×
فرهنگی
شناسه خبر : 160857
تاریخ انتشار :

نورنیور همزمان با برگزاری جشنواره موسیقی نواحی از رونق بازار کنسرت‌ها گزارش می‌دهد؛

دی ماه 1402/ حاشیه‌سازان حریف موسیقی نمی‌شوند

اکنون با نظر به حجم و تعداد کنسرت‌‌های درحال اجرا می‌توان حکم کرد که چراغ موسیقی در ایران به ستاره‌‌‌ای خاموش نشدنی تبدیل شده است. سلیقه گرایان و موسیقی ستیزان که بدنبال اقدامات فرا قانونی هستند پس از تمام سنگ اندازی‌ها و ستیزه گری‌‌های خود آخرالامر چاره‌‌‌ای ندارند جز آنکه به قدرت و هنر زنان و مردان خانواده موسیقی ایران اعتراف کنند و از لجاجت و مخالفت غیرمنطقی و فرا قانونی دست بردارند. شب‌‌های لبالب از نوا و نُت در تهران و سایر شهرها به خودی خود گواهی می‌دهند که حاشیه سازان هیچ گاه حریف موسیقی نخواهند شد.

نورنیوز – گروه فرهنگ و جامعه: تهران، شب‌‌های خوش آوایی را می‌گذراند. کلید سُل، قفل تالارهای خلوت را شکسته و نوازندگان و خوانندگان را به صحنه کشانده است. آمار حکایت از آن دارد که فقط در دی ماه امسال، 30  برنامه اجرای کنسرت توسط خوانندگان یا گروه‌‌های شاخص موسیقی برگزار شده یا در حال برگزاری و یا در آستانه برگزاری است. از کنسرت "همراه با خاطره ها" که به اجرای آثار استاد مجید انتظامی توسط ارکستر ملی ایران پرداخت تا کنسرت خوش اقبال و محبوب علیرضا قربانی و نیز بسیاری از خوانندگان نامدار و پرطرفدار موسیقی پاپ، جزو این برنامه‌ها بوده اند. اکنون در ده‌ها تالار بزرگ و کوچک ایران،‌ پسران و دختران توانمند و هنرمند، دوشادوش یکدیگر ضرباهنگ شوق انگیز هنر موسیقی را در ایران به صدا در می‌آورند و زیباترین نغمات و نواها را به گوش مردم و مشتاقان می‌رسانند.

 غیر از این ردیف بلند از اجراهای تجاری، تالار خاطره انگیز رودکی، این شب‌ها میزبان مرحله ملی شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران است و راویان نواهای محلی و قومی سراسر ایران، از 16 تا 19 دی ماه، تولیدات خود را در حضور مخاطبان مشتاق این گونه از موسیقی عرضه می‌کنند. موسیقی نواحی به عنوان خاستگاه و حافظ موسیقی ملی ایران،‌ذخیره و گنجینه‌‌‌ای بی زوال در فرهنگ موسیقایی میهن است که نیاز به حفظ و تقویت دارد. جشنواره سالانه موسیقی نواحی، با دعوت از بزرگان موسیقی اقوام و برنامه ریزی برای نوازندگان آن،‌مهم ترین بستر برای پاسداشت این نوع موسیقی است. در عین حال،‌ سی و نهمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر نیز به عنوان مهم ترین عرصه نمایش بضاعت موسیقی ایران، با دو بخش رقابتی و غیر رقابتی، تقریبا یک ماه دیگر (23 تا 28 بهمن)، تالارهای تهران و برخی از شهرستان‌ها را به کانونی از نغمه و نوا تبدیل می‌کند.

موسیقی، مردمی شده است

 گستردگی اجراهای موسیقی و اقبال مردم به کنسرت‌ها البته اختصاص به تهران ندارد. در بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک، تالارها برای اجرای کنسرت رزرو شده اند تا برخی از هنرمندان پس از پایان اجراهای تهران، در شهرستان‌ها نیز اجرا داشته باشند. با این حساب می‌توان ادعا کرد که جمعیت قابل توجهی از مردم کشور، سالانه دست کم یکی دوبار، حضور در یک برنامه کنسرت را تجربه می‌کنند و موسیقی به سبد هزینه‌‌های خانوار وارد شده است. از نحوه استقبال مردم از خرید بلیت کنسرت‌ها که در کمترین زمان ممکن به انتها می‌رسد می‌توان به مطالبه عمومی مردم برای حضور در برنامه‌‌های موسیقی پی برد.

