×
فرهنگی
شناسه خبر : 173672
تاریخ انتشار : شنبه 1403/02/29 ساعت 13:31
9 ماه پس از استرداد؛ الواح هخامنشی رونمایی شد

9 ماه پس از استرداد؛ الواح هخامنشی رونمایی شد

9 ماه پس از استرداد الواح هخامنشی از آمریکا به ایران، سرانجام تعدادی از این گل نبشته‌ها در موزه ملی ایران رونمایی شد.

نوزنیوز-گروه فرهنگی: جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران در رونمایی این الواح گفت: یکی از افتخارات ما در سرزمین ایران گل‌نوشته‌های کاوش تخت جمشید است که در سال ۱۳۱۱ خورشیدی در بازوی تخت جمشید کاوش شده است‌. این مجموعه ارزشمند اطلاعات کم‌نظیر از ساختار سازمان اداری و نظام اجتماعی در اختیار می‌گذارد.

به گفته او، اطلاعاتی که این گل‌نبشته‌ها در اختیار می‌گذارد قبلاً در سنگ‌نبشته‌ها دیده نشده و لایه دیگری از فرهنگ و هنر ایران و احترامی که برای کارگران، زنان و متخصصان و امنیت مسافران در دوره هخامنشی قائل است را نشان می‌دهد. اکنون شفافیت درست و دقیقی از اقتصاد و نظام اجتماعی هخامنشی داریم.

مدیر موزه ملی ایران گفت: براساس مطالعات انجام شده محتوای این الواح، شامل نامه‌ها، اسناد اداری، دست‌نوشته‌های یک کاتب، شاه و دربار، شخصیت‌های تاریخی، مهرهای بایگانی، کارگران، تولید، مسافران و ایزدان پارس است.

مدیر موزه ملی ایران یادآور شد: این اسناد متعلق به دوره داریوش بزرگ در ۵۰۹ پیش از میلاد است.

گفتنی است ۳۵۰۶ گل نبشته هخامنشی اواخر شهریورماه ۱۴۰۲ در سفر رئیس‌جمهور به آمریکا، تحویل ایران شد. این الواح بخشی از گل نبشته ها و تبلت هایی است که حدود ۹۰ سال پیش دولت وقت ایران به صورت امانی به موسسه شرق شناسی شیکاگو سپرد تا آنها را رمزگشایی و مطالعه کنند. این الواح تا کنون در پنج مرحله به ایران بازگردانده شده، درحالی هنوز حدود ۱۰ هزار قطعه از آن در آمریکا باقی مانده است.

۳۵۰۶ لوح هخامنشی شامل ۸۳۶ قطعه لوح کوچک به خط آرامی و ۲۶۷۰ قطعه لوح بزرگ به خط عیلامی است، که نمایش آنها به دلیل ثبت، مستندنگاری، مطالعه و آماده‌سازی الواح هخامنشی مشمول زمان شد و اکنون حدود ۱۶۲ قطعه از آنها در ۵۴ گروه در سالن اصلی موزه ملی ایران به نمایش گذشته شده است.

الواح از باروی تخت جمشید و در کاوش‌هایی که ارنست هرتسفلد، باستان‌شناس آلمانی حضور داشت، به دست آمده و تخمین زده شده است که این یافته شامل حدود ۳۰ هزار و یا بیشتر لوح و قطعات گلی کتیبه‌دار و مُهر و موم‌شده بوده است. آن زمان امکان خواندن الواح در ایران وجود نداشت، در نتیجه در هنگام امانت‌سپاری، از الواح صورت‌برداری دقیق نشد.

طبق اعلام مؤسسه شرق‌شناسی، مقرر شده بود آن مؤسسه دو بار در سال از خزانه‌داری آمریکا، صدور مجوز انتقال الواح به ایران را تقاضا کند تا بتواند سالانه ۵۰۰۰ لوح را مسترد کند، رویه‌ای که در مقاطعی به درستی طی نشده و روند بازگشت این الواح را طولانی کرده است.

