×
سیاسی
شناسه خبر : 171061
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/02/04 ساعت 14:33
"پیام"های یک توئیت مناقشه برانگیز

نورنیوز از مناقشاتی که بر سر "توئیت حجاب" درگرفت گزارش می دهد؛

"پیام"های یک توئیت مناقشه برانگیز

مناقشه سیاسی و رسانه ای که اخیرا برسر توئیت مهدی فضائلی درگرفته است نمونه ای جدید از مناقشه قدیمی "پیام" است، مناقشه ای که بین مضمون سخن و پیام سخن تفاوتی قائل نیست. این مناقشه، بار دیگر روشن کرد که سواد رسانه ای، چیزی نیست که فقط مردم عادی، باید آن را بیاموزند بلکه حتی رسانه داران و تریبون داران نامی هم محتاج یادگیری و رعایت اصول سواد رسانه ای اند.

نورنیوز – گروه سیاسی: اجرای طرح نور از سوی نیروی انتظامی با هدف مقابله با آسیب های اجتماعی حوزه حجاب، بیش از 10 روز است که فضای اجتماعی ایران را تحت تأثیر قرار داده است. این تصمیم، علاوه بر واکنش های اجتماعی که برانگیخت، یکی از جدی ترین و حساس ترین موج های سیاسی و رسانه ای را خصوصا در مناسبات داخلی یک جناح اصلی کشور رقم زد. اکنون به همان اندازه که بدنه اجتماعی ایران، کنجکاو و هیجان زده، فرایند اجرای "طرح نور" را تعقیب می کند، فعالان حزبی و سیاسی کشور نیز، مناقشه فرعی برآمده از این ماجرا را با حساسیت و دقت پیگیری می کنند.
آنچه از آن با عنوان "مناقشه فرعی" یاد می شود، طرح موضوعاتی است که در پی توئیت مهدی فضائلی، بازتاب پیدا کرد. توییت معنا دار این عضو دفتر رهبر انقلاب، که روزجمعه 31 اردیبهشت، تقریبا یک هفته پس از آغاز اجرای طرح نور منتشر شد، ضمن اشاره به این سخن رهبری که در حوزه حجاب، "کارهای بی قاعده و بدون برنامه نباید انجام بگیرد"، خبر داد که «به تازگی برخی مسئولان به دلیل کارهای بی قاعده تذکر دریافت کرده اند.» دریافت اولیه و عمومی از این توئیت آن بود که عضوی از اعضای دفتر رهبری، طعنه و تعریضی به مجریان طرح جدید مقابله با بی حجابی وارد کرده و این طرح را مصداق "کار بی قاعده و بدون برنامه" در حوزه حجاب دانسته است. جایگاه حقوقی نویسنده توئیت نیز این ذهنیت را القا می کرد که او بیشتر منتقل کننده یک "پیام" مهم است تا ارائه دهنده یک تحلیل. برخی گمان بردند که فضائلی در مأموریتی هماهنگ و در قالبی غیررسمی، ناخشنودی مقام معظم رهبری را از نحوه اجرای طرح مقابله با بی حجابی ابلاغ کرده است.
اینجا بود که نطفه دو مناقشه شکل گرفت. مناقشه اول اینکه خطاب این توئیت مشخصا به کیست و مصداق "کار بی قاعده" در حوزه حجاب دقیقا کجاست؟ مناقشه دوم اینکه، آیا توئیت عضوی از اعضای دفتر رهبری، یا به تعبیر برخی رسانه ای ها "عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبری"، ثبوتا و اثباتا کاشف از رأی رهبری هست یا نه؟
مناقشه اول، زمان زیادی نبرد که مرتفع شود. نیروی انتظامی به عنوان مجری طرح نور، بلافاصله بیانیه داد و ضمن اشاره به اینکه در همین مدت کوتاه اجرای طرح نور، "وضعیت حجاب در جامعه مطلوب تر شده" تأکید کرد که «با هرگونه رفتار و کنش اشتباه احتمالی مأموران برخورد خواهد کرد.» معنای ضمنی این بیانیه آن بود که فراجا خود را طرف خطاب یا یکی از طرف های خطاب این توئیت دانسته است. اظهارات مقامات دولتی و در نهایت شخص رئیس جمهور در این فقره داشت جای تردیدی نگذاشت که اصل مرافعه، بر سر نحوه اجرای طرح نور توسط فراجاست. به این اعتبار، مناقشه اول که تعیین مرجع ضمیر بود رنگ باخت و مرتفع شد.
