×
اخبار بین الملل
شناسه خبر : 165736
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» «تقسیم قدرت» و تشکیل دولت ائتلافی در پاکستان را بررسی می‌کند؛

شطرنج نخست‌وزیرها

ائتلاف دو حزب سیاسی در پاکستان پس از ده روز مذاکرات فشرده توانست تکلیف انتخاباتی را روشن کند که صندوق‌های رای موفق به حصول آن نشدند.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: گردوغبارهایی که روی انتخابات 8 فوریه پاکستان را پوشانده بود، کم‌کم پاک می‌شود و حال می‌شود در میدان دیدی واضح‌تر، رخدادهایی که در دو هفته گذشته در این کشور گذشت را تحلیل و قضاوت کرد.

هیچ‌کدام از احزاب این کشور موفق نشدند به‌تنهایی 134 کرسی لازم برای تشکیل دولت را به دست بیاورند، اما درنهایت ائتلاف «حزب مردم» و «مسلم لیگ نواز» پاکستان، برای تشکیل دولت ائتلافی این نتیجه رسیدند. بر این مبنا قرار شد  «شهباز شریف» برادر کوچکتر نواز شریف و رئیس حزب مسلم لیگ نواز به عنوان نخست‌وزیر و «آصف علی زرداری» پدر بلاوال بوتو زرداری و رئیس حزب مردم، رئیس‌جمهوری آینده پاکستان باشد. حالا سوال اینجاست پیام‌ها و پیامدهای این «تقسیم قدرت» و دولت ائتلافی برای پاکستان، همسایگان و متحدان این کشور چیست؟

19 بهمن‌ماه یا همان 8 فوریه بود که پاکستانی‌ها برای انتخاب دولت آینده‌شان پای صندوق‌های رای رفتند. رقبای اصلی انتخابات پاکستان سه حزب «مسلم لیگ نواز»، «حزب مردم» و «تحریک انصاف» بودند.

اگرچه «عمران خان»، نخست‌وزیر سابق این کشور و موسس حزب «تحریک انصاف» به اتهام «درز اسرار دولتی» در حال گذراندن محکومیتش 10 ساله اش در زندان است و نامزدهای معرفی‌شده از جانب او نمی‌توانستند با نام و نشان این حزب تبلیغ کنند، اما فراخوان او به طرفداران و وفادارانش برای شرکت در انتخابات به‌جای قهر و تحریم صندوق‌های رای، سبب شد نمایندگان او که در رقابت‌ها با پسوند «مستقل» شرکت کرده بودند، اکثریت آراء را به دست بیاورند.

بر اساس آمار رسمی، نامزدهای حزب عمران خان موفق به کسب  ۹۳ کرسی شدند؛ آماری که از سوی نخست‌وزیر سابق پذیرفته نشد. چراکه او با زیرسوال بردن سلامت انتخابات، مدعی تقلب و دستکاری آراء شد و بر این اساس از هواداران خود خواست که در اعتراض به این رویه، به خیابان بیایند. عمران خان مدعی بود که اگر انتخابات سالم برگزار می‌شد، نامزدهای حزب تحریک انصاف 180 کرسی به دست می‌آوردند؛ این عدد بدان معنا بود که این حزب اکثریت قانونی برای تشکیل دولت یعنی 134 کرسی را کسب کرده است، اما مطابق آمار رسمی نه تحریک انصاف و نه دو حزب بزرگ دیگر نتوانستند از این عدد عبور کنند. به همین دلیل بعد از اعلام نتیجه انتخابات، رئوس احزاب مسلم لیگ نواز با ۷۹ کرسی و حزب مردم با ۵۴ کرسی پای میز مذاکره نشستند و بعد از 10 روز رایزنی فشرده و همراه‌کردن 4 حزب کوچکتر دیگر تن به ائتلاف داده و کلید تشکیل دولت آینده را به دست آوردند و عمران خان به رغم کسب اکثریت آراء از سوی نامزدهایش، به خاطر عدم ائتلاف با احزاب دیگر، « برنده غیرِ پیروز» شد.

ائتلاف دو حزب رقیب «مسلم لیگ نواز» و «حزب مردم» اگرچه توانست دورنمایی نسبی از کابینه بعدی پاکستان را نشان دهد، اما سوالات جدی‌ای به جای گذاشته است. رسانه‌های مختلف بین‌المللی در روزهای گذشته هرکدام از منظری به این انتخابات و تحولات متعاقب آن در پاکستان و منطقه پرداختند.

