×
سیاسی
شناسه خبر : 166077
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/12/08 ساعت 20:55
اعتماد مردم،‌ قربانی بزرگ جنگ فهرست‌ها

نورنیوز از آخرین وضعیت رقابت‌های انتخاباتی گزارش می‌دهد

اعتماد مردم،‌ قربانی بزرگ جنگ فهرست‌ها

در ساحت سیاست، "تنوع" امر مطلوب و مبارکی است اما "افتراق" به همان اندازه مضرّ و مخاطره آمیز است. در آخرین روزهای منتهی به انتخابات، باید به این نکته توجه داشت که صداهای متعارض یا فهرست های متعدد نامزدها از یک جبهه واحد، ممکن است حمل بر این شود که "رقابت لیست ها" ترجمانی از "جنگ قدرت" در میان احزاب است نه "رقابت برای خدمت".

نورنیوز ـ گروه سیاست: بیرون از حلقه فعالان و کنشگرانی که برای حضور و شرکت در انتخابات،‌ هنوز درگیر اما و اگر هستند بسیاری از احزاب را می توان نشان داد که فعالانه به چرخه انتخابات درآمده اند و با تمام بنیه و بضاعت، از فرصت قانونی تبلیغات و معرفی نامزدهای خود استفاده می کنند.  کمتر از 72 ساعت مانده به روز انتخابات، هیجان تشکل های سیاسی برای جلب نظر شهروندان، به اوج رسیده است. اکنون جریانات سیاسی عمده در کشور، هرکدام فهرست هایی از نامزدان مورد تأیید خود منتشر کرده اند تا آرایش انتخاباتی احزاب، از "رقابت لیست ها" خالی نباشد؛ ‌آرایشی که تقریبا در تمام ادوار انتخابات تکرار و تجربه شده است.  

شاید هیچ دوره ای از انتخابات را نتوان سراغ گرفت که در آنها از هماوردی فهرست ها خبری نباشد. اساسا وجود و تکثر فهرست های انتخاباتی، اقتضای یک رقابت واقعی است. حضور و نقش آفرینی جناح های سیاسی و فکری در صحنه انتخابات، ضمن اینکه شهروندان انتخابگر را برای گزینش نامزدها آگاه تر می کند، نشانه ای بر پویایی و تکثر درونی صحنه سیاست کشور هم می تواند باشد. اکنون در میدان انتخابات،‌ 4 فهرست کلان حضور دارند که 2 جناح عمده سیاسی کشور را کمابیش نمایندگی می کنند. 

جناح اصلاح طلب و تحول خواه، در میدان انتخابات با فهرست "صدای مردم" و به سرلیستی علی مطهری شناخته می شود، فهرستی که مرکب از نیروهای متکثری است و اعتدالیون و اصلاح طلبان و میانه روها را ذیل یک بیرق جمع آورده است. اصلاح طلبان البته در انتخابات اخیر، با مناقشه ای درونی و حاد مواجه بودند که هسته آن، مشارکت / عدم مشارکت در انتخابات بود. این مناقشه، بی آنکه فیصله پیدا کند به یک افتراق سیاسی منجر شد و به جایی رسید که برخی از تشکل های این جبهه به رقابت انتخاباتی روی خوش نشان ندهند و اعلام عدم مشارکت کنند. برخی دیگر از تشکل های اصلاح طلب اما در ائتلافی نانوشته با اعتدالیون و میانه روها نهایتا به فهرستی تحت عنوان "صدای ملت" رسیدند و فعلا ذیل این فهرست واحد فعالیت می کنند. 

جناح اصولگرا و محافظه کار، اما پس از مباحثات و رایزنی های پردامنه، در توافق بر سر یک فهرست واحد ناکام ماندند و نهایتا  3 فهرست از این جناح به مردم معرفی شد: فهرستی با عنوان "شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی و جبهه پایداری" به سرلیستی محمدباقر قالیباف؛ فهرستی با عنوان "ائتلاف نیروهای مردمی انقلاب" مشهور به "امنا" به سرلیستی حمید رسایی؛ و فهرستی با عنوان "شورای وحدت نیروهای انقلاب اسلامی" به سرلیستی منوچهر متکی. البته نام هایی در میان این سه فهرست مشترکند. 

