×
سیاسی
شناسه خبر : 172178
تاریخ انتشار :

کیومرث اشتریان*

تسلیحات هوش مصنوعی

باید از تضاد تمدنی، نزاع‌های فرهنگی یا جنگ‌های مذهبی اجتناب شود؛ اسرائیل در پی تبدیل این منازعات به جنگ مذهبی از جنس جنگ‌های صلیبی است.

نورنیوز - گروه سیاسی: در نظر آورید هزاران زنبورک تسلیحاتی هوش مصنوعی به سوی یک دشمن فرضی گسیل شوند. این زنبورک‌های انفجاری هویت دیجیتالی هزاران نفر از مسئولان لشکری و کشوری دشمن فرضی را در حافظه دارند. در اندک زمانی همه آنان را هر کجا که باشند، به دام خواهند افکند و بر سر و سینه آنان می‌چسبند و آماده انفجار خواهند بود. این‌گونه می‌توان کشوری را به اسارت کشید. این، تنها یک چشم‌انداز سیاه از هزاران است که در افق تسلیحات هوش مصنوعی گشوده می‌شود.

پیش‌از‌این تهدیدات سلاح‌های کشتار جمعی منبع و مقصد مشخصی داشتند. میزان تخریب و سازوکارهای آنها کم‌و‌بیش قابل محاسبه بود؛ اما دامنه تخریب و گوناگونی تسلیحات هوش مصنوعی را نمی‌توان به‌درستی شناسایی کرد. حتی منشأ کشوری که از آن سلاح استفاده می‌کند، نیز قابل شناسایی نیست و نمی‌دانید که در شمار رقیبان، کدام‌یک سرِ جنگی بی‌نام‌و‌نشان دارد. در پیامد، پیمان‌های کنترل تسلیحات، رژیم‌های حقوق بین‌الملل و تدابیر دیپلماتیک هم برای صلح ناکارآمد می‌شوند.

ساز و برگی به صورت پنهانی، با تردستی و گمنامی به میدان جنگ برآمده است. گویی لحظه‌ای تاریخی در برابر کشورهاست؛ عقب‌ماندگی از هوش مصنوعی می‌تواند خطراتی را از نظر امنیت ملی برای دولت‌ها پدید آورد. هجوم تسلیحاتی هوش مصنوعی برای ایران شاید بیش از حمله مغول مخرب باشد. کشورهای در حال توسعه و حتی بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته شاید بتوانند در حوزه برنامه‌های کاربردی در هوش مصنوعی موفقیت‌هایی کسب کنند؛ اما مسئله اصلی این است که هر‌گونه پیشرفت در این حوزه وابسته به زیرساخت نیمه‌رساناها است که به‌تنهایی در اختیار آمریکا و اندکی هم چین است. کشورها برای دستیابی به این فناوری فاصله‌ای حدودا 50‌ساله دارند که آن‌هم مشروط به سرمایه‌گذاری‌های کلان است. به بیان دیگر، توسعه هوش مصنوعی بدون فناوری‌های نیمه‌رسانا ممکن است از سوی قدرت‌های پیشرو به فراموشی سپرده شود. نیمه‌‌رسانا‌ها امکان پیشرفت‌ حوزه‌های گوناگون سیاست‌های عمومی و از‌جمله سیاست نظامی-تسلیحاتی را فراهم می‌کنند. «توان پردازش» در قلب سیاست‌های امنیت ملی قرار می‌گیرد؛ مفهوم امنیت بسیار توسعه می‌یابد؛ بلکه اساسا دگرگون می‌شود. اینک در این هنگامه تاریخی، پرسش مهم از نظر گزینه‌های تصمیم‌گیری اخلاقی-سیاسی-نظامی برای رهبران جهان و برای پژوهشگران روابط بین‌الملل حیاتی است. چه باید کرد؟

اولین سناریو البته توسعه هوش مصنوعی در کشور است؛ اما این به معنای شرکت در رقابت تسلیحاتی هوش مصنوعی نیست که فاجعه‌بار و توان‌فرساست. هزینه بیشتر و بیشتر در تسلیحات هوش مصنوعی خطر جنگ را کاهش نمی‌دهد؛ بلکه منجر به توسعه «جنگ‌های نامرئی» می‌شود. از سوی دیگر به فقیرترشدن مردمان منجر می‌شود و فرصت توسعه را نیز از کشورها خواهد گرفت. باید از صلح مسلح پیش از دو جنگ جهانی در قرن بیستم درس عبرت گرفت.

