شناسه خبر : 173026
تاریخ انتشار : یکشنبه 23 اردیبهشت ساعت 13:31
روابط بین‌المللی و توسعه اقتصادی

محمدقلی یوسفی*

روابط بین‌المللی و توسعه اقتصادی

بدون شک تعامل با دیگر کشورها حتی اگر نفعی در بر نداشته باشد همانند تقابل برای توسعه زیانبار نیست. اما تمرکز صرف بر تعامل با دنیای خارج نیز به‌تنهایی حلال مشکلات نیست.


نورنیوز - گروه اقتصاد: هدف این مقاله تبیین مشکلات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور یا ریشه‌یابی آنها نیست. همچنین مخاطبان این مقاله سیاستمداران یا فعالان اقتصادی نیستند بلکه بیشتر روی سخنم با دو گروه از متخصصان علوم انسانی یعنی «اقتصاددانان» و اساتید «روابط بین‌الملل» است که پیرامون مسائل کشور اظهار نظر می‌کنند و خلاصه کلامشان اتکا بر روابط بین‌المللی است. بدون شک تعامل با دیگر کشورها حتی اگر نفعی در بر نداشته باشد همانند تقابل برای توسعه زیانبار نیست. اما تمرکز صرف بر تعامل با دنیای خارج نیز به‌تنهایی حلال مشکلات نیست. هر دو گروه ریشه مشکلات و راه‌حل آنها را در خارج از کشور جست‌وجو می‌کنند. این گزاره نه تنها درست نیست بلکه تبعات منفی دارد که در این مقاله توضیح داده می‌شوند.
 

اگرچه به این دلیل که کشور ما طی یک دوره بسیار طولانی از داشتن یک رابطه تجاری مفید با دنیا محروم بوده، تاکید بر تعامل سازنده با دنیای خارج یا دیپلماسی بهتر بین‌المللی چیز بدی محسوب نمی‌شود، اما قرار دادن این مشکل در صدر مشکلات کشور به نظر من کمی اغراق‌آمیز است. حقیقت این است که تجارت بین‌المللی بازار بزرگ‌تری در اختیار تولیدکنندگان داخلی قرار می‌دهد و این امکان را به تولید‌کنندگان می‌دهد که بتوانند کالاهایی را که به هر دلیل در بازار داخلی تقاضا ندارند به خارج صادر کنند یا بتوانند کالاهایی را که در داخل تولید نمی‌شود یا تولید آنها به حد کافی نیست از خارج وارد کنند. اما لازمه این امر آزادی بازار و حکومت قانون است و برقراری حکومت قانون و آزادی بازار جز با محدود کردن مداخلات دولتی ممکن نیست.  

اگرچه تجارت بین‌المللی یک اصل مهم توسعه است اما در خلأ اتفاق نمی‌افتد. نه‌تنها هر کالایی قبل از اینکه صادر شود باید در داخل تولید شود، بلکه تولید نمی‌شود مگر اینکه بسترهای مناسب برای تولید وجود داشته باشد. این بسترها شامل فراهم کردن فضای کسب‌وکار و برقراری امنیت حقوق مالکیت، عدم مداخلات دولت در اقتصاد و برچیدن بوروکراسی و اتکا بر فعالیت‌های بازار آزاد و کارآفرینان بخش خصوصی است. به عبارت دیگر این فعالیت‌های کارآفرینان در اقتصاد است که جهانی شدن را اجتناب‌ناپذیر و مفید کرده نه تصمیم‌گیران سیاسی، تکنوکرات‌ها و بوروکرات‌ها. اقتصاددانانی که «سیاست خارجی» را در اولویت قرار می‌دهند و اساتید «روابط بین الملل»، صرف‌نظر از تفاوت در تحلیلشان، هر دو گروه در دو اشتباه مشترک هستند: اول اینکه ریشه مشکلات کشور و راه‌حل آنها را بیرون مرزها جست‌وجو می‌کنند.

