×
فرهنگی
شناسه خبر : 166170
تاریخ انتشار :

نورنیوز در پاسداشت استاد لوریس چکناواریان و اثری که برای مریم میرزاخانی آفرید گزارش می دهد؛

جاودانگی نابغه ریاضی با هنر آهنگساز ایران دوست

اثر موسیقایی لوریس چکناواریان در پاسداشت مریم میرزاخانی، به سادگی خلق شد اما نام ماندگار یکی از بزرگ ترین مفاخر معاصر ایران را جاودانه تر می کند. هنرمند محبوب ایران، به خلاف برخی از هنرمندان، چشم به راه مدیران و سفارش هایشان نماند. برایش کافی بود تا به عکس نابغه ریاضیات ایران خیره شود و همان لحظه، ذوق سرشار و احساس شورمندش را در قالب قطعه ای هنری بگنجاند.

نورنیوز-گروه فرهنگ و جامعه: نمونه درخشانی از مسئولیت شناسی هنرمندانه را می توان در اقدام خلاقانه استاد  لوریس چکناواریان پیدا کرد، وقتی بی هیچ سفارش ، حمایت و هدایتی، اثری موسیقایی برای نابغه ریاضی ایران،‌مریم میرزاخانی ساخت. در دورانی که مفاخر و نوابغ فرهنگی و علمی این سرزمین، ‌سهم چندانی از بزرگداشت و نکوداشت ندارند و آثار درخوری به یاد آنان و در پاسداشت شان خلق نمی شود، موسیقیدان سپیدمو و زرین قلب ایرانی که نگاه شورمندش به زندگی و وطن، غبطه هر ایرانی را برمی انگیزد، با تکیه بر انگیزه شخصی  و وظیفه انسانی، قطعه ای در تکریم دانشمند و ریاضی دان فقید این سرزمین ساخت و در نشست صمیمانه ای از آن رونمایی کرد.

روز سه شنبه، تالار مجتمع نیکوکاری رعد میزبان هنرمندان و دانشگاهیانی بود که به هوای حضور در مراسم نکوداشت مریم میرزاخانی با عنوان "دلنوازی نت ها بر مقام اعداد" گردآمده بودند. غیر از پدر و مادر ریاضیدان فقید، ‌میهمان ویژه مراسم، مردی گشاده رو و پیشانی بلند بود که آمده بود تا هم با سخنان شیرین و شورانگیزش و هم با اثر موسیقایی درخشانش،‌ حاضران را به تحسین وادارد و تصویری تازه از دختر ریاضیات ایران عرضه کند. وقتی ساخته هنری استاد در فضای سالن پخش شد و مخاطبان را در احساس جوشانی از خاطره و حسرت فروبرد، نوبت به چکناواریان رسید تا پشت تریبون بایستد و کلامی مختصر بر زبان بیاورد. استاد درباب چگونگی ساخت اثری برای زنده یاد مریم میرزاخانی با صداقتی رشک برانگیز گفت: «من نیز مانند همه مردم ایران و جهان که به موضوع‌های مربوط به علم و دانش علاقه‌مند هستند و آنها را پیگیری می‌کنند، برای از دست دادن چنین شخصیت مهمی در حوزه ریاضیات خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم و سال‌ها از این موضوع می‌گذشت. چند ماه پیش وقتی تلفن همراه را روشن کردم، عکس مرحوم میرزاخانی جلویم آمد و متوجه نشدم چه اتفاقی برایم افتاد، گویا یک ارتباط مستقیمی میان من و او ایجاد شد، تاکنون هم برایم ناشناخته است. بالافاصله پشت میز رفتم و اثری را با محتوای غم، درد و اعتراض نوشتم.»

