×
فرهنگی
شناسه خبر : 168344
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/01/05 ساعت 11:10
آسمانی با ابرهایی از جنس شعار!

نورنیوز به بهانه اکران نوروزی فیلم «آسمان غرب» بررسی کرد؛

آسمانی با ابرهایی از جنس شعار!

یک فیلم دفاع‌مقدسی برای موفقیت به چه عناصری نیاز دارد؟ «جلوه‌های ویژه‌ی باکیفیت» حتما بخشی از پاسخ این سوال است اما همه‌ی پاسخ نیست.

نورنیوز ـ گروه فرهنگی: «آسمان غرب» به کارگردانی محمد عسکری در ردیف ۷ فیلمی است که در بسته اکران نوروزی قرار گرفته و از اول فروردین ماه در سینماهای کشور به روی پرده رفته است.

این فیلم که پس از سال‌ها گونه اکشن جنگی- هوایی را با قصه‌ای ناگفته از قهرمانان پرواز به سینمای ایران آورده ،تلاش کرده ،گوشه‌ای از ایستادگی و دلاورمردی‌های شهید علی‌اکبر شیرودی و دیگر خلبانان قهرمان هوانیروز ارتش ایران را در التهابات یک ماه نخست جنگ در کنار مردم و برای حفظ وطن روایت کند.

راز ماندگاری یک فیلم جنگی فقط خلق صحنه‌های اکشنِ پرحجم و نفس‌گیر نیست. کم نیستند فیلم‌هایی که با اکتفا به همین توانایی‌های تکنیکی و با هزینه‌هایی بالا ساخته شده و خیلی زود فراموش شده‌اند.

آن‌چه یک فیلم را ماندگار می‌کند، ترکیبی از عوامل مختلف است که فیلمنامه‌ خوب، داستان پرکشش، شخصیت‌پردازی قوی و بازی‌های تاثیرگذار بخشی مهمی از آن‌ را تشکیل می‌دهند و متاسفانه باید گفت «آسمان غرب» فاقد بخش زیادی از این عناصر است.

بزرگترین ضعف فیلم را باید در فیلمنامه جستجو کرد. آسمان غرب از سوژه‌ای ملتهب و ایده‌ای خوب بهره‌مند است اما در پرداختن به آن و توسعه‌ فیلم بر اساس خلق موقعیت‌های دراماتیک، ناتوان به نظر می‌رسد. «شیرودی» در آسمان غرب یک رزمنده‌ کلیشه‌ای است؛ یک خلبانِ خوش‌تیپ که مدام درباره‌ی جنگیدن برای مردم حرف‌های تکراری می‌زند و شعار می‌دهد. نسبتش با خانواده هم شبیه آن چیزی است که  بارها و بارها در فیلم‌ها و سریال‌های دفاع‌مقدسی دیده‌ایم؛ با حداقل تعین‌پذیری و ظرافت. ترکیب سناریوی لاغر و بازی معمولی میلاد کی‌مرام باعث شده «آسمان غرب» نتواند فرصت مواجهه با یک قهرمان ملی به نام شهید علی‌اکبر شیرودی را برای تماشاگر بیافریند.

فیلم هرچه دارد از صحنه‌های جنگی پرشمار و جلوه‌های ویژه‌ی درخشان دارد که  پرقوت اجرا شده‌اند اما برای درخشش فیلم کافی نیستند. نسخه‌ آسمان غرب که برای نمایش در اکران عمومی آماده شده، چیزی در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد در زمینه تدوین، نسبت به نسخه جشنواره تغییر کرده که این تغییرات بر روی زمان فیلم هم تاثیر گذاشته است.

در مجموع می‌توان گفت نسخه جشنواره‌ای «آسمان غرب»‌ برای اکران عمومی، حذف و اضافه‌های بسیاری داشته است. نسخه جشنواره‌ای در حدود ۱۱۷ دقیقه بود که اکنون با احتساب تیتراژ، به نسخه ای ۱۰۱ دقیقه‌ای رسیده است. این فیلم در چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، نامزد ۶ سیمرغ و برنده ٣ سیمرغ بلورین از جمله جایزه بهترین فیلم از نگاه ملی شد که به نظر می رسد دلیل آن در وهله اول موضوع فیلم و پرداختن به رشادتهای یک قهرمان ملی است و سپس جلوه های ویژه فیلم که از نقاط قوت آن محسوب می شود.

