شناسه خبر : 161974
تاریخ انتشار : 1402/11/01 15:09
یک سوم دانش آموزان کشور اضافه وزن دارند

نورنیوز از سونامی چاقی و افزایش وزن دانش آموزان کشور گزارش‌‌‌می‌دهد

یک سوم دانش آموزان کشور اضافه وزن دارند

آمارها از وجود نزدیک به 5 میلیون دانش‌آموز چاق یا دارای اضافه وزن در میان جمعیت 16 میلیون نفری دانش آموزان کشور خبر‌‌‌می‌دهند. یک مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش گفته است پنج سال قبل نرخ چاقی دانش آموزان 30 درصد بود، اما اکنون در برخی استان‌ها بیش از40 درصد دانش‌آموزان با معضل چاقی و اضافه وزن روبرو هستند و این موضوع از نظر رشدی و تربیتی بسیار نگران کننده است.

نورنیوز ـ گروه جامعه و فرهنگ: ماجرای افزایش وزن دانش آموزان،‌ از تقریبا ۱۰ سال پبش شروع شد اما بعد از شیوع ویروس کرونا و آنلاین شدن کلاس‌ها این جریان شتاب بیشتری گرفت و به یک سونامی تبدیل شد بطوری که بعد از دو سال آنلاین بودن مدارس وقتی دانش آموزان به مدرسه بازگشتند از هر سه دانش آموز یک نفر آنها چاق یا دچار اضافه وزن شده بود.  این واقعیت تلخ را سینا کلهر، معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا بیان کرد و از وجود  نزدیک به 5میلیون دانش‌آموز چاق یا دارای اضافه وزن در میان جمعیت 16 میلیون نفری دانش آموزان کشور خبر داد. (ایسنا / 18 فروردین 1401)

شروع پرشتاب چاقی دانش آموزان

زنگ خطر افزایش تعداد دانش آموزانی که اضافه وزن دارند چند سالی است که به صدا در آمده است. چنین عارضه‌‌ای باعث‌‌‌می‌شود بخش زیادی از نسل آینده  با بیماری‌های مختلفی ازجمله دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی، پرفشاری، و انواع سکته دست و پنجه نرم کنند . چندی قبل معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش خبر داد که نرخ اضافه وزن دانش‌آموزان در برخی استان‌ها حتی از ۴۰ درصد ‌هم عبور کرده است. صادق ستاری فرد با بیان اینکه پنج سال قبل نرخ چاقی دانش آموزان ۳۰ درصد بود، اما اکنون در برخی استان‌ها از این مرز عبور کرده گفت:« در برخی استان‌ها بیش از۴۰ درصد دانش‌آموزان با معضل چاقی و اضافه وزن روبرو هستند و این موضوع از نظر رشدی و تربیتی بسیار نگران کننده است. لازم است اولیا با آموزش و پرورش این مشکل را رفع کنند؛ لذا هم سبک زندگی فعال و با تحرک بالا و هم انجام ورزش در مدرسه با گروه همسالان و نیز ورزش با خانواده می‌تواند به این امر کمک کند.»(خبرگزاری صداوسیما/ 18 مهر 1402)

البته عارضه چاقی منحصر به کودکان نیست. در پویش ملی سلامت که اخیرا به همت وزارت بهداشت برگزار شد 16 میلیون ایرانی با اضافه وزن بالا شناسایی شدند. این رقم بهترین نشانه از رسوخ سیاست غلط یارانه‌های غذایی و نداشتن تفکر تغییر و نوآوری در دهه‌های طولانی است. ما نتوانسته‌ایم با جهانی که به سرعت تغییر می‌کند، تغییر کنیم. 16 میلیون ایرانی با چاقی زیاد به این معنی است که اگر آمار نوزادان و کودکان و جوانان را که چاقی در آنان معمول نیست کم کنیم، بیشتر ایرانی‌ها چاق‌اند. این اضافه‌وزن ابداً به معنای خوب غذاخوردن یا غذای‌خوب خوردن نیست، بلکه برعکس به‌معنای غذای بد و یارانه‌ای یعنی شکر و آرد سفید و روغن‌نباتی خوردن و متعاقب آن، بدغذاخوردن است. نورنیوز،‌پیش از این در مطلبی با عنوان " یارانه به تغذیه اشتباه" ابعاد زیانبار سیاست‌‌‌های حمایتی نادرست در حوزه غذا را توضیح داده است.