بنابراین نسبت به شرایط داخلی و بسترهای لازم برای برقراری یک اقتصاد آزاد بی‌توجه هستند. دوم، هر دو گروه بر مداخله دولت تاکید می‌کنند و به طور ضمنی دولت را منجی توسعه می‌دانند. اصولا نظریات مربوط به روابط بین‌الملل و اقتصاددانانی که سیاست خارجی را مقدم بر سیاست داخلی می‌دانند، هر دو بر کیفیت دولت تاکید می‌کنند. یعنی مشکل را در کیفیت پایین و ضعف مدیران و تصمیم‌گیران در دستگاه‌های سیاستگذاری و دیپلماسی می‌بینند.

 

می‌توان با به‌کارگیری افراد شایسته‌تر و برنامه‌ریزی بهتر، عدم کارایی را بر‌طرف کرد. اما این مشکل در ماهیت چنین نظام‌هایی وجود دارد. درنتیجه حتی اگر بهترین و اصلح‌ترین فرد و گروه هم در رأس دولت قرار گیرد، نمی‌تواند همان عملکردی را دارا باشد که نظام آزاد مبتنی بر بازار به ارمغان می‌آورد. بنابراین توصیه ما در برقراری یک نظم آزاد صرفا تغییر یا اصلاح سیاست‌های یک دولت نیست، بلکه محدود کردن دولت‌ها به طور کلی است و این برخلاف نظر اقتصاددانان نئوکلاسیک، کینزی‌ها و اقتصاددانان پساکینزی و اساتید روابط بین‌الملل است که معتقدند تا زمانی که آدم‌های خوب مسوول باشند مشکلی در برنامه‌ریزی متمرکز و مداخلات دولتی ایجاد نمی‌کند. آنها مشکلات را بیشتر به افراد نسبت می‌دهند، یعنی مساله مهم را در آن می‌بینند که چه کسی مجری برنامه است یا چه کسی دولت را در اختیار دارد و نه محدودسازی دولت به عنوان یک نهاد حقوقی.

 اگر توسعه را یک فرایند خودانگیخته تکاملی تعریف کنیم که به صورت یک ارگانیسم در یک جامعه مدنی عمل می‌کند، در این صورت می‌توانیم بفهمیم که توسعه یک اتفاق یا یک حادثه نیست، مراحل قبل و بعد دارد و خودجوش است و مهندسی‌پذیر نیست. تحولات آن درون‌زا و بر هم فزاینده است. نیروی محرک آن هم کارآفرینان خصوصی هستند که در بازار آزاد عمل می‌کنند. در چنین حالتی تامل سازنده با دنیا و روابط مسالمت‌آمیز بین‌المللی تنها از طریق اقتصاد آزاد و مکانیسم بازار امکان‌پذیر است. روابط بین‌الملل اصولا به تفسیر قواعد و قوانینی می‌پردازد که بر اساس آنها دولت‌ها در سطح جهانی رفتار می‌کنند. استراتژیست‌ها و سیاستگذاران از طریق فهم و درک عملیات سیستم بین‌الملل، حوادث جهانی را به صورت عمومی پیش‌بینی می‌کنند. به طور خلاصه نظریه‌پردازان روابط بین‌الملل را می‌توان به سه دسته اصلی تقسیم‌بندی کرد که البته هرکدام زیرمجموعه‌های خود را دارد. این سه دسته عبارتند از: واقع‌گرایان یا رئالیست‌ها، لیبرال‌ها و ساخت‌گرایان. صرف‌نظر از تفاوت‌های جزئی این نظریات، همگی بر نقش برجسته دولت‌ها در سیاستگذاری تاکید دارند.

