×
سیاسی
شناسه خبر : 168949
تاریخ انتشار :

نورنیوز به بهانه ۱۲ فروردین، نقش مردم در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی را بررسی می‌کند

مردم سالاری دینی و الزامات تداوم آن

از میان برداشتن مقاومت ها در برابر نفوذ رأی مردم که آرمان اولیه و ثابت رهبران انقلاب بوده و هست ،تنها در صورتی امکان پذیر است که نقش مشروعیت بخش و تعیین کننده مردم در ساختار حکمرانی و تاثیر واقعی و بی بدیل آن بر مجموعه شئون سیاسی،اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی در اداره کشور،همواره مورد تاکید ارکان حاکمیت باشد و تحت هیچ شرایطی از آن عدول نشود.

 نورنیوز - گروه سیاست: هنوز 40 روز از پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357 رد نشده بود که مردم ایران، در 12 فروردین 1358 کف خیابان را وانهادند و استمرار انقلابی گری را در کنشگری از مسیر صندوق رأی دیدند. فضای شورمند حاکم که توده های انقلابی را برای رفتارهای تند و هیجانی همسخن کرده بود اینک قرار بود تغییر کند و هرآنچه تاکنون با شعارهای شفاهی بیان می شد اینک با برگه های مکتوب و مخفی رأی اعلام شود. انقلاب در کمتر از 40 روز، از خیابان به صندوق رسید و مردم که در یک هماوایی سراسری، وجه سلبی انقلاب خود را با شعار "اِسقاط نظام سلطنت" اعلام کرده بودند اینک وجه ایجابی انقلاب را با "انتخاب نظام جمهوری اسلامی" در یک همه پرسی عمومی تعیین کردند.

شاید آن همه پرسی، برحسب معیارهای امروزین دموکراسی و انتخابات، خالی از نقص نباشد اما چیزی که اهمیت بسیار داشت، رسمیت یافتن رأی مردم و موضوعیت پیداکردن "صندوق رأی" بود که پس از مشروطه و با تشکیل سلسله پادشاهی پهلوی، قریب نیم قرن به محاق رفته بود. اکنون مردم با الغا و اسقاط سلطنت، آرمان مشروطه را احیا کرده و با برگزاری یک انتخابات سراسری، تأسیس نظام جمهوری با قید اسلامی را خواستار شده بودند.

همین مقدار کفایت می کند تا نتیجه بگیریم انقلاب اسلامی ایران، زودتر از آنچه تصور می شد به درکی مدنی از انقلابی گری رسید. این درک مدنی از انقلاب، اولا مردم را در کانون حکمرانی نشاند؛ و ثانیا مناسب ترین راهکار برای کشف نظر مردم را صندوق رأی معرفی کرد نه چیز دیگر. معنای این حرف، استغنای نظام تازه تأسیس از حضور میدانی مردم نبود اما گویاترین و مستندترین مکانیزم فهم نظر توده ها را سازوکار صندوق رأی دانست.

گفتمان حاکم بر ذهن رهبران انقلاب از ابتدا، "جمهوری" با قید اسلامی بود؛ گفتمانی که از یکسو بدیل هایی مثل حکومت اسلامی و خلافت اسلامی داشت، و از سوی دیگر بدیل هایی مثل "جمهوری" با قید سوسیالیستی یا دموکراتیک. آنچه در نهایت به تأیید مردم رسید، "جمهوری اسلامی" بود. دالّ مرکزی در این انتخاب، حضور مشروعیت بخش و تعیین کننده و فیصله بخش مردم بود.   

