شناسه خبر : 162163
تاریخ انتشار : 1402/11/03 14:41
کوهرنگ بدون برف هشدار می‌دهد

بررسی وضعیت خشکسالی پیش‌رو در گفت‌وگوی «جوان» با کارشناسان

کوهرنگ بدون برف هشدار می‌دهد

برف‌گیرترین نقطه کشور تبدیل به یک بیابان شده‌است. کوهرنگی که تأمین‌کننده 11درصد از آب شیرین کشور محسوب می‌شد، حالا در دومین روز از بهمن ماه سال 1402 خالی از برف است. عکس بیابانی آن هم در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌چرخد و دل همه دوستدار ایران را به درد می‌آورد.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: روزگاری بود که کوهرنگ مانند یک جواهر بر بام این سرزمین می‌درخشید. چشمه‌ها و رودخانه‌هایش در زاگرس دیدنی و مثال‌زدنی بود، اما دیگر این جواهر بی‌بدیل کم‌فروغ شده‌است؛ جای سرسبزی آن را بیابان‌هایی با ترک‌های عمیق گرفته، گویی هیچ‌گاه کوهرنگ به سرزمین چشمه مشهور نبوده‌است. متأسفانه برف‌گیرترین نقطه کشور تبدیل به یک بیابان شده‌است. کوهرنگی که تأمین‌کننده ۱۱درصد از آب شیرین کشور محسوب می‌شد، حالا در دومین روز از بهمن ماه سال ۱۴۰۲ خالی از برف است. عکس بیابانی آن هم در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌چرخد و دل همه دوستداران ایران را به درد می‌آورد. حالا استان چهارمحال و بختیاری که کوهرنگ را در خود جای داده در ردیف دومین استان خشک کشور قرار گرفته است!

بیش از نیم‌قرن است که تن کوهرنگ زخمی پروژه‌های انتقال آب و سدسازی شده‌است. ۶۰ سال گذشته، نخستین کلنگ انتقال آب در کوهرنگ به زمین زده‌شد، آن زمان تصور آنکه چند دهه بعد کوهرنگ با خشکسالی دست و پنجه نرم کند، بسیار سخت و شاید غیرممکن بود، اما هم‌اکنون عطش کوهرنگ، زنگ خطری برای مسئولان است که باید توجه جدی به کنترل منابع و مصارف آب موجود در سد‌های پایین‌دست داشته‌باشند.

۲۸ استان دچار کم‌بارشی هستند
این وضعیت فقط مربوط به کوهرنگ نمی‌شود، بلکه نقطه به نقطه کشور درگیر کم‌بارشی شده‌است؛ موضوعی که روز گذشته عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب کشور نیز به آن اشاره کرد و گفت: «حدود ۲۸ استان کشور دچار کم‌بارشی هستند، البته ۱۶ استان و نزدیک به ۳۰ شهر از جمله سیستان و بلوچستان، مشهد، تهران و گلستان شرایط حساس‌تری دارند.» او با بیان اینکه بر اساس آمار بلندمدت توقع بر این بود که تاکنون متوسط بارش کشور حدود ۱۰۰ میلی‌متر باشد، اظهار کرد: متأسفانه حدود ۵۵ میلی‌متر بارش صورت گرفته و این بدان معناست که در سال آبی جاری از نظر حجم بارش، کشور ۴۴درصد نسبت به بلند مدت ۵۵ ساله عقب است.» سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به اینکه استان‌های فارس، هرمزگان، بوشهر، قم، خراسان رضوی، مرکزی، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، یزد، چهارمحال و بختیاری، زنجان، قزوین، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، سمنان، تهران، لرستان، البرز، همدان و خوزستان جزو استان‌هایی هستند که بارش‌های کمتری دریافت کرده‌اند، گفت: حدود ۳۶ تا ۷۶ درصد نسبت به بلندمدت عقب هستند. بزرگ‌زاده با تأکید بر اینکه تاکنون باید حدود ۴۰ درصد از سهمیه بارش سالانه خود را از ابتدای سال آبی دریافت می‌کرد، اما تنها حدود ۲۲ درصد دریافت کرده‌است، گفت: حجم مخازن سد‌های تهران در حال حاضر حدود ۲۶۵ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با سال گذشته ۵ درصد وضعیت بهتری دارد، ولی درصد پرشدگی سد‌ها حدود ۱۴ درصد است.