کرونا و چاقی

کودکان چاق به احتمال زیاد در آینده، بزرگسالان چاقی خواهند بود که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲، سکته‌‌‌های قلبی و مغزی و بعضی سرطان‌ها مثل سرطان روده بزرگ خواهند بود. با شیوع ویروس کرونا بسیاری از مدارس تعطیل و ادامه تحصیل به شکل آنلاین درآمد. خانه نشینی و تعطیل شدن زنگ ورزش مدارس و ترس و نگرانی خانواده‌ها از مبتلا شدن بچه‌ها باعث شد بسیاری از آنها در دو سال شیوع کرونا دچار افزایش وزن شوند. شیوع پاندمی کرونا در اواخر سال ۱۳۹۸ آمار چاقی کودکان ایران را حدود ۸ درصد افزایش داد. علاوه بر کرونا که بیش از ۲ سال کودکان را خانه‌نشین کرد، زندگی در آپارتمان‌های کوچک، تغذیه نامناسب و دیجیتال‌محور شدن کودکان از دیگر عواملی بود که زمینه ساز چاقی آنها شد.

بالا رفتن افزایش وزن در دوران کرونا باعث شد تا مرداد ماه سال 99 وزارت آموزش و پرورش دستورالعمل پروژه «کنترل وزن و چاقی دانش آموزان با رویکرد ترویج سبک زندگی فعال و سالم» را صادر و به همه مناطق کشور ابلاغ کند. دراین دستور العمل آمده بود :« افزایش وزن و چاقی نه‌تنها سلامت کودکان و نوجوانان را در طول تحصیل به خطر می‌اندازد، بلکه بر زندگی آنان در آینده تأثیرگذار است و آنان را با مشکلات بهداشتی، سلامتی و شیوع بیماری‌های غیر واگیر مواجه خواهد کرد. به همین منظور وزارت آموزش‌وپرورش مصمم است پروژه "کنترل وزن و چاقی دانش‌آموزان با رویکرد ترویج سبک زندگی فعال و سالم" را تدوین و از رهگذر اجرای آن نقش مؤثری در تأمین سلامت عمومی امروز و آینده جامعه ایفا کند.» دراین دستورالعمل قرار بود شاخص توده بدنی دانش آموزان در مرحله اولیه یا پیش‌آزمون انجام و دانش آموزانی که دارای اضافه‌وزن و چاقی بودند شناسایی ‌شوند. سپس با آموزش، مشاوره و حمایت و همکاری خانه و مدرسه، دانش آموزان وزن خویش را مدیریت کنند و پس از آزمون مرحله ثانویه، تغییرات شاخص توده بدنی تعیین و تحلیل ‌شود.

 چاقی، معضل قرن 21

چاقی در قرن ۲۱ مهمترین تهدید برای سلامتی انسان  است. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی WHO، ۳۰ درصد از جمعیت خاورمیانه از اضافه وزن رنج‌‌‌می‌برند. از جمله عواملی که در بروز چاقی موثر هستند تغییر در الگوهای تغذیه‌‌ای و دریافت غذاهای با انرژی و چربی زیاد که در گذشته کمتر مصرف‌‌‌می‌شد را‌‌‌می‌توان عنوان نمود. در ایالات متحده آمریکا طی ۳۰ سال گذشته شیوع چاقی در گروه سنی ۱۴-۶ ساله ۳ برابر شده است ، تخمین زده‌‌‌می‌شود که ۱۴ میلیون کودک ۱۴-۶ ساله در اروپا دچار اضافه وزن باشند.افزایش چاقی در دوران کودکی با افزایش شیوع بیماری‌‌‌های همراه با چاقی مرتبط است که‌‌‌می‌توان از جمله این بیماری‌ها به مشکلات کبدی ، بیماری کیسه صفرا، سرطان ها، چربی خون بالا، مشکلات تنفسی ، ناباروری ، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس ، مشکلات غددی ، قلبی عروقی ، مشکلات پوستی و نورولوژیک اشاره کرد.امروزه اضافه وزن در کودکان به صورت یک اپیدمی جهانی درآمده و در گروه سنی ۱۲-۶ سال، به بیش از دو برابر رسیده است. تخمین زده‌‌‌می‌شود حدود ۸۰ درصد کودکان چاق، در بزرگسالی نیز چاق خواهند بود.