این تفسیر از نقش آفرینی مردم در ساختار سیاسی جدید از ابتدا، ناظر بر تاثیر رأی و نظر مردم، دست کم در 4 سطح شامل: چگونگی شکل حکومت، چگونگی اِعمال قدرت، چگونگی توزیع قدرت، چگونگی مهار قدرت بوده است . تعیین کننده دانستن رأی مردم در این 4 سطح، تضمین کننده حرکت نظام سیاسی نوپدید در ایران از یک "حکومت مردم سالار دینی" به "حکمرانی مردم سالار دینی" بوده است. "حکمرانی" در اینجا به معنای یک چرخه و زنجیره مدیریتی از تصمیم تا اجراست که تأمین نیازها و برآوردن خواسته های متغیر شهروندان را هدف خود می داند و "مردم" را حلقه اصلی این زنجیره  تلقی می کند.

انتخابات 12 فروردین با تصمیم و اراده رهبران انقلاب ، طلیعه  توسعه حکمرانی، مبتنی بر مردم سالاری دینی بود و از ابتدا تلاش شد تا این رویکرد  به یک سنت جاری تبدیل شود لیکن چنانکه  این مانیفست از همان آغاز با مقاومت ها و سوءتفسیرهایی مواجه بود این روند همچنان در برخی لایه های فکری و سیاسی در کشور وجود دارد . جنس این مقاومت ها از بدو پیروزی انقلاب اسلامی طیفی طولانی و دراز داشت و از منتهی الیه اندیشه چپ تا اقصای تفکر راست، از نگرش ضددینی تا دیدگاه های افراطی دینی را شامل می شد. بازتاب همان مقاومت ها را امروز نیز می توان در برخی جریانات سیاسی شاهد بود. این مقاومت ها نه تنها با حکمرانی مبتنی بر مردم سالاری دینی  معارضه دارند بلکه با حکومت دموکراتیک و اساسا با جمهوریت و تعیین کننده بودن رأی مردم نیز سازگاری ندارند. برخی از آنها رأی مردم را "زینت" حکومت می دانند و برخی دیگر با یک گام اضافه، رأی مردم را صرفا مایه مقبولیت به شمار می آورند درحالی که در حکمرانی مبتنی بر مردم سالاری دینی و گفتمان 12 فروردین چنانکه رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر آن تاکید کرده اند، رأی مردم مشروعیت آفرین و فیصله بخش و به معنای واقعی "میزان" است و هرچیز و همه چیز را باید با آن سنجید و وزن کرد. معنای حکمرانی مردمی چیزی غیر از این نیست.

تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی البته تاریخ کشاکش میان این دو رویکرد کلان بوده است. کشاکش و کشمکشی فرساینده میان رویکردی که نظر مردم را "میزان" و مقیاس سنجش مسائل می دانسته با رویکردی که مردم را بندگانی مکلّف و بی بهره از حق ذاتی حکومت به شمار می آورده که نمی توان به رآی و انتخاب آنان اعتماد و اتکا کرد .معارضه این دو گفتمان عام و کلان، تاریخ سیاسی تقریبا نیم قرن اخیر را در ایران رقم زده است.

به نظر می رسد چیزی که می تواند این مناقشه دامنه دار را ختم به خیر کند تقویت گفتمان مردم سالاری دینی و "میزان دانستن" رأی مردم است؛ گفتمانی که اولا مردم را برحسب معیارهای عاریتی و اعتباری، تجزیه و تقسیم نمی کند و برای همه شهروندان حقوقی یکسان قائل است؛ و ثانیا از مشارکت پرشور مرم در لحظات خطیر انتخاب، واهمه ندارد؛ و ثالثا می کوشد که وجه هیجانی و خیابانی انقلاب را با وجه دموکراتیک و مدنی مهار و منضبط کند. از میان برداشتن  مقاومت ها در برابر نفوذ رأی مردم که آرمان اولیه و ثابت رهبران انقلاب بوده و هست ،تنها در صورتی امکان پذیر است که نقش مشروعیت بخش و تعیین کننده مردم در ساختار حکمرانی و تاثیر واقعی و بی بدیل آن بر مجموعه شئون سیاسی،اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی در اداره کشور،همواره  مورد تاکید ارکان حاکمیت باشد و تحت هیچ شرایطی از آن عدول نشود       


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
X
آگهی تبلیغاتی