×
سیاسی
شناسه خبر : 165254
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/11/30 ساعت 10:03
آیا به بیانیه "روزنه‌گشایی کنیم" می توان امید بست؟

نورنیوز آخرین وضعیت میدان انتخابات را در سایه یک ابتکار انتخاباتی بررسی می کند

آیا به بیانیه "روزنه‌گشایی کنیم" می توان امید بست؟

رویکردی که می تواند به فضای انتخاباتی کشور،‌ هیجانی مشهود ببخشد، ورود "ایده های راهگشا" مبتنی بر حقوق جمهور برای ایفای نقش آزادانه در تعیین سرنوشت کشور است. بیانیه ای که با امضای 110 اصلاح طلب منتشر شد فارغ از جهتگیری مضمونی اش به نظر می رسد نمونه ای از این ایده های راهگشاست که می تواند فضای عمومی سیاست و مشخصا انتخابات را چند قدم پیش ببرد.

نورنیوز – گروه سیاست: ضرباهنگ توجه  و اهتمام به انتخابات 11 اسفند،‌ دو طنین متفاوت دارد. در طنین اول،‌هرچه جلوتر می رویم،‌ تب وتاب انتخابات در میان احزاب و تشکل های سیاسی و اجتماعی اوج می گیرد. حتی آن دسته از فعالان و جریانات حزبی که اعلام عدم ارائه لیست انتخاباتی داشته اند این روزها با صدایی رساتر موضع خود را اعلام می کنند. تشکل هایی هم که طرفدار حضور و مشارکت در این رقابت سیاسی اند طبعا بر حجم کنشگری خود می افزایند.

در طنین دوم، جایی که عموم مردم قرار دارند هنوز ضرباهنگ جدی انتخابات اوج نگرفته و از وضعیت عادی و بی نوسان خارج نشده است. نمودار اعتنای عمومی مردم به انتخابات، اکنون با شیبی نه چندان قابل توجه،صعودی نسبی را در مقایسه با اوایل بهمن ماه تجربه می کند . در شرایطی که تنها ۱۱ روز به برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری باقی مانده،‌ نشانه های مشهود و قابل اشاره ای به چشم نمی آید که توده های مردم را در کنجکاوی و هیجان انتخاباتی نشان بدهد. درست است که هنوز موعد تبلیغات نامزدها فرانرسیده؛ درست است که هنوز حتی اسامی نهایی کاندیداها اعلام نشده؛ درست است که هنوز بسیاری به افزایش تعداد نامزدها امید دارند؛ اما با تمام این اوصاف و در قیاس با ادوار پیشین انتخابات،‌هنوز از هیجان انتخاباتی در میان مردم چندان نشانی نیست.

برخی رسانه ها نیز با مرور جست و جوهای موضوعی کاربران در اینترنت، به این نتیجه رسیده اند که حساسیت عمومی نسبت به مشارکت در انتخابات، هنوز به حد کفایت تحریک نشده است. این واقعیت ناخوشایند را البته هم نظرسنجی های جسته و گریخته نشان می دهند و هم مشاهدات عینی و روزمره. هرچند صداو سیما و مطبوعات، مدتی است با تدارک نسبتا مناسبی وارد میدان انتخابات شده اند و مباحثات صریح و مفصلی را درباب موضوعات مرتبط با انتخابات منعکس کرده اند اما به نظر می رسد هنوز در اینکه انتخابات را به آستانه حساسیت های ملموس شهروندان برسانند توفیق قابل قبولی نداشته اند. در این کم توجهی یا استقبال ناکافی از فضای انتخاباتی،‌ دلایل عدیده ای دخیل است. زنجیره بلندی از عوامل سیاسی، اقتصادی، معیشتی، روانی و ... را می توان ردیف کرد که هرکدام به تناسب میزان تأثیر خود،‌ رغبت و اقبال عمومی به مسائل انتخاباتی را کمرنگ کرده اند.

چه بسا کم توجهی برخی نهادهای بالادستی به توصیه های مقام معظم رهبری در تمهید شرایط رقابتی تر و مشارکتی شدن انتخابات هم در این زمینه بی تأثیر نباشد.در شرایطی که بر اساس تجربیات قبلی هنوز امکان تایید صلاحیت افراد جدید وجود دارد از این سو و آن سو سخن از این شنیده می شود که تاکنون میدان انتخابات از جهت تأیید صلاحیت ها، در حدی نیست که بتوان ادعا کرد "رقابت"، مهم ترین مشخصه آن است. به صورت طبیعی حضور مجموعه متنوع تری از نامزدها در میدان انتخابات، فضای رقابتی را با حضور طیف بیشتری از نیروهای کنشگر سیاسی جدی تر می کرد وانگیزه برخی گروههای خاموش در جامعه را برای مشارکت در انتخابات تقویت می نمود.

با اینهمه به نظر می رسد چیزی که می تواند به فضای انتخاباتی کشور،‌هیجانی مشهود ببخشد، ورود "ایده های راهگشا"ست. ادبیات انتخاباتی ما در انحصار مجموعه ای از ایده های ثابت و همیشگی است که رفته رفته اثرگذاری و برانگیزندگی خود را از دست می دهد و ذهن جمعی مردم را تحریک نمی کند. ما نیازمند خلق ادبیاتی اثربخش و ایده هایی راهگشا برای رونق یافتن مفهوم انتخابات در میان مردم هستیم. اتفاقی که طی چند روز اخیر افتاد و بیانیه ای با امضای 110 چهره اصلاح طلب، منتشر شد می تواند نمونه ای از این ایده های راهگشا تلقی شود. تحرک نسبی که در همین فاصله اندک از انتشار بیانیه، ‌در محافل روشنفکری و رسانه ای حول مضامین آن شکل گرفت مؤید همین واقعیت است که هر ایده راهگشا، دقیق، ملّی و مصلحانه می تواند فضای عمومی سیاست و مشخصا انتخابات را چند قدم پیش ببرد.

