شناسه خبر : 161337
تاریخ انتشار : 1402/10/25 11:24
«وقت‌کشی» به سود شکر؟

«وقت‌کشی» به سود شکر؟

«زمان طلایی» به دوره حیاتی بین لحظه وقوع یک خطر، فوریت تشخیص و اقدام سریع برای جلوگیری از تبدیل یک رویداد به فاجعه اشاره دارد؛ زمانی خاص که بعد از آن وضعیت غیرقابل‌کنترل شده و یک بحران به وقوع می‌پیوندد. مثال محسوس و عینی آن «زمان طلایی» در اطفای حریق است که واکنش اصلی، چیزی […]

سایر رسانه ها: «زمان طلایی» به دوره حیاتی بین لحظه وقوع یک خطر، فوریت تشخیص و اقدام سریع برای جلوگیری از تبدیل یک رویداد به فاجعه اشاره دارد؛ زمانی خاص که بعد از آن وضعیت غیرقابل‌کنترل شده و یک بحران به وقوع می‌پیوندد. مثال محسوس و عینی آن «زمان طلایی» در اطفای حریق است که واکنش اصلی، چیزی به غیر از یک کنش ساده در مضرب ثانیه‌ها نیست؛ به زبان ساده‌تر تکنیک‌غیر پیچیده‌ای چون ریختن یک لیوان آب روی شعله‌ای کوچک در سریع‌ترین زمانی که نباید بیش از ۲ تا ۳ دقیقه طول بکشد، نجات‌بخش خواهد بود؛ در غیر این صورت یک آتش محدود، می‌تواند ظرف یک ساعت جهنمی واقعی درست کرده و هزاران هکتار را طعمه حریق کند.
«زمان» فقط در اطفای حریق تعیین‌کننده نیست؛ از مواردی چون نجات جان افرادی که دچار ایست قلبی شده‌اند گرفته تا مسابقات ورزشی، احکام قضائی و…در عموم‌شان ثانیه‌ها اهمیت حیاتی دارد. هرقدر یک موضوع از اولویت بالاتری برخوردار باشد، قید «زمانی» حساسیت مضاعف‌تری می‌یابد و ناظر به چنین واقعیاتی است که «وقت‌کشی» بیش از آنکه ترفندی به‌ظاهر مشروع و کم‌اهمیت تلقی شود، اهرمی قدرتمند و تاثیر گذار است که با کمترین رد و نشان، شرایط و نتیجه را کنترل و به عبارت دقیق‌تر «دستکاری» می‌کند.
اگرچه این اصطلاح در سطح عامه در میادین ورزشی شاهد مثال دارد، اما نتایج شگفت‌انگیز و مترتب بر آن در دنیای تجارت و بازرگانی، به اندازه به زمین‌زدن یک صنعت، ورشکست کردن خطوط تولیدی عظیم، به باد دادن سرمایه‌های هنگفت یک‌سوی میدان و ویژه‌خواری و عایدی‌های نجومی در بستر غیرقانونی در سوی مقابل نیز کاملا مهم و مورد توجه است. بر همین اساس، «رانت اطلاعاتی» بسیار بیشتر و مهم‌تر از اطلاع‌داشتن از متغیرهای تعیین‌کننده یک بازار، «زود» تر از دیگران است و «تعلل» در تصمیم‌گیری‌ها یا «تعویق» اجرای مصوبات و آیین‌نامه‌هایی که یک فضای رقابتی مالی را مدیریت می‌کند نیز بیش از آنکه معلول «بروکراسی»، «سهل‌انگاری» و… باشد، گزاره «مهندسی» بازار به سود یک طرف را به اذهان متبادر می‌کند. از مدت‌ها پیش نهادهای متولی تنظیم بازار مانند وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، معاونت صنایع عمومی وزارت صمت با تعلل در ابلاغ دستورالعمل‌هایی که …
… فقدان آن‌ها رانت سرشاری را برای گروهی از صنایع ایجاد می‌کند، عملا موجب شکل گیری شبهات جدی پیرامون عملکرد خود در میان فعالان اقتصادی شده اند. نمونه موخر آن «تعلل» سازمانهای ذکر شده در اجرای مصوبه اخذ مابه‌التفاوت از چهار کالای شکر، گندم، کنجاله سویا و ذرت است که پروسه تدوین ان بدون دلیل کارشناسی، ماه‌ها طول کشید.