اثری شنیدنی و ماندگار با همین سرعت و سادگی خلق شد و نام ماندگار یکی از بزرگ ترین مفاخر معاصر ایران را جاودانه تر کرد. هنرمند محبوب ایران، به خلاف شیوه و سیره برخی از هنرمندان، چشم به راه مدیران و سفارش هایشان نماند. ایرانی بودن برایش کافی بود تا به عکس میرزاخانی روی صفحه گوشی اش خیره شود و همان لحظه، ذوق سرشار و احساس فروزان و شورمندش را در قالب قطعه ای هنری بگنجاند. چکناواریان کفت: « اثر موسیقایی که برای مرحوم میرزاخانی نوشتم برایم خیلی مهم بود که در ابتدا با اعتراض آغاز شود و در پایان هم با اعتراض به پایان برسد. اعتراض به دنیاست که چطور ممکن است یک نفر به این فوق العادگی بیاید و زندگی کند و از دنیا برود. مرگ همیشه هست و ممکن است برای یک نفر در ۴۰ سالگی رخ دهد. به این نتیجه رسیدم که خداوند میرزاخانی را بیشتر دوست دارد و در آسمان‌ها بیشتر به او احتیاج داشت و ما باید به آن احترام بگذاریم. من تحت تاثیر این موضوع اثر را نوشتم.»

مدت ها بود که خبری از لوریس چکناواریان منتشر نمی شد. چه بسا کسانی گمان می بردند که این هنرمند، روزگار را در جایی غیر از این می گذراند اما استاد در حاشیه همین مراسم سخنانی گفت که برای هر آفرینشگر هنری الهام بخش و البته برای هر مدیر و مسئول فرهنگی دردناک و شرماگین بود. او در جواب یک خبرگزاری گفت:« در این مدت مرتب اثر می‌نوشتم؛ تا جایی که تعداد آثارم به ۱۱۰ اثر موسیقی و بیش از ۱۵ هزار صفحه رسید. در این اواخر روی داستان‌های ادبی مانند نمایشنامه شکسپیر، آثار فرانتس کافکا (نویسنده)، فریدریش شیلر (نمایشنامه‌نویس و فیلسوف)، صادق هدایت و .. کارهایی را نوشته‌ام. موسیقی «سیاوش‌نامه» را تمام کردم، «گیلگمش» را  هم همینطور.»

وقتی از او سئوال شد که "آیا برنامه‌ای برای ضبط آثارش دارد؟"  گفت:« ضبط اثر اسپانسر می‌خواهد که متأسفانه من ندارم. آخرین اسپانسرم بانک سامان بود که چند سال پیش کمک کرد "کوروش کبیر" را ضبط کردیم ولی برای آثاری مانند "سوئیت تختی" یا "سوئیت مولانا" اسپانسری ندارم که به من کمک کند تا با ارکسترهای معتبر آثارم را ضبط کنم.»

هنوز یک هفته از سخنان شنیدنی و همراه با بغض استاد علی نصیریان در بزرگداشت نودسالگی‌اش در شب نیمه شعبان  نگذشته است. چهره ماندگار هنر سینمای ایران در این مراسم گفت: «حیف است که فرهنگ ایران به سمت ابتذال برود. وای بر ما که عُرضه نداشتیم منطق‌الطیر خودمان را اجرا کنیم، منطق الطیری که پیتربروک اجرا می‌کند فرق می‌کند با آنچه که خودمان داریم.» اکنون اما شادیم که استادی تراز اول در هنر موسیقی  که هم رده ی استاد نصیریان در هنر سینماست، منفعلانه چشم به راه مدیران و بودجه و حمایت ننشسته است و در خلوتی شکوفا به کار تولید و آفرینشگری مشغول است. از جملات درخشانی که از استاد چکناواریان در ذهن ها زنده است این جمله است:« درصورت آدمی دو چیز مهم است. یکی لبخند و دیگری عمقِ نگاهِ آدم‌ها. این دو را هم هیچ جراحی نمی‌تواند به انسان بدهد. لبخند آدمی اقیانوس صورتش است و چشم‌هاش آفتاب. هر صورتی که آفتاب درخشان و اقیانوس مواج ندارد، یعنی هیچ ندارد. نمی‌شود در جراحی‌های زیبایی دنبال اقیانوس و آفتاب گشت.»

ایران بزرگ و دوست داشتنی گنجینه ای از مفاخر کم نظیری است که استاد چکناواریان  یکی ازذخائر ارزشمند آن است.  باید به این وطن که مهد چنین انسانهای  هنرمند و فرهیخته ای است افتخار کرد، انسانهایی که زندگی شان را در ستایش فضیلت های بزرگ سپری می کنند و خود اکنون به یک فضیلت درخشان و بزرگ تبدیل شده اند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
X
آگهی تبلیغاتی