×
سیاسی
شناسه خبر : 162448
تاریخ انتشار : شنبه 1402/11/07 ساعت 14:22
پیروزی حقوقی غزه و آفریقای‌جنوبی و درس‌های آن

مهدی علیخانی*

پیروزی حقوقی غزه و آفریقای‌جنوبی و درس‌های آن

درس این واقعه مهم آن است که چگونه دیپلماسی صحیح و غیرشعاری و استفاده از سازوکارهای حقوقی بین‌المللی می‌تواند آرایش جهانی در قبال یک مساله مهم و مورد توجه وجدان‌های بیدار را تغییر دهد و رژیم اسراییل را که نماد «عدم تعهد به پیمان‌ها و سازمان‌های بین‌المللی در قبال مساله فلسطین» است، در تنگنای پاسخگویی و جایگاه واقعی یک متهم قرار دهد.

نورنیوز - گروه سیاست: دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه، مهم‌ترین نهاد قضایی بین‌المللی است که به عنوان یکی از ارکان اصلی سازمان ملل متحد فعالیت می‌کند. رسیدگی دیوان به دعاوی دولت‌ها تنها در صورت رضایت طرفین دعوا ممکن خواهد بود. به این دلیل، دیوان پس از طرح هر دعوایی، ابتدا به بررسی صلاحیت شکلی خود برای رسیدگی به دعوا یا به عبارت دیگر، احراز رضایت طرفین دعوا -و مشخصا خوانده- و نیز احراز صلاحیت ماهوی خود از جهت قرار داشتن موضوع اختلاف ذیل ماده 36 اساسنامه‌اش می‌پردازد.

در شکایت آفریقای جنوبی از رژیم اسراییل در قضیه نسل‌کشی در غزه، طرح شکایت به واسطه عضویت توامان طرفین در کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل‌کشی و ماده 9 آن بود که ارجاع به دیوان لاهه در صورت بروز اختلاف میان اعضاى کنوانسیون را پیش‌بینی کرده است.  به این دلیل، با وجود مخالفت رژیم اسراییل، دیوان در رای اولیه خود که روز جمعه اعلام شد، احراز کرد که صلاحیت «شکلی» یعنی رضایت طرفین و «ماهوی» یعنی تحقق ماده 3 کنوانسیون درخصوص احتمال وقوع نسل‌کشی در غزه... برای رسیدگی به این موضوع را دارد.

در کنار این احراز، دیوان می‌تواند در شرایط خاص و پیش از صدور رای نهایی، در رای موقت خود خواهان انجام اقدامات ضروری شود. در این راستا، دیوان حکم داد رژیم اسراییل باید تدابیر لازم را برای جلوگیری از نسل‌کشی در غزه انجام داده و ظرف یک ماه نتایج اقدامات خود را به دیوان گزارش دهد. این تدابیر شامل اجازه ورود کمک‌های انسان‌دوستانه، بهبود وضعیت انسانی و توقف نابودی غزه می‌باشد.

اگرچه اجرای آرای دیوان الزامی است اما در صورت عدم پذیرش و اجرای آن، طرف مقابل می‌تواند توجه «شورای امنیت» را به عنوان مرجع «تضمین» آرا دیوان به موضوع جلب کند. جایی که البته «حق وتو» می‌تواند به چالشی در برابر ضمانت این آرا تبدیل شود. دیوان بین‌المللی دادگستری در ساختار سازمان ملل متحد نماد «عدالت» است و همچون «مجمع عمومی» در چنین پرونده‌هایی، از پشتوانه افکار عمومی جهانی برخوردار می‌باشد.

این رای، فارغ از آنکه رای نهایی دیوان در قضیه اتهام نسل‌کشی به رژیم اسراییل باشد، یک پیروزی مهم حقوقی و دیپلماتیک در سطح بین‌المللی برای مردم غزه و کشور آفریقای‌جنوبی است. درس این واقعه مهم آن است که چگونه دیپلماسی صحیح و غیرشعاری و استفاده از سازوکارهای حقوقی بین‌المللی می‌تواند آرایش جهانی در قبال یک مساله مهم و مورد توجه وجدان‌های بیدار را تغییر دهد و رژیم اسراییل را که نماد «عدم تعهد به پیمان‌ها و سازمان‌های بین‌المللی در قبال مساله فلسطین» است، در تنگنای پاسخگویی و جایگاه واقعی یک متهم قرار دهد.

 

* روزنامه نگار


روزنامه اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
راه‌اندازی قطار مسافربری اردبیل - تهران؛ جزئیات و زمان آغاز بلیت‌فروشی
معمای «لحظه هرمز»؛ راهبرد جدید ایران در نظم منطقه‌ای چیست؟
توضیح عارف درباره ماجرای عرضه بنزین با نرخ جدید
مرغ منجمد قطعه‌بندی‌شده مشمول کالابرگ شد
تکرار ادعای واهی ترامپ درباره برنامه هسته‌ای ایران
مقام ایرانی: سیاست خود را از دفاعی به کاملاً تهاجمی تغییر داده‌ایم
علی مطهری: دولت دربارۀ حجاب بی‌تفاوت نباشد
آیا کوشنر و ویتکاف با «طرح صلح» به روسیه می‌روند؟
خلع سلاح مقاومت پیش‌شرط هیچ توافقی نیست؛ اسرائیل آتش‌بس را روزانه ده‌ها بار نقض می کند
تحول در نظام ارزشیابی آموزش و پرورش؛ پایان تمرکز صرف بر آزمون نهایی
واکنش سپاه به ادعای ترامپ درباره مذاکره پشت‌پرده
فرمانده نیروی هوایی ارتش: خلبانان نهاجا در جنگ تحمیلی سوم صحنه‌های عاشورایی خلق کردند
پیش بینی قیمت دلار فردا سه شنبه 27 مرداد/ دلار سقوط می کند؟
موضع‌گیری رئیس‌جمهور لبنان درباره روابط با ایران
پزشکیان: دانش‌آموزان ما با باور و ایمان می‌توانند ایران را به سوی پیشرفت هدایت کنند
خودداری دادستان کل آمریکا از تایید عملکرد مستقل وزارت دادگستری
علت تاخیر در واریز یارانه حکمت کارت بازنشستگان نیروهای مسلح مشخص شد
پاسداران انقلاب هرگونه تهدید و تعرض را با قاطعیت تمام در هم خواهند کوبید
کتاب درسی را فقط از سامانه رسمی بخرید
نقل و انتقالات پرسپولیس با ورود کدام ستاره خبرساز شد؟
دستگیری متهم تحت تعقیب 4 فقره قتل در کرمان
مدافع ذوب‌آهن پرسپولیسی شد
چین عصب مصنوعی شنوایی ساخت
ترامپ عمان را تهدید به بمباران کرد
شرط جدید برای تمدید 5 ساله خودروهای فرسوده اعلام شد+ لینک ثبت نام
بیراهه‌های یک طرح نابهنگام
رکوردشکنی بنادر جنوبی در دل بحران؛ کریدورهای ایران پابرجا ماندند
دریاچه ارومیه در مسیر احیا؛آب 7.6 برابر شد
تلاش برای پایان جنگ غزه؛ بلر با حماس دیدار کرد
ترامپ در موقعیت غیر ممکن!
چه کسانی مالیات بیشتری می‌دهند؟
جنگ ترامپ و بی‌بی‌سی به خانواده رئیس‌جمهور رسید
سبزپوشی 92 درصد بازار سهام
انتقاد پزشکیان از تعهدات مالی دولت‌های گذشته
نورنما | لحظه حمله اسرائیل به اردوگاه آوارگان غزه از دید دوربین دختر بچه فلسطینی
ایران در مسابقه کار؛ مدال افتخار یا زنگ خطر؟
جنایت خونین در پارک ارغوان؛ قاتل پس از فرار به تبریز دستگیر شد
پیش بینی بورس فردا سه‌شنبه 27 مرداد
آخرین خبر از نقل و انتقالات استقلال امروز دوشنبه 26 مرداد
پاییز پربارش در انتظار خراسان رضوی
سرقت 4 شاهکار رنسانس از موزه ایتالیا
درخواست برخورد جدی با درمان‌های غیرمجاز
تراکتور در شوک مصدومیت؛ دو ستاره، بازی‌های بزرگ را از دست دادند
پشت‌پرده تغییر الگوی قاچاق مواد مخدر؛ از خشخاش تا شیشه
خبر خوش برای سپاهان و پرسپولیس؛ دوری چند هفته ای دو ستاره کلیدی تراکتور
«سبد معیشت» 90 میلیون تومان شد
جنایت هولناک در خرم‌آباد؛ روایت تکان‌دهنده از مرگ یاسین که در خواب به قتل رسید
همه عوامل اصلی قتل حمیدرضا رجب‌زاده بازداشت شدند ؛ جزئیات نحوه قتل مداح تهرانی
شوک به فوتبال ایران؛ رامین رضاییان خانه‌نشین شد
ادعای مسرور بارزانی درباره هدف قرار گرفتن دفترش با پهپاد ایرانی