×
اجتماعی
شناسه خبر : 164256
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/11/18 ساعت 08:13
«انقلابی» کیست؟«انقلابی گری» چیست؟

نورنیوز بررسی کرد؛

«انقلابی» کیست؟«انقلابی گری» چیست؟

به خاطر بی توجهی به انذارها و هشدارهای پیشوایان انقلاب، تعبیر انقلابی گری، به مرور زمان و به واسطه القاء برخی سیاسیون و نیز پاره ای سوء رفتارها و کژکارکردی ها، به برچسبی تبدیل شده که مضمونش تندروی، بی‌نظمی و بی‌توجهی به منافع ملی و آینده مردم ایران است. در حالی که در پیشرفت‌های علمی، فناوری، فرهنگی، اجتماعی، دفاعی و... می‌توان رد پای تفکر انقلابی و کنش موثر انقلابی‌ها را به وضوح مشاهده کرد.

نورنیوز – گروه جامعه و فرهنگ: با پیروزی انقلاب مردم ایران در بهمن 57 و غالب شدن فضا و گفتمان جدید بر کشور، هرم تازه ای از مفاهیم و تعابیر پدید آمد که شاید دالّ مرکزی آن، مفهوم "انقلاب" و "فرد انقلابی" باشد. به زودی این مفهوم، به یکی از پرکاربردترین واژگان سیاسی ـ اجتماعی در جامعه تبدیل شد. اگر تا قبل از 1357، تعبیرانقلاب و انقلابی گری بیشتر به معنای اخلال، اعتراض و چه بسا خرابکاری در نظم موجود به کار می رفت،‌ با پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جدید،‌ این تعبیر دلالت های تازه ای یافت و عمدتا به مفهومی سازنده و پیشرو تبدیل شد.

 طبیعتا انقلابی که با آرمان‌های اسلامی و ملی گره خورده  و اهدافی مانند استقلال، آزادی، عدالت، پیشرفت و... را در افق نگاه خود قرار داده بود باید تعریفی نو از انقلابی‌گری در دوران استقرار نظام جدید ارائه می‌داد تا به عنوان موتور محرکه نظام جمهوری اسلامی عمل کند.

به این اعتبار بود که رهبران و پیشگامان انقلاب از همان دوران به شدت بر ویژگی‌های انقلابی بودن و انقلابی‌گری حساس بوده و مباحث بسیار مهمی در این خصوص مطرح می‌کردند. برای مثال شهید بهشتی طی سلسله مباحثی، ضمن طرح مشکلات پیش روی نظام اسلامی سعی می‌کرد با انتقاد از وجود مشکلات، نقص ها، کمبودها و ناکارآمدی‌های موجود در جامعه، توجه انقلابیون را نسبت به این مسائل جلب کند و راه را بر کسانی که می خواستند به اسم دفاع از انقلاب،‌ضعف ها را توجیه کنند، ببندد. ترجیع بند سخنان شهید بهشتی در این خصوص جمله «برای ما انقلابی‌ها، قابل قبول نیست که...» بود. در واقع او با تکرار اهداف انقلاب و همزمان، انتقاد از وضع موجود به دنبال تثبیت اهداف انقلاب و نشان دادن مسیر صحیح حرکت به انقلابیون بود.

 شهید مطهری نیز با طرح بحث آسیب‌شناسی انقلاب و بیان تهدید‌های بالقوه‌ای که می‌تواند انقلاب را به بیراهه ببرد سعی داشت بگوید انقلاب و انقلابی‌گری «چگونه نباید باشد». شهید مطهری، فراموش شدن آرمان عدالت و نادیده گرفتن آزادی‌های واقعی مردم و عدم توجه به ابعاد گوناگون استقلال را از جمله تهدید‌های انقلاب و انقلابی‌گری معرفی می‌کرد. ذکر همین دو مثال کفایت می کند براینکه اثبات نماید، پیشگامان و نظریه پردازان انقلاب اسلامی‌ از همان آغاز می دانستند مفهوم انقلاب این استعداد را دارد که از سوی برخی جریانات تندرو مورد سوء تعبیر قرار گیرد و مقوله ای نظم ستیز و قانون گریز معرفی شود.

به نظر می رسد امروز هم پس از گذشت  45 سال از پیروزی انقلاب اسلامی،‌آن مخاطره همچنان انقلاب را تهدید می کند. جامعه ایران هنوز هم طرف خطاب هشدارهای بزرگانی چون شهید بهشتی و شهید مطهری است. اکنون هم باید پرسید که معنای محصَّل و اثباتی انقلابی بودن به چیست؟ انقلاب دقیقا به چه معناست و چه کسی را می توان به درستی یک انقلابی نامید؟ جای تأسف است که به خاطر بی توجهی به انذارها و هشدارهای پیشوایان انقلاب، تعبیر انقلابی گری، به مرور زمان و به واسطه القاء برخی سیاسیون و نیز پاره ای سوء رفتارها و کژکارکردی ها، به برچسبی تبدیل شده که مضمونش تندروی، بی‌نظمی و بی‌توجهی به منافع ملی و آینده مردم ایران است. حاصل این تغییر معنا آن است که همه ناکارآمدی‌‌های موجود، به پای انقلابی‌گری و روحیه انقلابی نوشته می‌شود.

