شناسه خبر : 161837
تاریخ انتشار : 1402/10/30 10:58
قراردادهای لرزان، کارگران نگران

نورنیوز از وضعیت آشفته قراردادهای موقت کار گزارش می‌دهد؛

قراردادهای لرزان، کارگران نگران

طبق تخمین ها، بخش مهمی از اعضای جامعه 15 میلیونی کارگران کشور، با قرارداد موقت کوتاه مدت مشغول به کارند. خیلی از آنها این روزها دغدغه تمدید یا پایان قرارداد کاری خود را دارند؛ کارگرانی که نبود ثبات در قراردادهای کاری شان باعث می شود همیشه با نگرانی کار کنند.

نورنیوز – گروه جامعه و فرهنگ: ماه های پایانی سال برای بسیاری از کارگران قراردادی، روزهای آمیخته با بیم و امید است. خیلی از آنها این روزها دغدغه تمدید یا پایان قرارداد کاری خود را دارند؛ کارگرانی که نبود ثبات در قراردادهای کاری شان باعث می شود همیشه با نگرانی کار کنند. قراردادهای کوتاه مدت و تهدید به عدم تمدید قرارداد و اخراج، از عوامل مهمی هستند که باعث شده نسل جوان کمتر به کار کردن در مراکز تولیدی و کارخانه ها تمایلی نشان بدهند. از سوی دیگر، تعداد زیادی از کارخانه ها و شرکت ها برای اینکه با اداره کار و شرایط سخت بیمه مواجه نشوند همه کارهای خود را به شکل پروژه دراختیار پیمانکاران قرار می دهند. پیمانکار موظف می شود برای انجام پروژه، نیروی کار استخدام و او را بیمه کند. اما برخی از پیمانکاران با قراردادهای کوتاه مدت آن هم بدون بیمه، کارگران را با کمترین حقوق استخدام می کنند. حتی برای اینکه با شکایت کارگران مواجه نشوند با استخدام کارگران اتباع افغانستان کارها را به آنها می دهند. این کلاف وقتی پیچیده تر می شود که مدت قرارداد پیمانکار با شرکت به پایان می رسد و به این ترتیب تعداد زیادی کارگر قراردادی بیکار می شوند. برخی از کارگران هم که قراردادهای کوتاه مدت دارند در اوسط سال به بهانه های مختلف از جمله نبود بودجه و کمبود منابع تولید، تعدیل شده و بیکار می شوند.

اخراج کارگران یکی از تبعات قراردادهای موقت و کوتاه مدت است. اوایل دی ماه فرماندار بروجرد در نشست شورای اداری این شهرستان خبر داد که از ابتدای امسال بیش از ۵۰۰ کارگر نساجی بروجرد اخراج شده اند. او خواستار ورود بازرسی کل استان به حسابرسی این شرکت شد. اخراج کارگران در ایلام با تبعات سنگین تری همراه بوده است. چندی قبل خبرگزاری ایلنا در گزارشی اعلام کرد 6  کارگر پتروشیمی چوار ایلام در 2 سال اخیر دست به خودکشی زده اند. در این گزارش علت خودکشی این کارگران، اخراج توسط پیمانکاران اعلام شده است؛ اگرچه شرکت پتروشیمی اعلام کرد: «خودکشی این کارگران ربطی به پتروشیمی نداشته و آنها ارتباط مستقیم کاری با شرکت پتروشیمی ایلام نداشته‌اند و با اتمام پیمان و پروژه طبیعتاً پیمانکار و نیروهای پیمانکاری بایستی مجتمع را ترک نمایند. » کارگران این پتروشیمی مثل خیلی از کارگران دیگر با پیمانکار قرارداد دارند و به محض پایان قرارداد پیمانکار همه کارگران تحت قرارداد بیکار می شوند. دراین میان شرایط کارگران ساختمانی از بقیه کارگران بحرانی تر است. بسیاری از آنها بیمه ندارند و بیشتر حوادث ناشی از کار هم متوجه آنها است.