با دست خود تیشه به ریشه کوهرنگ زدیم!
اما مقصر این کم آبی و خشکسالی کیست؟ چرا کوهرنگ به چنین وضعیتی رسیده‌است؟ آیا تغییر اقلیم این بلا را بر سرش آورده یا سوءمدیریت مسئولان مسبب آن بوده‌است؟ در این رابطه مصطفی نادری، پژوهشگر محیط‌زیست به «جوان» می‌گوید: «با دست خود تیشه به ریشه کوهرنگ زدیم. البته این خشکسالی فقط مربوط به کوهرنگ نیست و بسیاری از نقاط کشور تحت‌تأثیر سوء مدیریت سرزمین قرار گرفته‌اند.» او ادامه می‌دهد: «شاید گفته شود که تغییر اقلیم در کشور‌های زیادی اتفاق افتاده و با این جمله از حل مشکل فرار کنیم، اما واقعیت این است که عملکرد سوء برخی از مدیران سبب شده تا تأثیرات تغییر اقلیم تشدید یابد، چراکه می‌بینیم در یک مقطعی کم‌بارشی داریم و در مقطع دیگر به دلیل بارش فراوان در برخی از نقاط کشور سیل به راه می‌افتد، اما بی‌توجه به این سیلاب‌ها و استفاده از آن در جهت رفع تنش آبی در زمان کم‌بارشی دست روی دست گذاشته‌ایم و همه چیز را بر گردن تغییر اقلیم می‌اندازیم.» او به مشکلات ناشی از کم‌بارشی و خشکسالی نیز اشاره می‌کند: «ریزگرد، کاهش کمی و کیفی آب‌های زیرزمینی و به دنبال آن فرونشست‌ها اتفاق می‌افتد و نباید تغییر اقلیم را به قدری بزرگنمایی کنیم که ما را از انجام اقدامات لازمه بازدارد که این یک خطای استراتژیک است.»

نادری تصریح می‌کند: «بخشی از ماجرا، تغییر اقلیم است و برای آن تا جایی که می‌شود کنوانسیون‌ها و مسائل بین‌الملل را که نافی و در تضاد منافع کشور نباشد، می‌توانیم اجرایی کنیم، اما مابقی کار مربوط به اقدامات داخلی و عملکرد مسئولان است که باید آن را مورد بازنگری قرار دهیم و ببینیم کجای مسیر را اشتباه رفته‌ایم.»

به گفته این پژوهشگر محیط‌زیست، دستگاه‌هایی متولی امور مرتبط با آب و هوا و تغییر اقلیم هستند و باید ببینیم هر کدام برای مدیریت شرایط چه اقداماتی انجام داده‌اند. باید بررسی شود که حکمرانی منابع طبیعی ما به چه سمت‌و‌سویی رفته‌است و نواقصی را که در آن‌ها وجود دارد، برطرف شود.

او به ایرادات ساختاری موجود در کشور برای حل مسئله خشکسالی اشاره می‌کند و می‌گوید: «سازمان منابع طبیعی محیط‌زیست متولی ۸۳ درصد مدیریت مساحت کشور است، اما این سازمان نه‌تن‌ها یک سازمان مستقل نیست، بلکه یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی حساب می‌شود. از سوی دیگر می‌بینیم که این سازمان با اهمیت بالا، نازل‌ترین بودجه را دارد. در مقابل بودجه‌ای که برای احداث یک سد در وزارت نیرو صرف می‌شود معادل ده‌ها برابر بودجه سازمان منابع طبیعی و محیط‌زیست است.»

