×
بین الملل
شناسه خبر : 169585
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/01/19 ساعت 09:28
سرنوشت «الجزایر» در غزه تکرار می‌شود؟

«نورنیوز» بررسی می‌کند؛

سرنوشت «الجزایر» در غزه تکرار می‌شود؟

تاریخ دوبار تکرار می‌شود؛ اما گاهی هر دوبار می‌تواند تراژیک باشد؛ مانند آنچه در الجزایر و غزه روی داد. الجزایر 130 سال از سوی فرانسه اشغال شد. قتل‌عام، تجاوز، قحطی و بمباران فصل مشترک دهه‌ها زیست فلسطین و الجزایر است و حال تجربه الجزایر پیش‌روی جهانیان است.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: ژنرال کهنه‌کار از کنار تابوت‌هایی که روی زمین ردیف چیده شده بود، گذشت و در جایگاه سخنرانی ایستاد. هنوز آثار شوک، روی چهره خانواده قربانیان جای خود را به اندوه نداده بود و چشمان‌شان انگار در تسخیر رویدادی قرار داشت که چون صاعقه برسرشان فرود آمده بود.

سکوتِ فضا را صدای نظامیِ میانسال شکست. او صحبت‌هایش را با «تروریستی» خواندن عملیات چریکی نیروهای مقاومت آن منطقه شروع کرد و درنهایت از انتقامی نظامی و سخت خبر داد و گفت: «بیایید مقابل این تابوت‌ها قسم بخوریم تا برای انتقام از کسانی که از ما گرفته شده‌اند، هر کاری انجام دهیم ». فردای عملیات غافلگیرکننده علیه اشغالگران بود که حملات همه‌جانبه آغاز شد؛ وحشیانه‌ترین کشتاری که ساکنان بومی آنجا در چند دهه اشغال سراغ داشتند. بمب، خشونت و قحطی، هیچ نقطه امنی باقی نگذاشته بود و شمار کشته‌ها به حدی زیاد بود که امکان تدفین جداگانه وجود نداشت.

برخلاف تصور ابتدایی، این گزارش توصیف جنگ غزه بعد از عملیات «طوفان‌الاقصی» نبود؛ بلکه روایتی واقعی از نبرد الجزایر است که بعد از عملیات چریک‌های مسلمان علیه اشغالگریِ 130 ساله فرانسوی‌ها آغاز شد. فرانسه با اتخاذ سیاست «زمین سوخته» گستره‌ای از جنایات جنگی اعم از قتل‌عام و تجاوزهای دسته‌جمعی رقم زد که به شهادت 500 هزار تا یک میلیون نفر از جمعیت الجزایر منجر شد. درگیری نظامی در نهایت و به‌ظاهر با پیروزی پاریس به پایان رسید اما فرانسه مدت کوتاهی بعد تمام جمعیت این مستعمره را در خیابان مقابل خود دید. مشت آهنین، نتیجه معکوس داده بود.

نظامیان فرانسوی به خانه بازگشتند، الجزایر استقلال و حق حاکمیت خود را پس گرفت و نتیجه این نبرد ساختار سیاسی و حکمرانی در فرانسه را تغییر داد. آیا تجربه «الجزایر» برای غزه قابل تکرار است؟

کوچه‌ پس‌کوچه‌های تنگ، باریک و شیب‌دار الجزیره که از دو سو با خانه‌هایی سفید محصور شده بود، زیر پای کماندوهای فرانسوی می‌لرزید. زنان بومی که با چادرهای کوتاه و سفید و روبنده‌ای سفیدتر و حاشیه‌دوزی‌شده روی پله‌ها می‌نشستند، با شنیدن این صدا در خانه‌ها می‌خزیدند.