 

قانونی برای حمایت از کارگران قراردادی

«بیش از 96 درصد جامعه 15 میلیونی کارگران کشور، با قرارداد موقت کوتاه مدت حتی با قراردادهای سفید امضا، مشغول به کارند. مطابق آیین نامه تبصره یک ماده ۷ قانون کار، تمام کسانی که به مدت ۴ سال در کار‌های با ماهیت موقت حضور دارند باید قرارداد کارشان دائم شود و موعد اجرای این قانون بهمن ماه ۱۴۰۲ است.»  این را ناصر چمنی، فعال کارگری در گفت و گو با تسنیم می گوید. او یا سایر فعالان حوزه کارگری هیچ وقت به دقت توضیح نداده اند که عدد دقیق 96 درصد را براساس چه مبنایی به دست آورده اند. صرفنظر از این اشکال، او  تاکید می کند اجرای آیین نامه تبصره یک ماده 7 اولین قدم برای بازگرداندن امنیت شغلی از دست رفته کارگران است. او می گوید:  « اگر این اتفاق بیفتد و سقف ۴ سال برای قرارداد‌های با ماهیت موقت اعمال شود، می‌توان امنیت شغلی کارگران را احیا کرد. البته این آیین‌نامه باید مدت‌ها قبل نوشته می‌شد تا وضعیت کارگران را بهبود می‌بخشید. بعد از حدود 30 سال بالاخره در زمان وزارت آقای ربیعی این اتفاق افتاد. بهمن ماه موعد عملیاتی شدن این قانون می‌رسد و امیدواریم اجرایی شود.»

آیت اسدی عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار هم در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا امنیت شغلی را یکی از دغدغه‌های اساسی جامعه کارگری می داند و می گوید : «در بیشتر کشورها کارگری که در محیط کار 3 تا 4 سال می‌ماند و مشغول کار می‌شود او را استخدام می‌کنند و هر زمان که بیکار شود، بیمه‌های بیکاری قوی او را حمایت می‌کنند. وقتی نیروی کار امنیت شغلی ندارد و قرارداد کوتاه مدت و چند ماهه با او بسته می‌شود، طبیعی است که رغبتی به کار در کارخانه و کار تولیدی نداشته باشد.»

درحالی که فعالان کارگری و همچنین نمایندگان کانون عالی انجن های صنفی کارگران کشور معتقدند بر اساس پیشنهادهای کمیته امنیت شغلی که ریاست آن هم با معاون روابط کار وزارت کار است کارگرانی که در کارگاه های دائمی هستند بعد از 4 سال کار قراردادشان دائمی خواهد شد، داود جوانی عضو هیات مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارفرمایی با رد ادعای اجرایی شدن پیشنهاد کمیته امنیت شغلی گفت: «این فقط یک پیشنهاد بوده و هرگز تصویب نشده و هیچ ابلاغیه ای در این زمینه از طرف وزارت کار به کارفرمایان اعلام نشده است.»

وقتی این اختلاف برداشت از آیین نامه اجرایی تبصره یک ماده 7 قانون کار را از یک مسئول دولتی پرسیدیم او روایتی دیگر از ماجرا ارائه می دهد. احمد غریوی مدیر کل روابط کار و جبران خدمت و بیمه بیکاری وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی در گفت و گو با نور نیوز با تشریح ماده 7 قانون کار و پیش نویس تبدیل قراردادهای موقت به دائم و ارسال به هیات دولت گفت:  «ماده 7 قانون کار دو بخش دارد که یک بخش آن مربوط به قرارداد فعالیت‌های غیر مستمر است. در این بخش قرار بود حداکثر مدت آن طی آیین‌نامه‌ای مصوب شود که آیین‌نامه مصوب شد و کارگرانی که در فعالیت‌های غیرمستمر فعالیت می‌کنند و مدت همکاری و قرارداد آن‌ها بیش‌از چهار سال می‌شود قرارداد آن‌ها از حالت موقت خارج  و نهایتاً تا پایان پیمان و کاری که قرار است انجام شود تمدید می‌شود. یعنی تا پایان زمان کار، رابطه کاری ادامه‌دار خواهد بود. اما بخش دوم درمورد فعالیت‌های مستمر است که ما یک پیش‌نویسی آماده کردیم و به هیئت دولت فرستاده شد که برای فعالیت‌های مستمر هم مدت زمانی پیش‌بینی شود تا بعد از گذشت آن مدت خاص، قرارداد موقت تبدیل به قرارداد کار دائم شود.  این پیش‌نویس، به دولت ارسال شده اما هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. اگر در دولت  تأیید شود و به تصویب برسد طی لایحه‌ای به مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد  تا ماده  7  قانون کار درمورد فعالیت های  مستمر اصلاح شود.»