 به این ترتیب به نظر می‌رسد موسیقی، به رغم تمام مخالفت‌ها و مقاومت‌‌های گاه و بیگاه از سوی برخی افراد متنفذ یا نهادهای سیاسی، توانسته است ضرورت حضور فراگیر و علنی خود را به همگان تفهیم کند. هرچند هنوز در پاره‌‌‌ای از مناطق کشور می‌توان نشانه هایی ازتلاش برای ایجاد خودمختاری فرهنگی در عرصه موسیقی پیدا کرد اما به نظر می‌رسد قدرت اجتماعی و مدنی مشتاقان و مخاطبان موسیقی در کشور، نهایتا جای این هنر را در صحنه اجتماعی باز کرده و به آن رسمیتی غیرقابل انکار بخشیده است. سلیقه گرایی برخی مسئولان و مدیران محلی در صدور مجوز برای برگزاری کنسرت‌ها هرچند به طور کامل از بین نرفته اما می‌توان به جرأت ادعا کرد که بسیار تضعیف شده است.

امیدواری به شکوفایی اقتصاد موسیقی

رونق بازار موسیقی، علاوه بر تأثیرات اجتماعی و اخلاقی، ابعاد چشمگیر اقتصادی و معیشتی نیز دارد. پس از تحولات تکنولوژیکی که استفاده از نوارهای کاست و لوح‌‌های فشرده را برای انتشار آثار موسیقی خالی از صرفه اقتصادی می‌کرد، اجرای کنسرت به مهم ترین مجرای تأمین مالی هنرمندان موسیقی تبدیل شد. البته تدریس در آموزشگاه‌‌های موسیقی نیز بخشی ناچیز از چرخه مالی موسیقی را تشکیل می‌دهد اما بار اصلی این بازار با فروش بلیت و حضور در کنسرت است. یک تحقیق جهانی برآورد کرده است که گردش مالی موسیقی در سطح جهان در سال 2022 تقریبا 88 میلیارد دلار و در سال 2023 تقریبا 95 میلیارد دلار بوده است. همین پژوهش پیش بینی کرده است که حجم مبادلات مالی حوزه موسیقی تا سال 2030 به رقمی در حدود 153 میلیارد دلار خواهد رسید. سهم ایران از این بازار جهانی به دلایل مختلف، البته چندان شاخص و چشمگیر نیست. با این حال تخمین‌‌های تقریبی و نادقیق حکایت از آن دارد که گردش مالی صنعت موسیقی ایران، سالانه به 3 تا 4 هزار میلیارد می‌رسد. این رقم از ضرب تعداد کنسرت‌ها و صندلی‌ها و بلیت‌‌های فروخته شده در قیمت میانگین به دست می‌آید. البته هزینه‌‌های تبلیغات و نیز مبالغی که در صنعت تولید و ساخت ساز وجود دارد هم در این مبلغ محاسبه می‌شود.

با این اوصاف،‌ اکنون می‌توان حکم کرد که چراغ موسیقی در ایران به ستاره‌‌‌ای خاموش نشدنی تبدیل شده است. سلیقه گرایان و موسیقی ستیزان پس از تمام سنگ اندازی‌ها و ستیزه گری‌‌های خود آخرالامر چاره‌‌‌ای ندارند جز آنکه به قدرت و هنر زنان و مردان خانواده موسیقی اعتراف کنند و از لجاجت و مخالفت غیرمنطقی و غیر قانونی دست بردارند. شب‌‌های لبالب از نوا و نُت در تهران و سایر شهرها به خودی خود گواهی می‌دهند که حاشیه سازان هیچ گاه حریف موسیقی نخواهند شد.

 

 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
X
آگهی تبلیغاتی