×
فرهنگی
شناسه خبر : 160715
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/10/19 ساعت 12:13
اجرای مراسم ختم در ماه!

یک تجارت پرسود جدید؛

اجرای مراسم ختم در ماه!

ملت ناواهو خواهان تاخیر در پرتاب فرودگر تجاریPeregrine شده است؛ فرودگری که قرار است تا بقایای خاکستر چند فرد متوفی را در یک ماموریت خصوصی به سطح ماه ببرد.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: غزال زیاری: اخیرا یک فرودگر خصوصی ساخته شده که بخشی از بودجه ساخت آن توسط ناسا تامین شده است. این فرودگر تجاری، Peregrine نام دارد و ماموریت آن به نحوی است که انتقادات متعددی را به همراه داشته.

بخشی از این انتقادات به محموله این فرودگر برمی‌گردد؛ چرا که قرار است فرودگر Peregrine، خاکستر ده‌ها فرد متوفی را به ماه برده تا یک تدفین متفاوت از جنس تدفین فضایی را تجربه کنند.

 

ریشه این اعتراض به کجا برمی‌گردد؟

در این میان، رئیس جمهور کشور ناواهو در اواخر ماه دسامبر نامه‌ای به روسای ناسا و وزارت حمل و نقل آمریکا نوشت و از آنها درخواست کرد تا پرتاب این فرودگر را به تعویق بیندازند و دلیل این درخواست هم محموله Peregrine یعنی خاکستر افراد متوفی است. ریشه این اعتراض به اینجا بر می‌گردد که سنت دینه (سنت مردم ناواهو)، مانند سنت بسیاری دیگر از مردم بومی سراسر دنیا، ماه را مکانی مقدس می‌داند. در نتیجه فرستادن بقایای اجساد انسان‌ها به ماه از دید آنها نوعی هتک حرمت تلقی می‌شود. این جنجال در حقیقت بازتاب حادثه‌ای است که ناسا در اواخر دهه ۱۹۹۰ با آن مواجه شده بود؛ اما در شرایط فعلی و با تلاش‌های کشورهای مختلف دنیا در راستای فتح ماه، بحث‌های زیادی درباره کارهایی که می‌توان و اقداماتی که نمی‌توان در سطح ماه انجام داد نیز شدت گرفته است.

میچل هانلون، کارشناس حقوق فضایی دانشگاه می سی سی پی دراین باره گفته:« اصل اساسی این است که اکتشاف و استفاده از فضا برای همه رایگان است»

 

معاهده فضای ماورای جو (OST)

هانلون در ادامه توضیح داد که این اصل به معاهده فضای ماورای جو (OST) و سال ۱۹۶۷ برمی‌گردد. در این معاهده به استفاده زمینی‌ها از فضا و اجرام آسمانی پرداخته شده. اما باید در نظر داشت که عبارت "رایگان و آزاد برای همه" به این معنا که "همه چیز آزاد است" نیست. مثلا OST، استقرار سلاح‌های هسته‌ای و سلاح‌های کشتار جمعی در فضا و ادعای حاکمیت در فضا را ممنوع کرده است. در عین حال ماموریت‌های فضایی باید از قوانین بین‌المللی پیروی کنند؛ باید همواره به فضانوردانی که در مضیقه گرفتار شده‌اند، کمک کرد و باید به فعالیت‌های فضایی دیگر کشورها، احترام گذاشت.

از سوی دیگر ملت‌ها موظفند تا از آلودگی مضر ماه و دیگر اجرام فضایی اجتناب کنند. دستورالعمل‌های بعدی به محافظت از مکان‌هایی مانند مریخ یا قمر اروپا که ممکن است حیات یا آثاری از حیات را در خود جای داده باشند، اشاره شده است.

لازم به ذکر است که سیاست‌های بین‌المللی در مورد پروازهای فضایی در دهه‌های میانی پس از معاهده OST تغییر چندانی نداشته و حتی با توجه به رواج بیشتر بخش تجاری، مقررات در این راستا کم و محدود است.

 

 

از همین رو، پرتاب آتی فرودگر به ماه، به عنوان یک ماموریت تجاری، نیاز به اخذ مجوز از اداره هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) داشت که این مجوز صادر شد. هر چند که در صدور این مجوز به بررسی این موضوع پرداخته شده که آیا این ماموریت، تعهدات بین‌المللی آمریکا را به خطر می‌اندازد و یا به منزله تهدیدی برای امنیت عمومی و یا منافع ملی این کشور تلقی می‌شود یا خیر. هانلون دراین باره گفته:«ما در آمریکا، سازمانی نداریم که واقعا راجع به باید و نبایدهای چیزهایی که به ماه فرستاده می‌شود، تصمیم‌گیری کند. این لزوما چیز بدی نیست.» و در ادامه به این نکته اشاره کرد که تردیدهای زیادی درباره تنظیم قوانین سختگیرانه درباره این صنعت جوان دارد.

هانلون به این نکته اشاره کرد که تا زمان تنظیم چنین مقرراتی، دریافت شکایاتی مثل شکایت ملت ناواهو، یادآور خوبی است تا بحث‌های مداومی در رابطه با اقدامات بشریت در خارج از زمین صورت بگیرد.

 

اولین تلاش خصوصی برای فرود در ماه

در این بین، فضاپیمای Peregrine و شرکت Astrobotic، به عنوان اپراتورهای این فرودگر، این فرصت را دارند تا اولین تلاش خصوصی برای محقق کردن تجربه فرود در ماه را عملی کنند. در صورتی که این عملیات با موفقیت انجام شود، نام Astrobotic در کنار چهار نهاد دیگری که موفق به انجام این کار شده‌اند (و شامل دولت‌های آمریکا، شوروی سابق، چین و هند هستند)، ثبت خواهد شد. از نظر قانونی نیز هیچ ممنوعیتی در این راستا وجود ندارد.

