ایرانی را به عنوان منبع خبر و گزارش های خود برگزیدند.

این طیف رسانه ای درعین حال،‌ کمابیش به این اصل اخلاق حرفه ای اهتمام داشتند که باید در مخابره خبر یک ضایعه ملی،‌ لحن و آداب خاصی را رعایت کنند. وجود زاویه ها و اختلافات سیاسی و امنیتی با یک کشور، دلیل موجهی برای نادیده گرفتن احساسات مردمی از سوی یک رسانه نیست. آنها اگر چه با غم و اندوه مردم مصیبت دیده همراه و شریک نیستند اما در انتشار و انعکاس خبرهای مرتبط با آن حادثه ظرافت ها و ملاحظات حرفه ای و اخلاقی را لحاظ می کنند. به تعبیر دیگر،‌درست است که هیچ رسانه ای را نمی توان یافت که به طور کامل مستقل و بی طرف باشد اما عیار حرفه ای بودن  رسانه ها  را میزان التزام شان به چنین اصولی تعیین می کند. بنابراین، رسیدن به جایگاه "رسانه معتبر و مرجع" را شیوه کار آن رسانه تعیین می کند نه ادعای مدیران و خبرنگارانش.

از بعد از ظهر روز یکشنبه که خبر بروز سانحه برای بالگرد حامل رئیس جمهوری و هیات همراه منتشر شد، برخی رسانه های فارسی زبان خارج نشین برنامه های ویژه ای را روانه آنتن کردند که وجه مشترک شان، اولا القاء و جهت دهی به افکار عمومی بود و ثانیا تبدیل آن سانحه به خبری از جنس سرگرمی و فراغت که اسباب شادی و دست افشانی است. این دسته از رسانه ها آنقدر از این خبر تلخ، ذوق زده شدند که کمترین پایبندی به اصول حرفه ای خبر رسانی را هم کنار گذاشتند؛ اصولی که خودشان هم در ظاهر به اهمیت و ضرورت پایبندی به آنها اذعان دارند. مثلا شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال در بخش راهنمای معیارهای حرفه ای خود، ادعا کرده که « ما متعهدیم که درکارمان مستقل، بی‌طرف و صادق باشیم و با بالاترین معیارهای دقت و اعتماد کار کنیم. این ارزش‌ها جهانی است و همه رسانه‌های پیشرو به آن‌ها متعهدند و عمل می‌کنند.... اصل مهم در کار ما این است که همیشه، پیش از هر چیز، به واقعیات متکی باشیم و درستی آن‌ها را ارزیابی کنیم....اگر اطلاعی را سریع منتشر کنیم اما نادرست باشد ارزشی ندارد...»

در پوشش خبری و تحلیلی سانحه بالگرد رئیس جمهور فقید ایران، این ادعاهای دلفریب اما روی کاغذ ماند و راهی به آنتن مجموعه رسانه ای اینترنشنال نیافت. این شبه رسانه حتی ظاهر امر را نیز رعایت نکرد و یک ضایعه ملی را به مثابه فرصتی برای عرض اندام دوباره، تسویه حساب های سیاسی، وارونه نمایی، تحریک عمومی و تحلیل های جهت دار غنیمت شمرد. موجی از خبرسازی ها یا تحلیل های مبتنی بر اطلاعات غیر معتبر را بدون هرگونه دروازه بانی معمول و مسئولانه مخابره کرد. البته در این سنت ناپسند،‌ اینترنشنال تنها نماند و چند شبکه تلویزیونی دیگر هم از روی همین الگو مشق نوشتند. این گونه بود که مجموعه ای از چهره های مخالف جمهوری اسلامی ایران، با رعایت اصل «بی طرفی»! و استقلال رسانه ای، روانه این شبکه ها شدند تا کینه ها و رویاهای خود را در قالب خبر و تحلیل منتشر کنند.

