×
اجتماعی
شناسه خبر : 168996
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/01/12 ساعت 21:57
معجزه روح ایرانی در سازگاری آیین‌های ملی و مذهبی

نورنیوز از تجربه تاریخی ایرانیان در سازگاری آیین‌های دینی و سنت‌های ملی گزارش می‌دهد

معجزه روح ایرانی در سازگاری آیین‌های ملی و مذهبی

این اولین بار نیست که یک رسم ملی و یک آیین مذهبی، تصادم زمانی پیدا کرده اند. جالب این است که چنین تصادم های زمانی و تقویمی، هیچ گاه به تصادم یا تعارض های مفهومی بین این سنت ها منجر نشده است. روح جمعی ایرانیان به حذف یا تعطیل هیچ کدام از این سنت ها رضا نداده و در سایه خلاقیت خود، میان عناصر ملی و دینی آشتی برقرار کرده است.

نورنیوز – گروه اجتماعی: بیراه نیست اگر کسی ادعا کند که جامعه ایرانی این روزها بیش از هر زمان دیگری به آیین های پرمعنا و سنت های پرسود ملّی و دینی خود نیاز دارد. این سنت ها حامل پیام های جاودانه ای اند که می توانند شدائد و سختی ها و تنگناهای زندگی را در هر دوره ای تحمل پذیر کنند و به زندگی روزمره معنا و معنویت ببخشند. آیین های ملی مثل یلدا، چهارشنبه سوری، ‌سیزده بدر،‌ نمادهایی برای انتقام جمعی از تیرگی و تباهی و تاریکی اند.

آیین های دینی مثل عاشورا، مبعث، نیمه شعبان، شهادت حضرات ائمه خصوصا امام علی (ع)، اعیاد غدیر و فطر و قربان نیز فرصت هایی برای تجدید عهد با فضیلت ها و درخشش های معنوی وانسانی اند. تاریخ ایران گواهی می دهد که مردم این سرزمین هیچگاه از این دو دسته آیین ها و سنت ها اعلام بی نیازی نکرده و همواره آنها را پاس داشته است. حتی اگر به حکم چرخش های تقویمی سال شمسی و قمری، میان این سنت ها تداخل یا تزاحم موقتی به وجود می آمده خود مردم به بهترین وجه ممکن این تداخل ها و تزاحم ها را مدیریت می کرده اند.

تاریخ یک آشتی و سازگاری

این اولین بار نیست که یک رسم ملی و یک آیین مذهبی، تصادم زمانی پیدا کرده اند. به حکم تقویم، امسال روز سیزدهم فروردین با روز شهادت حضرت امام علی(ع) متقارن شده اند. در تاریخ ایران از این تقارن ها فراوان بوده است. حتی نمونه هایی از تقارن نوروز به عنوان برترین سنت ملی با عاشورا به عنوان فراگیر آیین مذهبی ایرانیان در عصر صفوی وجود داشته است. نمونه چنین تصادم هایی در تاریخ ایران فراوان است اما نکته جالب اینجاست که چنین تصادم های زمانی و تقویمی، هیچ گاه به تصادم یا تعارض های مفهومی بین این سنت ها منجر نشد.

روح جمعی ایرانیان به حذف یا تعطیل هیچ کدام از این سنت ها رضا نداد و در سایه خلاقیت و واقع بینی خود، بهترین و معقول ترین شکل سازگاری و آشتی را میان عناصر ملی و دینی پیاده کرد. تمام این گره گشایی ها و نوآوری ها و آشتی جویی ها نیز بدون هرگونه مداخله،توصیه یا اجباری رقم خورده است.

سعدی، که سخنگوی وجدان ناخودآگاه ایرانیان است در شعری که گویا ناظر بر تقارن شب قدر با نوروز است این آشتی جویی را به شیرین ترین شکل ممکن، روایت کرده است:

مبارک تر شب و خرم ترین روز

به استقبالم آمد بخت پیروز

دهل زن گو دو نوبت زن بشارت

که دوشم قدر بود امروز نوروز

دور از واقعیت نیست که شب قدری که سعدی از آن سخن می گوید همین شب 21 ماه رمضان، شب شهادت امام علی(ع) باشد. شاعر بزرگ ایران، چنین تقارنی را سزاوار "بشارت " می داند و آن را استقبال بخت پیروز می نامد. مردم ایران در سراسر تاریخ خود بارها این تقارن ها را مصداق بشارت دانسته اند و بی آنکه تعرضی به سنت های دینی یا آیین های ملی کرده باشند با رویکردی آشتی جو آنها را هماهنگ و سازگار کرده اند.

امسال نیز باید یقین داشت که نمونه دیگری به نمونه های تاریخی چنین آشتی طلبی اضافه خواهد شد. شاید البته پیش شرط تحقق چنین روحیه آشتی جو و سازگارکننده ای، واگذاری مدیریت زیست-جهان مردم به خودشان باشد. بهتر است در چنین فرایندهایی که با زیست-جهان مردم مرتبط است مداخله ای نشود و فقط در صورت بروز تخلف بارز یا جرم مشهود از آن جلوگیری شود. در غیر این دو حالت، سنجیده ترین و کم هزینه ترین تدبیر، واگذاری مدیریت چنین تصادم ها و تقارن هایی به خود مردم است. تجربه تاریخی نشان داده است که مردم با تبدیل چنین تصادم هایی به یک "بشارت" (با همان تعریفی که سعدی در نظر داشت)، از ظرفیت هردو آیین ملی و مذهبی برای تقویت پیوندهای اجتماعی استفاده کرده اند.