 اگر در اردوی اصلاح طلبان،‌ مناقشه بر سر نفس مشارکت انتخاباتی بود در اردوی اصولگرایان،‌مناقشه اصلی بر سر ترکیب فهرست نهایی بوده است. مناقشات درونی اصلاح طلبان پس از بحث های بسیار،‌آخرالامر به نتیجه نرسید و با انتشار بیانیه 110 نفر از کنشگران سیاسی و رسانه ای تحت عنوان "روزنه گشایی کنیم"، نوعی انشقاق – و چه بسا انشعاب – غیررسمی تشکیلاتی در میان آنها بروز کرد. بگومگوی اصولگرایان نیز سرنوشتی بهتر پیدا نکرد و با رسانه ای شدن اختلافات درونی و انتشار 3 فهرست مجزا، همان انشقاق و بلکه انشعاب در اینجا هم تکرار شد. اکنون به نظر می رسد ما دیگر با دو جناح یا جریان یا جبهه کلان و فراگیر مواجه نیستیم که یکی از آنِ اصلاح طلبان و دیگری متعلق به اصولگرایان باشد. 

 انتخابات اخیر نشان داد که هریک از این جریانات سیاسی،‌ از تفاوت ها و حتی تعارضات درونی فراوانی برخوردارند که ممکن است به زودی با شکل های حادتر و پرچالش تر بروز کند و به منازعه با همفکران پیشین بینجامد. انشعاب،‌ البته امر هولناکی نیست اما چه بسا هم به تضعیف درونی این تشکل ها و هم به تردیدآفرینی در میان مردم و شهروندان منجر شود. مردم به عنوان ناظران منازعات درونی احزاب، این مناقشات را احتمالا حمل بر پویایی این جریانات حزبی نمی کنند و آن را نشانه بلوغ دموکراتیک تشکل های سیاسی نمی دانند بلکه چنین شکاف ها و اختلافات تند را نمادی از "جنگ قدرت" در میان فعالان سیاسی به شمار می آورند حتی اگر واقعیت این منازعات چیز یگری باشد. مردم در این ماجرا، تفاوت چندانی میان دو اردوی اصلاح طلب و اصولگرا قائل نیستند و حکمی واحد برای هردو جریان صادر می کنند.

