×
اقتصادی
شناسه خبر : 172183
تاریخ انتشار :

موسی غنی‌نژاد*

سیاستگذاری دستوری و مسائل آن

برای باورمندان به نظام دستوری، قیمت آن چیزی نیست که با توافق خریداران و فروشندگان در بازار به‌صورت توافقی تعیین می‌شود، بلکه آن چیزی است که سیاستگذاران با معیارهای خود اعلام می‌کنند و همه طرف‌های ذی‌ربط باید آن را بپذیرند. سیاستگذاران دستوری اغلب مدعی دانشی برتر هستند که نه تنها مردمان عادی، بلکه حتی اهل علم هم به آن دسترسی ندارند.


نورنیوز - گروه اقتصادی: کسانی که به سیاستگذاری دستوری در نظام تدبیر کشور باور دارند با زبان خاصی سخن می‌گویند که متفاوت از زبان عرفی یا زبان رایج در جامعه و البته زبان علمی است. برای مردمان عادی یعنی عامه مردم منهای دولتمردان صاحب قدرت، قیمت یک کالا عبارت است از نرخی که با آن می‌توان خرید و فروش انجام داد؛ اما برای باورمندان به نظام دستوری، قیمت آن چیزی نیست که با توافق خریداران و فروشندگان در بازار به‌صورت توافقی تعیین می‌شود، بلکه آن چیزی است که سیاستگذاران با معیارهای خود اعلام می‌کنند و همه طرف‌های ذی‌ربط باید آن را بپذیرند. سیاستگذاران دستوری اغلب مدعی دانشی برتر هستند که نه تنها مردمان عادی، بلکه حتی اهل علم هم به آن دسترسی ندارند.
 

این ادعا که همراه با اعتماد به نفسی اغراق‌آمیز و البته بی‌پایه، بیان می‌شود، ظاهرا و قاعدتا ریشه در قدرت یا توهم قدرتِ تحمیل دستور بر جامعه دارد. سیاستگذاران نظام دستوری چون تصور می‌کنند به هر صورت دستوراتشان اجرا خواهد شد و این دستورات به «مصلحت» جامعه است بر درستی آن اصرار می‌ورزند. در واقع آنها دانش برتری ندارند، بلکه دچار توهمی هستند که آن را دانش تصور می‌کنند. در اواخر سال۱۳۹۶ و اوایل سال۱۳۹۷که نرخ ارز در بازار عمدتا به‌دلیل تهدید و سپس برقراری تحریم‌های حداکثری دولت دونالد ترامپ رو به افزایش نهاد، دولت وقت نرخ ارز دستوری ۴۲۰۰تومانی را تحت عنوان «یکسان‌سازی» نرخ ارز در ۲۰فروردین۱۳۹۷ اعلام کرد. توهم دانش به قدری بود که سیاستگذاران با اطمینان کامل مدعی شدند نه تنها میزان منابع ارزی حاصل از صادرات را می‌دانند، بلکه درخصوص مصارف آن هم اطلاعات کامل دارد. بنابراین می‌توانند قیمت یا نرخ ارز در بازار را دقیقا پیشگویی کنند.

با استناد به چنین دانشی دولت اعلام کرد که ارز با این نرخ به اندازه کافی در اقتصاد ملی وجود دارد و هر کس هر مقدار ارز بخواهد با نرخ ۴۲۰۰تومان در اختیارش گذاشته خواهد شد. تحولات بازار ارز به زودی نشان داد که دانش سیاستگذاران چیزی جز توهم دانش نبوده است،  از این ‌رو، به سرعت بازار غیر‌‌دستوری یا بازار غیر‌رسمی (آزاد) خارج از اراده و قدرت سیاستگذاران شکل گرفت. سیاستگذاران به جای پذیرفتن اشتباه خود و تن دادن به واقعیات، به «تئوری توطئه» متوسل شد: نیروهای مرموز و مشکوکی به سیاق «جمشید بسم‌الله»  واقعیات را مخدوش کرده‌اند و گرنه پیش‌بینی ما (سیاستگذار) درست بود! این داستان دهه‌هاست تکرار می‌شود، از تعیین نرخ ارز دستوری ۶۰ تومانی در اوایل دهه۱۳۷۰ گرفته تا برسیم به دلار ۱۲۲۶تومان در اوایل دهه۱۳۹۰، دلار ۴۲۰۰تومانی سال۱۳۹۷ و البته دلار ۲۸۵۰۰تومانی دولت کنونی. امکان‌پذیر بودن تکرار این توهم دانش ریشه در ابطال‌ناپذیر بودن گزاره‌ای عجیب و حیرت‌انگیز دارد که البته به‌صورت تلویحی از سوی سیاستگذاران دستوری بیان می‌شود و مضمون آن این است: «واقعیت آن چیزی است که ما می‌گوییم، هر روایتی غیر از این توطئه دشمنان است.»

