شناسه خبر : 166486
تاریخ انتشار : 1402/12/13 16:56
انتخابات در ترازو

نورنیوز انتخابات اخیر و نتایج برآمده از آن را بررسی می کند؛

انتخابات در ترازو

انتخابات اخیر از آن جهت که بر اساس آمارهای غیر رسمی، میزبان مشارکت بیش از40 درصدی مردم بود در نوع خود ودر مقایسه با متوسط نرخ جهانی قابل توجه و احترام برانگیز است اما باید به دقت در این سئوال غامض و خطیر تأمل کرد که چرا این دوره از انتخابات در جدول میزان مشارکت تمام ادوار انتخابات مجلس،‌ در رده آخر نشست و حتی به نصاب دوره قبل هم دست نیافت؟

نورنیوز – گروه سیاسی: انتخاباتی که روز جمعه برگزار شد و با ثبت نرخ مشارکت 41 درصدی،‌ نصاب بی سابقه ای در میزان حضور مردم پای صندوق های رأی به جای گذاشت، احتمالا در تمام طرف های دخیل در ماجرا، تعجب و بلکه حسرت را رقم زد. هرچند که نفس هر انتخاباتی در حکم جشنواره ای برای مردم سالاری است و می تواند اراده ملی را به ظهور برساند اما در برخی از ادوار،‌ نحوه وقوع و شکل تحقق آن، خالی از تلخی نبوده است. انتخابات اخیر از آن جهت که بر اساس آمارهای غیر رسمی اعلام شده ، میزبان مشارکت بیش از40 درصدی مردم بود در نوع خود ودر مقایسه با متوسط نرخ جهانی قابل توجه و احترام برانگیز است اما باید به دقت در این مسائل غامض و خطیر تأمل کرد که چرا این دوره از انتخابات در جدول مشارکت تمام ادوار انتخابات مجلس،‌ در رده آخر نشست و حتی به نصاب دوره قبل هم دست نیافت؟  سهم عوامل مختلف درشکل گیری شرایط کنونی چقدر بود؟ کدام قصورها،‌ تقصیرها،‌ سوء تدبیرها و سوءمدیریت ها به چنین وضعیتی انجامید؟ چرا برای تحقق  راهبردی که رهبری نظام از ابتدای سال جاری برای انتخابات مقرر کردند و چهار ویژگی مشارکت، رقابت، امنیت و سلامت را برای آن مطالبه نمودند تلاش کافی صورت نگرفت ؟ به نظر می رسد در ریشه یابی چنین وضعیتی به برخی علل و دلایل می توان اشاره کرد:

  مشقت های معیشت متعارف

برای مداخله در یک کنش جمعی، پیش نیاز اصلی، تعهد اجتماعی و انگیزه عمومی است. مردم به عنوان کارگزاران غایی انتخابات، به طور بالقوه حامل چنین انگیزه و تعهدی هستند اما فعلیت یافتن چنین انگیزه ای مشروط به احساس رضایت عمومی از کفایت، کارآمدی و مردم داری نهادهای رسمی است. تنگناهای معیشتی و فروبستگی های اقتصادی، مردم را چشم به راه نسخه های ضربتی و اثربخش کرده است. بخشی از فروبستگی های اقتصادی البته حاصل تحریم های ظالمانه خارجی است اما چه بسا مردم در آن بخش از مشکلات معیشتی که به مدیریت ها برمی گردد خلاقیت و نوآوری خاصی که لازمه شرایط پیچیده کنونی است، نمی بینند. درست در یکی دو ماه منتهی به انتخابات، بازار خودرو، بورس، وضعیت اجاره بها،‌ گرانی کمرشکن سبد معیشت مثل گوشت و مرغ و تخم مرغ و... با نوسان ها و بلکه جهش های غیرقابل تحمل همراه شد. مردم وقتی وضعیت رهاشده ی این بازارها را مشاهده می کنند و اقتصاد کشور را – درست یا غلط – در وضعیت "بی سامانی " می یابند، طبعا دچار فرسایش اعتماد می شوند و به این ترتیب سرمایه اجتماعی تخریب می شود. این احساس،‌ اولین جایی را که به مخاطره می اندازد حضور و مشارکت پرشور در انتخابات است.