سخنگوی Astrobotic در این رابطه گفته:«فعالیت‌های Astrobotic کاملا با دستورالعمل‌های حفاظت از سیاره‌ها سازگار است و به تمام قوانین، سیاست‌ها و مقررات مربوط به فعالیت‌های فضایی تجاری خارج از مدار زمین پایبند است.»

همانطور که اشاره شد بخشی از بودجه Peregrine توسط ناسا تامین شده و این فرودگر قرار است شش تا از ابزارهای آژانس فضایی ناسا را با خود به فضا حمل کند. (دومین ماموریت همین پروژه، قرار است در ماه فوریه انجام شود و قرار است تا برخی محموله‌ها به ماه برده شود ولی در این سفر قرار نیست تا مرسوله‌های بقایای انسانی حمل شود). در هر حال باید در نظر داشت که پرواز Peregrine ماموریت ناسا به شمار نمی‌رود و ناسا تنها یک وسیله حمل و نقل را از Astrobotic خریداری کرده؛ دقیقا مثل صاحبان ۱۵ محموله باری که محموله‌هایشان در این فضاپیما قرار می‌گیرد.


خبرآنلاین
نظرات

آخرین اخبار
آمریکا عامل جنایت مدرسه میناب معرفی شد
برقراری پروازهای منظم میان امان و صنعا
شکایت باشگاه مس رفسنجان در دادگاه عالی ورزش (CAS) ثبت شد
درخشش نوجوانان جودوکار ایران با چهار مدال آسیایی
هشدار اندیشکده آمریکایی درباره تأثیر محدود پاتریوت برای کی‌یف
تجاوز جدید آمریکا به دستور ترامپ؛ پاسخ کروزهای ارتش در عملیات صاعقه و انفجار در بندرعباس
شکست تلخ والیبال ایران مقابل اسلوونی
رضایی: سیاست هم جنگ و هم مذاکره دیگر تمام شده است
زوج سارق طلا دستگیر شدند
انتقال جنگنده‌ها و سوخت‌رسان‌های آمریکایی به منطقه
تایید هدف قرار گرفتن دو موضع در جنوب کویت
عراقچی: اجازه نمی‌دهیم خون بی‌گناهان پایمال شود
موگرینی: توافق با همه خواسته‌های ترامپ نقطه شروع نیست
سازمان ملل: حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی غیرقابل قبول است
ایران و آمریکا به میز مذاکره بازگردند
انفجارهای جدید رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
مهاجرانی: دولت تا پای جان کنار مردم خوزستان است
معاریو: بیش از 100 هزار نفر از اسرائیل مهاجرت کردند
وقوع انفجارهای شدید در اربیل و سلیمانیه
زیدان سرمربی تیم ملی فرانسه می‌شود؟
کشتی متخلف در تنگه هرمز هدف قرار گرفت
نفت ایران به بالای 80 دلار رسید
عارف: پاسخ ایران به تجاوز دشمن پشیمان‌کننده خواهد بود
درگذشت برنده اسکار «پای چپ من» در 83 سالگی
سفیر ایران: حمایت اروپا از جنگ ترامپ امنیت به همراه ندارد
قطر خواستار توقف فوری اقدامات نظامی در منطقه شد
شگفتی مرشایمر از عملکرد ایران مقابل آمریکا
جاده چالوس یکطرفه شد
پاسخ کوبنده مجید مجیدی به ونس معاون ترامپ
بازگشت دزدان دریایی سومالی؛ ربایش نفتکش در نزدیکی سواحل یمن
هشدار یمن به عربستان: «محاصره در برابر محاصره» را اجرا می کنیم
بوشهر در آستانه موج گرمای 50 درجه‌ای
قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا سرمربی تیم ملی می‌ماند
مقصد غیرمنتظره محمد صلاح؛ ستاره لیورپول در مسیر لیگ ترکیه
اختلال شبکه‌های تلویزیونی ناشی از حمله آمریکا به چگنی برطرف شد
قیمت بنزین در آمریکا اوج گرفت
خراسان رضوی در آتش گرما؛ ثبت دمای 45 درجه
مقام یمنی: ساعت‌ها را به وقت صنعا تنظیم کنید
زلزله 7.4 ریشتری مکزیک؛ هشدار سونامی صادر شد
محدودیت چهار ساله ترامپ برای دانشجویان خارجی
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری از سوالات امتحانات نهایی
حمله به اردوگاه النصیرات 8 شهید برجای گذاشت
هشدار صلیب سرخ درباره درگیری‌ها در ایران و منطقه
حملات تازه رژیم اسرائیل به غزه و شهادت 14 فلسطینی
مسیر دشوار سبحان حکیمی برای رسیدن به سکوی نخست
افسر سابق سیا: آمریکا تاریخ ایران را نخوانده و از جنگ‌ها درس نگرفته است
رکورد تاریخی تتر شکسته شد! قیمت‌ها به کجا می‌روند؟
استاندار سیستان‌وبلوچستان: حمله به مراکز خدماتی، نشانه ماهیت اقدامات دشمن است
سفارت ایران در وین: مهاجمان تاریخی محو شدند، ایران همچنان پابرجاست
دوران حمله بدون هزینه به ایران پایان یافته است