وی ادامه داد:  «آیین‌نامه فعالیت‌های غیر مستمر در سال 98 مصوب شد و اگر افرادی بودند که آن زمان در فعالیت‌هایی به شکل قراردادی حضور داشتند و چهار سال از زمان همکاری‌شان در آن پیمان گذشته باشد چون مدت چهار سال منقضی شده طبیعتاً قرارداد آن‌ها از حالت موقت خارج شده و نهایتاً تا هر زمانی‌که کار و پروژه تمام شود رابطه کارگری و کارفرمایی ادامه دارد و پس‌از آن منقضی خواهد شد.»

 

کارگران زیر زمینی

تعداد کارگرانی که با قرارداد دائم  یا موقت در کشور مشغول به کار هستند بیش از 15 میلیون نفر اعلام شده است. این درحالی است که به ادعای رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، حدود ۵ میلیون کارگر در کارگاه های زیرزمینی و غیررسمی برای تأمین معاش بدون بیمه و امنیت شغلی مشغول کار هستند. فتح الله بیات در گفت و گو با تسنیم با ارائه این آمار گفت: «کارفرمایان برای فرار از پرداخت دیون کارگر، میدان را به شرکت های پیمانکاری می سپارند و پس از آن هم، هیچ توجهی به تضییع حق کارگران ندارند. با آنکه مصادیق سوءاستفاده برخی پیمانکاران از حق کارگران، فراوان است بسیاری از پیمانکاران با روابط مشکوک در مناقصه ها برنده می شوند. برای کارگران زیرزمینی حتی  بیمه هم پرداخت نمی شود و بنابراین، برای سازمان تامین اجتماعی وجود خارجی ندارند. کارگران، در این کارگاه های زیرزمینی و غیر رسمی با حداقل دستمزد و محروم از بیمه و سنوات و سایر مزایای شغلی اجیر شده اند؛ چون نیاز مالی دارند و باید معاش خانواده شان را تامین کنند.»

اگر سری به ادارات کار و یا دیوان عدالت اداری بزنید در بسیاری از شعبه ها پرونده های مربوط به شکایت کارگران درحال رسیدگی است. شکایت هایی که بسیاری از آنها مربوط به قراردادهای موقت و مفاد داخل آن و همچنین اجرانکردن مفاد قرارداد و نپرداختن حق بیمه توسط کارفرما است. در نبود سندیکاهای کارگری قوی که یکی از پشتوانه های اصلی کارگران محسوب می شود قانون کار باید حامی کارگرانی باشد که برای پیگیری شکایت شان مجبورند ماه ها و حتی سالها دوندگی کنند.

این در حالی است که در کشورهای اروپایی و حتی برخی از کشورهای همسایه، قانون و سندیکا به عنوان دو بازوی حمایتی از کارگران عمل می کنند. در ترکیه کارفرما برای انعقاد قراردادهای موقت با مدت مشخص باید دلایل قانع‌کننده کافی داشته باشد. مثلا بتواند ثابت کند که کارگر را برای پروژه خاصی نیاز داشته و یا طبیعت کار موقت بوده است درغیر این صورت قرارداد طرفین دائمی محسوب خواهد شد. براساس رأی دادگاه تجدیدنظر ترکیه در سال ۲۰۱۲ که در حال حاضر اجرا می شود، حتی اگر قرارداد طرفین موقت باشد، چنانچه کارفرما بدون دلیل قانع کننده، قرارداد را سه بار تمدید کرده باشد، قراداد حکم دائمی خواهد داشت.

سایت EuroDev چندی قبل در یک گزارش تحقیقی درباره قراردادهای کارگری در کشورهای اروپایی نوشت : «قراردادهای کاری در اروپا به دلیل چارچوب های قانونی و نظارتی خاصی که در کشورهای اروپایی وجود دارد، حائز اهمیت است. کارفرمایان در اروپا طبق قانون موظفند قرارداد کار کتبی را در یک بازه زمانی مشخص به کارمندان ارائه دهند و این قرارداد باید با قوانین و مقررات محلی کار مطابقت داشته باشد. قوانین استخدامی اروپا در مقایسه با قوانین کار در ایالات متحده، که اغلب بیشتر بر اصل استخدام "به اراده" تکیه دارند، حمایت بیشتری از کارمندان ارائه می کند. در اروپا، قراردادهای کاری طبق قانون اجباری است و شامل مقررات بسیاری است که حقوق و منافع کارگران را تضمین می کند. این مقررات می تواند موضوعاتی مانند مدت زمان استخدام، وظایف و مسئولیت های شغلی، حقوق و مزایا، دوره های اخطار برای پایان کار و موارد دیگر را پوشش دهد. علاوه بر این، بسیاری از کشورهای اروپایی دارای اتحادیه های کارگری قوی هستند که می توانند در مورد قراردادها چانه زنی کنند تا  استانداردهای اشتغال برای کل صنایع تعیین شود.  