پایان مناقشه اول، اما ختم ماجرا نبود. بی درنگ مناقشه ای جدید ظهور کرد که به مراتب جدی تر و حساس تر بود. در مناقشه دوم، دیگر سخن بر سر این نیست که مصداق کار بدون برنامه و بی قاعده را کجا باید جست و جو کرد. مسأله اصلی در مناقشه دوم، این است که توئیت فضائلی، علاوه بر مضمون و محتوا، آیا "پیام" هم دارد یا نه؟ آیا انتشار چنین متنی را باید رفتاری معمول در چارچوب اظهارنظرهای رایج فعالان سیاسی و فرهنگی دانست یا اینکه آن را باید کنشی معنادار و واجد "پیام" به شمار آورد و سرسری از کنار آن نگذشت. دسته بندی نیروهای رسانه ای و سیاسی در ماجرای توئیت فضائلی، در این افق صورت گرفت.
دو زبانه رسانه ای از یک جناح تقریبا واحد سیاسی، در دوسوی این میدان صف بستند. یک سو، روزنامه کیهان ایستاد و با زبانی که خالی از تخفیف هم نبود نویسنده توئیت را در مقامی ندانسته بود که شایستگی انتقال "پیام" داشته باشد. معنای حرف این رسانه آن بود که سخن هر عضوی از اعضای دفتر رهبری، کاشفیت از رأی رهبری ندارد. این روزنامه با ذکر دو نام (آقایان محمدی گلپایگانی و علی اصغر حجازی) عملا اعلام کرد که تحلیل های دفتر، وقتی "پیام" تلقی خواهند شد که از سوی این دو منبع بیان شده باشند. توگویی کیهان می خواست در میان اعضای دفتر، از حیث مرجعیت در انتقال "پیام"، رتبه بندی ای برقرار کند و به تعبیر نادقیقی، برخی را "عضو تر" بنمایاند تا تمرکز و انضباط قابل اتکایی در میان اعضای دفتر ایجاد شود.  در مقابل، زبانه دومی از جریان رسانه ای اصولگرا به سخن درآمد که تفکیک "آقا" و "دفتر آقا" تفکیکی ناموجه و چه بسا خطرناک است. روزنامه جوان، فرض "هماهنگ نشده بودن" متن و محتوای توئیت را به شدت زیر سئوال برد و اعلام کرد تمام فعالیتهای رسانه ای نیروهای دفتر رهبری تحت نظارت عالیه معتمدان و منسوبان مقام معظم رهبری است. "جوان" با این تحلیل، انگار می خواست "پیام" توئیت را بر محتوا و مضمون آن برتری ببخشد. در کنار این موضوع، "جوان" با استناد به برخی شواهد تاریخی، اولا جدا دانستن "دفتر رهبری" از "شخص رهبری"، و ثانیا نامنسجم و نامتجانس دیدن نیروهای این مجموعه را موضوعی مخاطره آمیز دانست.
این مناقشه که می توان آن را مناقشه "پیام" نامید هنوز به سرانجامی نرسیده و همچنان در میان فعالان رسانه ای و سیاسی جریان موسوم به اصولگرا ادامه دارد. سابق بر این هم نمونه هایی از این مناقشه درگرفته بود اما فقره اخیر، صراحت و جدیت بیشتری دارد. ضمن اینکه نمونه های قبلی، عمدتا مناقشاتی "میان جناحی" بود اما این نوبت با مناقشه ای "درون جناحی" رو به رو هستیم. مناقشه اخیر که مصداقی روشن از مناقشه "پیام" است به هر نتیجه ای برسد و هر سرنوشتی پیدا کند، بار دیگر روشن کرد که سواد رسانه ای، چیزی نیست که فقط مردم عادی، باید آن را بیاموزند بلکه حتی رسانه داران و تریبون داران نامی هم محتاج یادگیری و رعایت اصول سواد رسانه ای اند.
در مناقشه مربوط به سخنان جنجال برانگیز علیرضا پناهیان نیز چیزی که خود را به نمایش گذاشت ،ضعف سواد رسانه ای بود. او نمی دانست که هر سخنی علاوه بر معنا و مضمون، حاوی یک "پیام" است. او شاید همین حالا هم درنیافته باشد که موج واکنش ها به سخنان او، عمدتا نه به خاطر مضمون سخنانش بلکه به خاطر "پیام" آن سخنان بوده است. در ماجرای اخیر توئیت حجاب نیز همان عدم تفکیک میام مضمون و پیام به چشم می آید. حتی رسانه ها و رسانه داران شاخص، اعم از رسانه های سنتی و مدرن، هم گاهی ضعف سواد رسانه ای، کار دست شان می دهد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مهاجرانی:فعالیت دستگاه‌های دولتی درپیام‌رسان‌های خارجی آزاد شد؛ایران عضو بانک بریکس می شود
دلار توافقی در آستانه کانال 165 هزار تومان؛ قیمت امروز سه‌شنبه 24 شهریور اعلام شد
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز سه‌شنبه 24 شهریور 1405 ؛اختلاف میلیاردقیمت بازار و کارخانه
وزیر آموزش‌وپرورش: مدارس مهرماه حضوری بازگشایی می‌شوند
ایران، بریکس و سازمان شانگهای
ایمان یمنی و خردمندی یمانی!