تجربه چند دهه اخیر نشان داده که سیاستمداران و به تبع آن سیاستگذاران در کشور ما اغلب گوش شنوایی ندارند و بیرون از «منطق» دستوری مورد قبول خود، تعهدی به دانش حقیقی و بحث علمی از خود نشان نمی‌دهند؛ اگر غیر از این بود با گزاره‌های ابطال‌ناپذیر به جنگ واقعیات برنمی‌خاستند. پرسش مهمی که اینجا مطرح می‌شود این است که «پس چه باید کرد؟» پاسخ البته ساده نیست؛ چراکه در غیر این صورت ما اکنون در این وضعیت قرار نداشتیم. به نظر می‌رسد پیچیدگی مساله و دشواری حل آن بیشتر ریشه در طرح صورت‌مساله دارد. صورت مساله از دیدگاه عامه مردم اغلب ناظر به رفتار انفعالی دولت است: دولت چرا قیمت‌ها را کنترل نمی‌کند؟ دولت چرا اشتغال را بالا نمی‌برد؟ دولت چرا مسکن ارزان‌قیمت نمی‌سازد؟ یا به‌صورت کلی، دولت چرا برای حل مشکلات کشور آستین‌ها را بالا نمی‌زند؟

 

اگر توجه نکنیم که اغلب این تصورات را سیاستگذاری‌های دستوری دولت در اقتصاد ملی ایجاد کرده است به پیچیدگی مسائل پی نخواهیم برد. اینکه مردم توقع دارند دولت انفعالی رفتار نکند و با سیاستگذاری درست به تدبیر مسائل کشور بپردازد، توقع بجایی است. اما مساله دقیقا شناخت همین سیاستگذاری درست است؛ چراکه اغلب مسائل را سیاستگذاری‌های نادرست گذشته به‌وجود آورده است. بنابراین نکته کلیدی تشخیص و تفکیک سیاستگذاری درست از نادرست است. تورم در اقتصاد کشور ناشی از سیاستگذاری بودجه‌ای نادرست و نیز قیمت‌گذاری دستوری است. از این‌رو، درخواست از دولت برای کنترل قیمت‌ها در بازار نقض غرض است یعنی سرکنگبینی است که بر صفرا خواهد افزود.

پس آنچه باید به مطالبه مردم از دولت تبدیل شود این نیست که سیاست‌های دستوری خود را ادامه دهد و مثلا به کنترل و تثبیت قیمت‌ها در بازار بپردازد، بلکه این است که به سیاستگذاری قاعده‌مند اقتصادی روی آورد؛ یعنی کسری بودجه را کنترل کند و از قیمت‌گذاری دستوری در بازار پول، کالا و خدمات اجتناب ورزد؛ چون این سیاست‌ها به‌طور مستقیم و غیر مستقیم موجب افزایش ناترازی‌های مالی گسترده در نظام اقتصادی کشور می‌شود و به افزایش کسری بودجه دولت و انبساط نقدینگی می‌انجامد که نتیجه نهایی آن تورم مزمن فزاینده است. توصیه‌های اهل علم و تخصص به دولتمردان برای اصلاح سیاستگذاری‌ها تاکنون چندان نتیجه‌بخش نبوده است. بنابراین بهتر است صورت‌مساله را به زبان عرفی برای عامه مردم توضیح داد تا مطالبات آنها از دولت اهرم فشار موثری باشد برای اصلاح امور. باید توضیح داد که با دستور مقامات نمی‌توان قیمت‌ها را در بازار تغییر داد. لذا این مطالبه از دولت که قیمت‌ها را با سرکوب و دستور کنترل کند نه تنها کارساز نیست، بلکه در عمل وضع را بدتر کرده و معضلات اقتصادی را تداوم می‌بخشد.

دولت موظف است تورم را کاهش دهد؛ اما برای دست یافتن به این هدف به جای تاکید بر سیاست‌های دستوری بی‌فایده باید سیاستگذاری قاعده‌مندی را در پیش گیرد که ناظر است بر کاهش هزینه‌های غیرضروری دولت، آزاد‌سازی فضای کسب‌وکار برای تولید ثروت بیشتر که به پایه مالیاتی بزرگ‌تر و در نتیجه درآمد بیشتر برای دولت می‌انجامد. البته در کنار این تدابیر باید به اصلاح نظام بانکی و مالی نیز دست یازید. تسهیلات تکلیفی با نرخ بهره‌های حقیقی منفی که مصداق بارز اقتصاد دستوری است عامل مهمی در ناترازی بانک‌ها و در نتیجه دست‌اندازی بانک‌ها به منابع بانک مرکزی و نهایتا افزایش پایه پولی و تورم است.