تاکید بر مهندسی روابط بین‌الملل از طریق مداخلات بیشتر دولتی براساس یک سری پارامترهای زودگذر سیاسی نه‌تنها کمکی به توسعه نمی‌کند بلکه پیشرفت آن را سد و در روند آن اختلال ایجاد می‌کند. لذا این تصور درستی نیست که بعضی دارند مبنی بر اینکه تنها از طریق مهندسی روابط بین‌الملل یا دیپلماسی، می‌توان اقتصاد آزاد و لیبرالیسم اقتصادی را ایجاد و صلح جهانی را برقرار کرد. یک نظم صلح‌آمیز بین‌الملل نیازمند عدم مداخله دولت‌ها و اقتصاد آزاد است. همان‌گونه که میزس در کتاب «کنش انسانی» گفته است، آنچه برای یک صلح پایدار در روابط بین‌الملل لازم است پیمان‌ها، قراردادها یا معاهدات بین‌المللی و تشکیلات و سازمان‌های بین‌المللی نیست بلکه آزادی تجارت بین‌المللی و اقتصاد آزاد در داخل کشورهاست.

بی‌توجهی به این مساله توسط سیاستمداران و روشنفکران موجب محدود شدن تجارت و بی‌توجهی به منافع حاصل از تقسیم کار و تخصصی شدن در سطح بین‌الملل می‌شود و کشور‌ها را از برخورداری از مزیت نسبی‌شان محروم می‌سازد. در واقع همکاری مسالمت‌آمیز از طریق ارتباطات بازاری امکان‌پذیر می‌شود و لازمه آن عدم مداخله دولت‌هاست. باید توجه کرد که دموکراسی بازار از دموکراسی سیاسی بهتر عمل می‌کند. اگرچه انسان‌های آزاد و آگاه از مسائل بین‌الملل بهتر می‌توانند دیپلماسی اقتصادی و سیاسی را به پیش ببرند، اما صریحا باید بگویم که اقتصاد آزاد پیش‌شرط توسعه اقتصادی و آزادی سیاسی است. در واقع این شکل و چارچوب اقتصادی است که چارچوب نظام سیاسی را تعیین می‌کند و نه برعکس.

تاکید ما بر این است که موتور محرکه اقتصاد و توسعه، یک دولت و حکمران خوب نیست. برعکس، مداخله دولت و حکومت در اقتصاد نه‌تنها تسهیل‌کننده رشد و رافع مشکلات نیست بلکه خود یک عامل اختلال‌زا و بازدارنده توسعه است. بنابراین حتی اگر شفافیت و دموکراسی برقرار و قانون حاکم شود دولت متمرکز نمی‌تواند همان نقشی را ایفا کند که کارآفرینان خصوصی و مالکیت فردی در بازار آزاد انجام می‌دهند. به‌عبارت‌دیگر هم توسعه مدیریت‌ناپذیر و مهندسی‌ناپذیر است و هم دولت فاقد انگیزه و اطلاعات لازم است.

مطالعات تاریخی و ادبیات موضوع نشان می‌دهد که آنچه موجب پیشرفت و ترقی جوامع غربی شد آزادی بازار، دولت محدود و نظم خودانگیخته اقتصادی بود. درواقع این کارآفرینان بخش خصوصی بودند که در پیگیری نفع شخصی به جامعه نفع رسانده‌اند. چنین نیست که شایستگی مقامات، دولتمردان، برنامه‌ریزان یا مشاوران دولتمردان این جوامع را شکوفا کرده و موجب رونق اقتصاد و پیشرفت کشورهای غربی شد، بلکه برعکس، محدودسازی دولت و نظام متمرکز تصمیم‌گیری، نقش برتر کارآفرینان و آزادی فردی و حفظ حرمت مالکیت خصوصی و نظام مبتنی بر بازار بود که به برقراری حکومت قانون کمک کرد و موجبات بستر‌سازی برای شکل‌گیری یک نظم اقتصادی خودجوش را فراهم کرد و باعث شکوفایی اقتصاد کشورهای غربی شد. بنابراین برخلاف نظر تاریخ‌نگاران سنتی که وجود یک دولت قوی را نقطه اوج تکامل فرهنگی معرفی می‌کنند، می‌توان گفت این پایان آن است.

