×
سیاسی
شناسه خبر : 171061
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/02/04 ساعت 14:33

نورنیوز از مناقشاتی که بر سر "توئیت حجاب" درگرفت گزارش می دهد؛

"پیام"های یک توئیت مناقشه برانگیز

مناقشه سیاسی و رسانه ای که اخیرا برسر توئیت مهدی فضائلی درگرفته است نمونه ای جدید از مناقشه قدیمی "پیام" است، مناقشه ای که بین مضمون سخن و پیام سخن تفاوتی قائل نیست. این مناقشه، بار دیگر روشن کرد که سواد رسانه ای، چیزی نیست که فقط مردم عادی، باید آن را بیاموزند بلکه حتی رسانه داران و تریبون داران نامی هم محتاج یادگیری و رعایت اصول سواد رسانه ای اند.

نورنیوز – گروه سیاسی: اجرای طرح نور از سوی نیروی انتظامی با هدف مقابله با آسیب های اجتماعی حوزه حجاب، بیش از 10 روز است که فضای اجتماعی ایران را تحت تأثیر قرار داده است. این تصمیم، علاوه بر واکنش های اجتماعی که برانگیخت، یکی از جدی ترین و حساس ترین موج های سیاسی و رسانه ای را خصوصا در مناسبات داخلی یک جناح اصلی کشور رقم زد. اکنون به همان اندازه که بدنه اجتماعی ایران، کنجکاو و هیجان زده، فرایند اجرای "طرح نور" را تعقیب می کند، فعالان حزبی و سیاسی کشور نیز، مناقشه فرعی برآمده از این ماجرا را با حساسیت و دقت پیگیری می کنند.
آنچه از آن با عنوان "مناقشه فرعی" یاد می شود، طرح موضوعاتی است که در پی توئیت مهدی فضائلی، بازتاب پیدا کرد. توییت معنا دار این عضو دفتر رهبر انقلاب، که روزجمعه 31 اردیبهشت، تقریبا یک هفته پس از آغاز اجرای طرح نور منتشر شد، ضمن اشاره به این سخن رهبری که در حوزه حجاب، "کارهای بی قاعده و بدون برنامه نباید انجام بگیرد"، خبر داد که «به تازگی برخی مسئولان به دلیل کارهای بی قاعده تذکر دریافت کرده اند.» دریافت اولیه و عمومی از این توئیت آن بود که عضوی از اعضای دفتر رهبری، طعنه و تعریضی به مجریان طرح جدید مقابله با بی حجابی وارد کرده و این طرح را مصداق "کار بی قاعده و بدون برنامه" در حوزه حجاب دانسته است. جایگاه حقوقی نویسنده توئیت نیز این ذهنیت را القا می کرد که او بیشتر منتقل کننده یک "پیام" مهم است تا ارائه دهنده یک تحلیل. برخی گمان بردند که فضائلی در مأموریتی هماهنگ و در قالبی غیررسمی، ناخشنودی مقام معظم رهبری را از نحوه اجرای طرح مقابله با بی حجابی ابلاغ کرده است.
اینجا بود که نطفه دو مناقشه شکل گرفت. مناقشه اول اینکه خطاب این توئیت مشخصا به کیست و مصداق "کار بی قاعده" در حوزه حجاب دقیقا کجاست؟ مناقشه دوم اینکه، آیا توئیت عضوی از اعضای دفتر رهبری، یا به تعبیر برخی رسانه ای ها "عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبری"، ثبوتا و اثباتا کاشف از رأی رهبری هست یا نه؟
مناقشه اول، زمان زیادی نبرد که مرتفع شود. نیروی انتظامی به عنوان مجری طرح نور، بلافاصله بیانیه داد و ضمن اشاره به اینکه در همین مدت کوتاه اجرای طرح نور، "وضعیت حجاب در جامعه مطلوب تر شده" تأکید کرد که «با هرگونه رفتار و کنش اشتباه احتمالی مأموران برخورد خواهد کرد.» معنای ضمنی این بیانیه آن بود که فراجا خود را طرف خطاب یا یکی از طرف های خطاب این توئیت دانسته است. اظهارات مقامات دولتی و در نهایت شخص رئیس جمهور در این فقره داشت جای تردیدی نگذاشت که اصل مرافعه، بر سر نحوه اجرای طرح نور توسط فراجاست. به این اعتبار، مناقشه اول که تعیین مرجع ضمیر بود رنگ باخت و مرتفع شد.