انتخاب دوم، توسعه ملاحظات هنجاری-اخلاقی، توسعه اقتصادی بین‌المللی و افزایش وابستگی‌های بین‌المللی است. ورود در مسابقه تسلیحات هوش مصنوعی فرجام روشنی ندارد. اگرچه درجاتی از آن برای بازدارندگی ضروری است؛ اما آنچه باید بیشتر به آن پرداخت، پیوستگی اقتصادی-اجتماعی بین‌المللی است. دانشمندان علوم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی باید بتوانند طرحی نو برای سیاست بین‌الملل دراندازند. نظریه‌پردازی‌ها باید معطوف به این مهم شود تا سازوکارهای جدیدی برای نظام بین‌الملل پدید آید. گسترش دامنه اعضای شورای امنیت، توسعه گروهی کشورهای دارنده حق وتو (مثلا حق وتو برای سازمان کشورهای اسلامی، اتحادیه آفریقا و...)، توسعه مفهومی «مسئولیت بین‌المللی» برای بازدارندگی تهدیدات ناشناس، توسعه حقوق کشورها بر دانش هوش مصنوعی جهانی، استقرار رژیم منع تکثیر سلاح‌های هوش مصنوعی، تکثیر دانش هوش مصنوعی از طرف سازمان‌های بین‌المللی و... از اموری هستند که باید محور فعالیت‌های دیپلماتیک کشورهایی مانند ایران قرار گیرند. در حوزه مسئولیت‌های ملی مهم‌ترین وظیفه دولت توسعه ارتباطات اقتصادی ایران با بازیگران اصلی تجارت و اقتصاد بین‌الملل و ایجاد موازنه در این زمینه است. 

گسترش چنین ارتباطاتی نیازمند توسعه گفتمانی در سیاست خارجی است تا فاصله جهان معانی به فرسنگ اختلاف و سنگ دشمنی نرسد؛ در غیر‌این‌صورت انزوای ایران، عقب‌ماندگی تاریخی به بار می‌آورد و در یک جنگ تسلیحاتی هوش مصنوعی، آشفته و سرگشته به خاک تنهایی می‌افتیم. کسی منکر آن نیست که قدرت تسلیحاتی خود را گسترش بدهیم؛ اما یک راه مهم دفاع نامتقارن از طریق توسعه بین‌المللی در اقتصاد و تجارت و فرهنگ است.

در طول تاریخ اروپا شاهد جنگ‌های بسیاری در میان این کشورها بوده‌ایم. اگر‌چه آنها از ابتدای قرن هجدهم فرایند حل این تعارضات را آغاز کردند؛ اما سازش بین آنها در قرن بیستم و پس از دو جنگ خونین جهانی تثبیت و به معاهده ماستریخت منتهی شد. مجموعه قواعد حقوق بین‌الملل تا حدود زیادی نتیجه این روند حل تعارض میان آنهاست که در روابط جهانی رواج یافته است. آنها توانسته‌اند منازعات تاریخی خُرده‌تمدنی (یا درون‌تمدنی) خود را به رقابت منافع تبدیل کنند. تبدیل منازعه به رقابت، البته یک موفقیت بزرگ است. حل «بحران‌های تمدنی» بسیار مشکل‌تر از «بحران‌های منفعتی» است. بحران اول با هنجارها، ارزش‌ها و فرهنگ در هم تنیده است؛ اما بحران دوم با بده‌بستان‌ها و منافع و علایق زودگذر آغشته است که انعطاف‌پذیرتر و قابل مذاکره است. پرسش این است که چگونه می‌توانیم درگیری‌های میان کشورها را به منظور جلوگیری از بحران و جنگ «مدیریت» کنیم؟

وضعیت در سایه رقابت تسلیحاتی هوش مصنوعی شکننده و ناپایدار است و پتانسیل یک جنگ منطقه‌ای و حتی جهانی را دارد. تسلیحات اتمی به دلایل گوناگون چنین ظرفیتی نداشت. از این رو است که باید از تضاد تمدنی، نزاع‌های فرهنگی یا جنگ‌های مذهبی اجتناب شود؛ اسرائیل در پی تبدیل این منازعات به جنگ مذهبی از جنس جنگ‌های صلیبی است. ازاین‌رو اولا، نیازمند حسن نیت و مشارکت جدی برای گفت‌وگوی مستمر جهانی و توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی به‌ویژه برای کشورهای «منزوی» هستیم؛ تا این کشورها در دام یک‌جانبه‌گرایی تسلیحاتی نیفتند. ثانیا، اجتناب از تبدیل رقابت منافع به تضادهای تمدنی در دستور کار قرار گیرد. در ایران و غرب برخی در پی تبدیل این منازعه به یک منازعه تمدنی و مذهبی هستند.