این در حالی است که در پیشرفت‌هایی که پس از انقلاب در عرصه‌های مختلف علمی، فناوری، فرهنگی، ورزشی، اجتماعی، محرومیت‌زدایی، دفاعی و... رقم خورده می‌توان رد پای تفکر انقلابی و کنش موثر انقلابی‌ها را به وضوح مشاهده کرد. اتفاقا کاستی‌ها و عقب‌ماندگی‌ها نتیجه دوری از روحیه و رفتار انقلابی بوده است. به بیان دقیق‌تر، هرجا تفکر و روحیه انقلابی یعنی خلوص، پاک‌دستی، خدا و خلق را دیدن و خود را ندیدن، تخصص متعهدانه، وطن‌پرستی و... حاکم بوده، شاهد خط ‌شکنی همراه با تلاش و تدبیر و تفکر و اقدام جهادی در جهت تحقق عدالت و پیشرفت بوده‌ایم.

این رویکرد را در خطابات رهبری به خوبی می توان یافت. ایشان در بعد اثباتی، روحیه‌ انقلابی داشتن را این‌گونه معنی و توصیف می‌کنند: «روحیه انقلابی یعنی ترس نداشته باشید، ملاحظه‌کاری نداشته باشید، محافظه‌کاری نداشته باشید، وقتی تشخیص دادید عمل کنید، اقدام کنید، پیش بروید، به توقّف راضی نشوید، کارها را تزئینی انجام ندهید. گاهی انسان یک کاری انجام می‌دهد، حالت تزئینی و تشریفاتی دارد. اینها سَم است. کار را جدّی انجام بدهید، اینها تحوّل را عملی می‌کند، ممکن می‌کند، تحقّق پیدا می‌کند.

از سویی، اگر ملاک سنجش را اهداف و آرمان‌های انقلاب بدانیم قطعا رفتار انقلابی به معنای رفتار غیرمدبّرانه نیست، بلکه به ‌معنای رفتار عاقلانه، مدبّرانه‌ و مجاهدانه است. انقلابی‌گری به معنای ویران‌گری نیست. انقلابی‌گری یک مشی صحیح، عاقلانه، پرانگیزه، پرامید و شجاعانه به سمت اهداف انسانی انقلاب است.»

رهبری در ادامه توصیف خود از معنای صحیح و واقعی روحیه انقلابی می‌گویند: «انقلابی یعنی چه؟ بعضی خیال می‌کنند وقتی می‌گوییم انقلابی، یعنی بی‌نظم؛ نخیر، اتفاقا یکی از خطوط اصلی انقلابی‌گری، نظم است؛ منتها انقلابی، یعنی اینکه خودمان را سرگرم کارهای حاشیه‌ای و تشریفاتی و زرق‌وبرقی و مانند اینها نکنیم؛ کار انقلابی یعنی برای یک مجوّز [راه‌ها را کوتاه کنند]. عدّه‌ای از این کارآفرینانِ با اخلاص و متدیّن، چندی پیش آمدند با ما ملاقات کردند و گفتند که برای مجوّزِ یک چیز کوچک -که حالا اسم آوردند و بنده نمی خواهم جزئیات را بیان کنم- باید انسان از مثلاً ۲۰ یا ۲۵ جا مجوّز بگیرد؛ اینها کار غیر انقلابی است. کار انقلابی یعنی آن کسانی که ضوابط را تعیین می‌کنند، بیایند راه‌ها را کوتاه کنند؛ راه‌های میان‌بُر بگذارند جلوی پای مردم، جلوی پای کارآفرین، جلوی پای کسی که می‌خواهد خدمت بکند؛ کارهای لازم اینها است، [مسئولین] دامن همّت به کمر بزنند و واقعاً کار کنند.»

با این تفاسیر می‌توان گفت در واقع آنچه اکنون در برخی تریبون ها "انقلابی‌گری" دانسته می‌شود هیچ نسبتی با انقلاب و آرمان‌ها و اهدافش ندارد بلکه خود موانع جدی برای رسیدن انقلاب به اهداف مهمی مانند عدالت و پیشرفت در همه عرصه‌های زندگی ایرانیان است.