 نیاکان ما به فراست دریافته بودند که برای مقابله با مخاطرات طبیعی و انسانی،‌ چاره ای جز تحکیم همدلی انسانی و تقویت امید جمعی ندارند. این راهبرد نانوشته ایرانیان همان چیزی است که امروز از آن با تعبیر "سرمایه اجتماعی" یاد می شود. با استفاده از این اصطلاح، می توان گفت که سنت هایی مثل سیزده بدر و آیین هایی مثل بزرگداشت شهادت امیرالمؤمنین(ع)، چنان ظرفیتی دارند که می توانند ضامن حفظ و تقویت سرمایه اجتماعی باشند چراکه شبکه ارتباطات جمعی و بین الانسانی را مستحکم می کنند. این شبکه بزرگ ترین دارایی یک جامعه به حساب می آید.

امنیت با آیین ها

امروز که سرمایه اجتماعی به واسطه عوامل داخلی و خارجی در معرض تهدید و چه بسا فرسایش است رجوع هوشمند و پویا به سنت ها و آیین های تاریخی، ملی و مذهبی می تواند نه تنها این عوامل مخاطره آفرین را خنثی کند بلکه پیوند و انسجام عمومی را استحکام ببخشد و از این طریق امنیت ملی را تقویت کند. با این تحلیل می توان گفت سنت ها و آیین های مذهبی و ملی،‌ حافظان هویت جمعی و تمامیت فرهنگی یک تمدن به حساب می آیند. البته بقا و تداوم هویت و تمامیت یک تمدن، به عوامل و علل دیگری نیز نیازمند است.

اما سهم آیین ها و رسوم ریشه دار در این موضوع، بسیار چشمگیر است چرا که طبق تحلیل صاحبنظران، چیزی که ضامن بقای یک تمدن از درون است نظام معنایی است که می آفریند. این نظام های معنایی،‌ گاه در کالبد باورهای جمعی نمایان می شوند و گاه در قالب آیین ها و سنت های زیسته اجتماعی.‌ هیچ حوزه تمدنی را نمی توان یافت که به خلق و تحکیم باورها و نیز آیین ها و سنت های اجتماعی اقدام نکرده باشد. این سنت ها و آیین ها در فرایندی پیچیده توسط ذهن جمعی مردمان یک تمدن ایجاد می شود و در بستر زمان به بلوغ می رسند و مثل یک کمربند حفاظتی برای آن تمدن عمل می کنند. جامعه معاصر ایرانی نه تنها از چنین آیین ها و رسومی بی نیاز نیست بلکه به شدت محتاج رجوع و بازآفرینی و نوسازی آنهاست.

هوشمندی در رجوع به آیین ها

البته سنت ها و آیین ها همواره ظرفیت کژکارکرد شدن و انحراف از اثرگذاری اصیل خود را دارند. نمونه های متعددی را می توان به یاد آورد که یک سنت و آیین ملی یا مذهبی در خلال زمان، ماهیتی مغایر سرشت اصلی اش پیدا کرده و به ضد خود تبدیل شده است. براین اساس باید در رجوع به سنت ها و آیین ها مراقب آسیب های محتملی که متوجه آنهاست بود. سیزده بدر که نماد برکت خواهی و طبیعت دوستی و مردم گرایی ایرانیان است گاه به روزی برای تخریب طبیعت تبدیل می شود. ریشه یابی چنین انحرافی بسیار ضروری است اما بدترین برخورد با انحرافاتی که در یک سنت و رسم ملی حادث می شود حذف کل آن رسم یا خصومت ورزیدن با آن سنت است.

 اگر ایران تاکنون از خطرات مهلک داخلی و خارجی جان به در برده و همواره از خاکستر شدائد و فجایع، چون ققنوس دوباره بال گشوده و سالم مانده،‌ دلیلش روح سازگار و متعادل ایرانی بوده است. خوشدلی، امید،باورهای اعتقادی و همدلی، چهار رکن پایدار این روح اند که در سنت های دینی و ملی متبلور شده است. این آیین های مذهبی و سنت های ملّی، امانت هایی تاریخی در دست ما هستند. باید قدردان شان باشیم و آنها را امانتدارانه به تاریخ فردای میهن تحویل بدهیم.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
توضیحات وزارت بهداشت درخصوص افزایش قیمت دارو
خبرنگار سی‌بی‌اس: ایران در وضعیت فروپاشی نیست
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید/6 نفر راهی بیمارستان شدند
تخفیف 30 درصدی در انتظار مشترکان کم مصرف برق
برقراری پرواز مستقیم تهران- شانگهای
روایت خبرنگاران خارجی از تنگه هرمز
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند
پولیتیکو: ناتو در برابر ایران و روسیه آسیب‌پذیر است
برگزاری حضوری کلاس‌ها در دانشگاه‌های دور از مناطق درگیر
انتشار فایل صوتی سفیر بریتانیا جنجالی شد
اختیار اعلام فهرست گروه‌های تروریستی به شعام واگذار شد + تصویر
تحریم و فشار نظامی نتوانسته ایران را به فروپاشی اقتصادی بکشاند
رکوردزنی نیروگاه بیستون در فروردین
ایران: مسئولیت هرگونه اختلال در تنگه هرمز متوجه ایالات متحده است
اژه ای: آغوش وطن به روی میهن‌دوستان باز است
طوفان هم تمرین ملی‌پوشان فوتبال را تعطیل نکرد
چهار نفر از اعضای گروهک‌های تجزیه‌طلب دستگیر شدند
خسارت چند میلیارد دلاری به پایگاه‌های آمریکا
ایران مسیر جدید برای صادرات نفت تعیین کرد
پرش نفت برنت از مرز 112 دلار؛ واکنش سریع بازار به تحولات جدید
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد