نورنیوز- گروه بینالملل: هیچکدام از شرکتهای بزرگی که در ماههای گذشته تردد کشتیهایشان از دریای سرخ و «بابالمندب» را به حالت تعلیق درآورده بودند، به این باریکه بازنگشتند. برای شناورها، فعلاً امنترین مسیر، دورزدن قاره آفریقاست؛ مسیری طولانیتر و البته گرانتر. حمله مشترک و چندباره امریکا و انگلیس به یمن با هدف متوقفکردن «انصارالله» بیش از آنکه آتشباری علیه شناورهای اسرائیلی را خاموش کند، گستره تنش در دریای سرخ را بیشتر کرده و حال شناورهای امریکایی و انگلیسی نیز هدف حمله قرار گرفته اند.
آمریکاییها و انگلیسیها نه با حملات شبانه و نه حتی با قراردادن «انصارالله» در لیست گروههای تروریستی نتوانستند اتحاد یمنیها را در حمایت از فلسطین متزلزل سازند؛ چنانکه میلیونها نفر در شهرهای مختلف یمن از حملات انصارالله به کشتیهای اسرائیلی یا حامل بار به مقصد رژیم صهیونیستی حمایت کردند.
آن سو، امریکا که نتوانست ایده «ائتلاف چندملیتی»اش را برای حمله به یمن به سرانجام برساند، در آستانه انتخاباتی قرار دارد که ورود مستقیم به یک جنگ تازه در خاورمیانه روی نتیجه آن سنگینی خواهد کرد. چراکه هیچ کدام از متحدان کلیدی عرب آمریکا مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر به این ائتلاف توهمی نپیوستند و کشورهایی نظیر فرانسه نیز از انجام عملیات تحت فرماندهی ایالات متحده خودداری کردند. نتیجه این شد که «جو بایدن»، رئیسجمهور امریکا همراه با «ریشی سوناک» نخستوزیر بریتانیا، حملاتی را به یمن ترتیب دهند که اگرچه عنوان شده بود «هدفمند» است، اما این دو کشور را در بنبستی تازه قرار داده است. امریکا که علیالظاهر انتظار داشت مانند حملات یک دهه پیش، یمن را وادار به عقبنشینی کند، پاسخی به مراتب تندتر دریافت کرد که از آن هرچیزی غیر از «عقبنشینی انصارالله» استنباط میشود و حال تداوم و عدم تداوم حملات به یمن به یکاندازه برای امریکا «بیفایده» و «پرهزینه» خواهد بود.
ناظر به این تحولات بود که نشریه آمریکایی «اینترسپت» در گزارشی به قدرت انصارالله یمن و حملات موشکی موفقیتآمیز این گروه اشاره کرد و نوشت: حملات سه ماه اخیر انصارالله در دریای سرخ، رژیم صهیونیستی را وادار کرد تا حجم حملات زمینی در غزه را کاهش دهد و اجازه دهد تا کمکهای بینالمللی وارد غزه شود. این نشریه سپس در ادامه به حملات اخیر ائتلاف تحت رهبری آمریکا به یمن اشاره کرد و نوشت که از هفته گذشته، ایالات متحده پنج حمله هوایی علیه مواضع انصارالله انجام داد که نتیجه آن شدت عمل انصارالله و افزایش حملات موشکی و پهپادی بوده و در این راستا کشتیهای تجاری آمریکا و یک ناو نیروی دریایی ایالات متحده را نیزهدف قرار دادند. اینترسپت ادامه داد که حملات ائتلاف آمریکا علیه انصارالله موجب شد که این گروه جسورتر شود. این رسانه نوشت که دولت بایدن با تصمیم خود برای حمله به انصارالله، خود را در معرض یک کیش و مات ژئوپولتیکی در مقابل انصارالله قرار داده است.
«دنیل دیپتریس» یکی از اعضای اندیشکده سیاست خارجی «اولویتهای دفاعی» در واشنگتن نیز بر این باور است: «دولت بایدن ظاهراً امیدوار است که تضعیف توانمندیهای حوثیها (انصارالله)، آنها را وادار کند که متوقف شوند اما ظاهراً چنین چیزی جواب نمیدهد». به اعتقاد او نیز حملات هوایی ایالات متحده نه تنها انصارالله را تضعیف نکرده، بلکه جایگاه این گروه را در غرب آسیا تقویت کرده است.
انصارالله به صراحت اعلام کرده به رغم حملات امریکا و انگلیس، همچنان مانع تردد کشتیهای اسرائیلی از بابالمندب و دریای سرخ خواهد شد و التزام عملی خود به این موضعگیری را در میدان عمل اثبات کرده است و حال جو بایدن باید به این سوال جواب دهد که بر چه اساسی نیروی نظامی امریکا را درگیر جنگی تازه کرده که از ابتدا هم مشخص بود چه نتیجهای خواهد داشت؛ یعنی افزایش قیمت انرژی در جهان و افزایش انتقادات در امریکا که هر دوی اینها برای بایدنی که محبوبیتش هر روز بیشتر آب میرود، خوشایند نیست.
لفاظیهای امریکا علیه کشورمان که تلاش دارد نبرد جاری در دریای سرخ را بهنحوی با ایران مرتبط کند، در چارچوب این تحولات قابل فهم است. مشابه همان ادعاهایی که پیشتر در خلال جنگ اوکراین و روسیه نیز عنوان شد. واقعیت این است که این فرافکنیها باعث نمیشود امریکا و انگلیس از گوشه رینگی که در آن گیر افتادهاند، خلاص شوند.
نورنیوز