×
بین الملل
شناسه خبر : 166337
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/02/13 ساعت 12:40
اسفندماه 1402/ مهمان ناخوانده عربستان

«نورنیوز» سفر رئیس‌جمهور اوکراین به غرب آسیا را بررسی می‌کند؛

اسفندماه 1402/ مهمان ناخوانده عربستان

نیروهای اوکراینی در جبهه شرقی به‌آرامی به عقب رانده می‌شوند؛ روسیه به‌لحاظ نیروی نظامی و مهمات، دست‌برتر را دارد و کی‌یف از هفته‌ها قبل چشم‌انتظار مساعدت مالی امریکاست که در منازعه حزبی گیر کرده است. با این اوصاف، پس از سفرهای دور و نزدیک و البته بی‌حاصل «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس‌جمهور اوکراین به غرب با هدف جذب کمک‌های مالی و تسلیحاتی برای ادامه «جنگ»، برخی مع

نورنیوز- گروه بین‌الملل: توقف غافلگیرکننده رئیس‌جمهور اوکراین در جده، همراهی رهبر مردم تاتار کریمه با او و نطق احساسی‌اش علیه جنگ، به هیچ تصویری جز تلاش برای جلب همدردی و حمایت منجر نمی‌شود؛ اما هدف از جذب این همدردی و حمایت چیست؟

اصل اساسی و ابتدایی روابط بین‌الملل، حفظ یا کسب منافع ملی کشورها از رهگذر مراودات است و «ولودیمر زلنسکی» در دو سال گذشته توانسته با ایجاد اشتراکات واقعی یا فرضی با امریکا و اروپا، به‌ویژه با تمسک به اهرم قدیمی «دشمن مشترک»، پشتوانه مالی و تسلیحاتی‌اش را در نزاع نظامی با روسیه تقویت کند.

اوکراین به دنبال چیست؟

همراهی پرهزینه امریکا و اتحادیه اروپا با اوکراین مقابل روسیه، در آغاز سومین سال از شروع جنگ اصلا شبیه روزهای ابتدایی نیست؛ چراکه نه تحریم روسیه و نه دو سال نبرد فرسایشی، مسکو را از اهداف ابتدایی‌اش منحرف و منصرف نکرده  و حال درست در روزهایی که ارتش «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه توفیقات بیشتری در میدان کسب کرده، امریکا در دورترین فاصله از کی‌یف در دو سال اخیر ایستاده است و تزریق‌های مالی اروپا هم به‌سختی کفاف بخشی از هزینه‌های نظامی اوکراین را می‌دهد. نه در میدان نبرد و نه لابه‌لای تحلیل‌ روزنامه‌ها و رسانه‌های منتسب به متحدان کی‌یف، اوضاع اصلا به نفع اوکراین پیش نمی‌رود. احتمال جذب کمک‌های مالی از کشورهای آسیایی به‌ویژه عربستان سعودی از سوی زلنسکی نیز غیرمحتمل‌ترین گزینه است. با این مقدمه سفر غیرمنتظره زلنسکی به عربستان یا یک پرده دیگر از نمایش‌های احساسی و تبلیغاتی اوست یا در جست‌وجوی گزینه‌ای غیر از ادامه جنگ.

آن گونه که خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) گزارش داد «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی در دیدار و گفت‌وگو با زلنسکی بر تمایل و حمایت کشورش از همه تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل بحران اوکراین، رسیدن به صلح و ادامه تلاش‌ها برای کمک به کاهش اثرات انسانی ناشی از این بحران تاکید کرد. رئیس جمهور اوکراین نیز پس از پایان سفر خود به ریاض در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق)، نوشت که با ولیعهد عربستان درباره سازوکار صلح و پیشرفت‌هایی که در اجرای آن می‌توان به دست آورد، گفت وگو کرده است. وی تأکید کرد:« ما از تعهد ولیعهد سعودی به تلاش برای بازگرداندن صلح واقعی قدردانی می‌کنیم و از حمایت او سپاسگزار هستیم». مجموع موضع‌گیری‌هایی اتخاذ شده پس از سفر رئیس جمهور اوکراین به عربستان، تلاش زلنسکی را با هدفِ یافتن گزینه‌ای برای پایان جنگ به ذهن متبادر می کند. هرچند تأکید او بر شروطی چون خروج نیروهای روسیه از سرزمین‌های تصرف‌شده، هر تلاشی را شروع‌نشده عقیم می‌سازد. اما عربستان سعودی بعد از دو سال کجایِ منازعه میان روسیه و اوکراین ایستاده است؟

عربستان به دنبال چیست؟

عربستان سعودی روابط خوبی با کرملین دارد و در زمینه کاهش تولید نفت از طریق اوپک پلاس با مسکو همکاری می‌کند. ریاض همچنین یک روز قبل از سفر زلنسکی، میزبان «ویاچسلاو ولودین»، رئیس دومای روسیه، مجلس سفلی این کشور و تعدادی دیگر از مقامات روسی بود که گواه رابطه حسنه با مسکو است. بر این اساس برخی تحلیلگران استقبال ریاض از زلنسکی را در راستای تقویت چهره‌ای میانجی‌گرانه از عربستان  و ولیعهد این کشور ارزیابی کردند؛ مشابه آنچه در جنگ اخیر غزه رخ داد. «الجزیره» در همین راستا با برشمردن اقدامات عربستان سعودی برای تنش‌زدایی از رابطه‌اش با ایران همچنین توافق صلح با یمن، سفر رئیس‌جمهور اوکراین را در همین مجموعه ارزیابی کرد. از نگاه ناظران، سران عربستان از جمله شخص بن سلمان تلاش دارند تا در معادلات منطقه‌ای و جهانی نقش میانجی‌گر صلح را ایفا کرده و از دیپلماسی نرم برای ارتقای جایگاه جهانی خود بهره بگیرند.  