نورنیوز
نظرات

ثبت دمای منفی 27 درجه در اردبیل

افزایش تعداد شهدای غزه به مرز 45 هزار نفر/کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

آغاز ساخت شناورهای موشک‌انداز هدایت‌پذیر توسط سپاه پاسداران

پزشکیان برای تدوین برنامه محرومیت‌زدایی از مدارس 5 منطقه تهران 10 روز فرصت داد

تیم ملی وزنه‌برداری ایران در نایب قهرمان جهان شد

عکس های منتخب ایران، یکشنبه 25 آذر 1403

عملکرد درخشان وزنه‌برداران فوق سنگین ایران در مسابقات جهانی/ یوسفی طلا گرفت

حراج سکه فردا برگزار می‌شود/ بازار بورس 26 آذر تعطیل نیست

پادکست | مونواکسید کربن ؛ قاتل خاموش

در دیدارهای امروز وزیر خارجه چه گذشت؟/ضرورت پیگیری تحولات سوریه در جهت حفظ امنیت ملی ایران

مشکلات شرکت در کلاس‌های غیرحضوری همزمان با قطعی مکرر برق

کارت عراق در بازی تحولات پسا اسد

جزئیات حمله به یک زائر در حرم حضرت معصومه(س)/ متهم بازداشت شد

قالیباف: جهان اسلام باید وحدت خود را در برابر رژیم صهیونیستی حفظ کند

تل‌آویو سفارت خود در ایرلند را می‌بندد

دولت سال آینده بهانه‌ای برای پرداخت نکردن حقوق بازنشستگان ندارد

جانشین‌پروری در دولت؛ گمشده‌ای که آینده مدیریت کشور را تهدید می‌کند

رفع تحریم؛ مبنای توافق برای تهران

نور ویدئو | از غزه تا دمشق؛استانداردهای دوگانه گانه حقوق بشر غربی +فیلم

پزشکیان: برای تهیه نقشه راه مناطق آزاد و بنادر کشور باید از مشاوران مجرب استفاده کنیم

رانندگان اتوبوس‌های شهری حق دریافت کرایه نقدی از مسافران را ندارند

راز قتل مدیرعامل یک شرکت در میدان فلسطین آشکار شد

الجزایر سفیر فرانسه را احضار کرد

تنگنای شدید معارضان مسلح سوری و حامی منطقه‌ای آنها

گفت‌وگوی ترامپ و نتانیاهو درباره سوریه، غزه و ایران

تلاش رژیم اسرائیل برای لغو حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

نان آغشته به خون

آینده سوریه و جبهه مقاومت

مردی تلویزیون شهری را سرقت کرد

مقتول قبل از مرگ نشانی قاتلانش را به پلیس داد

برپایی نمایشگاه «یلدای تهران» مدر باغ موزه قصر

انتشار آلبومی به یاد ابتهاج فقید

مدارس و ادارات کدام شهرها دوشنبه تعطیل است؟/ مدارس پایتخت غیرحضوری و ادارات تعطیل شد