تا کنون پنج محموله از این گل‌نبشته‌ها در سال‌های ۱۳۲۷، ۱۳۳۰، ۱۳۸۳، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۲ به ایران بازگردانده شده است. گفته شده است هنوز بیش از ۱۰ هزار قطعه گل‌نبشته در موسسه شرق‌شناسی شیکاگو وجود دارد، که بنا بر آخرین اظهارات مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بازگشت آنها به کشور درحال پیگیری است.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
منطقه با وجود دشمن اسرائیلی رنگ ثبات به خود نمی بیند
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حملهٔ مجدد دشمن به پل B1 در کرج
پیامدهای اقتصادی جنگ برای تمام جهان سنگین است
مرحله دوم موج 90/هجوم پهپادی ارتش به مقر جنگنده‌ها دراردن/انهدام پهپاد «اوربیتر» توسط ارتش
باشه‌آهنگر: گلزار شهدای آبادان نورباران خواهد شد
سفیر ایران در مسکو: تمایلی به گسترش دامنه درگیری‌ها نداریم
سخنان ترامپ قیمت نفت را صعودی کرد
ارائه بسته جامع حمایتی برای ایرانیان مقیم امارات
نحوه فعالیت ادارات از روز شنبه اعلام شد
غریب‌آبادی: در حال تدوین پروتکل برای نظارت بر تنگه هرمز هستیم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: میدان و دیپلماسی دو بازوی پرتوان کشور هستند
دلخراش، بی‌رحمانه، تنفرانگیز و به شدت غیرانسانی
فراخوان ویژه برای ساخت فیلم با موضوع «وطن»
ثبت 378 میلیون تردد در 17 روز
در خانواده فوتبال هیچ ملتی تنها نمی‌ماند
طی 24 ساعت گذشته آمریکا و اسرائیل به چند مرکز دیگر حمله کردند؟
دموکرات‌های آمریکا به دنبال کاهش نفوذ لابی صهیونیستی در انتخابات
تا زمان ادامه تجاوزات، دفاع، حق ذاتی ایران است
نورنما | انتقال مجروح های نظامی اسرائیل به بیمارستان ها
کودکان با چنگ و دندان پرچم را بالا نگه می دارند
تنگه هرمز را به زور نمی‌توان باز کرد
واکنش‌ حسن روح‌الامین به وقایع اخیر+ تصویر
تردد دریایی کیش برقرار است
خدمت‌رسانی به 8000 تهرانی در جنگ رمضان
جزئیات آخرین اردوی تیم ملی وزنه‌برداری تشریح شد
نورویدئو | چرا جنگ«تمیز،محدود و کوتاه» به کابوس تبدیل شد؟
تجاوز امریکا به مقر نیروی مردمی حشد شعبی
تشدید جنگ اخراج منطقه‌ای آمریکا را سریعتر می‌کند
توقف کامل تولید در مجتمع فولاد مبارکه
سخنرانی برای سخنرانی؛ترامپ به دنبال چیست؟
نحوه بهره مندی کارگران از بیمه بیکاری در شرایط جنگ
انهدام یک فروند موشک متخاصم دشمن در آسمان باشت
حزب‌الله بالگرد نظامی اسرائیل را هدف قرار داد
رایزنی تلفنی وزرای خارجه ایران و آفریقای جنوبی درباره تحولات منطقه
پاکستان: گفت‌وگوها با افغانستان برای پایان دادن به درگیری‌ها در جریان است
برای عادی‌شدن وضعیت خاورمیانه تلاش می‌کنیم
نفت برنت در آستانه 110 دلار؛ بازگشت نگرانی‌ها به بازار جهانی انرژی
کامالا هریس: ترامپ آمریکا را به جنگی کشانده که مردم خواهان آن نیستند
ظریف: ایرانیان دلیر خیال تسلیم بی‌قید و شرط سه‌روزه او را دفن کردند.
منهدم شدن یک فروند پهپاد در نورآباد لرستان
وزیر ارشاد درباره تندروی و توهین در روزهای جنگی هشدار داد
زلزله حوالی بندرعباس هرمزگان را لرزاند
فرمانده یگان فاتحین نیروی زمینی سپاه به شهادت رسید
قالیباف به ترامپ: اگر به خانه ما تعرض کنی با کل خانواده روبه‌رو می‌شوی
هدیه حنظله به رژیم صهیونی؛ 22 ترابایت داده از 14 شرکت پاک شد
قانونگذار آلمانی: اروپا به آمریکا درباره ایران نه بگوید
عارف برای خدمت‌رسانی کامل به مردم دستوراتی را صادر کرد
سپاه یک پهپاد فوق‌پیشرفته‌ دیگر آمریکا را در شیراز شکار کرد
6 ماه تا یک سال زمان برای بازسازی فولاد خوزستان
معاون دفتر رئیس‌جمهور به تهدید وزیر جنگ آمریکا علیه ایران واکنش نشان داد