بازی نخست وزیر زندانی

برخی تحلیلگران معتقدند هرگونه پیش‌بینی در سرنوشت این ائتلاف، بدون توجه به بازی و نقش‌آفرینی عمران خان، نخست‌وزیر سابق ممکن نیست. او در رقابت‎های اخیر توانسته توان خود در بسیج هوادارانش را به رخ رقبا همچنین ارتش این کشور بکشد. نتیجه وزن‌کشی انتخاباتی هم نشان داد او حتی از زندان، توان اثرگذاری روی تحولات آتی پاکستان را دارد. برخی رسانه‌ها از جمله «بی‌بی‌سی» در روزهای اخیر با برجسته‌کردن اخبار مرتبط با عمران‌خان و ادعاهای او تلاش کردند مشروعیت رقابت‌های یادشده را زیر سوال ببرند. رسانه‌های دیگری نیز بر این باورند که دموکراسی مخدوش‌شده در پاکستان با تصویری که شرکای امریکایی و اروپایی اسلام‌آباد انتظار دارند مغایر است و ممکن است در برخی بزنگاه‌ها به عنوان کارتی علیه پاکستان به بازی گرفته شود.  

بازی  شریف‌ها 

«شهباز شریف»، رهبر حزب مسلم‌لیگ شاخه نواز و بیست‌و‌سومین نخست‌وزیر پاکستان است و قرار است یکبار دیگر ردای نخست‌وزیری را به دوش خود بیندازد. او برادر کوچک نواز شریف است که او نیز چندین بار در قامت نخست‌وزیری پاکستان ایفای نقش کرده است. حزب متبوع او بیش از «حزب مردم» در انتخابات صاحب کرسی شد، اما با توجه به اعداد کرسی نامزدهای عمران خان، چاره‌ای جز ائتلاف با دیگر رقیبش یعنی «حزب مردم» نداشت. بر این اساس ناظران معتقدند سرنوشت این ائتلاف بیش از همه در دست عمران خان و کمرنگ یا پررنگ‌شدن تاثیرات او در تحولات آتی پاکستان است.

شهباز شریف به «دوستی قدیمی با چین» همچنین دوستی با «نارندا مودی» نخست‌وزیر هند معروف است و بر این اساس تحلیلگران معتقدند هند و چین از این انتخاب استقبال خواهند کرد. «چتم هاوس»، اندیشکده سیاست خارجی بریتانیا در تحلیلی در این‌باره نوشت که شریف‌ها در طول تاریخ به‌دنبال کاهش تنش با هند بودند و مودی نیز ممکن است در آخرین دوره از نخست‌وزیری‌اش در هند، به‌دنبال حل‌وفصل پایدار تنش‌ها باشد. هرچند که زخم کهنه‌ای به نام «کشمیر» در کنار ملی‌گرایی فزاینده در هر دو کشور، می‌تواند شرایط را مطابق میل دو نخست‌وزیر پیش نبرد. «چتم هاوس» همچنین پیش‌بینی کرد اختلافات پاکستان و افغانستان در حوزه پناهجویان و اختلافات مرزی رو به افزایش خواهد بود، اما رابطه اسلام‌آباد و واشنگتن بر ریل قبلی حرکت کرده و تقویت خواهد شد.

بازی ارتش

«پاکستانی‌ها زمانی ارتش را دست آهنین کنترل‌کننده سیاست کشور می‌دانستند و حال افسانه ترسناک ارتش در دید عموم شکسته شده است». این بخشی از تحلیل «نیویورک تایمز» با تمرکز بر نقش نیروی نظامی پاکستان در عرصه سیاست این کشور است.  این روزنامه امریکایی با اشاره به حضور هواداران عمران خان در خیابان، آرای معنادار آنها همچنین متهم کردن ارتش این کشور به تقلب در رقابت‎ها، این‌گونه نتیجه گرفته که «ارتش پاکستان که مدت‌ها مورد احترام و ترس بود، به‌عنوان قدرت نهایی در این کشور 240 میلیون نفری مجهز به سلاح هسته‌ای  با یک بحران مواجه است». نیویورک تایمز با تأکید بر اینکه «از زمان تأسیس پاکستان در 76 سال پیش، ژنرال‌ها یا مستقیماً حکومت می‌کردند یا دست نامرئی سیاست را هدایت می‌کردند» سه سناریو را محتمل دانست؛ نخست اینکه ارتش پاکستان با اقتدار بیشتری وارد عمل شده و با نظامی‌کردن فضا کنترل امور را در دست می‌گیرد؛ دوم ارتش با عمران‌خان مصالحه کرده و جو عمومی جامعه را به نفع خود تغییر می‌دهد و سوم اینکه همه‌چیز در شکل فعلی ادامه یافته و شرایط پیش‌بینی‌ناپذیرتر می‌شود؟