فرانسوی‌هایی که از مبارزه چریک‌های عرب و مسلمان در الجزیره به ستوه آمده بودند، پایتخت زیبای بزرگ‌ترین کشور آفریقا را به یک قتلگاه بزرگ بدل کرده بودند. تقریبا هیچ‌کس از اتاق شکنجه فرانسه زنده بیرون نمی‌آمد؛ مگر اینکه از اعضای نهضت آزادی‌بخش الجزایر اطلاعاتی داده باشد. نهضتی زیرزمینی و مخفیانه که در خلال چند دهه مبارزه با استعمار فرانسه، یکی از پیچیده‌ترین شیوه مبارزات شهری را ابداع و پیاده می‌کرد. خشونت، بی‌رحمی و کشتار گسترده سران نهضت را یکی‌یکی بلعید و درست در روزهایی که خیال پاریس از چریک‌ها راحت شده بود، مردم به خیابان آمدند و استقلال‌شان را پس گرفتند. سوال اینجاست بین نبرد الجزایر و جنگ غزه چه شباهت‌هایی وجود دارد؟ آیا سرنوشت الجزایر در انتظار فلسطین است؟ برای جواب به این سوال باید پرسش دیگری پاسخ داده شود؛ اینکه هدف رژیم صهیونیستی از اشغال و هدف حماس از مقاومت چیست؟

فرانسوی‌ها در زمان اشغال الجزایر ادعا می‌کردند: «ما برای دفاع از استعمار به اینجا نیامده‌ایم. ما مدافع آزادی و یک نظم جدید هستیم.» بسیاری از مردم فرانسه و مهاجران در الجزایر، قاطعانه از استعمار فرانسه دفاع می‌کردند و الجزایر را بخشی جدا نشدنی از فرانسه می‌دانستند که نشان می‌دهد دیدگاه رژیم صهیونیستی در محق‌دانستن خود نسبت به اراضی اشغالی با استدلال فرانسوی‌ها خیلی متفاوت نیست. هدف حماس از عملیات «طوفان الاقصی» اما خشونت یا انتقام نبود. حماس همواره خواستار تشکیل یک کشور مستقل به نام فلسطین و حق حاکمیت مردم این کشور بر سرزمین و سرنوشت‌شان است،  اما دستگاه تبلیغاتی رژیم صهیونیستی و متحدانش به ویژه امریکا تلاش دارد «طوفان الاقصی» را فارغ از زمینه‌ها و پیشینه‌های وقوع آن به یک عملیات چریکی و به اعتقاد آنها «تروریستی» تنزل دهند تا به این ترتیب هر واکنشی به آن مشروع، مباح و قانونی باشد؛ این در حالی است که عملیات غافلگیرانه حماس، عکس‌العملی علیه سالها خشونت، اشغال، محاصره ، گسترش شهرک‌سازی و دست‌آخر حمله به مسجدالاقصی بود.

نخستین درس از تجربه فرانسه در الجزایر برای رژیم صهیونیستی و امریکا، نتیجه قابل پیش‌بینی «خشونت بیش از حد» است؛ چنانکه رهبران جنبش آزادی بخش الجزایر بعدها روایت کردند سیاست سرکوب جمعی به اتحاد دسته‌جمعی مردم علیه فرانسوی‌ها منجر شد. این در حالی است که پیش از آن خشونت مرگبار و وهمناک، مردم الجزایر نسبت به اروپایی‌های ساکن این کشور  دیدگاه دوگانه‌ای داشتند و سال‌ها بر سر نوع تعامل با بخش‌های فرانسوی نشین الجزایر با یکدیگر درگیر بودند، اما خشونت نظامیان فرانسه، مانند یک حلقه زنجیر این دو بخش در تنازع و تناقض را به هم پیوند داد. قتل عام مردم بی‌گناه، تجاوز به زنان و شکنجه‌های قرون وسطایی برای اعتراف‌گرفتن باعث شد حتی میانه‌روهای الجزایری که معتقد بودند می‌توانند با شهروندان فرانسوی الجزایر همزیستی داشته باشند کم‌کم به جبهه آزادی‌بخش بپیوندند. فرانسه اگرچه با خشونت بی‌حدوحصر نبرد الجزیره را برد، اما الجزایر را باخت.