نادری با بیان اینکه اهمیتی برای حفظ منابع آبی کشور قائل نشده‌ایم، می‌گوید: «وزارت نیرو به عنوان یک فروشنده آب محسوب می‌شود و دغدغه چندانی برای حفظ منابع آبی ندارد، اما به او بیشترین قدرت را داده‌اند، درمقابل به سازمان منابع طبیعی که تولید‌کننده آب است و نقش مهمی در حوزه آبخیزداری دارد، کمترین بها داده شده‌است. به عنوان مثال هزینه عملیات هر آبخیزداری در کشور به اندازه هزینه خدمات رفاهی نیرو‌های وزارت نیرو تمام می‌شود، در نتیجه این ساختار‌های معیوب، تغییرات اقلیم شدت بیشتری پیدا می‌کند و آثار زیانبار آن زودتر از آنچه باید رخ‌‎نمایی می‌کند.»

این پژوهشگر محیط‌زیست می‌گوید: «در حالی که تمام کشور‌های درگیر با تغییرات اقلیم خودشان را با وضعیت پیش آمده سازگار می‌کنند، مسئولان ما توجه چندانی به این سازگاری ندارند. از نظر من بیش از ۵۰ درصد وضعیت نابسامان در این زمینه نیز به عهده وزارت نیرو است. این وزارتخانه هنوز به این درک نرسیده‌است که نباید برای احداث سد، جنگل‌ها را تخریب کند، اما این کار آزادانه انجام شده‌است و درختانی که می‌توانستند به حفظ منابع طبیعی و آب‌های زیرزمینی کمک کنند، از بین رفته‌اند. تا وقتی که این ساختار معیوب وجود داشته‌باشد، امیدی به بهبود شرایط نیست.»

***

تصاویر خالی از برف ارتفاعات چشمه کوهرنگ به عنوان پایتخت برف ایران آن هم در دومین ماه زمستان آژیر قرمز هشدار را به صدا درآورده‌است! البته که چند سالی می‌شود حال و روز کوهرنگ چندان مساعد نیست. اهمیت چشمه کوهرنگ در آن است که سرچشمه سه رودخانه اصلی و راهبردی کشور یعنی کارون، زاینده‌رود و دز است و حیات مرکز ایران و همچنین خوزستان و استان‌های بالادست خوزستان را تأمین می‌کند. امسال، اما کاهش چشمگیر نزولات جوی باعث‌شده تا حتی در بهمن ماه که همیشه به عنوان سرد‌ترین و پربارش‌ترین ماه سال به شمار می‌رفت هم این چشمه از برف خالی بماند. این قله‌های خالی از برف سفید، اما وضعیت قرمز آب را به ما یادآوری می‌کند، اما ببینیم چرا وضعیت کوهرنگ به چنین حال و روزی درآمده و قرار است در فصل‌های گرم سال با چه شرایطی مواجه شویم و چاره کار چیست. این‌ها سؤالاتی است که در گفتگو با محمد درویش کارشناس محیط‌زیست به آن‌ها پاسخ داده‌ایم.