 بیانیه "روزنه‌گشایی کنیم" در افقی فراتر از سمت گیری های حزبی و جناحی، نمونه ای قابل توجه از خلق ادبیات نو و مصداقی برای ایده های راهگشاست. درست است که انتخابات، به خودی خود،‌ کنشی مقطعی و گذرا برای تعیین نمایندگان پارلمان است اما فضایی که می آفریند بستر مساعدی برای ارتقای مباحث بنیادی و پایدار در حوزه منافع ملی است. حتی زمانی که انتخابات به پایان برسد هم باز می توان مسائل سیاسی را در سایه این ایده های راهگشا دنبال کرد. به این اعتبار باید به ابتکاراتی از جنس "بیانیه 110" روی خوش نشان داد و فارغ از جهت گیری مضمونی و توصیه های ایجابی اش، از ظرفیت گفتمانی و نظری آن بهره برد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اوسمار می‌تواند شرایط پرسپولیس را تغییر دهد
کیفرخواست قاتل شهید بخشیان صادر شد
آمریکا به دنبال کنار زدن روسیه از بازارهای انرژی جهانی است
چه کسانی منتظر یارانه نباشند؟ همراه با جزئیات
پایبندی اسرائیل به قطعنامه‌های شورای امنیت ضروری است
بازنگری قیمت گندم در دستور کار دولت
گروسی: در خطر بودن فرصت دیپلماسی با ایران، نیاز به سرعت در گفت‌وگوها
پنجمین شارژ کارت‌های بانکی «یسنا» در سال جاری
سازمان ملل نگران نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری
افزایش چشمگیر قیمت آش و حلیم نسبت به سال گذشته
قیمت مسکن ملی پرند مشخص شد + شرایط خرید
ایالت‌های آمریکا علیه ترامپ: بودجه انرژی پاک را آزاد کنید
آمادگی اقتصادی و نظامی کشور پشتوانه مذاکرات هسته‌ای است
دیدار فرمانده نیروی دریایی ایران با همتایان آفریقای جنوبی و سریلانکا
وزیر علوم: دانشگاه‌ها باید به ماموریت اصلی خود بازگردند
تراکتور رکورد درآمدزایی باشگاه‌های ایران را شکست
اعتراض گسترده کنگره آمریکا به سیاست‌های تهاجمی ترامپ
پایان رزمایش مشترک ایران و روسیه
شمع توسعه در باد ناترازی
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
واردات برنج باز شد اما نقدینگی کافی برای تامین محموله‌ها وجود ندارد
زاکربرگ : ایجاد محدودیت سنی در اینستاگرام دشوار است
کالابرگ مادران و کودکان شارژ شد
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در 2 روز آینده
روسیه: به توسعه روابط با ایران ادامه می‌دهیم
سقف وام ازدواج 1405 مشخص شد
بازداشت برادر پادشاه انگلیس در رابطه با پرونده اپستین
اذان صبح و اذان مغرب تهران در طول کل ماه رمضان 1404+ جدول ساعت اذان
افزایش آمادگی اقتصادی و نظامی کشور نسبت به «جنگ 12 روزه»
لندن به حکم حبس زوج بریتانیایی در ایران واکنش نشان داد
گفت‌وگوی عراقچی و وزیر خارجه عربستان درباره مذاکرات هسته‌ای
پرونده تجاوز سازمان‌یافته کودکان زیر سایه تاج‌وتخت انگلیس
تمرین مشترک ایران و روسیه برای آزادسازی کشتی ربوده‌شده
آبفا هشدار داد: مدیریت مصرف در خانه‌تکانی اسفند حیاتی است
روسیه و چین هیچ آزمایش هسته‌ای انجام نداده‌اند
فشارخون‌تان را روزی دو بار اندازه بگیرید
رایزنی شهباز شریف در واشنگتن درباره ایران
جزئیات حج 1405 اعلام شد ؛ مدت سفر کوتاه‌تر می شود
روسیه بر حل سیاسی اوضاع پیرامون ایران تأکید کرد
قیمت سکه و طلا امروز 30 بهمن 1404 + خیز سکه امامی برای فتح قله 200 میلیونی
واشنگتن به‌دنبال تحریم‌ها در صورت انتخاب نوری المالکی است
هکرها در کمین وای‌فای رایگان عمومی
کشور با کسری 15 درصدی خون مواجه است
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404
تهدید کیم جونگ اون پس از رونمایی از سلاح جدید هسته‌ای
افزایش 25 درصدی قیمت بلیت اتوبوس‌های برون‌شهری از فردا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404+ جدول
رئیس‌جمهور سابق کره‌جنوبی به حبس ابد محکوم شد
پیش بینی وضعیت آب و هوا البرز فردا جمعه یکم اسفند 1404
هشتمین رئیس‌جمهور موقت پرو در 10 سال گذشته انتخاب شد