 

هفت خان تعیین نرخ مابه‌التفاوت ارزی شکر
بر اساس قوانین، کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد کشور می‌شوند باید با نظارت دقیق و قیمت‌گذاری مصوب نهادهای ذیربط توزیع شده و به دست مصرف‌کننده نهایی برسد؛ در غیر این صورت واردکنندگان باید مبلغی تحت عنوان مابه‌التفاوت نرخ ارز بپردازند.
موضوع محاسبه و دریافت نرخ مابه‌التفاوت ارزی از شکر، گندم، کنجاله سویا و ذرت از ماه‌ها پیش در جلسات تخصصی و کارشناسی مطرح بود و از شهریورماه امسال بنا شد به صورت جدی در دستور کار کارگروه‌های تنظیم بازار قرار بگیرد که هر بار به دلایلی چون «بررسی کارشناسی»، «بررسی قیمت» و… به تعویق افتاد. این مصوبه دست‌آخر در تاریخ ۲۴ام آبان ماه سال جاری نهایی شد و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی مقرر و اعلام کرد؛ مابه‌التفاوت هر کیلوگرم شکر، کنجاله سویا، ذرت و گندم برای مصارف صنف و صنعت به ترتیب ۷۰.۰۰۰ ریال، ۶۰.۰۰۰ ریال، ۳۲.۰۰۰ ریال و ۲۸۵.۰۰۰ ریال تعیین و دریافت شود. ابلاغ این مصوبه با تاخیر ۴۵ روزه انجام شد و آخرالامر در تاریخ پنجم دی‌ماه، فرمان اجرایی شدنش صادر شد. اکنون و باگذشت بیش از ۲۰ روز از ابلاغ، هنوز سازوکار اجرایی برای دریافت اعداد مصوب و یادشده تعیین نشده است. تعللی که از سوی تحلیلگران و ناظران بیش از آنکه در چارچوب «انفعال» درک شود، تکمیل‌کننده پازل ارفاقات قانونی و غیرقانونی‌ای است که کالای سرلیست یعنی «شکر» را به‌صورت ویژه تحت حمایت قرار می‌دهد.

 

