×
اقتصادی
شناسه خبر : 171210
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/02/06 ساعت 09:00
چقدر در مالیات ستانی عدالت رعایت می شود؟

نورنیوز از آخرین وضعیت نظام مالیاتی کشور گزارش می دهد؛

چقدر در مالیات ستانی عدالت رعایت می شود؟

دولت طبق برنامه ریزی و مصوبات بودجه سال جاری در تلاش است از اقتصاد نفتی فاصله گرفته و بر درآمدهای غیرنفتی از جمله مالیات متمرکز شود. سهم مالیات در بودجه از حدود 43 درصد در سال 1402، به 53 درصد در لایحه بودجه سال 1403 رسیده و جهت‌گیری دولت در بودجه به سمت منابع پایدار است.

نورنیوز – گروه اقتصادی: درآمد های مالیاتی به عنوان یکی از اصلی‌ ترین منابع تأمین اعتبار بودجه سالانه دولت، نقش مهمی در کاهش وابستگی به نفت دارند. در لایحه بودجه سال جاری  درآمد های مالیاتی 1122 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که نسبت به بودجه سال گذشته، 49.8 درصد رشد داشته است. دولت طبق برنامه ریزی و مصوبات بودجه سال جاری در تلاش است از اقتصاد نفتی فاصله گرفته و بر درآمدهای غیرنفتی از جمله مالیات متمرکز شود. سهم مالیات در بودجه از حدود ۴۳ درصد در سال ۱۴۰۲، به ۵۳ درصد در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ رسیده  و  جهت‌گیری دولت در بودجه به سمت منابع پایدار است. 

 سید محمد هادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور به تازگی اعلام کرد:« در دهه ۹۰ حدود ۶۴ درصد منابع عمومی و هزینه‌های جاری از طریق منابع نفتی و سایر بوده و تنها ۳۶ درصد از طریق مالیات بوده است در حالی که در دولت سیزدهم ۵۲ درصد درآمد‌ها از طریق مالیات و تنها ۴۸ درصد از طریق نفت تامین می‌شود.» او در عین حال یکی از مصادیق نظام مالیات عادلانه را تمرکز بر دانه درشت‌ها خواند و گفت:« در حال حاضر حدود ۵۰ درصد مالیات‌ها توسط یک درصد افراد پردرآمد پرداخت می‌شود. زیرساخت‌های هوشمندسازی نظام مالیاتی فراهم شده تا به سمت کنترل فرار مالیاتی حرکت شود.»  

به سوی عدالت مالیاتی

کارشناسان اعتقاد دارند که قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان یکی از مهم‌ترین زیرساخت های کشور برای هوشمندسازی نظام مالیاتی است و برنامه ریزی باید به گونه ای باشد که همه معاملات در سامانه مؤدیان پوشش داده شود. برخی از این کارشناسان، درباره نظرات اعلام شده از سوی رئیس سازمان مالیاتی گفته اند که سازمان مالیاتی کشور باید روی رفع نقائص سامانه مؤدیان متمرکز شود و به شکل مستمر گزارش کند که چقدر از این نواقص برطرف شده و علت قطعی ها چه بوده است. با چنین پایش مستمری می توان از تمام واجدان شرایط، مالیات اخذ کرد. 

یک کارشناس مالیات در این باره  به " نورنیوز" می گوید:« اینکه رئیس کل سازمان امور مالیاتی گفته است حدود ۵۰ درصد مالیات‌ها توسط یک درصد افراد پردرآمد پرداخت می‌شود، حرف قابل تأملی است. کیفیت مالیات ستانی باید بگونه ای باشد که از همه مالیات واقعی اخذ شود. به عبارتی آن کسی که سفره پهن تر و بزرگ تری دارد باید به همان اندازه مالیات بیشتری پرداخت کند و آنهایی که در دهک های پایین تری قرار دارند، از معافیت های مالیاتی با استفاده از ماده 101 قانون معافیت های مالیاتی  و یا معافیت ماده 57 یا معافیت حقوق بهره ببرند و اگر چیزی ماند مالیات آن را پرداخت کنند. »

این کارشناس امور مالیاتی معتقد است که به احتمال زیاد منظور رئیس سازمان مالیاتی کشور، افراد حقوقی و شرکت هاست که فعالیت ها و گردش حساب آنها  در مقیاس بزرگ است. ما شرکتهایی در کشور داریم که متعلق به سهامداران، دولت، نهادها و سازمان هاست و فعالیت آنها بسیار وسیع است و مالیات واقعی شان مبلغی کلان خواهد شد.    