کم توجهی به راهبردهای رهبری

 بیرون از تصمیمات اجرایی،‌ وقتی به رغم توصیه های رهبری،‌ مردم، تغییر معنا داری در مشی نهادهای نظارتی در رسیدگی به صلاحیت ها نمی‌بینند چه بسا تلقی آنان از موضوع رقابت در انتخابات دچار آسیب شود. اهمیتی ندارد که چنین تصور و احساسی چقدر با واقعیت ها سازگار است. چیزی که مهم است جولان نشانه ها و دلالت های متعدد است که این تلقی را در ذهن شهروندان رسوخ می دهد. اکنون با جمعی از شهروندان در سراسر کشور می توان مواجه شد که ادعا می کنند برای مشارکت در انتخابات به نامزدهای شناخته شده  و مورد اعتماد  نرسیدند. در روزگاری که شهروندان از اعتماد به فهرست های انتخاباتی دلزده شده اند و خوش دارند با علم و اشراف شخصی،‌ نامزدهای دلخواه خود را برگزینند، برخی سخت گیریها در رسیدگی به صلاحیت ها، فضای رقابت را دچار نارسایی می کند و به این دلیل، درواقع دعوت به عدم مشارکت شکل می گیرد. ای کاش نهادهای نظارتی، با ‌نهیب های مکرر رهبری در موضوع بررسی ها با التفات و اعتنای مضاعفی برخورد می کردند.

بی برنامگی نامزدها و جریان های سیاسی     

شاخص ترین ویژگی این دور از انتخابات،‌ غیبت برنامه ها و جولان نام ها و شعارها بود. برای شهروندانی که خوش داشتند از انتخاب های فهرستی پرهیز کنند، مطالعه برنامه ها و اهداف نامزدها اصلی ترین عامل برای حضور است. در این دور از تبلیغات، نامزدها اساسا به چیزی تحت عنوان "برنامه اقدام" توجه نداشتند و از غالب آنها چیز چندانی در این مسیر مشاهده نمی شد. این، بدترین وضعیتی است که می تواند کنشگران آگاه امروز را از یک انتخاب دقیق و هوشمندانه محروم کند. این آفت بزرگ،‌حتی در کلانشهرها و پایتخت نیز به چشم می آمد. به نظر می رسد ضروری است نهادهای مرتبط با مقوله انتخابات،‌ تدبیری طراحی کنند تا این نقیصه به یک سیره مستمر تبدیل نشود و عرضه "طرح و برنامه" آرام آرام از مناسک انتخابات حذف نگردد.

سیاست های قدیمی رسانه ای

رسانه ها خصوصا صداوسیما در این دور از انتخابات با تدارکی ویژه – به لحاظ کمّی – وارد صحنه شدند. حجم قابل توجهی از برنامه ها برای انتخابات ساخته شد و در روز برگزاری،‌ تقریبا تمام شبکه های ملی و استانی،‌ ساعات طلایی آنتن را به پوشش زنده انتخابات اختصاص دادند. اما باید این سئوال را مطرح کرد که چرا این حجم از برنامه سازی نتوانست "مارپیچ سکوت" را شکل دهد و شهروندان را متناسب با این حجم هنگفت تبلیغات راهی صندوق ها کند؟ آیا به خط کردن تمامی شبکه های رادیو و تلویزیون در موضوع انتخابات،‌ و استفاده از همه ظرفیت های هنری و ورزشی و دینی و ... برای نفوذ در ذهن مخاطب، راهکاری اثربخش در این زمینه است؟ آیا بازاندیشی در سیاست های اقناعی و تبلیغی "جام جم" ضرورت ندارد؟ به نظر می رسد نهادهای پژوهشی در این رسانه باید در این سیاست ها بازاندیشی کنند و به این نکته توجه داشته باشند که در روزگار جولان شبکه های تعاملی،‌ زبان دعوت و لهجه فراخوان دادن برای انتخابات از اساس تغییر کرده است.

آداب نوین مردم داری   

بی هیچ پرده پوشی و انکاری باید پذیرفت که فضای ذهنی مردم در مقیاس کلان و بنیادین تغییراتی کرده است. ابعاد زندگی مردم طول و عمق و عرض متفاوتی یافته و به تعبیر جامعه شناسان،‌ "زیست جهان" متحولی برای مردم ظاهر شده است. اینکه این سبک زندگی نوین از کجا آمد و چگونه به درون خانه و ذهن ایرانیان خزید موضوعی فرعی است. نفس دگرگونی در زیست جهان ایرانی غیرقابل انکار است. شهروندانی که در چنین حال و هوای جدیدی تنفس می کنند،‌ اولویت ها و ضرورت های زندگی شان عوض شده است؛‌ فهرست نیازها و مطالبات آنها تغییر کرده ؛ سبک زندگی و شیوه معیشت شان متحول شده است؛‌ و در یک کلام،‌ ساختار ذهنی و نظام باورها و دستور زبان شان دستخوش تغییر شده است. مواجهه با چنین شهروندانی،‌ محتاج مردمداری از نوع دیگر است. چنانچه مردم تصور و احساس کنند که میان آنها و حاکمیت،‌ اشتراکات قابل اتکایی نیست طبعا به بازی های برد-برد یا به پذیرش متقابل یکدیگر روی خوش نشان نمی دهند. شاید در ریشه یابی میزان مشارکت مردم در انتخابات اخیر،‌ توجه به این عامل هم بتواند بخشی از ماجرا را روشن کند.

اکنون به نظر می رسد در فردای انتخابات،‌ وظیفه ی همگانی نهادهای حاکمیت،‌ این است که به احیای وجه  جمهوریت در ساختار سیاسی  اجتماعی همت بیشتری کنند. با چنین راهکاری،‌احتمالا سرمایه اجتماعی نظام ترمیم خواهد شد؛‌ پدیده ی انتخاب معنادارتر خواهد بود؛‌ اثربخشی صندوق ملموس تر می شود؛ و نهایتا تعهد و دلبستگی تمام جریانات جوشیده از درون ایران اسلامی تقویت می شود.    


نورنیوز
نظرات

انتصاب نماینده ویژه در امور سوریه توسط عراقچی

«فرشاد نوروزپور» سرپرست روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی شد

درانی: طالبان منتظر عواقب حمایت از «تی.تی.پی» باشد

کاهش شدید ذخیره‌سازی گاز در بریتانیا

نابودی نظام آموزشی غزه توسط رژیم اسرائیل

پیشنهاد سفیر ژاپن: مشهد و یکی از شهرهای ژاپن خواهرخوانده شوند

نورنما | ورود عجیب یک خودرو به جواهر فروشی برای سرقت +فیلم

جاده چالوس و آزادراه تهران - شمال برفی است

السودانی بر حمایت عراق از لبنان تاکید کرد

مراکز آموزشی و ادارات پایتخت روز دوشنبه تعطیل نیست

نرخ عوارضی در آزادراه‌های دولتی افزایش یافت

آخرین خبرها از جشنواره فجر چهل و سوم

رئیس شورای عالی سیاسی یمن به نتانیاهو درباره طرح ترور رهبر انصارالله هشدار داد

زلنسکی: متهدان اوکراین به تعهداتشان پایبند باشند

عربستان: تحریم‌های سوریه لغو شود/از اقدامات دولت جدید حمایت میکنیم

پزشکیان: باید برای رفع مشکلات مردم شبانه‌روزی فعالیت کنیم

نماینده ویژه سازمان ملل بر تداوم مشورت با ایران در امور یمن تاکید کرد

شهر فرشته‌ها همچنان غرق در دود و آتش/ چرا سوپرمن‌های آمریکایی موفق به اطفای حریق نمی‌شوند؟

قوه قضاییه: «محمد عابدینی» وارد تهران شد

مشاور امنیت ملی ترامپ: مقدمات دیدار ترامپ و پوتین فراهم می‌شود

«فیدان» و «لاوروف» با محوریت سوریه و اوکراین گفت‌و‌گو کردند

رئیس جدید دفتر برنامه جهانی غذا با عراقچی دیدار کرد

هایپراستار از ایران خارج می‌شود؟

امیر آشتیانی: تسلیحاتی داریم که دشمن از آن‌ها خبر ندارد

وزیر دادگستری ایتالیا: حکم بازداشت «محمد عابدینی» باید ابطال شود

پادکست | داستان جذاب مرسدس بنز

عکس های منتخب ایران،یکشنبه 23 دی 1403

لهستان حریم هوایی خود را بر روی هواپیمای هیئت اسلواکی به مسکو بست

همدردی سخنگوی دولت با حادثه‌دیدگان آتش‌سوزی در کالیفرنیا +فیلم

ویلن ایتالیایی به قیمت 18 میلیون دلاری به فروش می‌رسد

یک خانواده در ملایر جان خود را بر اثر استنشاق گاز کربن‌مونوکسید از دست دادند

مجارستان: تحریم‌های آمریکا علیه روسیه به ضرر اروپا است

حامیان فلسطین در ایرلند دست به تظاهرات زدند

مراکز آموزشی غیرانتفاعی در چه صورت مجاز به افزایش شهریه هستند؟

حضور وزیر خارجه هند در مراسم تحلیف ترامپ

ترامپ: دولت‌مردان بی کفایت نمی‌دانند چطور آتش لس‌آنجلس را مهار کنند

انتخابات ریاست‌ جمهوری در کرواسی؛ آیا نامزد غرب‌گرا پیروز می‌شود؟

چهار نفر در تیراندازی چابهار مجروح شدند

رونمایی از سامانه برخط فارسی‌آموز دهخدا

بررسی فوری نقش صندوق توسعه ملی در حل مشکلات ناترازی انرژی

آرایشگر مشهدی به پرداخت جریمه 800 میلیون تومان محکوم شد

نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا چهارشنبه از ورزشگاه آزادی بازدید می‌کنند