پایان مناقشه اول، اما ختم ماجرا نبود. بی درنگ مناقشه ای جدید ظهور کرد که به مراتب جدی تر و حساس تر بود. در مناقشه دوم، دیگر سخن بر سر این نیست که مصداق کار بدون برنامه و بی قاعده را کجا باید جست و جو کرد. مسأله اصلی در مناقشه دوم، این است که توئیت فضائلی، علاوه بر مضمون و محتوا، آیا "پیام" هم دارد یا نه؟ آیا انتشار چنین متنی را باید رفتاری معمول در چارچوب اظهارنظرهای رایج فعالان سیاسی و فرهنگی دانست یا اینکه آن را باید کنشی معنادار و واجد "پیام" به شمار آورد و سرسری از کنار آن نگذشت. دسته بندی نیروهای رسانه ای و سیاسی در ماجرای توئیت فضائلی، در این افق صورت گرفت.
دو زبانه رسانه ای از یک جناح تقریبا واحد سیاسی، در دوسوی این میدان صف بستند. یک سو، روزنامه کیهان ایستاد و با زبانی که خالی از تخفیف هم نبود نویسنده توئیت را در مقامی ندانسته بود که شایستگی انتقال "پیام" داشته باشد. معنای حرف این رسانه آن بود که سخن هر عضوی از اعضای دفتر رهبری، کاشفیت از رأی رهبری ندارد. این روزنامه با ذکر دو نام (آقایان محمدی گلپایگانی و علی اصغر حجازی) عملا اعلام کرد که تحلیل های دفتر، وقتی "پیام" تلقی خواهند شد که از سوی این دو منبع بیان شده باشند. توگویی کیهان می خواست در میان اعضای دفتر، از حیث مرجعیت در انتقال "پیام"، رتبه بندی ای برقرار کند و به تعبیر نادقیقی، برخی را "عضو تر" بنمایاند تا تمرکز و انضباط قابل اتکایی در میان اعضای دفتر ایجاد شود.  در مقابل، زبانه دومی از جریان رسانه ای اصولگرا به سخن درآمد که تفکیک "آقا" و "دفتر آقا" تفکیکی ناموجه و چه بسا خطرناک است. روزنامه جوان، فرض "هماهنگ نشده بودن" متن و محتوای توئیت را به شدت زیر سئوال برد و اعلام کرد تمام فعالیتهای رسانه ای نیروهای دفتر رهبری تحت نظارت عالیه معتمدان و منسوبان مقام معظم رهبری است. "جوان" با این تحلیل، انگار می خواست "پیام" توئیت را بر محتوا و مضمون آن برتری ببخشد. در کنار این موضوع، "جوان" با استناد به برخی شواهد تاریخی، اولا جدا دانستن "دفتر رهبری" از "شخص رهبری"، و ثانیا نامنسجم و نامتجانس دیدن نیروهای این مجموعه را موضوعی مخاطره آمیز دانست.
این مناقشه که می توان آن را مناقشه "پیام" نامید هنوز به سرانجامی نرسیده و همچنان در میان فعالان رسانه ای و سیاسی جریان موسوم به اصولگرا ادامه دارد. سابق بر این هم نمونه هایی از این مناقشه درگرفته بود اما فقره اخیر، صراحت و جدیت بیشتری دارد. ضمن اینکه نمونه های قبلی، عمدتا مناقشاتی "میان جناحی" بود اما این نوبت با مناقشه ای "درون جناحی" رو به رو هستیم. مناقشه اخیر که مصداقی روشن از مناقشه "پیام" است به هر نتیجه ای برسد و هر سرنوشتی پیدا کند، بار دیگر روشن کرد که سواد رسانه ای، چیزی نیست که فقط مردم عادی، باید آن را بیاموزند بلکه حتی رسانه داران و تریبون داران نامی هم محتاج یادگیری و رعایت اصول سواد رسانه ای اند.
