×
اجتماعی
شناسه خبر : 171627
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/02/10 ساعت 13:13
سیل‌زدگان جنوب بلوچستان را دریابیم

احسان هوشمند*

سیل‌زدگان جنوب بلوچستان را دریابیم

در این شرایط وقوع دو سیلاب بی‌سابقه و بسیار وسیع موجب شده تا بیش از هر زمان دیگری زندگی به کام هم‌وطنان ارجمند در جنوب استان و البته بخش‌هایی از جنوب استان کرمان تلخ شود.

نورنیوز - گروه اجتماعی:‌در دو ماه گذشته جنوب استان سیستان‌و‌بلوچستان شاهد وقوع دو سیلاب بسیار مخرب بود. متأسفانه بر اثر وقوع سیلاب بیش از 15 شهرستان در استان سیستان‌و‌بلوچستان از‌جمله شهرستان‌های دشتیاری، زرآباد، کنارک، چابهار، قصرقند، ‌راسک، سراوان، دلگان، بمپور و نیک‌شهر خسارات درخورتوجهی متحمل شدند. صدها کلیومتر راه روستایی و نیز کیلومتر‌ها راه بین زمین‌های کشاورزی، تأسیسات زیر‌بنایی، ده‌ها هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی و باغات، ده‌ها واحد گلخانه‌ای و دامداری و کلنی زنبورعسل، مرغداری و صدها حلقه چاه و قنات و بندسار و خسارات درخورتوجه به منازل مسکونی و ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی و شبکه برق‌رسانی و آب‌رسانی و واحد‌های مسکونی و هزاران نفر آسیب‌دیده از سیل بخشی از خسارات درخورتوجه سیلاب‌های اخیر بلوچستان است.

متأسفانه در سیل اخیر نیز چند نفر از هم‌وطنان کشته شدند.   برآورد می‌شود که خسارات سیل هزاران میلیارد تومان باشد. در جریان وقوع سیل، افزون بر کمک‌های امدادی هلال‌احمر و نیروهای نظامی مانند دیگر مصائب طبیعی دیگر هم‌وطنان نیز به یاری سیل‌زدگان پرداختند. با وجود این امدادرسانی‌ها و کمک‌های انجام‌شده، وسعت درخورتوجه مناطق سیل‌زده و ابعاد گسترده خسارات وارد‌شده موجب شده تا متأسفانه همچنان هم‌وطنان ارجمندمان در این استان با مسائل و مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو باشند. این در حالی است که در حالت عادی نیز از نظر شاخص‌های توسعه انسانی و زیر‌ساخت‌ها وضعیت در استان سیستان‌و‌بلوچستان بسیار نامناسب و نگران‌کننده است.

فقر گسترده و کاهش امید به زندگی یکی از نتایج وضعیت اسف‌بار کنونی است. از نظر راه‌های مواصلاتی، خطوط ریلی، دسترسی به آب آشامیدنی سالم، مدارس استاندارد، معلمان با‌تجربه، مراکز درمانی و بهداشتی و پزشکان متخصص وضعیت استان سیستان‌و‌بلوچستان بسیار نامطلوب و نگران‌کننده است. در این شرایط وقوع دو سیلاب بی‌سابقه و بسیار وسیع موجب شده تا بیش از هر زمان دیگری زندگی به کام هم‌وطنان ارجمند در جنوب استان و البته بخش‌هایی از جنوب استان کرمان تلخ شود.

متأسفانه در جریان این سیلاب‌ها نیز رسانه‌های پربیننده و شنونده کشور با وجود پخش برخی اخبار و گزارش‌ها از وقوع سیل و خسارات، در ساعات پربیننده و پر‌شنونده کمتر به ابعاد خسارات سیل یا لزوم امدادرسانی‌های گسترده‌تر پرداختند و ظرفیت کمک‌های مردمی را به‌عنوان یک هدف امدادی چندان مورد توجه قرار ندادند. از مشکلات و نارسایی‌های امدادرسانی نیز کمتر خبر و گزارشی روی آنتن رفت و در این گستره جغرافیایی وسیع آسیب‌دیده ناشی از سیلاب، کمتر به میان مردم سختکوش و شریف و آسیب‌دیده از سیل حاضر شدند تا منعکس‌کننده انتظارات و نیازها و گلایه‌های این گروه از هم‌وطنان عزیز باشند.

