×
فرهنگی
شناسه خبر : 161257
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/10/24 ساعت 13:58
تحلیلی درباره 2 کمدی پرفروش سینما

فریدون جیرانی*

تحلیلی درباره 2 کمدی پرفروش سینما

فروش این دو فیلم جای تامل دارد. اما باید بدانیم فروش این دو فیلم به معنای رونق سینمای ایران و جامعه با نشاط امروز نیست که از آن حرف می‌زنند. شاید برعکس اگر تحلیل و تأمل کنیم متوجه جامعه مضطربی بشویم که برای فراموشی اضطراب‌های اقتصادی و اجتماعی به جایی پناه برده است که فقط دو ساعت او را از این اضطراب‌ها دور کند.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: یک هفته پیش بود که رفتم سینما ملت برای دیدن فیلم «هتل». ساعتی را انتخاب کردم که سالن سینما خلوت‌تر باشد. تصور می‌کردم آن ساعت خلوت‌تر است و راحت‌تر می‌شود فیلم را دید. اما در سانس یک و سی‌ دقیقه بعدازظهر هم سالن سینما پر و دور از انتظار من بود، آن‌هم برای فیلمی که مدت زیادی از اکران آن گذشته بود. اما بودن در این سالن پر و همراهی و همدلی مخاطب با فیلم برایم جالب بود. 
از همان لحظات نخستین فیلم این همراهی با خندیدن و دست زدن شروع شد و ادامه پیدا کرد تا پایان نمایش که فکر می‌کنم تماشاگر به یک همدلی با فیلم رسیده بود و راضی سالن سینما را ترک می‌کرد. این راضی بودن را در فضای داخل و خارج از سالن می‌شد حس کرد. فکر نمی‌کنم در نوشتن همراهی و همدلی اشتباه کرده باشم. فیلمی که زمان نگارش این متن تاکنون ۲۲۰ میلیارد (تومان) فروخته و بالای پنج میلیون بیننده داشته، نمی‌توانسته بدون همراهی و همدلی تماشاگر به این میزان فروش و بیننده رسیده باشد. 
درباره فیلم «فسیل» هم که بالای ۳۰۰ میلیارد (تومان) و بیش از هفت میلیون بیننده بالاتر از «هتل» ایستاده همین همدلی و همراهی وجود داشته است. 
اما این دو فیلم با یکدیگر متفاوت هستند. «فسیل» تنه می‌زند به گونه کمدی سیاسی، اجتماعی و «هتل» یک کمدی رمانتیک است. کمدی سیاسی، اجتماعی که لحن انتقادی به شرایط داشته باشد در سینمای ایران پس از انقلاب کم ساخته شده است که هنوز «اجاره‌نشین‌ها» در صدر آن قرار دارد. البته من «مطرب» را هم با همه ممیزی‌هایی که به فیلم اعمال شد به عنوان یک کمدی سیاسی، اجتماعی دوست دارم. 
اما کمدی رمانتیک در سینمای امروز گونه پرخطری است، چراکه شوخی می‌کند با روابط زناشویی و روابط عاشقانه قبل ازدواج و کاراکتر محوری و مرکزی این کمدی‌ها زنان هستند، به همین دلیل کسی که شرایط سیاسی، اجتماعی و ممیزی این سال‌ها را بداند می‌تواند متوجه شود که ساختن این نوع کمدی‌ها خیلی دشوار است. البته ممیزان در دادن پروانه نمایش به چنین فیلم‌هایی همیشه به این دلخوش بودند که این چالش‌ها در داخل طبقه متوسطه مدرن می‌گذرد و خانواده‌های سنتی از این چالش‌ها به دور هستند.
یک مسوول حوزه هنری زمان نمایش فیلم «صورتی» به من گفت: من این روابط را متوجه نمی‌شوم ولی از فیلم بدم نمی‌آید. اما عده‌ای هم هستند که همیشه نگران از بین رفتن اخلاقیات خانواده‌ها هستند و با دیدن این فیلم‌های کمدی دادشان درمی‌آید که وای اخلاقیات از بین رفت. عده‌ای که به نظر من با نزدیکی و دوری به دولت‌ها تعدادشان زیاد و کم می‌شود. در حال حاضر این عده بیشترشان به دلیل نزدیکی با دولت موجود اعتراض‌شان را از سینما متوجه شبکه خانگی کردند. شبکه‌ای که دارد جای تلویزیون را می‌گیرد و همین موضوع باعث عصبانیت و اعتراض آنها شده و فریاد می‌زنند که اخلاقیات و خانواده در این شبکه از بین رفت. روشنفکری هم از گذشته تا امروز با فیلم‌های پرفروش مشکل داشته است که دلیل آن را باید در فضای سیاسی- اجتماعی جست‌وجو کرد که روشنفکری در آن نفس می‌کشیده است. 
از گذشته تا امروز روشنفکری نتوانسته در فضای نسبتا آزاد نفس بکشد و در آزادی فیلمنامه بنویسد و در آزادی فیلم بسازد.  همیشه با محدودیت روبه‌رو بوده که در دولت‌های مختلف این محدودیت از دیروز تا امروز متفاوت بوده است.  من درباره «فسیل» در یک برنامه اینترنتی با حضور کارگردان و دکتر پرویز اجلالی، استاد بازنشسته جامعه‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی و نویسنده کتاب «دگرگونی‌های اجتماعی فیلم‌های سینمایی» مفصل صحبت کردم و از آن دفاع کردم. این صحبت‌ها در پلتفرم زینما قابل مشاهده است.  دوست داشتم بحثی شبیه فیلم «فسیل» درباره فیلم «هتل» هم با تحلیل در یک برنامه اینترنتی داشته باشم که این اتفاق شکل نگرفت. 
حالا در این مقاله تاکید می‌کنم با فیلمی که توانسته بالای پنج میلیون بیننده داشته باشد باید مهربانانه برخورد کنیم و تحلیلگرانه به این موضوع نگاه کنیم که دلیل این میزان بیننده چیست؟ قطعا تحلیل فیلم‌های پرفروش ما را متوجه شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جامعه‌ای می‌کند که در حال حاضر در آن به سر می‌بریم. فروش این دو فیلم جای تامل دارد. اما باید بدانیم فروش این دو فیلم به معنای رونق سینمای ایران و جامعه با نشاط امروز نیست که از آن حرف می‌زنند. شاید برعکس اگر تحلیل و تأمل کنیم متوجه جامعه مضطربی بشویم که برای فراموشی اضطراب‌های اقتصادی و اجتماعی به جایی پناه برده است که فقط دو ساعت او را از این اضطراب‌ها دور کند.