قدرت صنایع وابسته به شکر
ماه‌هاست که جراید و رسانه‌های آنلاین کشور در گزارش‌های متعدد، مولفه‌های گوناگونی را یادآور می‌شوند که از رانتی خاص حول واردات شکر حکایت دارد؛ از واردات مازاد بر نیاز کشور گرفته تا بهره‌مندی مشکوک این کالا از ارز ترجیحی و تخفیف چشمگیر مالیاتی که سودش به جای مردم، در جیب قاچاقچیان یا برندهای غیر ایرانی سرازیر شده و جز تلاطم در بازار این کالا، تورم دو برابری شکر و گرانی چندباره محصولات شکربر چون نوشابه نتیجه‌ای نداشته است.
مروری بر سیاست‌گذاری‌ها در زمینه تامین و توزیع این کالا و محصولات وابسته به آن، دنیایی از تناقض‌ها را پیش چشم می‌گذارد که هر روز بیشتر از دیروز گزاره «بدبینانه» رانت‌جویی و ویژه‌خواری و درنتیجه وجود قدرت‌های پنهان وابسته به تجارت و مصرف شکر را «واقع‌بینانه» می‌کند که واپسین نمونه آن، اهمال و تعلل در اجرای مصوبه‌ای بود که اخذ مابه‌التفاوت ارزی از شکر را الزام کرده است، اما در میدان عمل، رقبای شکر از ماه‌ها پیش این رقم را پرداخته‌اند و شکر همچنان از این قانون لازم‌الاجرا مستثنی است؛ چون وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، معاونت صنایع عمومی وزارت صمت به عنوان سه رکن تصمیم‌گیر در این زمینه اگر نگوییم از اقدام و ورود قانونی «خودداری» کرده‌اند اما دست‌کم «تعلل» قابل تأملی داشته‌اند. محصولاتی که تولید آن با شکر وارداتی که از ارز ۲۸۵۰۰۰ ریالی استفاده می‌کند تا امروز نه تنها مشمول قیمت‌گذاری نشده‌اند بلکه تا کنون ریالی مابه‌التفاوت نیز از وارد کنندگان شکر دریافت نشده است. آنچه گمانه مهندسیِ بازار به نفع شکر را بیش از گذشته تقویت می‌کند این است که دو ماه پیش مصوبه اخذ مابه‌التفاوت ارزی از شکر از سوی وزارت صمت ابلاغ شده، ولی هنوز در بر پاشنه قبلی می‌چرخد.
ثانیه‌ها می‌گذرد؛ «زمان طلایی» به سود وارد کنندگان و صنایع استفاده کننده از شکر از دست می‌رود و به اعتقاد ناظران، نهادهای تنظیم‌کننده بازار نیز بدون هیچگونه حساسیتی صرفا نظاره‌گر تداوم اختصاص رانت سرشار به وارد کنندگان و برخی صنایع خاص هستند. دنیای تجارت، دنیایِ ذهن‌خوانی نیست، اما وقتی نتیجه «ترک فعل» قانونی، زمینه سود سرشار یکی از ذی‌نفعان و ضرر هنگفت رقبای دیگر را فراهم می‌کند و هشدارها نیز نادیده گرفته می‌شود، طبیعی است که شائبه‌ها پررنگ‌تر شود.
باید توجه داشت کمترین سود حاصل از فاصله چندماهه محاسبه و تعیین نرخ مابه‌التفاوت ارزی شکر، تاخیر ۴۵ روزه ابلاغ و سازوکار مبهم دریافت این مبلغ برای تولیدکنندگان محصولات شکربر، خرید و احتکار این کالا با نرخ اصلاح‌نشده است؛ به زبان ساده‌تر، هر روز تعویق در اخذ مابه‌التفاوت ارزی سبب می‌شود تولیدکنندگان محصولات شکربر به‌ویژه نوشابه‌سازی‌ها هر یک کیلوگرم شکر را ۷۰۰۰تومان ارزان‌تر بخرند و در همین بازه یادشده و ایام پس از آن مصوبه مذکور را دستاویز افزایش قیمت قرار داده و محصولاتشان را که با ماده اولیه به قیمت دولتی و یارانه‌ای خریداری شده را با نرخ آزاد به فروش برسانند. مروری گذار بر این معادله عجیب و پرسود برای برخی برندها این پرسش را ایجاد کرده است که دستان پشت پرده در حوزه شکر و گندم تا چه اندازه قدرتمند هستند که مانع اجرای مصوباتی می‌شوند که به امضای وزیر رسیده است؟ مهندسیِ بازار با دوگانه «ارفاق به شکر» و «اجحاف به رقبای شکر» تا کجا ادامه خواهد یافت؟


آفتاب یزد
نظرات

آغاز اطلاع رسانی خاموشی‌ها در تهران

30 فلسطینی در 24 ساعت گذشته شهید شدند

رکورد فروش خودروهای برقی شکسته شد

تمرین استقلال ادامه دارد

عدم حمایت ترامپ از عضویت اوکراین در ناتو

اوکراین: آماده مذاکره با روسیه نیستیم

اردوغان بر نقش اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه تاکید کرد

رونمایی مایکروسافت از مدل جدید هوش مصنوعی

رئیس‌جمهور چین در تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

آغاز صدور احکام متناسب سازی 40درصد براساس جداول ابلاغی

قیمت جهانی طلا امروز 23 آذر 1403

مدارس مازندران 25 و 26 آذر تعطیل شد

آغاز رسمی تولید انبوه قطارهای ملی مترو از روز شنبه

انتخاب کاردار جدید سفارت ترکیه در دمشق

واکنش‌های جهانی به رویدادهای سوریه؛ از نگرانی مشترک تا تناقض آشکار

تداوم آلودگی هوا در تهران

قاتل معلم فرانسوی با تحریرالشام در ارتباط بود

بارش برف و باران در جاده چالوس

سازمان ملل: نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنیم

مجلس نمایندگان آمریکا بودجه 895 میلیارد دلاری نظامی را تصویب کرد

طرح صلح ترامپ برای اوکراین؛ واگذاری زمین‌های شرقی به روسیه و منابع معدنی به آمریکا

دیدار و گفت‌و‌گوی وزیر خارجه آمریکا با اردوغان درباره تحولات سوریه

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

X
آگهی تبلیغاتی