آقای درویش انتشار تصاویر خالی از برف قله‌های چشمه کوهرنگ به عنوان پایتخت برفی ایران نگرانی‌هایی را درباره فصل گرم سال ایجاد کرده‌است. ارزیابی شما از این ماجرا چیست؟
بله، متأسفانه امسال دو اتفاق کم‌سابقه افتاده‌است. یکی اینکه سال ۲۰۲۳ یکی از گرم‌ترین سال‌های کره زمین در ۱۸۰ سال گذشته بوده‌است و ایران هم از این مسئله مستثنی نیست و ایران هم یک پاییز فوق‌العاده خشک و گرم را به نسبت ۵۰ سالی که تاریخش وجود دارد، تجربه کرده‌است. ماه اول زمستان هم اصلاً زمستان قابل‌قبولی نبود و بارندگی‌های خوبی نداشتیم. استان چهارمحال و بختیاری هم از جمله استان‌هایی است که به شدت درگیر خشکسالی است و اصولاً زاگرس امسال وضعیت خوبی ندارد. شرکت مدیریت منابع آب هم اعلام کرد بین ۲۵ تا ۴۰ اندوخته برف و یخ در کوهستان‌های کشور کاهش پیدا کرده‌است. این‌ها واقعیت‌هایی است که موجب‌شده بسیاری هشدار بدهند، این همه انتظاری را که از طرح‌های انتقال آب و سرشاخه‌ها داریم، تغییر می‌دهیم هم می‌تواند به شکست بینجامد، چون دیگر آبی در سرشاخه‌ها نیست که بخواهیم آن را انتقال بدهیم.

اهمیت چشمه کوهرنگ در کشور ما چیست و چرا خشک و کم آب شدنش برای ما هشدار است؟
چشمه کوهرنگ سرشاخه سه رودخانه بسیار مهم و استراتژیک ایران یعنی کارون، دز و زاینده‌رود است. وقتی چشمه کوهرنگ وضعیت خوبی نداشته‌باشد، یعنی سه تا رودخانه مهم و راهبردی‌ترین رودخانه‌های ما که حیات مرکزی ایران و همچنین خوزستان و استان‌های بالادست خوزستان را تأمین می‌کند، به خطر خواهد افتاد.

ظاهراً ۱۱ درصد آب شیرین کشور از چشمه کوهرنگ تأمین می‌شود. درست است؟
در واقع از استان چهارومحال بختیاری تأمین می‌شود که یکی از مهم‌ترین منابع آن کوهرنگ است، اما منابع دیگری هم هستند.

چند سالی است که کوهرنگ وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد، اما امسال انگار این ماجرا چالش برانگیزتر شده‌است. چرا ما با خطر خشک‌شدن کوهرنگ مواجه شده‌ایم؟
بله، چند سال است که میزان برف چشمه کوهرنگ کاهش پیدا و یخچال‌های آن عقب‌نشینی کرده‌است. اصولاً وضعیت زردکوه وضعیت خوبی نیست. این مسئله به دلیل پدیده تغییر اقلیم و جهان گرمایی است و البته عملیات تکنولوژنیکی که برای تغییر مسیر رودخانه‌ها انجام شد و تونل‌هایی که زدند هم در این مسئله بی‌تأثیر نیست.

پس در واقع صرف تغییر اقلیمی نیست؟
بله، همینطور است.

آقای درویش با توجه به وضعیت فجیعی که در خصوص بارش‌ها داشتیم و پیش‌بینی‌های هواشناسی که اغلب درست از آب در نمی‌آید، آیا لازم است تصمیمی برای جیره‌بندی آب یا مسائلی از این دست داشته‌باشیم؟
کل نیاز آب شرب مردم ایران در یک سال، ۸ درصد آب قابل‌استحصال کشور است که با یک مدیریت نیمه‌مدبرانه هم قاعدتاً مردم ایران نباید دچار مشکل کمبود آب شرب شوند. اما در بخش کشاورزی که پرمصرف‌ترین بخش مصرف آب در کشور است، حتماً باید تمهیدات ویژه‌ای را از همین الان اختصاص دهیم. دولت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو موظفند به کشاورزان هشدار دهند که کشت دوم را نباید انجام دهند. کشت‌های آب بر مانند برنج و نیشکر باید متوقف شود و ما باید خودمان را برای شرایط دشوار آماده کنیم.