می‌توان گفت احیای تمدن غرب و اروپا در عصر میانه و همچنین منشأ و تداوم توسعه سرمایه‌داری، مدیون چیزی است که «آنارشی سیاسی» نامیده می‌شود؛ یعنی این دولت قدرتمند نبود بلکه کارآفرینان خصوصی بودند که پس از رنسانس ایتالیا، جنوب آلمان و همچنین کشورهایی که کنترل و تمرکز مدیریتی کمتری داشتند، فرصت یافتند شکوفا شوند.

این تصور درستی نیست که برخی به سرزمین‌‌های بسته بازاری برچسب «سرمایه‌داری» می‌زنند و توسعه اقتصادی را صرفا با رشد بازار مترادف فرض می‌کنند، حتی وقتی که نهاد‌های حقوقی، اداری و سیاسی آنها توسعه‌نیافته باشند. آنها کشور‌هایی را که رشد اقتصاد ملی خود را مهندسی کرده و برای دو یا سه دهه رشد سریعی داشتند، طبق معمول «سرمایه‌داری» می‌نامند حتی قبل از اینکه این کشورها نهاد‌های مدرن را ساخته باشند. در این سری دیدگاه‌ها سرمایه‌داری به صورت محدود به عنوان یک سیستم اقتصادی مالکیت سرمایه و تحصیل ثروت تعریف می‌شود.  این دیدگاه، برداشت غلطی از سرمایه‌داری است. سرمایه‌داری یک سیستم نهادی در یک سرزمین و قلمروی معین است. سرمایه‌داری یک سیستم جهانی نیست.

علی‌رغم فشار برای جهانی شدن که نزدیک پنج قرن گذشته مورد بحث بوده، سرمایه‌داری همچنان یک نظام ملی بوده و نه یک قانون و قاعده جهانی. عوامل تعیین‌کننده تکامل سرمایه‌داری نهادها هستند که ساختار جامعه بازاری را در محدوده جغرافیایی سرزمین تنظیم می‌کنند. اگرچه خیلی از فعالان، کارآفرینان و مردم از کشور‌های ماقبل سرمایه‌داری در کشور‌های توسعه‌یافته سرمایه‌داری مشغول فعالیت‌های اقتصادی هستند و شرکت‌‌های بزرگ چند‌ملیتی و فراملیتی در کشور‌های توسعه‌نیافته مشغول کارند، اما سیستم سرمایه‌داری جهانی برقرار نیست چراکه مستلزم برقراری یک سیستم حقوقی، قانونی و قضایی بین‌المللی و یک سیستم پارلمانی متمرکز است که نه مفید است و نه ممکن.

بر‌خلاف برخی تحلیل‌ها، که موفقیت در توسعه را منوط به «همسویی با قدرت‌های بزرگ» می‌دانند، توسعه، پیشرفت و صلح جهانی تنها به آزادی اقتصادی نیاز دارد و نه به قدرت و حکومت جهانی. ما به قوانین بین‌المللی نیاز داریم که باعث هماهنگی بین‌المللی شود. ما نیاز به قلدر جهانی نداریم یا چیزهایی که بعضا اسمش را «قدرت‌های بین‌المللی» می‌گذارند؛ اگرچه فعلا این بینش متاسفانه در جهان حاکم است اما شدیدا مضر است .

* استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی


روزنامه دنیای اقتصاد
نظرات

سنتکام: یکی از رهبران داعش را دستگیر کردیم

نتانیاهو: محور مقاومت ایران همچنان پابرجاست

معاون وزیر خارجه آمریکا به قدس و تل‌آویو سفر می‌کند

روغن تا پایان سال گران نمی‌شود

مسئولیت تشکیل دولت اتریش بر دوش رهبر راست افراطی +فیلم

رایزنی سفیر جدید ایران در اتریش با وزیر خارجه

ورود ارتش لبنان به شهرک الناقوره/بازداشت سرباز ارتش لبنان توسط صهیونیست‌ها

لمینت و کامپوزیت غیراستاندار سبب اتهام لثه می‌شود/ عمل زیبایی دندان ضروری نیست

جنگ اطلاعاتی یمن با غرب/انصارالله به نقش‌آفرینان در فعالیت‌های جاسوسی هشدار داد +فیلم

