×
فرهنگی
شناسه خبر : 165595
تاریخ انتشار :

نورنیوز از جنجال رسانه‌های معاند بر سر نتایج یک نظرسنجی گزارش می دهد

سیاست زدگی در تحلیل داده‌های یک پیمایش

ناپسندترین مواجهه در برابر یافته های علمی، استخدام آنها برای مقاصد سیاسی است. حتی اگر فرض بر این باشد که داده های منتشره اصالت دارند و در پیمایش ارزش ها و نگرش های ایرانیان در آبان 1402 به دست آمده اند، نمی توان آن را خرج کینه ورزی های سیاسی کرد.

نورنیوز – گروه فرهنگ و جامعه: داده ها و نتایج آماری که ظرف چند روز اخیر با عنوان "پیمایش ارزش ها و نگرش های ایرانیان" در شبکه های مجازی منتشر شده،‌ چنانکه انتظار می رفت در رسانه های فارسی زبان خارج از کشور بازتاب وسیعی پیدا کرد. تقریبا تمام این شبکه ها با ذوق زدگی تمام از داده های این پیمایش استقبال کرده و از آن با تعابیری همچون "نظرسنجی محرمانه حکومت ایران" یاد کردند. برخی از این رسانه ها علاوه بر پوشش خبری این موضوع، تحلیل هایی ناظر بر محتوای آن نیز تولید کردند و انتشار دادند. بی بی سی فارسی که همواره خود را شبکه ای معرفی می کند که اخبار دریافتی را تنها پس از تأیید در دو منبع معتبر منتشر می نماید برای انتشار و تحلیل نتایج این پیمایش، انگار لازم ندید به ادعای همیشگی خود چندان پایبند بماند و فقط به این اکتفا کرد که از زبان تحلیل گر خود بنویسد "فصل هشتم گزارش به دست ما رسیده است." سایر رسانه های معاند فارسی زبان نیز داده های ادعایی این پیمایش را دستمایه تحلیل ها و استنتاج های مختلف کردند. 

چیزی که تحت عنوان پیمایش ارزش ها و نگرش های ایرانیان منتشر شده و بنا بر ادعا، داده های مربوط به آبان و آذر 1402،‌و جمع بندی و طبقه بندی شان مربوط به دی ماه همین سال است، عمدتا بر محور موضوعات دینی، باورهای مذهبی، رعایت شعائر و مناسک، و مسائل مربوط به آن است. فارغ از اینکه متن منتشره چقدر صحت و اصالت دارد وچقدر می توان به واقعی بودن این داده ها اعتماد کرد، توجه به چند موضوع در این زمینه ضروری است:

1) تحولات دینداری در جامعه،‌از موضوعات بسیار مهم و کلیدی در دانش هایی چون جامعه شناسی دین است. چیزی که در این میان اهمیت دارد توجه به این نکته است که این تحولات، خاصیتی سیال دارند و به حسب فراز و فرود وضعیت های اجتماعی،‌اقتصادی، سیاسی،‌ جهت گیری شان عوض می شود. اساسا دین به اعتبار اینکه ماهیتی پویا دارد در قبال تغییرات اجتماعی،‌واکنش فوری نشان می دهد. این واکنش ها البته دائم در حال تغییر و تحول اند و پایداری مطلق و حتی نسبی ندارند. پیمایشی که فرضا در شرایط تورم سنگین یا تنش های سیاسی و اجتماعی صورت می گیرد قطعا با پیمایشی که فردا در شرایط باثبات تر انجام شود تفاوت های چشمگیری دارد. بنابراین، نفس تحولات دینداری در هرجامعه ای از جمله جامعه ایران نباید با تعابیر همچون "عبور مردم ایران از دین" یا "مخالفت ایرانیان با نظام دینی" تفسیر شود. کمترین چیزی که در تحلیل چنین پیمایش هایی باید مدنظر داشت توجه به قید زمانی در این تحلیل هاست.

2) شرط لازم برای ارزیابی صحیح و روشمند نتایج هر پیمایشی این است که تمام شاخص ها باهم و در سایه هم مدنظر قرار بگیرند. هر نظرسنجی علمی،‌مجموعه ای از شاخص ها و پرسش ها را کنار هم می چیند تا از "مجموعه آنها" و نه فقط از یکی دو شاخص خاص به نتیجه برسد. برای اینکه نتیجه بگیریم مردم ایران از دین عبور کرده اند یا نه صرفا نمی توان به دو سه سئوال خاص تکیه کرد و براساس آنها به نتیجه دلخواه رسید. چنین شیوه ای بی شک یکی از مصادیق مغالطه منطقی است. نمی توان از مثلا 20 شاخص دینداری که در یک پیمایش مورد پرسش قرار گرفته صرفا بر یکی دو شاخص مثل حجاب یا رابطه دین و سیاست، متمرکز شد و از داده های این چند شاخص معدود، مستقیما استنتاجی کلان و کلی داشت و فرضا نتیجه گرفت که جامعه ایران از نظام دینی فاصله گرفته است. تحلیل نتایج یک پیمایش همانقدر نیاز به رعایت استانداردها و معیارهای دقیق علمی دارد که خود طراحی محور و نحوه انجام پیمایش.

3) شاید کمتر کسی را بتوان یافت که منکر بروز نوساناتی در دینداری ایرانیان باشد. این تحولات هم در ساحت باورها و ایستارها حادث شده و هم در ساحت رفتارها و کنش ها. انبوهی از عوامل ذهنی و عینی به همراه کثیری از علل و دلایل داخلی و خارجی، زیست دینی شهروندان را تحت تأثیر خود قرار می دهند کمااینکه زیست اقتصادی،‌زیست فرهنگی، زیست معیشتی را متأثر می سازند. این واقعیت،‌مطلقا اختصاصی به جامعه ایران ندارد. تمام جوامع بشری،‌اعم از دیندار یا غیردیندار، کمابیش مشمول این تحولات و دگردیسی ها هستند. گاه این تحولات،‌ روندی طبیعی دارند و گاه روندی جهشی. اما در هرحالت ماهیتی دوری و چرخشی دارند به این معنی که ممکن است جهت گیری عمومی جامعه در نظرسنجی امروز به سمتی خاص باشد و در نظرسنجی آتی، عکس آن مسیر را طی کند. متغیری که در این دو وضعیت، بسیار تعیین کننده است عمدتا کارگزار انسانی است. به عبارت دیگر وجود یک کارگزار سیاسی یا مجموعه ای از کارگزاران یک نهاد که دچار کژکارکردی شده اند می توانند تعیین کننده انتخاب فرد پرسش شونده باشند. به این ترتیب، از پاسخ های بعضا منفی برخی شهروندان درباره دین و دینداری نمی توان به سادگی تحلیلی انجام داد که ساختار سیاسی یا اعتقادی را باطل اعلام کند.

4) ناپسندترین مواجهه در برابر یافته های علمی، استخدام آنها برای مقاصد سیاسی است. حتی اگر فرض بر این باشد که داده های منتشره اصالت دارند و در پیمایش ارزش ها و نگرش های ایرانیان در آبان 1402 به دست آمده اند، نمی توان آن را خرج کینه ورزی های سیاسی کرد. آنچه در رفتار رسانه ای بی بی سی فارسی و برخی دیگر از رسانه های معاند می بینیم در واقع نوعی "نورپردازی موضعی" روی پاره ای از واقعیت است تا پاره های دیگر از واقعیت در تاریکی بماند و به چشم نیاید. این،‌ بدترین و سیاست زده ترین شکل استفاده از آمار و نظرسنجی و پیمایش است. فرقی ندارد که چه کسی و درباره کدام موضوعی، این "قاب سازی" را به عنوان ترفند و شگردی رسانه ای مرتکب می شود. هرکسی و هر رسانه ای که با قابی از پیش تعیین شده سراغ واقعیت برود و فقط روی آن بخش از واقعیت که می پسندد نورپردازی موضعی کند کارش مصداق سیاست زدگی و کینه ورزی ایدئولوژیک است.  

 


نونیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
X
آگهی تبلیغاتی