بن سلمان که به دنبال تبدیل عربستان به قدرت اول اقتصادی و گردشگری منطقه است، به مرور دریافته که غرب دیگر توان نقش‌آفرینی یک‌جانبه در جهان را ندارد؛ لذا رویکرد چندجانبه‌گرایانه را تنها راهکار تحقق اهدافش می‌داند. توسعه روابط با چین، روسیه، ایران و تلاش برای عضویت در بریکس در کنار حفظ رابطه با اروپا و آمریکا گواه رویکرد واقع‌گرایانه‌‌ای است که سران ریاض در پیش گرفته‌اند.

برخی نیز معتقدند سفر زلنسکی به عربستان هرچند غیرمترقبه و غیرمنتظره، فراتر از مناسبت‌های متعارف و دیپلماتیک نیست و نمی‌توان برای آن هدف یا دستاورد ویژه‌ای تراشید؛ کما اینکه او همزمان با سی‌ودومین نشست سالانه سران کشورهای عربی - 29 اردیبهشت – در عربستان به‌عنوان یک میهمان حضور یافت و حاضران هیچ تعهدی در قبال اوکراین نه در سخنان و نه در بیانیه پایانی نداشتند.  


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نتانیاهو به زوال عقل پیشرفته مبتلا است
نقشه تازه قدرت در نظم نوین معدنی
حمل بار غیرایمن و جابه‌جایی مسافر با خودرو شخصی ممنوع شد
پرداخت بیعانه نقطه آغاز اغلب کلاهبرداری‌های اینترنتی است
پایان رسمی صدرنشینی ایران در رنکینگ جهانی والیبال نشسته
قاضی پرونده اعدام صدام از سوءقصد جان سالم به در برد
قیمت خودرو داخلی و مونتاژی امروز 18 آبان 1404
هشت کشور آماده بازداشت نتانیاهو به اتهام جنایت جنگی در غزه
یک شهید در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
اراک میزبان دربی پایتخت شد
چرا کالای ایرانی در بازار عراق 17 درصد گران‌تر تمام می شود؟
راز قتل مادر زن با اعتراف داماد فاش شد
پرواز تمام هواپیماهای «MD-11» در آمریکا ممنوع شد
هیچ کس حق لغو کنسرت‌ها را به‌خاطر سلیقه شخصی ندارد
اخراج کارمندان با 3 فرزند یا مادران باردار ممنوع شد
آغاز طرح ملی بازگرداندن جاماندگان از تحصیل از سیستان و بلوچستان
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در سال 1405 دوباره اجرا می‌شود
دلایل عدم بارش باران در پاییز اعلام شد
وزیر کشور عراق: انتخابات با امنیت کامل در حال برگزاری است
ایران در خشک‌ترین دوره 50 سال اخیر؛ تا 10 روز آینده باران نخواهد آمد
تغییر ساعت نظافت تهران پس از حادثه فوت کارگران
آتش‌سوزی در بخش نوزادان بیمارستان کودکان بندرعباس
شایعه ابردزدی از ایران تکذیب شد
مذاکره با بانک مرکزی برای کاهش زمان ترخیص کالا
تجهیزات هوش مصنوعی از پرداخت گمرکی معاف شدند
آزادراه تهران-کرج امشب مسدود می‌شود
بحران آب در مشهد؛ ذخیره آب سدها به کمتر از 3 درصد رسید
عراق در تب‌وتاب انتخابات پارلمانی
راه‌حل رئیس‌جمهور
بازگشت استراتژیک امریکا به قلب آسیا
اردوغان توقیف دارایی‌های الجولانی و وزیر کشورش را لغو کرد
لغو بیش از 2000 پرواز در آمریکا از زمان تعطیلی دولت
نیویورک، تله مرگ نتانیاهو
نخست‌وزیر و وزیر خزانه‌داری انگلیس در بحران اعتماد عمومی
ورود مهاجران با «چاقی و دیابت» به آمریکا ممنوع می شود
آزادی یا تخفیف مجازات 160 محکوم امنیتی در عفو معیاری اخیر
59 کشته بر اثر شکنجه در زندان‌های جولانی
عراقچی: فعلا امکان مذاکره با آمریکا وجود ندارد
قالیباف: آمریکا باید پیامدهای حقوقی و سیاسی تجاوز به ایران را بپذیرد
مداردیپلماسی | اعترافی که پرونده جنایتکار را کامل کرد
فراخوان پلیس برای شناسایی قاتل فراری
درخشان ایران در بازی‌های کشورهای اسلامی؛ والیبال صدرنشین و فوتسال در نیمه‌نهایی
ایهود باراک: کابینه نتانیاهو را باید ساقط کرد
آغاز رأی‌گیری ویژه در ششمین دوره انتخابات پارلمانی عراق
جزئیات پرونده قتل مبینا زارع در غرب تهران ؛ قاتل از کشور گریخت
آب، سرمایه امنیتی است نه فقط دارایی طبیعی
رای قاطع ایرلند برای اخراج رژیم اسرائیل از یوفا
انگلیس در آستانه بحرانی‌ترین خشکسالی چند دهه اخیر
نورویدیو | نسیم همسخنی در خلیج‌فارس پس از طوفان جنگ
اعلام آمادگی ایران برای میانجیگری در اختلافات پاکستان و افغانستان
X
آگهی تبلیغاتی