نورنیوز- گروه بینالملل؛ «فیلیپو گراندی»، رئیس صندوق پناهندگان سازمان ملل در واپسین روز از کنفرانس امنیتی مونیخ، با اشاره به وضعیت آوارگان جنگ در غزه، خواستار از سرگیری پرداختها و تداوم حمایتهای مالی شد.
او همچنین ایده رژیم صهیونیستی برای استفاده از یک نهاد جایگزین برای کمکرسانی به مردم غزه را رد و تاکید کرد: «هیچ نهادی قادر نیست آنچه انروا انجام میدهد را انجام دهد؛ چراکه روش انروا بسیار خاص است و علاوه بر تامین کمکهای انسانی به دایرکردن مراکز بهداشتی و مدارس برای میلیونها فلسطینی کمک میکند». اشاره او به پیشنهاد وزارت خارجه رژیم اسرائیل است که توصیه کرده کمکها از طریق برنامه جهانی غذا به فلسطینیها برسد. گزینه دیگر که فعلا از سوی امریکا تایید نشده، ارائه کمکها از کانال آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) است که مسئولیت اصلی مدیریت کمکهای خارجی غیرنظامی و کمکهای توسعهای را بر عهده دارد. طرحهایی که از سوی رئیس صندوق پناهندگان سازمان ملل مردود شمرده شده؛ چراکه نمیتواند به گستردگی فعالیت انروا باشد.
انروا چیست و چه میکند؟
«انروا» (UNRWA)، مخفف «آژانس امداد و اقدامات سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک» و تنها نهاد امدادرسانی و کمک به آوارگان فلسطینی است. این مرکز سال ۱۹۴۹(1328 ه.ش) و در پی نخستین جنگ اعراب با رژیم اسرائیل تأسیس شد. متعاقب آن نبرد، 750هزار فلسطینی از سرزمین خود آواره شدند؛ بنابراین سازمان ملل متحد با ایجاد کریدوری بهنام «انروا»، در طول 74 سال به چهار نسل از فلسطینیها در سرزمین خود یا کشورهای دیگر یاری رساند. در نتیجه، تعداد پناهندگان فلسطینی ثبتشده در این سازمان از 750هزار نفر به شش میلیون نفر افزایش یافت.
«کمکهای غذایی» و «تاسیس و اداره موسساتی مانند مدارس و مراکز خدمات اجتماعی و بهداشتی و درمانی» برای پنج میلیون و ۹۰۰ هزار نفر فلسطینی در نوار غزه و سرزمینهای اشغالی کرانه باختری رود اردن همچنین پناهندگان فلسطینی در لبنان، سوریه و اردن بخشی از مأموریت انرواست که با کمکهای داوطلبانه شماری از کشورهای جهان پشتیبانی میشد.
بعد از حملات اخیر رژیم صهیونیستی به نوار غزه که تا امروز به شهادت بیش از 30 هزار فلسطینی و آوارگی دو میلیون 300هزار نفر از مردم این باریکه ساحلی انجامید و تمام زیرساختهای بهداشتی و درمانی را نابود کرد، نیاز به کمکهای انروا بیش از هر زمان دیگر در 7 دهه گذشته احساس میشود؛ چراکه این شریان وابسته به سازمان ملل، تنها راه رساندن کمکهای حیاتی به کودکان، مجروحان، زنان و سایر شهروندان غزه بود و بر اساس آمار یک میلیون از این جمعیت، در تاسیسات مختلف انروا پناهنده شده بودند.
بر همین اساس بود که رژیم صهیونیستی با طرح یک ادعا، خواستار قطع کمکهای بینالمللی به این نهاد شد. تلآویو مدعی شد که حدود 9 نفر از کارکنان انروا در عملیات غافلگیرانه حماس در هفتم اکتبر موسوم به «طوفانالاقصی» مشارکت داشتند و متعاقب این ادعا، امریکا و 20 کشور دیگر از تعلیق کمکهای خود به این آژانس سازمان ملل خبر دادند.
امریکا که در صدر جدول حامیان مالی انروا بود، سال گذشته ۳۴۳ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار به این نهاد کمک کرد که در کنار آلمان با ۲۰۲میلیون و ۱۰۰ هزار دلار کمک، نزدیک به نیمی از بودجه سالانه یک میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلاری انروا را در اختیار سازمان ملل قرار میدادند. حال علاوه بر این دو کشور، انگلیس، سوئیس، سوئد، ایتالیا، کانادا، فنلاند، استرالیا، انگلیس، هلند، ژاپن و شمار دیگری از کشورها کمکهای خود را قطع کردهاند که جز انسداد رگ حیاتی دو میلیون و 300هزار نفر از جنگزدگان غزه معنایی ندارد.
کمپین رژیم اسرائیل برای نابودی انروا
ناظر به این وضعیت بود که «فیلیپ لازارینی» که از سال 2020 به عنوان کمیسر کل انروا خدمت کرده است، در گفتوگوی اخیر خود عنوان کرد:« در حال حاضر ما با یک کمپین گسترده و متمرکز اسرائیل روبرو هستیم که هدف آن نابودی انرواست». بخشی از این کمپین، تصمیم ایالات متحده درباره لغو دائم کمکهای امریکا به انرواست که خبر آن به تازگی اعلام شد. «دیوید ساترفیلد»، نماینده ویژه امریکا در امور بشردوستانه خاورمیانه اخیرا خبر داد: «کنگره اعلام کرده کمکهای مالی ایالات متحده به انروا متوقف خواهد شد؛ این یک تعلیق نیست، بلکه ممنوعیت ارائه بودجه بیشتر است.»
«یوآو گالانت»، وزیر دفاع رژیم اسرائیل هم برای همراهکردن کشورهای دیگر با این تصمیم، مدعی شد بیش از 30 کارمند آژانس در عملیات «طوفان الاقصی» مشارکت داشتند. ادعایی که از سوی فیلیپ لازارینی رد شده است. او میگوید رژیم اسرائیل از آغاز جنگ غزه بیش از 150 تاسیسات این نهاد را بمباران کرده است و مانع رسیدن کمکهای این نهاد به مردم غزه میشود. روندی که جز کمک به نسلکشی گسترده در غزه معنایی ندارد. حال رئیس صندوق پناهندگان سازمان ملل روایت رئیس انروا را تایید کرده و هشدار میدهد قطع مساعدت به انروا و تلاش برای انحلال آن معنایی جز تهدید جان 2میلیون و 300هزار فلسطینی ندارد.
نورنیوز