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فرار شیاطین سرخ از شکست با گل معجزه آسای دقیقه 90+6 + خلاصه بازی
پادکست | تفاوت بین نسل ها،چگونه درکشان کنیم؟
سقوط درخت روی خودرو ؛ دقایقی قبل +فیلم
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت+ فیلم
دیدار سفیر عربستان و نماینده ولی فقیه؛ چه نکاتی در مورد حج و زیارت مطرح شد؟
رئیس جمهور پس از بازدید از اسکله شهید رجایی به تهران بازگشت
غم جان‌باختگان اسکله رجایی، سینماهای ایران را تعطیل کرد!
آخرین جزییات طوفان عصر امروز تهران/تعداد مصدومان + فیلم و تصاویر
کسانی که مدام سردرد دارند بخوانند!
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (18)«اردل»
بمب ساعتی آلودگی در تهران؛ آیا طرح اسقاط موتورسیکلت‌ها نجات‌بخش خواهد بود؟
نبض ایمنی بیمارستان ها ضعیف می زند
حراج سکه چرا معلق ماند؟
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
درگذشت یکی از قهرمانان قایقرانی در انفجار اسکله بندر شهید رجایی
سه هزار موتورسیکلت برقی جدید، راه‌حلی برای ترافیک تهران؟
تورم 193 درصدی سیب‌زمینی در فروردین‌ماه
پیوست رسانه‌ای‌ حلقه مفقوده مدیریت بحران
6 دلیل که احتمال موفقیت مذاکرات با ترامپ را تقویت می‌کند
دیپلماسی کشور به مذاکرات هسته‌ای گره نخورده است
سازمان تأمین اجتماعی جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404 را اعلام کرد/ جزئیات افزایش
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد
«قتل در سکوت مسجد؛ معمای خونین لاگراند کومب»
صعود پرسپولیس به نیمه نهایی با شکست حریف ژاپنی
آوار نسل کشی در غزه؛ خاک‌سپاری انسانیت در رم
نورنما | خرید جنگنده رافال؛گام بلند عراق در مدرن سازی نیروی هوایی
ضرب الاجل پلیس راهور برای تمدید بیمه شخص ثالث بدون جریمه!
خاموشی VAR در دیدار فولاد و تراکتور؛ چالشی برای فوتبال ایران
اصلاحات مهم در دفترچه انتخاب رشته دکتری
ریمونتادا از نوع آبی اناری + فیلم بالا بردن جام قهرمانی
راک‌استار تاریخ رسمی انتشار GTA 6 را فاش کرد
هشدار درباره مصرف بی‌رویه بتن؛ ساختمان‌های ایران در معرض فاجعه زلزله
سرنخ‌های مرموز در پرونده شهادت محیط‌بان گلستان
افزایش سقف تسهیلات ودیعه مسکن به 200 همت در سال 1404+ جدول مبالغ جدید
تغییر ساعت کاری ادارات از خردادماه
راز مفقودی 2 ساله پزشک تبریزی آشکار شد
آخرین امار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی +اسامی
مواجهه صالحی و ترامپ در مراسم تشییع پاپ فرانسیس+ فیلم
سوگواری پراحساس بوشهری‌ها برای بندرعباسی ها+ فیلم
کارت‌ ورود به جلسه کنکور 1404 فردا منتشر می‌شود
مداردیپلماسی | چند مسیر،یک هدف نقشه دیپلماسی چند لایه ایران
انفجار در بندر شهید رجایی؛ حادثه یا طراحی؟
شرایط پیش فروش دو خودرو پر طرفدار سایپا اعلام شد
وحشت در ونکوور؛ خودرو مرگ به جشنواره آمد! + فیلم
برنامه مسابقات امروز 7 اردیبهشت + پخش زنده
3 روز عزای عمومی در هرمزگان
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس/ حضور رئیس جمهور در محل حادثه
لحظه‌شماری برای نتایج / قرعه کشی ایران‌خودرو امروز برگزار می‌شود
وضعیت آب و هوا امروز 7 اردیبهشت + وضعیت استانها
حملۀ موشکی مجدد یمن به رژیم صهیونیستی
X
آگهی تبلیغاتی