در کشور ما بخشی از اقتصاد،‌دچار انحصار است به این معنا که حجم و نوع و دامنه کار، به گونه ای است که بخش خصوصی واقعی، توان ورود به آن عرصه ها را ندارد،مثل پروژه های آب و فاضلاب،‌ نفت و پروژه های بزرگی از این دست. طبعا شرکتهای بزرگی که سهم  بیشتری در تولید ناخالص ملی کشور دارند به همان  نسبت، درآمد بیشتری هم دارند ولذا به نسبت خود باید بیشتر مالیات بدهند. با این توضیح می شود قبول کرد که 50 درصد مالیات از طرف یک درصد مؤدیان پرداخت می شود.  

  تکنولوژی های نو در خدمت مالیات 

رشد درآمدهای مالیاتی دولت  یک واقعیت است. دلیل این رشد، ایجاد سامانه ها و ابزارهای جدید رصد در دنیا و طبعا در کشور ما است. به این اعتبار مجاری فرار مالیاتی محدود شده اگرچه هنوز به صفر نرسیده است. رئیس سازمان امور مالیاتی در این زمینه گفته است: « فرایند حسابرسی مالیاتی با استفاده از سامانه مؤدیان تقویت شده، همچنین فرآیند دادرسی مالیاتی بهبود یافته است. میز‌های خدمت در سراسر کشور به شدت افزایش یافته است ، در پذیرش اظهارنامه پیشرفت چشمگیری داشتیم به نحوی که ۸۸ درصد از اظهارنامه‌ها بدون رسیدگی پذیرش و بیش از ۴ میلیون پرونده مالیات بر ارزش افزوده به طور سیستمی محاسبه شده است.» 

طبق ارزیابی کارشناسان، سازمان مالیاتی کشور در  موضوع هوشمندسازی نظام مالیاتی، به لحاظ تئوریک موفق عمل کرده ولی در سطح عملیاتی هنوز به جایی که بتوان به آن اتکا کرد نرسیده است. سامانه هایی که سازمان مالیاتی راه اندازی کرده، اقدام خوبی است ولی نواقصی دارد که باعث اخلال در کار و گرفتاری مردم است. سامانه هایی همچون مؤدیان فروشگاهی، و حل اختلاف مالیاتی ،‌ طی 6 ماهه دوم سال گذشته راه اندازی شده ولی هنوز باید کامل تر شوند.     
یک کارشناس امور مالیات می گوید زمان اعلام نرخ ارزش افزوده،‌به طور متعارف پایان فروردین ماه بود ولی تا 12  اردیبهشت  تمدید شده  چون سامانه ایراد دارد و ارسال معاملات و یا فروش ها به سامانه مؤدیان، به دلیل قطعی ممکن نبود. سامانه انگار به درستی برنامه ریزی و اجرا و هماهنگ نشده و قطع می شود. معلوم نیست این قطعی به دلیل مسائل زیرساختی و فناوری است یا به خاطر درست تعریف نشدن ساختار مالیاتی کشور است.    

 مسئولان گفته اند 70 درصد شرکتها  توانسته اند از طریق سامانه مودیان اطلاعات خود را ارسال کنند.  این آمار اگر دقیق  باشد نشان می دهد کار مالیات ستانی هنوز کامل نیست چون دست کم 30 درصد از فروش و معاملات،‌ از چرخه رصد بیرون مانده و گزارش نشده است. بهتر بود  سازمان مالیاتی سامانه های جدید را که می خواهد در کشور  فراگیر کرده  ابتدا به صورت منطقه ای بررسی  و نقاط ضعف آنها را شناسایی و رفع می کرد و سپس به صورت سراسری  به مرحله اجرا درمی آورد.

به گفته این کارشناس سامانه مودیان مالیاتی دارای اشکالاتی است و اگر کسی بخواهد اشکالات را به خود سازمان  منتقل کند هیچ مرجع پاسخگویی وجود ندارد و در صورت پاسخگویی اطلاعات کلی می دهند که راهگشا نیست. این درحالی است که اگر کسی  فروش خود را گزارش نکند، به اندازه  10 درصد از مبلغ فروش جریمه می شود.  

دفاتر پشتیبانی هم جنبه ارشادی دارند و نمی توانند پاسخگو باشند و در این بین فقط مردم  سردرگم شده اند. سازمان مالیاتی باید به سمت اجرای  مطلوب و پیاده سازی  مناسب سامانه ها حرکت کند و نواقص را رفع کند .


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد