×
سیاسی
شناسه خبر : 166077
تاریخ انتشار :

نورنیوز از آخرین وضعیت رقابت‌های انتخاباتی گزارش می‌دهد

اعتماد مردم،‌ قربانی بزرگ جنگ فهرست‌ها

در ساحت سیاست، "تنوع" امر مطلوب و مبارکی است اما "افتراق" به همان اندازه مضرّ و مخاطره آمیز است. در آخرین روزهای منتهی به انتخابات، باید به این نکته توجه داشت که صداهای متعارض یا فهرست های متعدد نامزدها از یک جبهه واحد، ممکن است حمل بر این شود که "رقابت لیست ها" ترجمانی از "جنگ قدرت" در میان احزاب است نه "رقابت برای خدمت".

نورنیوز ـ گروه سیاست: بیرون از حلقه فعالان و کنشگرانی که برای حضور و شرکت در انتخابات،‌ هنوز درگیر اما و اگر هستند بسیاری از احزاب را می توان نشان داد که فعالانه به چرخه انتخابات درآمده اند و با تمام بنیه و بضاعت، از فرصت قانونی تبلیغات و معرفی نامزدهای خود استفاده می کنند.  کمتر از 72 ساعت مانده به روز انتخابات، هیجان تشکل های سیاسی برای جلب نظر شهروندان، به اوج رسیده است. اکنون جریانات سیاسی عمده در کشور، هرکدام فهرست هایی از نامزدان مورد تأیید خود منتشر کرده اند تا آرایش انتخاباتی احزاب، از "رقابت لیست ها" خالی نباشد؛ ‌آرایشی که تقریبا در تمام ادوار انتخابات تکرار و تجربه شده است.  

شاید هیچ دوره ای از انتخابات را نتوان سراغ گرفت که در آنها از هماوردی فهرست ها خبری نباشد. اساسا وجود و تکثر فهرست های انتخاباتی، اقتضای یک رقابت واقعی است. حضور و نقش آفرینی جناح های سیاسی و فکری در صحنه انتخابات، ضمن اینکه شهروندان انتخابگر را برای گزینش نامزدها آگاه تر می کند، نشانه ای بر پویایی و تکثر درونی صحنه سیاست کشور هم می تواند باشد. اکنون در میدان انتخابات،‌ 4 فهرست کلان حضور دارند که 2 جناح عمده سیاسی کشور را کمابیش نمایندگی می کنند. 

جناح اصلاح طلب و تحول خواه، در میدان انتخابات با فهرست "صدای مردم" و به سرلیستی علی مطهری شناخته می شود، فهرستی که مرکب از نیروهای متکثری است و اعتدالیون و اصلاح طلبان و میانه روها را ذیل یک بیرق جمع آورده است. اصلاح طلبان البته در انتخابات اخیر، با مناقشه ای درونی و حاد مواجه بودند که هسته آن، مشارکت / عدم مشارکت در انتخابات بود. این مناقشه، بی آنکه فیصله پیدا کند به یک افتراق سیاسی منجر شد و به جایی رسید که برخی از تشکل های این جبهه به رقابت انتخاباتی روی خوش نشان ندهند و اعلام عدم مشارکت کنند. برخی دیگر از تشکل های اصلاح طلب اما در ائتلافی نانوشته با اعتدالیون و میانه روها نهایتا به فهرستی تحت عنوان "صدای ملت" رسیدند و فعلا ذیل این فهرست واحد فعالیت می کنند. 

جناح اصولگرا و محافظه کار، اما پس از مباحثات و رایزنی های پردامنه، در توافق بر سر یک فهرست واحد ناکام ماندند و نهایتا  3 فهرست از این جناح به مردم معرفی شد: فهرستی با عنوان "شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی و جبهه پایداری" به سرلیستی محمدباقر قالیباف؛ فهرستی با عنوان "ائتلاف نیروهای مردمی انقلاب" مشهور به "امنا" به سرلیستی حمید رسایی؛ و فهرستی با عنوان "شورای وحدت نیروهای انقلاب اسلامی" به سرلیستی منوچهر متکی. البته نام هایی در میان این سه فهرست مشترکند. 