 

* استاد دانشگاه


روزنامه شرق
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اعتبار پروژه راه‌آهن شلمچه ـ بصره توسط دولت تامین می‌شود
پسر 19 ساله با ضربه چاقو در یوسف‌آباد به قتل رسید
آخرین وضعیت ورزشگاه آزادی درآستانه بازی پرسپولیس-النصر اعلام شد
رشد تورم و دستمزدهای پایین؛ بنگاه‌های تولیدی در آستانه بحران
بانک مرکزی سقف پرداخت رمزارزها را به 200 میلیون تومان افزایش داد
مطبوعات چی | مروری بر مطبوعات کشور پنج شنبه 25 بهمن
مدودف: جنگ هسته‌ای در صورت ادامه تلاش‌ها برای شکست روسیه اجتناب‌ناپذیر است
سازمان‌های امدادی برای معرفی شماره واحد به اتفاق نظر رسیدند
راز مأموریت هواپیماهای جاسوسی آمریکا در آسمان مکزیک چیست؟
آمریکا به بالاترین سطح فساد رسید
نظرسنجی جدید: اروپا، آمریکا را رقیب می‌بیند، نه متحد!
اجرای معاهده جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه مرحله‌ای مهم در تاریخ دو کشور است
استقبال کم‌سابقه از جشن‌های سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در روسیه +فیلم
عضو هیئت رئیسه مجلس: پرداخت یارانه به پردرآمدها ظلم در حق نیازمندان واقعی است
مراکز رفع نقص کارت کنکورهای کارشناسی ارشد و دکتری 1404 معرفی شد
اعلام تمهیدات ترافیکی جشن نیمه‌ شعبان در تهران/ ممنوعیت تردد کامیون‌‌ها تا 12 شب
دستگیری جادوگر فوتبال در استان البرز
ضرر گرانی دارو در جیب مردم/ چرا مطالبات داروخانه‌ها پرداخت نمی‌شود؟
جشنواره را زیبا صدا کن
شمخانی: مذاکره باید از موضع قدرت باشد نه از روی اضطرار
تماشای نمایشگرهای دیجیتال موجب اختلال در رشد زبان کودکان نوپا می‌شود
سال 2024 خونین‌ترین سال برای خبرنگاران
آمریکا زندانی روس آزاد می‌کند
پیشنهاد قاهره برای بازسازی غزه بدون اخراج فلسطینیان
انفجار مواد محترقه سبب مرگ زن 44 ساله سلماسی شد
وزیر خزانه‌داری آمریکا به کی‌یف رفت
جوزف عون: اشغالگران باید کامل از جنوب لبنان خارج شوند
عکس های منتخب جهان،12 فوریه 2025
ایروانی: ظهور مجدد تروریسم در سوریه تهدیدی فزاینده و فوری است
نورنما | اون آدرنالینرا با پارکور کار ها تجربه کنید +فیلم
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 24 بهمن 1403
پزشکان بدون مرز: اسرائیل باید ورود کمک‌های حیاتی به غزه را تضمین کند
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و ترامپ/ روسای جمهور روسیه و آمریکا برای دیدار توافق کردند
تمامی ادارات تهران فردا فعال هستند
رژیم صهیونیستی: خاک لبنان را ترک نمی‌کنیم
ویژه‌برنامه‌های شب و روز نیمه‌شعبان در مسجد جمکران اعلام شد
فیلم «مجازات» متناسب‌سازی شده برای ناشنوایان و نابینان از شبکه نمایش پخش می‌شود
بختیاری‌زاده: فردا از دیدن نیمکت استقلال معتجب می‌شوید
پادکست | پشت پرده جراحی های تغییر رنگ چشم
اکثر جان‌باختگان تصادفات رانندگی زیر 20 سال هستند
دیدار رئیس‌جمهور عراق با رئیس امارات
کاهش بی‌سابقه صادرات فرش اصیل ایرانی در 15 سال اخیر
وزیر راه و شهرسازی ایران با دبیرکل کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد دیدار کرد
اسلامی: بندر بوشهر باید به یکی از بنادر جامع و نسل سوم تبدیل شود
هوای پایتخت از امشب تا شنبه بارانی و برفی است
قیمت برنج تنظیم بازار اعلام شد/ عرضه خرما و میوه ویژه ماه رمضان از نیمه دوم اسفند
روبیو: بحران اوکراین به راحتی حل نمی‌شود
امیر خوش قلب: قدرت و تجهیزات پدافند هوایی ارتش درون‌زا است
کارشناس داوری: تیم سپاهان در مقابل پرسپولیس باید 9 نفره می‌شد
جلسه استیضاح همتی دو هفته دیگر برگزار می‌شود