نورنیوز- گروه سیاست: «دنیایاقتصاد» در گزارشی ابعاد این موضوع را تشریح کرده و نشریه «تجارتفردا» نیز در شماره اخیر خود با عنوان «سرنوشت رای» کارکردهای انتخابات در جامعه را به بحث گذاشته است.
مطابق بررسیها، افزایش مشارکت در انتخابات میتواند باعث تقویت سرمایه اجتماعی برای پیشبرد اصلاحات اقتصادی شود. از سوی دیگر، انتخاب افراد شایسته در قامت قانونگذار میتواند بستر لازم برای توسعه را فراهم کند.
همچنین نتایج مثبت یک انتخابات با مشارکت حداکثری میتواند روی انتظارات مردم بر متغیرهای کلان اقتصادی اثر مثبت داشته باشد.
در این خصوص، وجود احزاب و تشکلها در انتخابات میتواند با پاسخگو کردن مسوولان در قبال رای مردم، زمینه را برای تحقق وعدههای احزاب بهویژه در زمینه اقتصادی فراهم کند.
در مقابل به هر میزان که نقش انتخابات در کشور کمرنگ شود، اثرات سوء آن در فضای اقتصادی نمایان خواهد شد.
زمان زیادی تا انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی نمانده است و به نظر میرسد پدیده انتخابات میتواند به اشکال مختلف بر اقتصاد تاثیر قابل توجهی بگذارد. بر این اساس، یک انتخابات پرشور به معنای آن است که نمایندگان یا رئیسجمهور منتخب از سرمایه اجتماعی کافی برخوردارند و میتوانند سیاستهای خود را پیش ببرند. از سوی دیگر تجربه کشورهای دیگر نشان میدهد برای دستیابی به رشد پایدار، معمولا نظام انتخابی از اهمیت بالایی برخوردار است.
حدود یک ماه تا انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده است. هر پدیده سیاسی از جهات مختلفی بر اقتصاد تاثیر میگذارد و انتخابات نیز از این قاعده مستثنی نیست.
«دنیای اقتصاد» ضمن بررسی کانالهای اثرگذاری انتخابات بر اقتصاد، به این نکته میپردازد که انتخابات چگونه میتواند به ابزار بهتری برای اتخاذ سیاستهای مناسب از سوی دولتمردان تبدیل شود.
در نهایت این نکته مورد بررسی قرار میگیرد که چرا کشورهای دارای نظام انتخابی معمولا از نرخ رشد قابلتوجهی بهره میبرند.
شاید مهمترین کارکرد یک انتخابات را بتوان سرمایه اجتماعی دانست. تعاریف مختلفی برای سرمایه اجتماعی وجود دارد اما جانمایه آنها این است که همانطور که در فعالیتهای بشری، سرمایه فیزیکی و سرمایه انسانی از اهمیت بالایی برخوردارند، شبکهها و ارتباطات اجتماعی نیز از اهمیت بالایی برخوردارند و میتوانند مستقیما بر عملکرد تکتک افراد و کل جامعه اثر بگذارند.
یکی از کارکردهای مهمی که یک انتخابات میتواند داشته باشد، ایجاد امکان رقابت میان صاحبنظران حوزههای مختلف برای به دست گرفتن سکان بخشهای مختلف سیاستگذاری کشور یا اعمال آرای خود در این دستگاههاست.
بدون شک یکی از نکاتی که افراد را ترغیب میکند تا در انتخابات مشارکت داشته باشند و آن را به نوعی دارای مشروعیت تلقی کنند، پاسخگویی نمایندگان منتخب است. درواقع اگر افراد نسبت به تصمیمات خود و نتایج آنها پاسخگو باشند و مسوولیت آنها را بر عهده بگیرند، شهروندان انگیزه پیدا میکنند تا از طریق صندوق رای در تصمیمگیریهای سیاسی مشارکت کنند.
دنیای اقتصاد