شورای عالی مسکن برای رفع موانع تولید تشکیل شود

نوبخت: چرا اولویت مهار تورم از دستور کار دولت خارج شده است

پیوستن نمایندگان به پویش کاهش دو درجه‌‌ای دما/مردم دولت را یاری کنند

دیدار رئیس دیوان عالی سلطنت عمان و رئیس مجلس

تکذیب رای‌گیری درباره فیلترینگ

یارانه امشب واریز می‌شود

سکه 54 میلیون تومان/دلار 75 هزار و 300

حراج شمش طلا به تعویق افتاد

مصرف گاز بخش خانگی از 600 میلیون مترمکعب عبور کرد

چرا بورس همچنان می‌تازد؟

پیش فروش بلیت‌ قطارهای مسافری دی ماه از فردا

غریب‌آبادی: صدور حکم اعدام علیه نتانیاهو غیرممکن نیست

نورنما | خبرنگار NBC به بخشهای مختلف امارت بشار ، سر زد +فیلم

پادکست | چالش ها و راهکار های حمایت از بخش خصوصی در اقتصاد ایران

اسد از حمایت ترکیه از شورشیان سوری خبر داشت؟

خطای نابهنگام مرندی

خیانت سیستماتیک در حق حزب‌اللهی‌ها

اوج قدرت سیاستمداران/مدافعان سرسخت دیروز اسد و «انقلابیون دوآتشه» امروز

تهران- باکو در مسیر آشتی

دلایل شکست اسد چه بود؟

آیا قانون «حجاب» تعلیق شده است؟

مدار دیپلماسی | تروریسم، سوریه و ایران؛ روایت رهبر انقلاب از آینده جبهه مقاومت +فیلم

سردترین مراکز استان ها در شب گذشته؟/ رکورد سرما در تهران

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یکشنبه 25 آذر

هوای تهران پاک شد

تغییر زمان بازی تراکتور و ملوان

ایرانی‌ها هر روز چاقتر می‌شوند

نجات معجزه‌آسای یک زن زیر چرخ‌های خودرو+ فیلم

حذف ارز نیمایی چه تاثیری روی قدرت خرید مردم دارد؟/ آیا قیمت کالاها افزایش می‌یابد؟

نورنما | ویدیویی از شدت برف در آمریکا +فیلم

945 نفر به تب دنگی مبتلا شدند

تصویب طرح اشغال جولان در کابینه رژیم صهیونیستی/ترکیه به دنبال حذف گروه‌های پ.ک.ک و ی.پ.گ

سران چه کشورهایی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کنند؟

قبل از رفتن به‌ فرودگاه پروازهای خود را چک کنید

حمله سایبری به بانک های رژیم صهیونیستی

وزیر دفاع سابق برزیل بازداشت شد

نقض مکرر آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی؛ 225 تجاوز به لبنان ثبت شد

کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

عکس های منتخب ایران، شنبه 24 آذر 1403

نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غربی در اردن؛ تأکید بر همکاری برای صلح پایدار در سوریه

جزئیات تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و سرما در استان‌های مختلف برای روز یکشنبه 25 آذر +فیلم

ام‌البنین ایران به پسران شهیدش پیوست

گزارش سالانه وزارت امورخارجه در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس

«مهدی کرمی» طلسم دسته 109 کیلوگرم را شکست

جاده هراز و چالوس از دوشنبه مسدود می‌شود

نورنما | سالروز وفات حضرت ام البنین (س) ، روز تکریم مادران و همسران شهدا گرامی باد +فیلم

شیخ‌ نعیم قاسم: صهیونیست‌ها در شکستن کانون مقاومت ناکام ماندند.

حامیان فلسطین باز‌هم به خیابان‌های لندن آمدند

سازمان زمان پیش‌ثبت‌نام حج تمتع 1404 را اعلام کرد

پادکست | ریشه های سقوط نظام سوریه و آینده مقاومت در منطقه

سرویس اطلاعاتی روسیه: درباره سوریه با سیا تماسی نداشتیم

کدام وزرا به «پویش دو درجه کمتر» پیوستند؟

محدودیتی برای درج نرخ در سامانه نیما وجود ندارد

الجولانی: نمی‌خواهیم با اسرائیل درگیر شویم

نویسندگان برتر در جشنواره کتاب سال حوزه تجلیل می‌شوند

حراج هشتاد و ششم با فروش 7 هزار و 464 قطعه سکه انجام شد

سازمان لیگ با کاهش قیمت بلیت دیدارهای خانگی تراکتور مخالفت کرد

نشست تبیین گزارش وضعیت حقوق بشر آمریکا و انگلیس برگزار شد

آغاز به کار سفارت ترکیه در سوریه پس از 12 سال +فیلم

ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)» به جشنواره فجر باز می‌گردد

فرستاده سازمان ملل: از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه جلوگیری شود

ماکرون: اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین لازم است

عوامل قتل راننده تاکسی اینترنتی در قرچک دستگیر شدند

نورنما | مار غول پیکر در یکی از خیابان های بان دون راک/تایلند +فیلم

سخنگوی وزارت دفاع: توانایی ساخت هواپیمای مسافربری را داریم

«میخائیل کاولاشویلی» رئیس‌جمهور گرجستان شد

ممنوعیت صادرات حبوبات لغو شد

X
آگهی تبلیغاتی