مضمونی که شبه رسانه های فارسی زبان طی یکی دو روز اخیر در قالب هزل یا حرف جدی کوک کرده اند علاوه بر برجسته سازی تفاوت سلیقه های سیاسی در داخل، القای این ذهنیت بوده است که در خلأ قدرت اول اجرایی کشور، به زودی جنگ قدرت در پهنه سیاسی ایران درخواهد گرفت و نیروهای متکثر سیاسی،‌ انرژی درونی نظام را فرسوده خواهند کرد تاجایی که فروپاشی سیاسی محقق خواهد شد. به زعم آنها اتفاق اخیر آنقدر کاری و کمرشکن است که جمهوری اسلامی توان ترمیم آن را ندارد و از عوارض این ضربه جان سالم به در نخواهد برد. همصدایی جریان های سیاسی داخل کشور که در مسئولانه ترین شکل ممکن، از وقوع این سانحه ابراز تأسف کردند به سادگی، سستی تحلیل های القایی شبه رسانه ها را برملا کرد. صدور پیام های تسلیت از سوی منتقدترین و زاویه دارترین چهره ها و گروه های سیاسی با مرحوم رئیسی و دولتش،‌ فرضیه ی فروپاشی ادعایی آنها را به باد داد. جریانات سیاسی داخل کشور با این هوشمندی نشان دادند که در نهایت مسئولیت پذیری ملی عمل می کنند و حساسیت دقیقی در تشخیص و انتخاب رویکردهای درست دارند. همین جا باید به مدیران و متولیان یادآوری کرد که اصل وجود جریانات سیاسی متنوع و بعضا متعارض، نه تنها امری مزاحم و زائد نیست بلکه اصلی ترین عامل در حفظ و تقویت سرمایه اجتماعی است و لذا باید در نهایت صداقت، از وجود و کنشگری و نقش آفرینی شان دفاع کرد.

مضحک ترین بخش بازنمایی خبری شبه رسانه های فارسی زبان، استفاده از تکنیک روانشناختی "تعمیم" است تا این ذهنیت را "جا بیندازند" که برخی رفتارهای نابهنجار و شادی ها و دست افشانی های غیراخلاقی از سوی برخی افراد،‌ مشتی از خروار است و زبان حال مردم ایران! چنانکه همسو با اینترنشنال، گزارشگران شبکه منحل شده « منوتو» هم در شبکه های اجتماعی، مدعی شادی مردم ایران از فقدان رئیس جمهور شدند. این شبکه ها واکنش تعدادی از مخالفان – که چندان پیدا نیست داخل کشور هستند یا خارج از کشور – به نام مردم ایران جا می زنند و با نوعی "نورپردازی موضعی" آن را برجسته می کنند تا عواطف عمومی ملت در تاریکی بماند. این رفتار، با هیچ معیار رسانه ای حرفه ای جور در نمی آید. آنها شاید حق داشته باشند که تریبون مخالفان جمهوری اسلامی باشند اما قطعا نمی توانند این رفتار سیاسی را مصداق کار رسانه ای بدانند. چنین سیره ای، باعث می شود این تریبون ها بیش از آنکه رسانه باشند به بولتن های سفارشی شبیه بشوند. البته از ذکر این نکته مهم نیز نباید غافل بود که نقد رفتار این شبه رسانه ها به معنای چشم پوشی از ضعف های رسانه ای و اطلاع رسانی داخلی نیست که در جای خود باید به آن پرداخت.

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
نمایندگان دموکرات آمریکا: جنگ ترامپ با ایران غیرقانونی است
آیا چین موضعش درباره وضعیت تنگه هرمز را تغییر می دهد؟
علائم شایع کم‌کاری تیروئید
هنگام زلزله چه باید کرد
مونتاژ موشک ماموریت «آرتمیس 3» شروع شد
برگزاری مسابقات دو ومیدانی در هفت شهر دانمارک در حمایت از فلسطین
فرانسه راهبرد ایجاد پایگاه‌های بزرگ نظامی در خارج را کنار گذاشته است
حمله رسانه‌های رژیم صهیونیستی به ستاره بارسلونا پس از برافراشتن پرچم فلسطین
نیویورک تایمز: ایران همچنان بخش قابل‌ توجهی از توان موشکی خود را حفظ کرده است
یونیسف: از آغاز 2025 هر هفته یک کودک فلسطینی به شهادت رسیده است
ونزوئلا ایالت پنجاه و یکم ایالات متحده آمریکا می شود؟
تجاوز توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
کارگردان اربای حلقه ها نخل طلای افتخاری کن را دریافت کرد
رویترز: حملات متعدد عربستان به ایران در طول جنگ رمضان
سخنگوی کرملین: سفر ترامپ به روسیه در دستور کار نیست
آیا هانتاویروس مانند کرونا پاندمی می‌شود؟
کمک بشر دوستانه آمریکا؟ هرگز!
الجزیره: 112 کشور به قطعنامه آمریکا درباره تنگه هرمز پیوستند
گوشی طلایی؛ کلاهبرداری جدید ترامپ از آمریکایی‌ها
گفت وگوی تلفنی ترامپ و رئیس امارات متحده عربی، تحولات منطقه محور گفت وگوها
شهادت یک فلسطینی در حمله پهپادی اسرائیل به مرکز غزه
وقوع دو زمین‌لرزه در پردیس، تهران و کرج/ هلال احمر: تاکنون خسارتی گزارش نشده است
بقائی: آنچه بر ملت صلح‌دوست ایران تحمیل شده یک جنگ متعارف نیست
تسهیل در فرآیند شماره‌گذاری خودروها
نوراینفو | نماز آیات چگونه خوانده می‌شود؟
چگونه نماز آیات بخوانیم؟
نوراینفو | مدیریت روانی کودکان در زمان وقوع زلزله
عراقچی: فقدان حسن‌نیت و عدم صداقت آمریکا مهمترین مانع برای پایان قطعی جنگ است
کشف بقایای موشک‌های هدایت‌شونده و پایگاه مشکوک در صحرای نجف
رایزنی بغداد و اسلام‌آباد برای امنیت انتقال سوخت با ایران
ترامپ عازم چین شد
آتش‌سوزی در مقر ارتش اسرائیل در پی حمله پهپادی حزب‌الله
فولاد مبارکه واردکننده ورق می‌شود
اکبر عبدی بر اثر سکته قلبی در ICU بستری شد/مهران غفوریان: برای اکبر عبدی دعا کنید
نورنما | الگوی جدید مدارس هیئت امنایی با مشارکت اجرا می شود
رد ادعای بی‌اساس کویت در رابطه با 4 شهروند ایرانی
یک منبع آگاه: تحقق شروط پنج‌گانه ایران برای ورود به دور دوم مذاکرات
نورنما | افزایش هزینه تولید: دارو تا 300 درصد گران شد
پاسخ ترامپ به انتقاد گراهام: پاکستانی‌ها عالی هستند
تخلیه مجروحان ارتش اسرائیل با بالگرد در پی عملیات‌های انتحاری مقاومت لبنان
گراهام به دنبال میانجیگر دیگری به جز اسلام آباد
نورنما | بازسازی 40 هزار واحد آسیب دیده در دستور کار قرار گرفت
نورنما | تسهیل روند رسیدگی به خودروهای آسیب دیده در جنگ و اعزام کارشناس پلیس به پارکینگ ها
تأکید پاکستان و چین بر امنیت تنگه هرمز و برقراری آتش‌بس پایدار در منطقه
طوفان و گردوخاک در تهران با چند مصدوم/ وزش باد به 55 کیلومتر بر ساعت رسید
نورنما | افزایش هزینه تولید: دارو تا 300 درصد گران شد
روسیه: فشار غرب برای تحریم انرژی مسکو «استثمارگرانه» است
نورنما | افزایش بودجه بیمه ها برای جلوگیری از گرانی دارو و کاهش پرداختی مردم ضروری است
«مرد سه‌هزار چهره» در راه تلویزیون/ بازگشت مسعود شصت‌چی
شکست پروژه نظامی ترامپ علیه ایران به روایت سناتور دموکرات