به همین دلیل آنجایی که مردم با عملکرد یک چهره انقلابی مواجه شده و آثار انقلابی‌گری را مشاهده می‌کنند به دور از خط‌‌ کشی‌های سیاسی و جناحی از آن استقبال کرده و به آن ادای احترام می‌کنند، چیزی که مصداق بارز آن در تشییع جنازه پرشکوه شهید سلیمانی به عنوان یک انقلابی واقعی مشاهده شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
گفت‌وگوی ترامپ و برنهام درباره تنگه هرمز
استعفای ویسی از هدایت ذوب آهن؛ لمپن نیستم و کنار می‌کشم
تنگه هرمز در کانون توجه مجلس؛ شروط ایران برای بازگشایی این گذرگاه حیاتی
شکست سنگین نیروهای وابسته به عربستان در استان البیضاء یمن
توافق تهران و بغداد؛ پایان دوران حمل‌ونقل سنتی و آغاز عصر ترانزیت مدرن
حمله به عروسی در سیریک ایران، شکست آمریکا را روشن‌تر کرد
لایحه خزر در بهارستان؛ دولت «رژیم حقوقی دریای خزر» را به مجلس فرستاد
پرسپولیس 2 ذوب‌آهن 0 ؛ شاگردان تارتار در خانه نمی‌بازند!
اولتیماتوم مجلس به دولت: 100 همت مطالبات گندم‌کاران تا هفته آینده پرداخت شود
پایان حباب قیمتی سیب‌زمینی؛ 800 کامیون بار روانه پایتخت شد
واکنش ایران به اظهارات گروسی در شورای حکام درباره بازرسی از سایت های هسته ای
زلزله سیاسی در آلمان؛ شکست تاریخی حزب فریدریش مرتس
امباپه در آستانه تقابل با اینتر: «اینتر حریفی قدرتمند است اما آث میلان را ترجیح می‌دادم!»
تبرئه استقلال و پرسپولیس از تخلفات داربی 107
تلاطم در پنتاگون؛ پیت هگست متهم به ایجاد «فرهنگ ترس» در ارتش آمریکا
رئیس سازمان برنامه و بودجه: تدوین برنامه مقابله فعالانه با تحریم‌ها پیش از آغاز سال 1404
اعزام تجهیزات نظامی ترکیه به کردستان عراق
تغییرات جدید کنکور ابلاغ شد
آنچه در 24 ساعت گذشته تکذیب شد؛ از رفع فیلتر اینستاگرام تا استعفای وزیر نفت
پایان توقف 5 ماهه واردات موبایل
تضاد قانون و حکم دادگاه؛ مصوبه تمدید خودکار اجاره‌بها در برابر حکم تخلیه
جنگ دیپلماتیک میان روسیه و آلمان؛ لغو مجوز فعالیت کنسولگری آلمان در سن‌پترزبورگ
تشدید حملات سعودی در یمن؛ هشدار صریح صنعا به متجاوزان
هشدار هواشناسی تهران؛ رگبار، رعد و برق و تگرگ در راه است
نورنما | جمعه سیاه 17 شهریور
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان
پایان سردرگمی در هزینه‌های پرستاری خانگی با ابلاغیه جدید وزارت بهداشت
مقام سازمان ملل: محکومیت‌های لفظی در برابر رنج فلسطینی‌ها کافی نیست
بیش از 2 هزار شاکی برای پرونده یک طلا فروش؛ دادگاه چه حکمی صادر کرد؟
آماری از آخرین وضعیت سدهای کشور
جزئیات تازه از دیدار 3 ساعته کوشنر و ویتکاف با پوتین
قیمت نقره امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 + جدول قیمتها
پایان پراکندگی آمار دانشگاه‌ها؛ درگاه واحد دانشجویی راه‌اندازی می‌شود
جدول خاموشی مازندران سه‌شنبه 17 شهریور؛ برق کدام مناطق قطع می‌شود؟
مقام عراقی: آمریکا قدرت ایران را دست‌کم گرفت؛ نقشه واشنگتن ناکام ماند
جزئیات طرح جدید دولت برای بنزین؛ شناسه‌دار شدن کارت‌های اضطراری
حکم قضایی برای تروریست‌های اتوبوس محور خاش-زاهدان؛ جزئیات حکم صادر شده
پزشکیان: زیرساخت‌های آسیب‌دیده از جنگ اخیر باید به‌سرعت احیا شوند
عملیات گسترده پلیس آلمان برای خنثی‌سازی بمب‌های دست‌ساز
طرح بزرگ بریکس؛ از ارزهای ملی تا رمز ارز بانک‌های مرکزی
توقیف 16 هزار میلیارد تومان از اموال چای دبش
ماجرای توقف پرداخت معوقات بازنشستگان چیست؟ تامین اجتماعی:واریزها همچنان ادامه دارد