×
اقتصادی
شناسه خبر : 163915
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/11/15 ساعت 14:43
شمارش معکوس برای پایان مهلت سپرده‌گذاری بانکی با سود 30 درصد

«نورنیوز» منافع و محدودیتهای طرح جدید فروش اوراق گواهی سپرده را بررسی کرد؛

شمارش معکوس برای پایان مهلت سپرده‌گذاری بانکی با سود 30 درصد

فرصت یک‌ هفته‌ای بانک مرکزی برای خرید اوراق گواهی سپرده‌ با سود سالانه 30 درصدی رو به اتمام است؛ اما هنوز شماری از افراد دارای سرمایه‌های خرد نتوانسته‌اند تصمیم بگیرند که بین گزینه سود 30 درصدی از بانک یا خریدهایی چون سکه و خودرو کدام را انتخاب کنند. شماری از بانک‌ها نیز به شهروندان متقاضی اعلام کرده‌اند سقف سهمیه اشان برای فروش اوراق گواهی سپرده به پایان رسیده است

نورنیوز- گروه اقتصاد: طرحی که از 11 بهمن ماه در خصوص فروش اوراق گواهی سپرده با سود سالانه ۳۰ درصدی که از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد، سروصدای زیادی در بازار ایجاد کرده است. اگرچه از همان ساعات ابتدایی، اختصاص سود بی سابقه 30 درصدی به اوراق  مانند بمب خبری در بازار ارز، طلا، خودرو و ... ترکید، اما با نزدیک‌شدن به ساعت پایانی مهلت یک‌هفته‌ای این طرح، جنب‌وجوش صاحبان سرمایه خرد برای کسب اطلاعات تکمیلی و اخذ تصمیمی که به سود حداکثری منجر شود، بیشتر شده است.

بر اساس ابلاغیه بانک مرکزی، فرصت برای مشارکت در این طرح با نرخ سود علی‌الحساب بانکی ۳۰ درصد سالانه با هدف تامین سرمایه در گردش واحد‌های تولید، که از چهارشنبه هفته گذشته آغاز شده بود و قرار بود یک هفته کاری برقرار باشد، پنجشنبه این هفته به پایان می‌رسد و بر این اساس نیمی از زمان طرح سپری شده و صاحبان سرمایه‌های خرد فقط 4 روز دیگر فرصت دارند برای سپرده‌گذاری اقدام کنند.

این در حالی است که شماری از شهروندان هنوز بین بازارهای مختلف سرگردان هستند و شماری از انها نیز اعلام کرده‌اند برخی بانک‌ها از پذیرش سپرده‌های‌شان در این طرح به‌دلیل آنچه اتمام سهمیه اوراق گفته می‌شود، امتناع کرده‌اند. گزارشی که هنوز به صورت رسمی تأیید نشده است.

آنچه سبب سردرگمی و تعلل صاحبان سرمایه به ویژه دارندگان سرمایه‌های خرد شده، جذابیت و ریسک‌های سرمایه‌گذاری هم‌ردیف طرح بانک مرکزی با سود سالانه 30 درصد است.

بر اساس ابلاغیه بانک مرکزی، به اوراق گواهی سپرده علاوه بر پرداخت سود علی‌الحساب ۳۰ درصدی که به‌صورت ماهانه پرداخت خواهد شد، در پایان دوره مشارکت، سود قطعی نیز تعلق می‌گیرد که در کنار «امکان بازخرید قبل از سررسید» و استفاده از این گواهی «به عنوان وثیقه جهت دریافت تسهیلات بانکی»، بر جذابیت سرمایه‌گذاری می‌افزاید؛ چراکه فردی با 100 میلیون تومان سرمایه می‌تواند در قالب این طرح، ماهانه 2 میلیون و 500 هزار تومان سود بدون ریسک و تضمین‌شده دریافت کند و اصل سرمایه‌اش نیز دست‌نخورده باقی بماند. به این ترتیب در ازای 100 میلیون تومان سپرده خاص ظرف یک سال 30 میلیون تومان یعنی حدود 30 درصد از اصل سرمایه سود کرده است.