موسیمانه به ایران بازمی‌گردد/ سرمربی استقلال تغییر نمی‌کند

سارکوزی بخاطر دریافت رشوه از قذافی محاکمه می‌شود

محور هراز دو شب مسدود می‌شود

رئیس‌جمهور چین: با فساد تمام عیار مبارزه می‌کنیم

رئیس رسانه ملی: دو روزه که بازداشتم! +فیلم

نورنما | حمله گاو عصبی به کارگر دامداری در پاکدشت تهران +فیلم

وقوع سیل گسترده در عربستان +فیلم

نرخ بیکاری در پاییز 1403 به 7.2 درصد کاهش یافت

میدری: نخستین جلسه شورای عالی کار فردا برگزار می‌شود

سفیر ایران در تاجیکستان با عراقچی دیدار کرد

«مارکوس رشفورد» منچشتر یونایتد را ترک می‌کند؟

آکسیوس: اروپایی‌ها خواستار توافق جدید هسته‌ای با ایران هستند

درخشان: پرسپولیس نیاز به ماجمان تمام‌کننده دارد/ رقابت‌ها در نیم‌فصل دم سخت‌تر می‌شود

4 تن از مدیران کل معاونت پیگیری‌های ویژه دفتر رئیس‌جمهور منصوب شدند

گفت‌و‌گوی بیگدلی و حقانی درباره افزایش همکاری‌های تهران-کابل

کناره‌گیری ترودو از رهبری حزب لیبرال کانادا

سخنگوی سپاه: همه سناریوهای دشمن را بررسی کرده‌ایم

کشور از لحاظ آب و هوایی چه وضعیتی دارد؟/مدارس ابتدایی تهران غیر حضوری شد

3 کشته در تصادف مرگبار تریلر و خودروی سواری

ترامپ: روابط خوبی با چین داریم

خبر خوش برای فرهنگیان فاقد مسکن/ دستور وزیر آموزش‌و‌پرورش برای پرداخت تسهیلات

گزارش تصویری | نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران

منع حفاری نفتی در مناطقی از آمریکا توسط بایدن

آب و هوای نامساعد سبب بازگشت پرواز تهران ـ ایلام به مهرآباد شد

ابو عبیده: اشغالگران نمی‌توانند مقاومت کرانه باختری را بشکنند/تعویق سفر رئیس موساد

مربی اسپانیایی پیشنهاد پرسپولیس را رد کرد/ توقف مذاکره با مربی پرتغالی به دلیل رقم بالا

محل تولد مقاومت در دل محدودیت، جنگ و خیانت است

ثبت سفارش تجاری آیفون آغاز شد

ثبت سالروز شهادت آیت‌الله رئیسی به عنوان «روز شهدای خدمت» در تقویم

نخست‌وزیر انگلیس: ماسک دروغ‌ می‌گوید

بازدید رئیس‌جمهور از دانشگاه جامع امام حسین(ع)