در دیگر رسانه‌ها از‌جمله رسانه‌های کاغذی یا مجازی و نیز شبکه‌های اجتماعی اگرچه اخبار درخورتوجهی درباره سیلاب اخیر جنوب استان سیستان‌و‌بلوچستان منتشر شد؛ اما به صورت مستمر و جدی گزارش میدانی کمتری درباره ابعاد خسارات و نیازهای هم‌وطنان، تولید و رسانه‌ای شد. همچنین حضور کارشناسان کشور در رسانه‌های عمومی برای ارائه مشاوره و طرح دیدگاه‌های کارشناسی درباره چگونگی استفاده از رواناب‌های ناشی از بارندگی‌های موسمی در جنوب استان یا روش‌های مقابله با سیلاب ناشی از تغییرات آب‌و‌هوایی هم موضوعی است که پرداختن به آن یکی از نیازهای استان برای مقابله با سیلاب‌های آتی است. آیا باید سدسازی کرد یا روش‌های بهتری برای استفاده از رواناب‌ها در جنوب استان وجود دارد؟

متأسفانه پس از وقوع زلزله سرپل ذهاب در سال 1397 محدودیت‌هایی برای حضور افراد مشهور و مؤثر در جمع‌آوری کمک‌های امدادی و یاری به آسیب‌دیدگان مصائب جمعی اعمال شد. پیش‌ازآن حضور برخی چهره‌های مردمی مانند آقای علی دایی، اسطوره فوتبال کشور، در میان آسیب‌دیدگان موجب می‌شد تا نهادهای مدنی نیز با انگیزه بیشتری ایفاگر نقش‌های امدادی و حمایتی باشند؛ موضوعی که در سال‌های اخیر به دلیل محدویت‌های انجام‌شده، کم‌رنگ‌تر شده است.

در این شرایط استمرار مسائل حاد و مزمن توسعه‌ای استان به‌اضافه خسارات گسترده سیل موجب شده تا همچنان مردم آسیب‌دیده چشم به راه یاری و کمک‌های گسترده هم‌وطنان به سیل‌زدگان باشد. امید است که رسانه‌های کشور بیش‌از‌پیش با ایفای وظیفه انسانی و ملی و حرفه‌ای خود، به صورت مستمر گزارش‌ها و اخبار متنوعی از ابعاد خسارات و نیازهای هم‌وطنان تولید کنند تا ضمن روشن‌شدن ابعاد خسارات، دیگر هم‌وطنان و مسئولان امر نیز برای یاری سیل‌زدگان به پا خیزند. چشمان هم‌وطنان رنج‌دیده و نگران سیل‌زدگان منتظر همه ایرانیان مسئولیت‌شناس و خیری است که عزم خود را برای یاری به هم‌وطنان سیل‌زده در جنوب استان سیستان‌و‌بلوچستان و جنوب استان کرمان جزم کرده‌اند. هم‌وطنان عزیز سیل‌زده در جنوب استان سیستان‌وبلوچستان را در این شرایط سخت دریابیم و به یاری‌شان بشتابیم.

 

*‌پژوهشگر مسائل اقوام


روزنامه شرق
نظرات

آخرین اخبار
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی
رهبر چین احتمالا هفته آینده به دیدار کیم جونگ اون می‌رود
خداحافظی وزارت کار با «ذوب‌آهن»/ مادر فولاد ایران زیر چتر یک بانک رفت
معمای خلبانان نامرئی آمریکا و سانسور سیستماتیک در رسانه‌های غربی
واردات مواد پتروشیمی به کولبران و ملوانان سپرده شد
شهیدی که متاعی بالاتر از جانش را فدای انقلاب کرد
العربیه: توافق ایران و آمریکا تا ساعاتی دیگر نهایی می‌شود؟
سقوط هواپیمای نظامی در پاکستان/علت حادثه چه بود؟
روسیه: ادعای خروج ایران از NPT بی‌اساس است
فرانسه خواستار احضار سفیر اسرائیل شد
بانکها به کمک آزادی زندانیان جرایم غیرعمد می آیند
ادعاهای عجیب ترامپ درباره ایران و ونزوئلا!
پیام بنت به نتانیاهو: کار تمام شد!
افشای رویترز از توافق هسته‌ای پنهانی واشنگتن و ریاض
واکنش وزیر خارجه عربستان به تصمیم ترامپ + جزئیات پیام بن‌فرحان
پرویز خرسند، رفیق دیرین شریعتی درگذشت + پیام تسلیت وزیر ارشاد
شوک مثبت به لاجوردی‌پوشان رشت/ داماش گیلان صاحب مالک جدید شد
زلزله در تیم امنیت ملی ترامپ/ عروس «کندی» هم استعفا داد!
علت گرانی مرغ چیست؟
انفجار خودرو در قلب مالی نیویورک/وحشت در نزدیکی مجسمه وال‌استریت
آمار فروش نمایشگاه مجازی کتاب تهران 1405 + لینک خرید
جراحی موفقیت‌آمیز هافبک بارسلونا/ فرمین لوپس جام جهانی 2026 را از دست داد
سیره شهید رئیسی سرمایه‌ای عظیم برای تحقق «ایران قوی» است
مانیفست سیاسی شرق علیه نظم غربی
چرا دیدار ترامپ و شی‌جین‌پینگ شکست خورد؟
کنکور ارشد وزارت بهداشت به تعویق افتاد + تاریخ جدید
دستگیری دو آلمانی به جرم همکاری با سرویس‌های اطلاعاتی چین