باید تاکید کرد که این‌گونه سیاست‌های دستوری است که علت بروز فسادهای مالی گسترده و اتلاف منابع است. باید برای مردم توضیح داد که معضلات اقتصادی کنونی ریشه در رویکرد دستوری دارد که باید کنار گذاشته شود و جای خود را به سیاستگذاری قاعده‌مند مبتنی بر عقل سلیم و یافته‌های علم اقتصاد دهد. درست است که توضیح این مسائل برای افکار عمومی که سال‌های درازی است عادت به شنیدن راه‌حل‌های ساده دستوری دارد، کار آسانی نیست؛ اما با توجه به اینکه دستور اغلب با عرف مبتنی بر قواعد ریشه‌دار ناسازگار است، می‌توان امیدوار بود اگر توضیحات به زبان عرف رایج و مورد قبول مردم بیان شود، بتواند به تدریج مقبولیت عام پیدا کند  و رفتار مبتنی بر دستور را پس زند.

 

* اقتصاددان

 


روزنامه دنیای اقتصاد
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فیش حقوقی اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی منتشر شد
آغاز فصل جدیدی در حمل‌ونقل هوایی کشور با ورود ایرباس‌های جدید
دیدار پشت‌پرده ویتکاف و رئیس موساد در رم!
ترامپ با چاقوی تعرفه به جان اقتصاد اروپا افتاد/ اپل هم تهدید شد
غایبان کلیدی استقلال در جدال نیمه نهایی جام حذفی
وال‌استریت‌ژورنال: ایرانی‌ها بر سر غنی‌سازی متحد شده‌اند
قالیباف: پلیس باید پناه مردم باشد، نه تهدید + فیلم
کاهش نسبی دمای هوا در تهران؛ هشدار برای باد و گردوخاک
گلپایگانی: بحران سکونتگاه‌های غیررسمی محصول مدیریت معیوب است
هشدار صریح ستادکل نیروهای مسلح به آمریکا در سالروز آزادسازی خرمشهر
رقابت شدید پرسپولیس و النصر برای جذب نوراللهی
ضربه سهمگین به باند قاچاق سوخت در آب‌های هرمزگان
فاجعه هوایی در کالیفرنیا؛ محله‌ای در آتش + فیلم
تعارض راهبردی در سیاست یارانه انرژی
قطع دست دلالان آنلاین؛ شفاف‌سازی بازار بلیت هواپیما
آغاز واریز مرحله اول وام 50 میلیون تومانی به حساب بازنشستگان تأمین اجتماعی
ارز دیجیتال جدید خانواده ترامپ رونمایی شد
چت‌جی‌پی‌تی در دانشگاه‌ها؛ هم‌افزا یا مزاحم؟!
رونالدو وسوسه می شود؟
آزمایش موفق موشک کروز روسیه از زیردریایی هسته‌ای در دریای بارنتز + فیلم
آنچلوتی رسما از رئال مادرید جدا شد؛ در انتظار معرفی آلونسو
سوم خرداد؛ همچنان قطب نمایی برای آینده
تهران به زبان منشور سخن گفت؛ آیا جهان گوش خواهد داد؟
رم، میز رسمی آمریکا و ایران؛ صندلی پنهان اسرائیل خالی نیست!
رادیو آبادان؛ ستون بی‌سنگر خرمشهر در روزگار محاصره
ناکامی پرسپولیس در شکار ستاره تیم ملی
نبرد سخت بانوان ایرانی با تیم های اروپایی
اولین داروی درمان آلزایمر در استرالیا تایید شد+ جزییات
نورنما | نقاشی زنده بهار در پاوه
ماشین‌آلات سنگین به کمک قربانیان سیل اندونزی آمدند
عراقچی: پارادایم حوزه اقیانوس هند باید به سمت تاب‌آوری حرکت کند
علت بازگشت طلا به مسیر صعودی در بازار ایران چیست؟
فرودگاه بن گوریون تعطیل شد
اوباش با قمه، پلیس با گلوله؛ برنده کیست؟
تداوم آلودگی هوای تهران؛ بیماران تنفسی و قلبی در خانه بمانند
آژیر قرمز برای طارمی در اینتر؛ نراتزوری به دنبال دو مهاجم جدید!
پزشکیان باز هم دست به تیغ شد/ جراحی برای نجات دو بیمار
هشدار انصارالله به شرکت های هواپیمایی حاضر در فرودگاه بن گوریون
پایان یک ستاره جنگ زده با 28 جام
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 2 خرداد 1404+ وضعیت استانها
دور پنجم مذاکرات؛ بقایی : مذاکرات فنی ادامه دارد+ فیلم
برنامه مسابقات امروز 2 خرداد+ پخش زنده
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون _ جمعه 2 خرداد
قانون مرئی نانوشته: خونِ مباح، خونِ مقدس
خبری از کالابرگ سوم می شود؟
کاهش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ چرا مبالغ واریزی با احکام همخوانی ندارد؟
اولین قسط معوقات بازنشستگان پرداخت شد+ جزئیات پرداختی ها
معوقات بازنشستگان 1400 و دردسرهای واریز؛ حساب‌ها مسدود شد!
متناسب‌سازی و پرداخت معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی به پایان رسید
حقوق فرهنگیان افزایش پیدا خواهد کرد؟ + جزئیات
X
آگهی تبلیغاتی