چرا پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی اینقدر اشتباه از آب در می‌آید؟
سازمان هواشناسی در واقع بر اساس مدل‌هایی که وجود دارد، ابراز نظر می‌کند و همیشه این مدل‌ها در مناطقی مثل ایران که در عرض ۲۵ تا ۴۰ درجه نیمکره شمالی است با واقعیت عجین نمی‌شود. به خاطر اینکه اصولاً ویژگی بارز مناطق بیابانی خشک و نیمه خشک غیر‌قابل پیش‌بینی بودن وضعیت اقلیمی آنهاست. اتفاقی که افتاده، اتفاقی طبیعی است. همه سازمان‌های هواشناسی در همه جای دنیا در پیش‌بینی وضعیت اقلیمی بارندگی مناطق خشک و بیابانی درصد خطایشان بیشتر است.

یعنی مدل‌هایی که سازمان هواشناسی ما بر اساس آن کار می‌کند، مناسب اقلیم ما نیست؟
نه، اینگونه نیست. اصولاً امکان پیش‌بینی وضعیت اقلیمی در کشور‌هایی که بخش اعظمشان خشک و نیمه‌خشک است، سخت می‌شود. این موضوعی است که از ابتدا هم اعلام شده و انحراف معیار آن از میانگین بیشتر است. ما باید آماده ماجرا باشیم. ما کشوری هستیم که قدمت خشکسالی در آن چند هزار سال است. همچنان که امپراتور هخامنشی در ۷هزار سال پیش می‌گوید: «خداوند این کشور را از خشکسالی، دروغ و دشمن در امان بدارد.»، بنابراین خشکسالی قصه دیروز و امروز نیست، همیشه ما درگیر آن بودیم و هستیم.

اما به نظر می‌رسد امسال پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی بیشتر غلط از آب در می‌آید!
نه، در حال حاضر مردم حساس‌تر شده‌اند و کمبود آب بیشتر شده‌است و رسانه‌ها قوی‌تر شده و شبکه‌های اجتماعی بیشترند وگرنه من در عمر ۵۸ ساله‌ام بار‌ها شاهد این اشتباهات بودم.

از نگاه شما به عنوان کارشناس محیط‌زیست با عنایت به شرایط خاص امسال و خشکسالی شدیدی که تا اینجای کار با آن مواجه بوده‌ایم، برای مدیریت شرایط باید چه کرد؟
کاری که باید کرد، این است که نیاز کشور را برای تولید پول و کار از آب کاهش دهیم؛ و قتی آب کم و کمتر می‌شود، باید آب را برای تأمین زندگی مردم و تاب‌آوری طبیعت اختصاص بدهیم. در عوض به سراغ معرفی و حمایت از کسب و کار‌هایی برویم که نیاز به مصرف آب ندارد یا نیازشان کم است. اگر ما یک متر مکعب آب را به کشاورزی اختصاص دهیم، حداکثر ۱۰ اشتغال پایدار ایجاد می‌کند. یک متر مکعب آب در بخش صنعت حداکثر ۳۰ تا ۴۰ شغل پایدار ایجاد می‌کند، اما اگر همین میزان آب را به صنعت گردشگری اختصاص دهیم تا ۱۸۰ اشتغال پایدار ایجاد می‌کند. حالا که ما در مضیقه آب هستیم، خردمندی ایجاد می‌کند به سمت تقویت زیرساخت‌های کشور در حوزه‌های گردشگری طبیعی، تاریخی، فرهنگی کشاورزی و توریسم سلامت برویم. همچنین به سمت استفاده از انرژی‌های نو مانند انرژی، خورشیدی، بادی، زمین‌گرمایی، جزر‌و‌مدی، کسب و کار‌ها و استارتاپ‌های سبز حرکت کنیم و کشور را برای شرایطی که خواه نا‌خواه با کاهش نزولات جوی و خشکسالی در حال رخ دادن است، آماده کنیم.

 

*مهسا گربندی- زهرا چیذری


روزنامه جوان
نظرات

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

ورود هیأت سیاسی - امنیتی قطر و ترکیه به دمشق/روسیه به دنبال حفظ پایگاه‌هایش در روسیه

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

X
آگهی تبلیغاتی