تنش گمرکی بین ایران و ترکیه/ علت توقف کامیون‌ها در مرز بازرگان چیست؟ +فیلم

50 میلیون تومان جایزه برای گزارش ماینرهای غیرمجاز

رسانه‌های غربی و تحریر الشام؛ از انتقاد تا تطهیر

تشخیص فرسودگی شغلی با بزاق دهان

برای جلوگیری از تحلیل عضلانی چه کنیم؟

گل علی علیپور بیشتر از رونالدو امتیاز گرفت

آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول

زمان شروع برنامه «جناب‌خان» اعلام شد

دور جدید ثبت نام خودروهای وارداتی آغاز شد

واکنش مشاور وزیر خارجه به بداخلاقی‌ها علیه عراقچی و همسرش

بارش برف در ارتفاعات تهران

وزیر نفت استیضاح نمی‌شود

آخرین وضعیت پرونده گروگان‌گیرهای رشت/چرا ترک تحصیل فرزندان جدی گرفته نشد؟

توقف مرمت غیراصولی مسجد خان شیراز

جزئیات جدید ترور شهید سید حسن نصرالله از قول یک خبرنگار اسرائیلی

دلایل کمبود روغن در بازار چیست؟

تمدید مهلت ارائه اظهارنامه ارزش افزوده پاییز

درخواست مقامات سوریه برای خلع سلاح پ.ک.ک/ورود مقامات سوری به امارات/خنثی شدن حملات ترکیه

راهش استیضاح نیست

واکنش ظریف به تشکیل پرونده برای محسن رنانی

چه خبر از واریز پاداش پایان خدمت بازنشستگان فرهنگی؟

دارو و تجهیزات پزشکی 3.4 میلیارد دلار ارز گرفت

نورنما | سرقت مسلحانه دو روز بعد از آزادی از زندان +فیلم

کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت چقدر افزایش می یابد+جزییات

دستیار هوش مصنوعی در عینک هوشمند/ امکان ترجمه به 40 زبان دنبا

اسطوره‌ای که هنوز زنده است

چرا اقساط آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن زیاد شد؟

ابلاغ مصوبه تثبیت ظرفیت پزشکی از سوی پزشکیان

کشف اشیاءعتیقه متعلق به ‌هزاره قبل از میلاد‌ در بیجار

عارف: ساخت مسکن روستایی و اقشار آسیب‌پذیر تکمیل شود

واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان در زنجان/مصدومیت تعدادی از دانش‌آموزان

نخست وزیر کانادا استعفا می‌دهد؟

کنسرت آوای خلیج فارس در تالار رودکی به روی صحنه می‌رود

ایران خودرو فروش اقساطی ندارد

راه‌یابی «شبه‌عمد» به جشنواره هند

شیوع تب برفکی در کشور/ عامل گوشت و دام پاکستانی بود

ارائه 152 میلیارد تومان تسهیلات به اهالی فرهنگ و هنر

انتقاد نایب رئیس پارلمان عربی از نسل کشی در غزه

واکنش بنیاد شهید به کمبود داروی جانبازان شیمیایی/17 جانباز زن قطع نخاع داریم

سه داور مازندرانی در فهرست بین المللی فیفا

ایمن‌سازی فلج اطفال در کشور آغاز شد

نامه محرمانه و آشفتگی محمود عباس

پیش فروش سایپا آغاز شد

بقائی: تهدید تاسیسات هسته‌ای ایران نقض منشور ملل متحد است

سه شنبه کدام مناطق کشور بارانی است؟/تشدید آلودگی هوای تهران

نام شمسایی در جمع بهترین مربیان فوتسال جهان

گزارشی از یک قتل فجیع در کازرون/قاتل دوست خود را کشت و آتش زد

سقوط مرگبار جوان 30 ساله در چاه

کریدورها محور دیپلماسی آب

راز مرگ مرد عراقی در هتل خلیفه

مرزبندی علی لاریجانی با دولت

فرمول جدید اضافه‌کار پرستاران

دو فوریتی | افزایش نگران کننده تعداد زنان سرپرست خانوار +فیلم

گلدن گلوب 2025 برندگان خود را شناخت+ عکس

آینده روابط ایران و کشورهای عربی

نورنما | ویدئویی از چپ کردن پرادو در تنگابن +فیلم

انقلاب سرنوشت‌ساز؛ سقوط نفت و صعود فناوری

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های دوشنبه 17 دی

ناترازی در تصمیم‌گیری/ واردات بنزین یا خودرو؟!

اصولگراها و یک طیف‌خاص/برهم زدن امنیت روانی جامعه با رفتارهای هنجارشکنانه

X
آگهی تبلیغاتی