نوشیدنی‌های محبوب در زمستان و تاثیر آنها بر سلامتی

زندانیان آمریکایی در خط مقدم مهار آتش سوزی لس آنجلس

ساخت «پایتخت» بزودی به اتمام می‌رسد

تاج منتقد خود را راهی زندان کرد

دو بازیکن سرخابی ها در فهرست نقل و انتقالات فولاد/مدافع تراکتور در رادار خیبر

استقلال‌خوزستان و شمس‌آذر محکوم شدند

تصاویر قبل و بعد از تخریب آتش سوزی های لس آنجلس

ابلاغ دستورالعمل اجرایی تامین ارز شرکتهای دارویی تا سقف 200 میلیون دلار

آغاز پیش فروش بلیت‌ قطارهای مسافری بهمن از فردا

گسترش آتش در لس‌آنجلس با وزش بادهای شدید

ازسرگیری پروازهای اروپایی از 12 بهمن

قیمت جدید محصولات ایران خودرو منتشر شد+جدول

افت بورس ادامه‌دار شد

نایب‌قهرمانی یخ‌نورد ایران در جام جهانی

«حق تاهل» بیمه شدگان تامین اجتماعی چقدر است؟/ این افراد «پایه سنوات» می‌گیرند

نورنما | شکار ماهی توسط پرندگان با استفاده از بال های خاص +فیلم

چرا شکاف درآمد و هزینه خانوارها همچنان در حال افزایش است؟

ربات‌های انسان‌نما در خدمت دولت چین

اردوغان نامزد انتخابات سال 2028 ترکیه می‌شود؟

اعلام قریب الوقوع آتش‌بس/ورود هیئت صهیونیستی به قطر/پایان آتش‌بس قبل از تحلیف ترامپ

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: فروش بالای کمدی‌ها مایه افتخار نیست

قتل پدر و پسر به خاطر یک تصادف

آتش سوزی مهیب در پاکدشت

ایران ششمین تولیدکننده قارچ در جهان

نور ویدئو | انحلال حشد الشعبی؛ خبری که به سرعت تکذیب شد +فیلم

ربوده شدن 130 شهروند سوری از سوی داعش/ کشته شدن یک افسر ترکیه در درگیری با کردهای سوریه

اعلام محدودیت‌های ترافیکی تعطیلات آخر هفته

پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت حجت‌الاسلام حاج شیخ حسین ابراهیمی

اهداف پنهان تل آویو از اشغال اراضی سوریه چیست؟

یمنی ها تهدید نمی‌کنند، با موشک عمل می‌کنند

ترامپ: پیش از تحلیف توافق آتش‌بس غزه باید امضا شود

امان از افراط فغان از تفریط!/اینجا ایران است؛ یک مقدار صبر کنید

مصرف شیر سرطان روده را کاهش می دهد

مدار دیپلماسی | روابط ایران و عراق در شرایط پیچیده منطقه +فیلم

آتش‌سوزی لس‌آنجلس و نکاتی درباره آن

راز قتل تاجر آهن در آتش‌سوزی عمدی

ابعاد حقوقی انتقال پایتخت

کامکارها «آتش زنده» را به فریدون شهبازیان تقدیم کردند

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یک شنبه 23 دی

سیاست و قمار اسد

راز زن خیانتکار فاش شد/ استاد دانشگاه: من پدر بچه‌هایم نیستم

جوزف عون؛ رئیس‌جمهوری برای تمام لبنانی‌ها

رازهای پنهان11 سپتامبر: افشاگری‌هایی که آمریکا نمی‌خواهد بشنویم

رمـزگشایی از یک رزمایش متفاوت

راز ذخائر 27 تریلیون دلاری ایران؛ فرصت طلایی یا تهدیدی خاموش

ارتفاعات تهران برفی می‌شود/11استان امروز بارانی است

توضیحات رئیس مجلس درباره حکم انتصاب ظریف + فیلم

پزشکیان: هیچ شهروندی نباید از سهم سرانه درمان خود محروم بماند

واردات منوط به شرایط خاص شد

نیویورک‌تایمز: اسرائیل می‌خواهد در سوریه بماند

بروکسل: پیوستن ارمنستان به اتحادیه اروپا را بررسی می‌کنیم

برندگان مسابقه عکاسی ورزشی سال 2024

اعتبارات ارزی برای توسعه میادین نفتی مشترک با عربستان افزایش یافت

بازیکنان و کادر فنی تیم استقلال خوزستان ممنوع المصاحبه شدند

واشنگتن‌پست: آتش‌نشان‌های کالیفرنیا آب برای خاموش‌کردن آتش نداشتند

استقبال جلالی در مسکو از خانواده ایرانی که در سوریه گرفتار شده بودند

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

سرمربی تیم ملی وزنه‌برداری استعفا داد

X
آگهی تبلیغاتی