×
اجتماعی
شناسه خبر : 173831
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/02/30 ساعت 14:08
این آخرین سیلاب نیست!

مژگان جمشیدی*

این آخرین سیلاب نیست!

با این حجم از تغییراتی که در نیم قرن اخیر به دلیل سوء مدیریت در طبیعت ایجاد کرده و‌ رژیم رودخانه‌ها را تغییر دادیم و‌ خاک بالادست نیز به‌شدت سست و مستعد رانش و زمین‌لغزش شده و برخی نقاط را هم از پوشش گیاهی خالی کردیم، سیل‌های بعدی ویرانگرتر خواهد بود.

نورنیوز - گروه اجتماعی: 16 خرداد 1399- 4 سال پیش در این روز گروهی از فعالان محیط زیست و کوهنوردان مشهدی، در انتهای بلوار دلاوران در مجاورت ارتفاعات جنوبی مشهد تجمع کردند. آنها مقابل بیل مکانیکی‌ها و کامیون‌های حامل سنگ، ایستادند و برای دقایقی مانع از تردد ماشین‌آلات شدند تا شاید صدای اعتراض‌شان به گوش مسوولان شهری و استانی برسد. گرچه تا آن زمان، نزدیک به 56 آبراهه و مسیل در محدوده 5 کوه در بخش جنوبی مشهد با حمایت مسوولان شهری و استانی به‌طور گسترده‌ای تخریب شده و اعتراضات نیز بی‌پاسخ مانده بود اما محیط زیستی‌ها مسیری را که از ابتدای دهه نود برای روشنگری نسبت به پیامدهای تخریب کوه‌های مشهد آغاز کرده بودند همچنان ادامه می‌دادند.

حالا اما همان منطقه‌ای که در یک دهه اخیر، مورد هجوم بی‌امان معدنکاوان و راهسازان و بسازبفروش‌ها و بعضا نهادهای خاص! قرار گرفته بود با یک بارش 38 میلیمتری در کمتر از 40 دقیقه با چنان سیلاب مرگباری مواجه شد که پیامدش منجر به مرگ شهروندان شده و خسارات زیادی به راه‌ها و خودروها و منازل مسکونی نیز وارد شد. آنچه در مشهد در روز چهارشنبه هفته گذشته به وقوع پیوست دقیقا مشابه سیلاب امامزاده داوود تهران، فیروزکوه، قم و شیراز در سال‌های اخیر بود که منجر به کشته و مجروح شدن شمار قابل توجهی از مردم شد و علت تشدید خسارات این سیلاب‌ها مشخصا دستکاری در رودخانه‌ها و مسیل‌ها و کوه‌های بالادست بوده است. قطعا این آخرین سیلاب نیست و سیل‌های دیگر، نه فقط در مشهد که حتی در تهران و اصفهان و شیراز و دیگر شهرهای کشورمان به دلیل تخریب گسترده کوهستان‌ها و روددره‌ها در راه است و اگر فکری نشود با این حجم از تغییراتی که در نیم قرن اخیر به دلیل سوء مدیریت در طبیعت ایجاد کرده و‌ رژیم رودخانه‌ها را تغییر دادیم و‌ خاک بالادست نیز به‌شدت سست و مستعد رانش و زمین‌لغزش شده و برخی نقاط را هم از پوشش گیاهی خالی کردیم، سیل‌های بعدی ویرانگرتر خواهد بود. 

گرچه به نظر می‌رسد این بار هم، درس نخواهیم گرفت چون اساسا در کشور ما کمتر موردی را می‌توان سراغ داشت که نهاد و یا فردی مسوولیت اشتباهات مدیریتی‌اش را بر عهده گرفته باشد. غارت منابع آب و خاک با تخریب‌های گسترده در کوهستان‌ها و تالاب‌ها و رودخانه و جنگل‌ها و مراتع کشور به بهانه توسعه و گاهی هم با ضرب و زور افراد و نهادهای فراقانونی همچنان ادامه دارد. حال آنکه سازمان هواشناسی و پژوهشکده اقلیم‌شناسی مشهد 9 سال قبل با انتشار گزارش چشم‌انداز اقلیم ایران نسبت به وقوع خشکسالی‌ها و سیلاب‌های شدید در کشور تا سال 2100 هشدار داده بود.