اگر همین فرد بخواهد وارد بازار دیگری شود، گزینه‌ای غیر از خرید مسکوکات ندارد؛ حال اگر فردی با حدود 100 میلیون تومان سرمایه 5 سکه نیم‌بهار آزادی بخرد، چقدر سود می‌کند؟

سکه یا سود بانکی؟

هیچ معادله روشنی نیست که بگوید فردی که 100 میلیون تومان صرف خرید 5 سکه نیم‌بهار آزادی به قیمت حدود 19 میلیون تومان کند، چه میزان سود خواهد کرد، اما روند افزایش قیمت این نوع سکه حاکی از این است که در یک سال گذشته قیمت هر سکه نیم بهار آزادی 4 میلیون و 200 هزار تومان افزایش داشته است. با این تبصره که بخش زیادی از این رشد قیمت یعنی 2 میلیون و 800 هزار تومان مربوط به 6 ماه گذشته است و فقط در یک ماه گذشته 2میلیون و 600هزار تومان رشد قیمت داشته که روند قابل توجهی است. بر این مبنا اگر روند افزایش قیمت طلا و مسکوکات با همین شیب ادامه پیدا کند، سرمایه‌گذاری این حوزه منطق اقتصادی بیشتری دارد اما پس از فروکش‌کردن برخی التهابات سیاسی و امنیتی در منطقه که موجب شکل گیری فضای روانی منفی و ملتهب‌شدن برخی بازارها شده بود، قیمت طلا و سکه وارد فاز نزولی شده است؛ به گونه‌ای که بازار در اولین روز هفته جاری شاهد ورود سکه و طلا به یک کانال، پایین‌تر بود. اگر میزان افزایش قیمت سکه در یک سال گذشته ملاک باشد، افرادی که سال گذشته یک نیم سکه بهار آزادی به قیمت 12 میلیون خریداری کردند، 4 میلیون یعنی یک‌سوم ارزش سپرده‌های‌شان سود کرده‌اند و بر این مبنا  عایدی انها با سود بانکی 30درصدی تقریبا سود یکسانی داشته است؛ با این تفاوت که بازار مسکوکات و طلا به مراتب بازار پرریسک‌تری محسوب می‌شود و علاوه بر میزان سود، مواردی چون نگهداری و تغییر قیمت خرید با فروش سکه‌ها نیز از فاکتورهایی است که سرمایه‌گذاران در این حوزه باید به آن توجه کنند.

خودرو یا سود بانکی؟

فردی که 300 میلیون تومان سرمایه داشته باشد در قالب طرح بانک مرکزی ماهانه 7 میلیون و 500 هزار تومان و در یک سال 90 میلیون تومان سود خواهد کرد. اگر همین فرد قصد خرید خودرو داشته باشد، می‌تواند یک دستگاه پراید صفر کیلومتر بخرد. بر اساس اعلام سایپا، قیمت فروش پراید 111 در تاریخ 16 بهمن سال گذشته 310 میلیون تومان بود و امروز به حدود 360 میلیون تومان رسیده است. بر این اساس و با مروری بر نوسانات قیمت خودروهای هم‌رده و وارداتی، این نکته خودنمایی می‌کند که سودهای پرجاذبه برای خرید خودرو، در قلمرو خودروهای وارداتی است و برای فردی که بین 300 تا 500 میلیون تومان سرمایه دارد، سود حاصل از خرید خودرو به مراتب کمتر از سپرده‌گذاری بانکی با نرخ 30 درصد خواهد بود؛ با این تبصره که افت ارزش خودرو، استهلاک، احتمال تصادف و کاهش ارزش در کنار امکان تردد، کاهش هزینه رفت‎‌وآمد و حتی درآمدزایی با فعالیت در شبکه حمل‌ونقل نیز باید کنار آن در نظر گرفته شود.

با این مقدمه میتوان نتیجه گیری کرد سپرده‌گذاری خاص اعلامی با سود 30 درصد، سرمایه‌گذاری مطمئنی برای سرمایه‌های خرد به شمار می‌رود و در عین حال میزان سود آن تفاوت معناداری با سرمایه‌گذاری در حوزه مسکوکات و خودرو ندارد؛ شاید بر این اساس است که هرچه به اتمام مهلت بانک مرکزی نزدیک‌تر می‌شویم، تکاپو برای سپرده‌گذاری بیشتر می‌شود.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
همه چیز درباره سود 30 درصدی سپرده‌های بانکی
پنج‌شنبه 1402/11/19 ساعت 11:24
نورنیوز افزایش نرخ سود بانکی به 30 درصد و نتایج ان را بررسی می‌کند؛
همه چیز درباره سود 30 درصدی سپرده‌های بانکی
بر اساس اعلام بانک مرکزی، مجوز انتشار 280 هزار میلیارد تومان گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی‌الحساب 30 درصد به شبکه بانکی اعطا و از امروز در اختیار متقاضیان قرار داده خواهد شد.
قیمت دلار چگونه کنترل شد؟
دوشنبه 1402/11/16 ساعت 08:36
قیمت دلار چگونه کنترل شد؟
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا گفت : در کمتر از 20 روز گذشته 200 کیلوگرم شمش طلا طی پنج مرحله حراج در مرکز شمش طلا به فروش رسیده که تاثیر آن در کنترل بازارهای طلا و ارز نمایان شده است.
آنچه از سود 30درصد بانکی به سپرده ها که بانک مرکزی ابلاغ کرده نمی دانید
چهارشنبه 1402/11/11 ساعت 10:19
آنچه از سود 30درصد بانکی به سپرده ها که بانک مرکزی ابلاغ کرده نمی دانید
بانک مرکزی با هدف تامین مالی سرمایه در گردش طرح‌های اقتصادی با بازدهی مناسب مبلغ 200 هزار میلیارد تومان سهمیه به کلیه بانک‌های کشور جهت انتشار گواهی سپرده خاص صادر نمود.
چرا یک میلیون نفر سود سهام عدالت نگرفتند؟
جمعه 1402/09/24 ساعت 16:00
چرا یک میلیون نفر سود سهام عدالت نگرفتند؟
مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار با اعلام اینکه فرآیند واریز سود سهام عدالت، از ابتدای صبح دیروز (پنجشنبه) در بانک‌های مربوطه آغاز شده و حدودا 24 ساعت زمان می‌برد، افزود: بیش از یک میلیون سهامدار سهام عدالت همچنان با مشکل شماره شبای معتبر روبه‌رو هستند.
نظرات