*سینماگر


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
تحقیر شدید بن سلمان توسط ترامپ
چهره‌های محبوب ملی در خاکریز دفاع از میهن
جلالی: اوکراین درصدد بهره‌برداری مالی از غرب و اعراب است
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/ افزایش تعداد شهدا در کرمانشاه
نورنما | حسبی الله چاوشی نقاشی مینیاتور شد
عارف: خیابان با مردم، میدان با رزمندگان و پشتیبانی از این دو با دولت
اعلام قیمت جدید بنزین سوپر وارداتی
دیدار رئیس‌جمهور اوکراین با امیر قطر پیرامون تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی
جنگ باید فوراً پایان یابد
مستندسازی برای پیگیری حقوقی پیامدهای جنگ بر محیط زیست آغاز شد
کاهش میزان موفقیت سامانه‌های رهگیری به 84 درصد
آزمون ورودی مدارس نمونه دوره اول متوسطه برگزار نمی‌شود
5 وطن‌فروش مرتبط با تیم تروریستی در خوزستان به هلاکت رسیدند
گروسی: نشانه‌هایی از احتمال ازسرگیری گفت‌وگوهای دیپلماتیک وجود دارد
واشنگتن‌پست: تأیید استفاده آمریکا از مین‌های ضدتانک گیتر در ایران
وعده شهرداری تهران برای بازسازی سریع‌تر منازل آسیب‌دیده
حمله رژیم صهیونیستی به شهر الخیام با بمب فسفری
شهادت دو خبرنگار سرشناس در جنوب لبنان
مخبر: گروسی شریک جرم خون‌ریزی‌هاست
گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و ترکیه درباره تحولات منطقه
همسر شهید دریاسالار علی شمخانی: فداکاری و صبوری او چراغ راه نسل‌های آینده است
دورخیز یمن برای بستن تنگه باب‌المندب
تماس شهباز شریف با پزشکیان و تأکید بر همبستگی
معاون استاندار: پدافند هوایی قم به حمله موشکی دشمن پاسخ داد
یکطرفه شدن جاده چالوس و آزادراه تهران–شمال
قالیباف: گزارش‌های سازمان ملل درباره جنایت‌های جنگی رژیم اسراییل را بخوانید
بیش از 2 میلیون بازرسی بهداشت محیط در یک ماه و معرفی 4776 مرکز متخلف
هلاکت 5 تروریست گروهک‌های تجزیه‌طلب و بازداشت 19 مزدور دشمن آمریکایی - صهیونی
قوه قضاییه: کیفرخواست همکاران داخلی برخی شبکه‌های ماهواره‌ای تروریستی صادر شد
ابعاد تازه از خسارات تسلیحاتی آمریکا در تجاوز نظامی علیه ایران
ایران می‌تواند هزینه‌های حفظ حریم تنگه هرمز را مطالبه کند
بهبود فضای کسب‌وکار در شرایط جنگی با حمایت دولت و مشارکت بخش خصوصی
اعلام هجوم پهپادی و موشکی به دو مخفیگاه نظامیان آمریکا در دبی
آژیر خطر در نهاریا تا حیفا پس از حمله پهپادی و موشکی از سمت لبنان
دادستان تهران: رسیدگی به پرونده‌های مردم بدون وقفه ادامه دارد
منتظری: رسیدگی به پرونده عناصر «خائن و مزدور دشمن» در شعب ویژه
انصارالله: منتظر بیانیه حاکمان عرب درباره عدم مشارکت در حملات به ایران هستیم
طباطبایی: حملات هوایی به دانشگاه‌ها «برگ جدیدی از جنایات آمریکایی-صهیونی» است
رئیس جمهور خطاب به کشورهای منطقه: اجازه ندهید دشمنان ما جنگ را از کشورهای شما اداره کنند
توافق تایلند با ایران برای عبور نفتکش‌های تایلندی از تنگه هرمز
رئیس ارتش اسرائیل :جنگ با ایران ادامه پیدا کند فروپاشیدیم
نامه نیوشا ضیغمی به گوترش: تضمین کنید هیچ کودکی قربانی جنگ نشود
سخنگوی قرارگاه خاتم: شناور پشتیبانی ارتش متجاوز آمریکا را هدف قرار دادیم
380 عملیات آتش‌نشانی در تهران طی 29 روز گذشته
اینترنت کسب و کارها به تدریج باز می‌شود
ترامپ خواستار عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی شد
تعداد هواپیماهای سوخت‌رسان منهدم شده دشمن به 2 عدد رسید
نورویدئو | شگفتانه جدید؛ ورود رسمی عراق به معادله تقابل منطقه ای
مقاصد گردشگری آسیایی متاثر از کمبود سوخت و تداوم جنگ
تایید انهدام یک سامانه رادارای در کویت