سرمربی السد بعد از باخت به استقلال: خیلی ضعیف بودیم
تنگنای آژانس/پیش از آنکه فرصت مذاکره از بین برود باید کانال‌های دیگری را باز کرد
سردار موسوی: عظمت و شکوه بعثت را در خیابان‌ها حفظ کنید
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد امروز سه شنبه 24 شهریور؛ ساعت خاموشی گچساران و سی‌سخت
جزئیات سرنگونی پهپاد MQ1 در غرب تنگه هرمز
نظارت عمومی بر عدالت/ اصرار رئیس قوه به علنی‌شدن دادگاه‌ها
ازنفتکش 800 هزاردلاری تا«محاصره در محاصره»؛پارادوکس دوم آمریکادرجنگ باایران چگونه شکل گرفت
سیاست نامه | حسن روحانی چه گفت؟ و چرا حساسیت برانگیز شد؟
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکادر روز شصت‌وششم؛انهدام پهپادMQ1 درهرمز وحمله به قایق‌ صیادی
صندلی خالی اسلامی و راز پررنگ پشت پرده
جدول قطع برق استان کرمانشاه امروز سه‌شنبه 24 شهریور؛ برنامه خاموشی جوانرود و پاوه
کالابرگ شهریور فردا شارژ می‌شود؛ کدام کدملی‌ها مشمول هستند؟
برنامه مسابقات فوتبال امروز سه شنبه 24 شهریور 1405؛ ساعت بازی گل گهر و الجزیره
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 24 شهریور 1405 /رعدوبرق و گردوخاک در راه است + وضعیت استانها
دیابت و نارسایی کلیه؛ سیاه‌دانه چه کمکی به بیماران می‌کند؟
جلسه اضطراری شورای امنیت درباره وضعیت «باب المندب»
سرلشکر رضایی: تا تحقق شروط ایران، هیچ مذاکره‌ای در کار نخواهد بود
خشکیدگی خوشه خرما؛ چالش قدیمی که تولید خرمای ایران را تهدید می‌کند
اروپا نسخه جدیدی برای فضای مجازی نوجوانان می‌پیچد
حمله پهپادی به 2 قایق صیادی در آب‌های هرمزگان
عراقچی و نبیه بری تلفنی گفت‌وگو کردند؛ تأکید بر حمایت ایران از لبنان
بازنشر مواضع اقتصادی قالیباف در فضای مجازی آمریکا
بانک VTB روسیه در فهرست تحریم‌های آمریکا علیه ایران قرار گرفت
فریاد «اسرائیل را تحریم کنید» در آمستردام؛ حمایت از فلسطین، لبنان و ایران در برلین
فرود اضطراری پرواز مشهد به کرمانشاه به دلیل نقص فنی موتور
نیوزویک: مردم آمریکا پیامدهای جنگ علیه ایران را احساس می‌کنند
زاکانی: بعد از 47 سال قانون اساسی را کامل اجرا نکرده‌ایم
بلومبرگ: آلمان برای مقابله با چین بسته اقتصادی ـ امنیتی تدوین می‌کند
رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق به تهران سفر می‌کند
طی دو روز 72 کشتی از باب‌المندب عبور کردند
بلومبرگ: بریتانیا کمک به عربستان در جنگ با یمن را بررسی می‌کند
عامل انتشار تصاویر خصوصی و ساختگی جوانان و نوجوانان در یزد دستگیر شد
استقلال 3–0 السد ؛ طوفان آبی ها در بصره ؛ استقلال نماینده شایسته ایران در لیگ نخبگان
عربستان طی 24 ساعت 54 حمله هوایی به یمن انجام داد
هشدار حماس؛ اسرائیل به دنبال تغییر وضعیت تاریخی و حقوقی مسجد الاقصی است
بیانیه مشترک عراق و فرانسه؛ حمایت از آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز
اعتراف جی‌دی ونس: آمریکا با انصارالله یمن گفت‌وگوی مستقیم داشته است
سهمیه معیشتی مرزنشینان افزایش یافت
کاظمی: مرجع تصمیم‌گیری درباره تعطیلی مدارس به آموزش‌وپرورش واگذار شد
جزئیات حادثه واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان در همدان
علیرضا بیرانوند از اول مهر باید به تیم نظامی معرفی شود
وال‌استریت ژورنال و نگرانی از شتاب تولید سلاح در روسیه
شباب‌الاهلی 1 - تراکتور 0؛ نماینده ایران لیگ نخبگان را با شکست آغاز کرد
ترور عالم اهل سنت در زاهدان