خسارت اول و اصلی چنین سوءظنی از سوی مردم، کاهش اعتماد به فهرست‌های انتخاباتی و نوعی سردرگمی است. شهروندان ممکن است بگویند که وقتی کنشگران حزبی، حتی نمی توانند بین خود بر سر اصل مشارکت یا تعیین فهرست واحد نامزدان توافق کنند، ‌چگونه می توانند در نهادی مثل مجلس بر سر مسائل غامض و خطیر ملی به تفاهم و توافق برسند. به این ترتیب، درگیری های درونی احزاب و تشکل های سیاسی، وقتی از حدّ متعارف عبور کند و از رسیدن به تصمیمی اجماعی عاجز شود به کنشی اعتماد سوز مبدل می شود. در ساحت سیاست، "تنوع" امر مطلوب و مبارکی است اما "افتراق" به همان اندازه مضرّ و مخاطره آمیز است. در آخرین روزهای منتهی به انتخابات، باید به این نکته توجه داشت که صداهای متعارض یا فهرست های متعدد نامزدها از یک جبهه واحد، الزاما در ذهن مردم حمل بر پویایی این جبهه ها نمی شود. ممکن است از قضا حمل بر این شود که "رقابت لیست ها" ترجمانی از "جنگ قدرت" در میان احزاب است؛ و چیزی که در مناقشات درونی احزاب یا بین احزاب جریان دارد نشانه ای آشکاری از "رقابت برای خدمت" نیست.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ایران 3 - کوبا یک
قالیباف: پایان جنگ لبنان در صدر تفاهم‌نامه ایران و آمریکا قرار دارد
بروجردی: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس فوری و قاطع خواهد بود
زمان امتحانات دانشگاه تهران دوباره تغییر کرد+ جزئیات جدید
برف تابستانی سبلان را سفیدپوش کرد
بیانیه فاطمیون در پاسخ به ادعاهای رسانه‌های صهیونیستی منتشر شد
رکورد جدید واردات طلای چین؛ بیش از 163 تن در یک ماه
مشروعیت از آنِ مقاومت است، نه دولت لبنان
برترین بازیکنان مرحله گروهی جام جهانی 2026 معرفی شدند/دو بازیکن از ایران در جمع برترین ها
محبوبیت صدراعظم آلمان به پایین‌ترین سطح رسید
محدودیت تردد کامیون‌ها در روز تشییع رهبر شهید
جنجال بزرگ جام جهانی 2026؛ شایعه تبانی در بازی اتریش و الجزایر و حذف ایران
جزئیات توافق جدید ایران و ارمنستان؛ توسعه نوردوز در دستور کار قرار گرفت
خون‌هایی که هندسه روایت جهان را تغییر داد
درخواست هلال احمر برای همکاری و کمک مردم به پیشگیری ازگرمازدگی در تجمعات
سعید اخباری : با دست خالی برای سهمیه آسیا می‌جنگیم
سهمیه بازیکنان خارجی لیگ برتر نصف شد؛ شوک بزرگ به استقلال، پرسپولیس و تراکتور
قیمت نقره امروز یکشنبه 7 تیر 1405 + جدول
سقوط مرگبار بالگرد آرامکو در عربستان؛ همه سرنشینان کشته شدند
نورویدئو | لبنان؛ میان توافق ادعایی، امنیت وعده داده شده و معادله خلع سلاح
جزئیات طرح جدید غذای دانشجویی؛ راه‌اندازی رستوران‌های مکمل در دانشگاه‌ها
اقتصاد ایران پس از تفاهم؛ فرصتی برای اصلاح خطاهای گذشته
نوراینفو | شرایط ثبت نام وام بازنشستگان تامین اجتماعی
کنایه زلاتان به دیدار اتریش و الجزایر: نمی‌دانم از حذف ایران متاسف باشم یا نه
جزئیات تازه از آخرین ساعات زندگی دکتر کمال خرازی ؛ در بیمارستان چه گذشت؟
شرکت‌کنندگان مراسم تشییع رهبر شهید بیمه می شوند
اعلام جزئیات خدمات اتوبوسرانی به زائران مراسم تشییع رهبر شهید در تهران
نوراینفو | آمار عجیب از رشد مصرف دخانیات در ایران
دادگستری نوشهر: اموال ساعدی‌نیا توقیف و حساب‌های بانکی وی مسدود شد
حضرتی: مراسم تشییع رهبر شهید نماد انسجام ملی خواهد بود
دیدار پزشکیان با خانواده شهیدان خطیب و موسوی
سفر عراقچی؛ پیام آشکار ایران برای معادلات امنیتی منطقه چیست؟
ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از نقض آتش بس؛ غفلت از نقش واشنگتن و تل‌آویو
آماده‌باش 1100 مجتمع بین‌راهی برای مراسم تشییع رهبر شهید
گفت‌وگوی تلفنی قالیباف و نبیه بری
مخبر: حافظه تاریخی حاکمان آمریکا مانند عمر تعهداتشان کوتاه است
علت ایجاد موانع موقت و جدید در معابر تهران چیست؟
بقائی: توافق بدون پایان اشغالگری لبنان ناپایدار است
حادثه تلخ در دریای طوفانی بابلسر؛ پایان غم‌انگیز شنای دختر 14 ساله
توصیه‌های مهم ایمنی برای حضور در جمعیت‌های میلیونی
شوینده‌ها گران می‌شوند؟تولیدکنندگان منتظر چراغ سبز دولت
دستور قضایی برای توقف ساخت‌وسازهای غیرمجاز در حیران
رهبر معظم انقلاب: مردم باید آثار عدالت را در زندگی روزمره خود ببینند
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 7 تیر 1405 +جدول
هشدار هواشناسی؛ باد شدید و رگبار در راه تهران
پیام مشترک مراجع به دولت ؛ حمایت از مذاکره و تقویت وحدت ملی
اختلالات بانکی چه زمانی برطرف می‌شود؟
نورنما | هوش مصنوعی پشت در کلاس درس
ده‌ها محموله موبایل در انتظار رجیستری
تاکید وزیر خارجه عراق بر روابط راهبردی با تهران