 جای خالی زنگ ورزش

تغییر سبک زندگی و استفاده از غذاهای آماده و پرکالری در سالهای اخیر افزایش وزن کودکان و نوجوانان و زیاد شدن پدیده چاقی را در پی داشته است؛ کودکانی که در آپارتمان‌‌‌های کوچک زندگی‌‌‌می‌کنند و هیچ تحرکی هم ندارند. تنها زمانی که آنها‌‌‌می‌توانند تحرک داشته باشند زنگ ورزش در مدارس و یا حضور در کلاس‌‌‌های آزاد ورزشی است. ‌تفریحات پرتحرک و دسته جمعی کودکان در نسل قبل، آنها را از دچار شدن به معضل چاقی ایمن می‌کرد،‌ اما اکنون فضای محیطی برای برخی بازی‌های سنتی برای کودکان فراهم نیست. همین امر باعث شد که از مهرماه سال گذشته، دستورالعمل افزایش زنگ ورزش دانش آموزان ابتدایی ابلاغ شود. مدیرکل تربیت بدنی و فعالیت‌های ورزشی وزارت آموزش و پرورش در این باره گفت: «زمان زنگ ورزش طبق مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش در تمامی پایه‌های تحصیلی و شاخه‌های نظری، فنی حرفه‌ای و کار و دانش ، دو ساعت در هفته است اما معمولاً در دوره ابتدایی این دو ساعت را کم می‌کردند و یا اینکه دو ساعت ورزش را در یک روز قرار می‌دادند.» وی با اعلام اینکه دستورالعمل اجرای درس تربیت بدنی به ادارت کل آموزش و پرورش استانها ابلاغ شده افزود: «در ماده ۴ این دستورالعمل قید شده که این زمان در مقطع ابتدایی باید در دو روز متفاوت و در دو زنگ جداگانه اجرا شود.» (ایسنا / 22 مهر 1401)

 هرچند که زنگ ورزش یکی از درس‌های رسمی دانش‌آموزان در مدارس است اما برخی از مدارس بویژه در مقطع ابتدایی هنوز این درس را به رسمیت نمی‌شناسند و یا بطور کلی این زنگ را از برنامه هفتگی دانش‌آموزان حذف کرده و یا در این زنگ به آموزش دانش‌آموزان نمی‌پردازند و آنها را در حیاط مدرسه به حال خود رها می‌کنند. معاون سلامت و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش،‌چندی پیش با بیان اینکه اجرای زنگ ورزش در مدارس تکلیف و اجباری است، گفت:« دو زنگ ورزش در هفته برای دانش‌آموزان درنظر گرفته شده که اگر در مدارس اجرا نشود، تخلف محسوب می‌شود. زنگ ورزش هم مانند سایر زنگ‌ها جزو تقویم درسی رسمی است و اجرای این برنامه تکلیفی و اجباری است.» درحالی که ورزش جزو دروس اجباری مدارس است اما برخی از مدارس زنگ ورزش را جزو یکی از کم اهمیت ترین دروس دانش آموزان قرار‌‌‌می‌دهند . سمیه رادپور مادر آرین که در پایه سوم ابتدایی تحصیل‌‌‌می‌کند با اشاره به اینکه یکی از مهمترین عوامل کم تحرکی دانش آموزان بی توجهی مدارس به زنگ ورزش است به نورنیوز‌‌‌می‌گوید : «مدرسه‌‌ای که پسرم آنجا تحصیل می‌کند دو ساعت کلاس ورزش که باید در دو روز در هفته باشد را در یک روز تجمیع کرده و دانش آموزان را به سالن ورزشی در اطراف مدرسه‌‌‌می‌برند و معلم یک توپ فوتبال به بچه‌ها‌‌‌می‌دهد تا خودشان بازی کنند. اما خبری از نرمش و حرکات کششی و یا ورزش‌‌‌های گروهی مثل طناب کشی یا بازی‌‌‌های جمعی که ما در کودکی انجام‌‌‌می‌دادیم نیست. همین باعث‌‌‌می‌شود بچه‌ها بیشتر از ورزش آسیب ببینند. وقتی ما دانش آموز بودیم در حیاط مدرسه بازی‌‌‌های گروهی انجام‌‌‌می‌دادیم و تحرک زیادی داشتیم اما امروز خیلی ازمدارس حیاط ندارند  و بیشتر به خانه شباهت دارند تا مدرسه. از نرمش صبحگاهی هم خبری نیست و بچه‌ها ساعت‌ها در کلاس درس بدون تحرک‌‌‌می‌نشینند.»

این مادر که چند سال در کشورهای شرق آسیا زندگی کرده با اشاره به برنامه‌‌‌های مدارس این کشورها برای استعدادیابی ورزشی می‌گوید: «در چین و کره جنوبی درس ورزش یکی از مهمترین دروس تحصیلی است و مربی‌‌‌های متخصص دانش آموزان را زیر نظر قرار‌‌‌می‌دهند. با شناسایی استعدادها آنها را وارد دنیای حرفه‌‌ای ورزش وارد‌‌‌می‌کنند که نتیجه اش پرورش قهرمانانی است که در آینده برای کشورافتخار‌‌‌می‌آفرینند.  اما در مدارس ایران،‌زنگ ورزش، به عنوان زمانی درنظر گرفته‌‌‌می‌شود که بچه‌ها در حیاط مدرسه وقت گذرانی کنند. در پاییز و زمستان هم که هوا آلوده‌‌‌می‌شود زنگ ورزش تعطیل‌‌‌می‌شود و بچه‌ها بدون برنامه و هدف در کلاس درس رها‌‌‌می‌شوند.»


نورنیوز
نظرات

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

X
آگهی تبلیغاتی