«آسمان غرب» راوی روزهای نخست آغاز جنگ است؛ روزهای دستورات عجیب فرمانده وقت کل قوا (ابوالحسن بنی‌صدر) که برای ارتشی‌های باغیرتی مثل شیرودی و کشوری پذیرفتنی نبود و آن‌ها را برخلاف دستورات بنی‌صدر به میدان دفاع از کشور کشاند. حماسه‌ شیرودی و هم‌رزمانش در روزهای اول جنگ، ظرفیت بالقوه‌ی فراوانی برای روایت‌شدن دارد اما محمد عسکری در فیلم دوم خود هم درست مثل فیلم اول (اتاقک گلی) از متن ضربه خورد و هرقدر در کارگردانی موفق و امیدوارکننده است در طراحی قصه و روایت، به توفیق چندانی نمی‌رسد. برای خلق یک اثر هنری ماندگار، اکتفا به تکنیک و خلق جلوه‌های ویژه‌ی بصری، هرقدر هم درخشان، کافی نیست و با این حساب «آسمان غرب» یک فیلم پرزرق‌وبرق است که به عمق نمی‌رسد و «آن»ِ ماندگاری را در خود ندارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
علی شمخانی؛ فرمانده‌ای که با غیرت، تاریخ را رقم زد
شست‌وشوی رایگان خودروهای شهروندان پس از آلودگی ناشی از آتش‌سوزی
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود
اخراج 50 هزار نفر از فولکس‌واگن
عضو کمیسیون انرژی: چرخه تأمین و توزیع سوخت در کشور پایدار است
الجزیره: استراتژی ایران فرسایش اسرائیل است
هشدار غول نفتی عربستان: بسته شدن تنگه هرمز فاجعه‌بار است
میدل ایست آی: اسرائیل و آمریکا مدارس و بیمارستانها را هدف قرار دادند
بیت‌کوین به زیر 70 هزار دلار سقوط کرد
نیویورک تایمز: تهران می‌تواند اعلام پیروزی کند
آمریکا و اسرائیل یکی از بانک‌های کشور را هدف قرار دادند/ اقدام متقابل ایران
موج 37؛ سنگین‌ترین عملیات وعده صادق 4/ اصابت مکرر موشک های ایران به سرزمین اشغالی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/آسیب به مراکز غیرنظامی
خسارت‌های حمله آمریکا و اسرائیل بر چهره «تالار اشرف» + تصاویر
میوه‌های شب عید از امروز توزیع می‌شود
وضعیت دانشگاه تهران پس از شروع جنگ؛ شهادت تعدادی از دانشجویان
نیاز مبرم کشورهای عربی خلیج فارس به موشک های رهگیر
تجارت خارجی از 103 میلیارد دلار گذشت
شارژ 800 هزار تومانی کالابرگ ویژه کودکان دارای سوءتغذیه
پنتاگون: 140 آمریکایی در جنگ با ایران مجروح شدند
قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
امروز کالابرگ کد ملی‌های 3، 4، 5 و 6 شارژ شد
پزشکیان: ایران هیچ قصدی برای درگیری با کشورهای منطقه ندارد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
رسانه‌های عبری: میلیون‌ها اسرائیلی در برابر موشک‌های ایران رها شده‌اند
سرلشکر حاتمی: تا آخرین قطره خون از عزت و شرف ایران اسلامی پاسداری می‌کنیم
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404
فراوانی کالا‌های اساسی در فروشگاه‌ها
ورود سامانه بارشی به کشور از فردا
قیمت نفت اوپک 115 دلار شد
برنامه بازی‌های امشب لیگ قهرمانان اروپا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: روند بازار طلا و سکه نزولی است
تفاوت نیازهای حمایتی روانی و اجتماعی زنان در دوران جنگ
جزییات پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ
11 کشته و زخمی در آتش‌ گرفتن اتوبوسی در سوئیس
مترو تهران در روز تشییع شهدای رمضان رایگان شد
حمله پهپادی به تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در بغداد
چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در  مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
التهاب بازارهای انرژی و ریزش بورس در جهان
زنان باردار از اخبار منفی دوری کنند
روال عادی تجارت و واردات کالای اساسی
یک کشتی کانتینری در سواحل امارات مورد اصابت قرار گرفت
ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی و صادراتی به صورت شبانه روزی
دختر تکواندوکار 9‌ ساله، اولین شهیده ورزشکار زنجان شد
اقتصادنگار | جنگ شد، قحطی نیامد
انهدام پهپاد متجاوز در آسمان کرمان توسط پدافند هوایی ارتش
هرتزوگ: جنگ با ایران نیاز به نتیجه نهایی دارد