آمار تکان‌دهنده کشته‌ها، آوارگی صدها هزار بی‌گناه، تخریب گسترده غزه، مجازات دسته‌جمعی و رفتار غیر انسانی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه با عملیات فرانسوی‌ها در الجزایر شباهت وحشتناکی دارد. اعراب الجزایر نیز محاصره شدند، با قحطی و گرسنگی شکنجه شدند و بخش زیادی از جمعیت‌شان به شهادت رسید اما پژواک این ظلم در فضای بین‌المللی عرصه را بر فرانسه تنگ و این کشور را به عقب‌نشینی ناچار کرد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
بی‌توجهی به فشار خون چه خطراتی دارد؟
اصابت پرتابه ناشناس به کشتی باری در نزدیک دوحه
اعلام جرم دادستانی تهران علیه عباس عبدی و صادق زیباکلام
کشف 200 مین‌ جنگی در خوابگاه دانشجویی کراکوف لهستان
حرکت گواردیولا در نشست خبری منچسترسیتی حاشیه ساز شد
جنگ و تنگه و دو اقدام فوریتی ایران
مسی رکورد تاریخی لیگ فوتبال آمریکا را شکست
هانتاویروس چیست و آیا باید نگران پاندمی جدیدی بود؟
کالابرگ کدملی‌های 3 تا 6 از امروز شارژ شد
3 کشته و مجروح در تصادف خونین کوهدشت لرستان
چرا سند جدید امنیتی آمریکا با واقعیت‌های جهانی فاصله دارد؟
استراتژی ایران برای شکستن محاصره بنادرش توسط آمریکا
پهپادهای فیبر نوری حزب‌الله ؛ بحران جدید ارتش اسرائیل
سیاست دریایی ایران در سایه اقتدار در تنگه هرمز
هشدار درباره قدرت نامتقارن ایران در تنگه هرمز
قتل‌عام خونین در جمهوری دموکراتیک کنگو
هفت انگاره خطا درباره جنبش خیابانی امروز
تحول بزرگ در باتری موبایل ؛ یک بار شارژ یک ماه استفاده
تاثیر شگفت‌انگیز سفر بر سلامت جسم و روان
جزئیات تازه از شکست آمریکا در دشت مهیار اصفهان
مدار دیپلماسی | امارات از شریک اقتصادی منطقه تا بازیگر پرریسک امنیتی
انتقاد سازمان ملل از تشدید حملات رژیم صهیونیستی در کرانه باختری
فشار حداکثری از سوی دولت؛ تردید حداکثری از طرف مردم
برنامه مسابقات امروز 20 اردیبهشت 1405 + پخش زنده
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 20 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
حمله انتحاری به پاسگاه پلیس در شمال غرب پاکستان جان دو نفر را گرفت
برخورد هواپیما با عابر پیاده در باند فرودگاه دنور آمریکا
تحلیلگر سابق پنتاگون: زمان پذیرش واقعیت توسط اوکراین فرا رسیده است
حضور نظامی مصر در خلیج فارس با یک شرط جایز است
افشاء پایگاه مخفی اسرائیل در عراق ؛ حمله هوایی برای پنهان‌سازی ردپای تل‌آویو
زنگ خطر برای تیم ملی پیش از جام جهانی
خسارت 1.5 همتی شرکت‌های داروسازی و تجهیزاتی هلال
تهدید ترامپ به خروج نیروهای آمریکایی از ایتالیا
همکاری رژیم صهیونیستی و امارات برای جبران خسارات درگیری‌ها در سودان
50 سگ آنست به هلال احمر اضافه می‌شود
خشم تل‌آویو از ریاض و ترس از یک «توافق بد» بین تهران و واشنگتن
مرحله جدید طرح کالابرگ چگونه اجرایی می‌شود؟
شیوع 9 درصدی علائم آسم در بزرگسالان
پیام تبریک بن سلمان به الزیدی و آرزوی موفقیت برای او
گاردین: ترامپ و نتانیاهو، از همکاری جنگی تا تبادل اتهامات
اتباع کدام کشورها مسافر کشتی کروزِ آلوده به «هانتاویروس» بودند؟
زمین به جای دریا؛ استراتژی ایران برای شکستن محاصره بنادرش توسط آمریکا
کاهش گرده‌افشان‌ها؛ تهدیدی خاموش برای تغذیه و معیشت
هشدار عطوان درباره خطرات دور بعدی مذاکرات میان لبنان و رژیم صهیونیستی
نقض حریم هوایی عراق توسط هواپیماهای آمریکایی
لایحه رژیم صهیونیستی برای لغو توافق اسلو و ممانعت از تشکیل کشور فلسطین
اعتراض به جنگ با دستان خونی در استکهلم
هشدار جبهه دموکراتیک به فاجعه انسانی در غزه
آتش‌سوزی گسترده در نزدیکی فرودگاه شارل دوگل پاریس
شهادت 26 شهروند لبنانی در حملات رژیم صهیونیستی