آخرین اخبار
دستور کار روشن برای ارتقای امنیت و ثبات ایران و عراق
روزنامه نظامی زیر تیغ سانسور پنتاگون!
ناو جورج بوش به سرنوشت لینکلن دچار می‌شود؟
نیروگاه‌های اتمی جدید برای تولید 30 گیگاوات برق می‌سازیم
هشدار ایران درباره مسابقه تسلیحاتی آمریکا در فضا
آرایش جدید نظامی با انتقال آپاچی‌ها
واکنش وزارت خارجه به تحریم های اقتصادی جدید آمریکا
محدودیت ترافیکی مراسم عید بیعت
حضور قالیباف در مراسم چهلمین روز خاکسپاری قائد شهید امت در کربلای معلی
قدردانی نماینده آیت‌الله سیستانی از مدیریت دکتر پزشکیان در جنگ رمضان
برنامه عادی‌سازی روابط ارمنستان با جمهوری آذربایجان و ترکیه
یارانه نقدی مردادماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
نورویدئو| پشت پرواز شاهین سنتکام؛ جبران ضعف یا تداوم سلطه
انتشار کلید آزمون‌های سراسری
شکست نامزدهای مورد حمایت ترامپ در انتخابات
پاسخ یمن به نقض حریم هوایی از سوی عربستان
تساوی دراماتیک خاتون بم مقابل النصر
اجرای حکم قطعی جرائم اقتصادی درباره تعاونی مولی‌الموحدین
خدمات سلامت ایران به اتباع
پیروزی اتلتیکو با شعار علیه آلوارز
تحول در صنعت فضایی ایران روی مدار ژئو
مهار آتش‌سوزی در مرز بیله‌سوار
رابرت مالی: مردم ایران تسلیم نخواهند شد
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 30 مرداد / طلا صعود می کند؟
رونمایی از طرح آرامگاه فرشچیان
دفن پروژه جاه‌طلبانه نئومِ بن سلمان در شن‌های عربستان!
منیر الحدادی به لیگ اسپانیا بازگشت
سیاستگذاری اقتصادی تغییر ریل می‌دهد؟
قطر: بازگشت به شرایط پیش از جنگ ضروری است
قرارگیری ترامپ در برزخ دائمی
گزارش تصویری| آزمون سراسری سال 1405
پای اسپانیایی‌ها به بیرجند باز شد
دفاع و بازتولید قدرت از دل تهدید
ناکامی آزادکاران جوان در مسابقات جهانی
بیانیه مشترک مصر، قطر و ترکیه در محکومیت حملات اخیر اسرائیل به غزه
انتقاد تند داریوش ارجمند از بودجه هنرمندان
توضیح درباره ابطال مصوبات شورای رقابت در پیش‌فروش خودرو
توقف پروازها در بن‌گوریون
مشاور امنیت ملی عراق چه پیامی را به قالیباف رساند؟
آخرین خبر از پرونده تکان‌دهنده و 53 میلیون دلاری هاروارد
انصاری: حل مسائل مردم نیازمند هم‌افزایی دولت و مجلس و اصلاحات گام‌به‌گام است
قالیباف به کربلا رسید
ناو هواپیمابر جورج واشنگتن وارد منطقه خاورمیانه شد
واکنش چین به تهدید اقتصادی ترامپ علیه ایران
شکست کشتی‌گیران ایرانی در رقابت‌های جهانی
رکورد 48 ساعته پلیس؛ کشف هزاران تن موادمخدر و سوخت قاچاق
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در چند روز آینده
وقوع حادثه دریایی در سواحل یمن
قطعی برق تهران فردا جمعه 30 مرداد+ لینک
روسیه: برای دیدار با مذاکره‌کنندگان آمریکایی آماده‌ایم