در مناقشه مربوط به سخنان جنجال برانگیز علیرضا پناهیان نیز چیزی که خود را به نمایش گذاشت ،ضعف سواد رسانه ای بود. او نمی دانست که هر سخنی علاوه بر معنا و مضمون، حاوی یک "پیام" است. او شاید همین حالا هم درنیافته باشد که موج واکنش ها به سخنان او، عمدتا نه به خاطر مضمون سخنانش بلکه به خاطر "پیام" آن سخنان بوده است. در ماجرای اخیر توئیت حجاب نیز همان عدم تفکیک میام مضمون و پیام به چشم می آید. حتی رسانه ها و رسانه داران شاخص، اعم از رسانه های سنتی و مدرن، هم گاهی ضعف سواد رسانه ای، کار دست شان می دهد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مکرون: حمله اسرائیل به قطر اقدام تروریستی است
پزشکیان: رژیم صهیونی هیچ مرزی برای جنایت قائل نیست و هر تلاش دیپلماسی را نابود می‌کند
حماس: اسرائیل با حمله به دوحه، تیم مذاکره‌کننده ما را هدف گرفت
رئیس جمهور مولداوی: اتحاد با اروپا راه ایستادگی مقابل روسیه است
تصاویر 5 شهید امروز حماس که از اعضای اداری این جنبش در قطر بودند
یک مامور پلیس در خوزستان به شهادت رسید
دعوت مردم پاکستان به تظاهرات گسترده ضد اسرائیلی
لحظه اعلام خبر عفو رهبری به زندانی ها + فیلم
میدان هفتم تیر میزبان جشن میلاد پیامبر رحمت
تیم امید با این ترکیب به دنبال صعود مستقیم به جام ملت‌ها می رود
هیچ بمبارانی، صنعت هسته ای ایران را تعطیل نمی کند
ایران (2)- امارات(0) |رقابتی برای صدر نشینی و صعود
قیمت نفت در پی تجاوز اسرائیل به قطر بالا رفت
پیامبر رحمت؛ میراثی فراتر از زمان
ترافیک فوق سنگین جاده‌های شمال
ستاره تیم ملی فوتبال آمریکا علیه جنایات رژیم صهیونیستی موضع گرفت
علت شکایت محیط زیست تهران از باغ وحش ارم چه بود؟
واکنش رسمی عراق به حمله اسرائیل به دوحه
فرصت عالی برای بخشودگی جرایم مالیاتی اصناف و صاحبان مشاغل
درباره حمله به قطر!
جزییات آتش سوزی فروشگاه چسب در اصفهان + فیلم
واکنش محتاطانه کاخ سفید به حمله اسرائیل به قطر
نورنما | عید میلاد رسول خاتم (ص) و امام جعفر صادق (ع)مبارک‌باد
خشم خیابانی در نپال: معترضان ساختمان تلویزیون را هدف قرار دادند + فیلم
سازمان ملل حمله اسرائیل به قطر را شدیداً محکوم کرد
از میز آتش‌بس تا آسمان خونین دوحه؛ پایان دیپلماسی
آخرین فرصت ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد پیام نور اعلام شد
القسام رسماً مسئولیت حمله استشهادی «راموت» را گردن گرفت
واکنش تند اردن به حمله رژیم صهیونیستی به دوحه
جهاد اسلامی حمله به دفتر حماس در دوحه را محکوم کرد
سفارت ایالات متحده نسبت به شرایط امنیتی در دوحه هشدار داد
ثبت زمین‌لرزه 4.2 ریشتری در استان هرمزگان
حمله رژیم صهیونیستی به قطر خطرناک و نقض آشکار منشور ملل متحد است
کاهش محسوس دما و تشدید گردوخاک در تهران طی روزهای آینده
بیانیه رسمی وزارت خارجه قطر درباره حملات اسرائیل به دوحه
رایزنی ایران و آژانس برای آغاز همکاری‌های جدید با تمرکز بر سازوکارهای ضمانتی
87 پرواز عملیاتی بارورسازی ابرها در کشور انجام شد
حمله به دوحه؛ ادعای عملیات اسرائیل برای ترور مقامات حماس +فیلم
طلای جهانی به اوج رسید؛ دلار آزاد کانال 90 هزار تومانی را پس گرفت
خوشبینی به احتمال توافق هسته‌ای در قاهره
حمایت هیئت روسی از تمامیت ارضی سوریه در دیدار با مقامات دمشق
ظریف: فرصتی تازه پشت مرزهای شمالی ایران پنهان است
نشست شورای عالی مجمع جهانی بیداری اسلامی با محوریت فلسطین برگزار شد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(80) «بِیضا»
هشدار سفارت ایران درباره سفر ایرانیان به نپال
درخشش عملکرد طلایی تاصیکو در مجمع سالیانه
راه اندازی اولین پایگاه اورژانس بانوان در تبریز
تهران در مسیر تازه همکاری با آژانس+ جزئیات دیدار قاهره
اجماع مجلس و دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور
درخواست 270 شرکت برای واردات خودرو
X
آگهی تبلیغاتی