با این حال طرح‌های عمرانی کشور همچنان مطابق میل و سلیقه افراد رده بالای دولتی طراحی و اجرا می‌شود بی آنکه ردپایی از برنامه‌های سازگاری با تغییر اقلیم در چشم‌انداز مدیریتی و برنامه‌ریزی کلان کشور وجود داشته باشد. بارش‌های سیلابی در سرزمین ما همیشه از گذشته وجود داشته است اما در هیچ دوره‌ای همچون دهه‌های اخیر سیلاب‌ها اینقدر پرتعداد نبوده است. به گفته بهلول علیجانی، اقلیم‌شناس نام‌آشنای کشورمان؛ «بی نظمی در بارش‌های ایران یکی از ویژگی‌های اصلی اقلیم ماست که با وقوع تغییر اقلیم این بی‌نظمی‌ها بیشتر هم شده است. بنابراین اگر در نتیجه بارش زیاد و سیلاب، خسارت می‌بینیم مقصر خودمان هستیم که یا کشورمان را هنوز نشناخته‌ایم و یا به حرف کسانی که کشور را از نظر اقلیمی می‌شناسند هنوز هم گوش نمی‌کنیم!»

او می‌افزاید: ما می‌دانیم بیش از 50 درصد میزان بارش سالانه ایران در طول سال فقط در عرض چند روز اتفاق می‌افتد و اساسا بارش در ایران هیچ‌وقت مداوم نبوده و این طبیعی است. اینکه ما مسیل‌ها را پر می‌کنیم و یا پوشش گیاهی بالادست حوضه‌های آبخیز را از بین می‌بریم تا آب نتواند جذب زمین شود و یا کانال‌های درون شهری را متناسب با بارش‌های سیلابی طراحی نمی‌کنیم و یا در مسیر رودخانه و یا بستر و حریم ساخت و ساز می‌کنیم و یا پل‌ها را کوتاه و جاده‌ها را غیر کارشناسی و در هر جایی طراحی می‌کنیم که با سیل خراب شود مقصر خودمان هستیم نه سیلاب. به گفته او تغییر اقلیم و گرمایش جهانی این بی‌نظمی‌ها را بیشتر می‌کند و ما باید خودمان را با این شرایط سازگار کنیم چه خشکسالی‌های سخت و چه بارش‌های سیلابی و ناگهانی تا غافلگیر نشویم.

حتی حکیم فردوسی نیز نزدیک به یکهزار سال قبل گفته بود: « به جویی که یک‌بار بگذشت آب / نسازد خردمند در آن جای خواب ». همین یک بیت شعر از این شاعر حماسه‌سرای ایرانی کافی است تا دریابیم دست‌کم وقوع سیل در سرزمین ایران امری رایج بوده اما اینکه چرا با وجود این همه شواهد تاریخی و علمی، همچنان قطار توسعه ناپایدار با سرعت هر چه تمام‌تر و به قیمت نابودی طبیعت پیش می‌رود شاید به این دلیل باشد که منافع کوتاه‌مدت فردی بر منافع بلندمدت ملی ارجحیت پیدا کرده است.

 

*‌روزنامه نگار


روزنامه اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
مواضع وزارت خارجه بر اساس منافع و امنیت ملی است نه خوشایند جناح های سیاسی
گرمای تاریخی در کره جنوبی به ثبت رسید
مرگ تلخ نایب رئیس کراس‌فیت بانوان تهران با نیش مار+جزئیات
جزئیات قتل تکان دهنده دانش‌آموز 11 ساله در مشهد +فیلم بازسازی صحنه جنایت
سرپرست وزارت دفاع: به آمریکا اعتماد نداریم؛ پاسخ هر نقض توافق را می‌دهیم
آخرین خبر از نقل و انتقالات پرسپولیس امروز دوشنبه 12 مرداد 1405
زمان آغاز فاز جدید کالابرگ اعلام شد+ دهک های مشمول
مهاجرانی: ایران با همبستگی ملی از بحران جنگ عبور کرد
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز دوشنبه 12 مرداد 1405 + جدول کامل قیمت ها
خبر مهم بانک مرکزی؛ امکان مشاهده و بستن حساب‌های بانکی به‌صورت آنلاین
پشت‌پرده هجوم مهاجران به سئوتا؛ 40 هزار نفر برای ورود به اروپا تلاش کردند
زنگ خطر پیری جمعیت در مازندران؛ نرخ باروری به پایین‌ترین سطح رسید
قیمت گوشت قرمز امروز 12 مرداد 1405 + جدول قیمت ها
حادثه دریایی در تنگه هرمز
قیمت دلار توافقی امروز دوشنبه 12 مرداد 1405
ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران و کرج
فراتر از شمشیر
دوگانه‌ها و واقعیت‌های تجاوز به ایران
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 12 مرداد 1405+ جدول قیمت ها
معنای محوریت یک تفاهم معلق!
قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 12 مرداد 1405 / خروج طلا از سایه جنگ
تنها چاره آمریکا فرار فوری از منطقه است
چرا مردم دیگر خودروی ثبت‌نامی نمی‌خرند؟ پایان عصر سودهای نجومی
مقصد بعدی محمد صلاح کجاست؟
آخرین مهلت واریز وجه برندگان طرح فروش ایران خودرو اعلام شد
دوفوریتی | وقتی جنایت «لایک» و «فالوور» می سازد!
اعدام 2 متهم پرونده جاسوسی برای موساد؛ حکم امید بهزاد و پوریا صفوت اجرا شد
قیمت دینار عراق امروز دوشنبه 12 مرداد 1405 چقدر است؟
ترامپ مدعی آغاز مذاکرات با ایران شد؛ چرخش از تهدید نظامی به دیپلماسی؟
تنش در کابینه اسرائیل؛ فرمانده ارتش قربانی اختلاف با وزیر جنگ شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز دوشنبه 12 مرداد +پخش زنده
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 12 مرداد 1405 + وضعیت استانها
آخرین اخبار از جنگ ایران و آمریکا امروز دوشنبه 12 مرداد 1405
راز افزایش طول عمر بعد از 40 سالگی؛ فقط کافی است این عادت را تغییر دهید
چرا ترامپ از حمله به ایران عقب‌نشینی کرد؟ نقش بازدارندگی و مذاکرات
گچ نانویی در قالب آتل ارتوپدی
چگونگی بهبود اسیدهای چرب و آنتی‌اکسیدان تخم‌مرغ
تشخیص فیبروز کیستیک با یک برچسب
عارضه پنهان مصرف داروهای لاغری
نشت گاز کلر در استخر تبریز؛14 نفر مصدوم شدند
تدوین نسخه نهایی طرح مدیریت تنگه هرمز در دستور کار مجلس
سازی که برای وطن کوک است
اعزام هوایی تیم‌های عملیاتی برای مهار آتش در مناطق سخت‌گذر دزفول
سفر معنادار بارزانی به سوریه
توقیف کشتی روسی از سوی بریتانیا
بازیگر جوان سینما درگذشت+ علت فوت
تریلی در محور سبزوار-بردسکن به خاکستر تبدیل شد + فیلم
انتقاد نماینده کنگره از پنتاگون درباره جنگ ایران و اوکراین
پیام تسلیت سپاه در پی درگذشت مادر شهیدان آدمی
پیکر دریانورد جان‌باخته کشتی «آنا» به ایران بازگشت