 اگر در اردوی اصلاح طلبان،‌ مناقشه بر سر نفس مشارکت انتخاباتی بود در اردوی اصولگرایان،‌مناقشه اصلی بر سر ترکیب فهرست نهایی بوده است. مناقشات درونی اصلاح طلبان پس از بحث های بسیار،‌آخرالامر به نتیجه نرسید و با انتشار بیانیه 110 نفر از کنشگران سیاسی و رسانه ای تحت عنوان "روزنه گشایی کنیم"، نوعی انشقاق – و چه بسا انشعاب – غیررسمی تشکیلاتی در میان آنها بروز کرد. بگومگوی اصولگرایان نیز سرنوشتی بهتر پیدا نکرد و با رسانه ای شدن اختلافات درونی و انتشار 3 فهرست مجزا، همان انشقاق و بلکه انشعاب در اینجا هم تکرار شد. اکنون به نظر می رسد ما دیگر با دو جناح یا جریان یا جبهه کلان و فراگیر مواجه نیستیم که یکی از آنِ اصلاح طلبان و دیگری متعلق به اصولگرایان باشد. 

 انتخابات اخیر نشان داد که هریک از این جریانات سیاسی،‌ از تفاوت ها و حتی تعارضات درونی فراوانی برخوردارند که ممکن است به زودی با شکل های حادتر و پرچالش تر بروز کند و به منازعه با همفکران پیشین بینجامد. انشعاب،‌ البته امر هولناکی نیست اما چه بسا هم به تضعیف درونی این تشکل ها و هم به تردیدآفرینی در میان مردم و شهروندان منجر شود. مردم به عنوان ناظران منازعات درونی احزاب، این مناقشات را احتمالا حمل بر پویایی این جریانات حزبی نمی کنند و آن را نشانه بلوغ دموکراتیک تشکل های سیاسی نمی دانند بلکه چنین شکاف ها و اختلافات تند را نمادی از "جنگ قدرت" در میان فعالان سیاسی به شمار می آورند حتی اگر واقعیت این منازعات چیز یگری باشد. مردم در این ماجرا، تفاوت چندانی میان دو اردوی اصلاح طلب و اصولگرا قائل نیستند و حکمی واحد برای هردو جریان صادر می کنند.

خسارت اول و اصلی چنین سوءظنی از سوی مردم، کاهش اعتماد به فهرست‌های انتخاباتی و نوعی سردرگمی است. شهروندان ممکن است بگویند که وقتی کنشگران حزبی، حتی نمی توانند بین خود بر سر اصل مشارکت یا تعیین فهرست واحد نامزدان توافق کنند، ‌چگونه می توانند در نهادی مثل مجلس بر سر مسائل غامض و خطیر ملی به تفاهم و توافق برسند. به این ترتیب، درگیری های درونی احزاب و تشکل های سیاسی، وقتی از حدّ متعارف عبور کند و از رسیدن به تصمیمی اجماعی عاجز شود به کنشی اعتماد سوز مبدل می شود. در ساحت سیاست، "تنوع" امر مطلوب و مبارکی است اما "افتراق" به همان اندازه مضرّ و مخاطره آمیز است. در آخرین روزهای منتهی به انتخابات، باید به این نکته توجه داشت که صداهای متعارض یا فهرست های متعدد نامزدها از یک جبهه واحد، الزاما در ذهن مردم حمل بر پویایی این جبهه ها نمی شود. ممکن است از قضا حمل بر این شود که "رقابت لیست ها" ترجمانی از "جنگ قدرت" در میان احزاب است؛ و چیزی که در مناقشات درونی احزاب یا بین احزاب جریان دارد نشانه ای آشکاری از "رقابت برای خدمت" نیست.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گاردین: ترامپ حتی ریاست‌جمهوری را معامله می‌بیند!
رضا غندی پور رسما به شباب الاهلی امارات ملحق شد
توافق بزرگ ایران و چین برای برقی‌سازی 1000 کیلومتر ریل
وزیر خارجه آمریکا: «ویتکاف» برای مذاکرات آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند!
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
X
آگهی تبلیغاتی