نورنیوز ـ گروه بینالملل: همه قرائن خارجی و داخلی گواهی میدهند که پس از 4 ماه جنگ بی حاصل با مردم بی پناه غزه، سرمایه اجتماعی صهیونیستها درحال فرسایش و فروپاشی است. کابینه راستگرای بنیامین نتانیاهو از سویی در سطح افکار عمومی جهان، وسیعا مورد سرزنش شهروندان کشورهای مختلف قرار گرفته است. شاید پس از دوران جنگ جهانی دوم سابقه نداشته است که میان مردم تمام مناطق جهان، از نیویورک و واشنگتن و برلین و پاریس تا جاکارتا و مانیل و قاهره و امّان و دهلی و مانیل و تهران و لاهور و ... این مقدار همگرایی و همسخنی در محکوم کردن خشونت پدید آمده باشد. پایان دادن به خشونت علیه مردم غزه، اکنون به مطالبهای جهانی و کاملا مردمی تبدیل شده است. هرچند رژیم صهیونیستی، در قبال این موج جهانی،سیاست بی اعتنایی پیش گرفته است اما شک نیست که این همزبانی مردمی، وجاهت و اعتبار و مشروعیت این رژیم را در پیشگاه افکار عمومی دنیا مخدوش میکند.
از سوی دیگر، موقعیت و محبوبیت داخلی نتانیاهو نیز به شدت آسیب دیده و حمایتهای داخلی از سیاستهای جنگی سیاستمداران تل آویو رنگ باخته است. اخبار دریافتی از تل آویو حکایت از این دارد که تقریبا هفتهای نیست که پویشی اجتماعی با هدف درخواست استعفای او به راه نیفتد. تاکنون تظاهرکنندگان، چندین بار، مقصد راهپیمایی خود را محل سکونت نتانیاهو قرار داده اند و آنجا گرد آمده اند. غیر از این مخالفتها و طغیانهای میدانی، نظرسنجیهای گوناگون هم، از ناخرسندی ساکنان سرزمینهای اشغالی از مدیریت جنگ غزه حکایت دارد.
شکست سیاستهای جنگی نتانیاهو در نظرسنجی داخلی
آخرین پرده از این ناخرسندی ها، نظرسنجی کانال 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی است. 119 روز پس از ۷ اکتبر، این شبکه خبری، نتایج یک نظرسنجی عمومی را منتشر کرده که به خوبی از موقعیت متزلزل نتانیاهو و راهبرد جنگی اش در افکار عمومی ساکنان سرزمینهای اشغالی حکایت میکند. طبق یافتههای این نظرسنجی،مردم در مورد نحوه و کیفیت مدیریت جنگ با غزه ، به شدت اختلاف نظر دارند. فقط حدود ۴۰ درصد از پاسخ دهندگان فکر میکنند جنگ، پیشرفت مثبتی داشته و در مسیر مثبت و درستی پیش میرود، در حالی که ۴۰ درصد دیگر درست برعکس فکر میکنند و معتقدند این جنگ، چیزی غیر از درجا زدن یا عقب رفتن نبوده است. 20 درصد باقیمانده هم از پاسخ دادن به این سئوال خودداری کرده اند.
نکته بسیار مهم دیگر این است که اکثریت قابل توجهی از پاسخگویان به نظرسنجی، به شخص نتانیاهو و سیاست جنگی اش در ماجرای غزه اعتماد ندارند. 58 درصد پاسخ دادند که در مورد مدیریت جنگ به شخص بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر فعلی، اعتماد ندارند. تنها ۳۰ درصد به عملکرد نتانیاهو ابراز اعتماد کرده اند و ۱۲ درصد هم نظری نداشته اند. علیرغم عدم اعتماد به نخست وزیر، تقریباً نیمی از پاسخ دهندگان در نظرسنجی، ۴۹ درصد، معتقدند که وزیر بنی گانتز نباید از دولت استعفا دهد - در حالی که ۲۴ درصد فکر میکنند او واقعاً باید استعفای خود را اعلام کند. ۲۷ درصد پاسخ دهندگان هم پاسخ دادند که نمیدانند رئیس اردوگاه ملی باید چه کار کند.
محور دیگر در این نظرسنجی، موضوع مهم ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه است. ۷۰ درصد از پاسخدهندگان گفته اند باید کامیونهای حامل کمکها متوقف و از ورود تدارکات اضافی جلوگیری شود. تنها ۲۰ درصد معتقدند که کمکها نباید متوقف شود و ۱۰ درصد نیز نظری در این مورد ندارند. در عین حال، اکثریت نسبی شرکت کنندگان در نظرسنجی، چیزی در حدود ۵۱ درصد، مخالف بازگشت شهرکها به نوار غزه، آنگونه که برخی از احزاب راستگرای ائتلاف خواستهاند، هستند. ۳۱ درصد، از بازگشت شهرکها حمایت میکنند و ۱۸ درصد نیز به این سوال پاسخ ندادند.
به این ترتیب، کابینه متزلزل و راستگرای نتانیاهو که در مقیاس جهانی، در معرض نقد تند افکار عمومی، نهادهای بین المللی نظیر سازمان ملل و دیوان بین المللی کیفری (لاهه)، و نیز بسیاری از دولتهای متحد خود قرار داشت اکنون با موج بلندی از نارضایتیهای داخلی نیز مواجه است. نظرسنجی اخیر کانال 13 تلویزیونن اسراییل، از واقعیتهای شگفتی پرده برداشت که نشان میدهد این دولت غاصب در فقدان حمایت و مقبولیت داخلی، به دولتی ضعیف و منزوی مبدل شده است تاآنجا که دست کم نیمی از مردم سرزمینهای اشغالی با سیاستهای جنگی اش همراه و موافق نیستند.
نورنیوز