×
سیاسی
شناسه خبر : 160678
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/10/17 ساعت 17:01
هموارسازی مشارکت حداکثری؟

هموارسازی مشارکت حداکثری؟

نورنیوز ـ گروه سیاست: پس از ارسال فهرست تایید صلاحیت شدگان به وزارت کشور، واکنش ها و حرف و حدیث ها  همچنان به این فهرست ادامه دارد. در همین راستا مطبوعات و سایت های سیاسی در خط مقدم واکنش ها  به ارزیابی فهرست صلاحیت ها پرداخته و هر یک از زاویه ای آن را نقد و بررسی کرده است. به عنوان نمونه یادداشت نویس عصر ایران با اشاره به بیانات امام(ره)  از دامنه ورود و مداخله شورای نگهبان انتقاد کرده و با اشاره به رد صلاحیت ها نوشته است: «(26 نفر از نمایندگان مجلس یازدهم صلاحیتشان احراز نشده است) حال می‌توان پرسید این ۲۶ نفر آیا از ابتدا صلاحیت نداشتند یا بعد صلاحیت خود را از دست دادند؟ اگر از ابتدا، چرا برای مجلس فعلی تأیید شدند و اگر بعد دقیقا چه جرمی در طول نمایندگی خود مرتکب شدند؟ اگر اظهار نظر بوده که وظیفه قانونی خود را عمل کرده و مصون‌اند. اگر هم مالی یا اخلاقی بوده چرا و چگونه و چرا دادگاه صالحه به آن رسیدگی نمی‌کند؟» 

احمد زید آبادی نیز از زاویه دیگری رد صلاحیت برخی چهره های اصولگرا را مورد توجه قرار داد و نوشت: «گویا برخی نمایندگان کنونی مجلس از جناح اصولگرا نیز برای کاندیداتوری در انتخابات اسفندماه رد صلاحیت شده‌اند. این دسته از نمایندگان قاعدتاً نمی‌توانند به دلایل اعتقادی و سیاسی رد صلاحیت شده باشند چون تاکنون خارج از چارچوب و فراتر از متر و معیارهای مورد تأکید شورای نگهبان کلامی به زبان نرانده‌اند! پس می‌ماند اتهامات اقتصادی و احیاناً «غیره»! در واقع رد صلاحیت آن ها در چشم افکار عمومی به معنای محرز شدن ربط‌شان به نوعی از «فساد» است! خب، اگر  فسادی توسط آن ها صورت گرفته است، چرا فقط رد صلاحیت؟ چرا به محاکم قضایی معرفی نمی‌شوند؟ اما اگر ارتکاب فساد از سوی آن ها شناسایی یا احراز نشده است، پس چرا باید با رد صلاحیت آن ها به دلایل غیراعتقادی و غیرسیاسی، در چشم افکار عمومی به عنوان «اهل فساد اقتصادی و غیره» شناخته شوند؟»

واکنش ها به همین جا ختم نشد و برخی رسانه ها تایید یا رد صلاحیت جریانی را مطرح کردند. در همین باره دنیای اقتصاد از رد صلاحیت جریان نزدیک به علی لاریجانی سخن گفت و نوشت: «نزدیکان علی لاریجانی ظاهرا از نتیجه بررسی صلاحیت‌ها توسط هیئت‌های نظارت ناراضی هستند. آن ها اعتقاد دارند در ازای تایید برخی چهره‌های کلیدی در تهران، از شانس پیروزی لاریجانی در شهرستان‌ها به‌دلیل رد صلاحیت‌ها، به مقدار زیادی کاسته شده است.. در میان رد صلاحیت‌شدگان چهره‌های نزدیک به علی لاریجانی بیش از سایرین به چشم می‌خورند.

در تهران که بر اساس سال های گذشته شاهد کمترین مشارکت بودیم، چهره‌های کلیدی نزدیک به علی لاریجانی، همچون علی مطهری و محمدرضا باهنر تایید صلاحیت شدند، اما در شهرستان‌ها به نظر می‌رسد شاهد رد صلاحیت چهره‌های تاثیرگذار و رای‌آور نزدیک به لاریجانی هستیم.» از سوی دیگر اعتماد با اشاره به این که ارزیابی‌ها نشان می‌دهد، صلاحیت اغلب چهره‌های نزدیک به جبهه پایداری و گروه‌هایی که از آن ها ذیل عنوان خالص‌سازان یاد می‌شود، برای حضور در انتخابات دوازدهم مجلس تایید شده است؛ به نقل از علی نظری، فعال سیاسی و رسانه‌ای  نوشت: ️«تمام کاندیداهای یک طیف تندرو با گفتمان افراطی برای انتخابات تایید صلاحیت شده و به راحتی مالک ۲۵۰ کرسی مجلس خواهند بود! ...»    

واکنش دولت به انتقاد از ردصلاحیت ها در این میان اما پس از اعلام نتایج صلاحیت ها؛ برخی رسانه ها و فعالان سیاسی انگاره دخالت دولت در روند تایید صلاحیت ها را مطرح کردند و مدعی رد صلاحیت منتقدان دولت شدند. موضوعی که با واکنش سپهر خلجی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت همراه شد: هیچ گاه نمایندگان مجلس به‌دلیل انتقاد از دولت‌ها رد صلاحیت نشده‌اند. برای جلوگیری از بازی با افکار عمومی، مدعیان ردصلاحیت توسط شورای نگهبان، دلایل اعلام شده را علنی کنند.»

امایکی از بحث برانگیز ترین رد صلاحیت ها، رد صلاحیت سید محمود علوی (وزیر سابق اطلاعات) بود . صلاحیت وی برای مجلس نهم (سال۹۰) نیز تایید نشد و دو سال بعد وزیرِ واجا شد. این درحالی است که او به همراه «علی فلاحیان» با سابقه ۸ سال حضور در راس وزارت اطلاعات، پرسابقه‌ترین وزرای اطلاعات کشور هستند!

در این باره نظرهای مختلفی در باره او در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است. شماری از کاربران این سوال را می کنند که  چطور آقای علوی به عنوان نماینده مجلس خبرگان صلاحیت تعیین رهبر و نظارت بر کار او را دارد اما صلاحیت نامزدی برای نمایندگی مجلس را ندارد؟ ‌‌‌‌‌‌‌بعضی از کاربران هم به سابقه او در تصدی وزارت اطلاعات اشاره کرده‌اند و رد صلاحیت او را در تضاد با مقام بالای امنیتی او در گذشته می‌دانند.

در این میان روزنامه ایران نوشت: سخنگوی شورای نگهبان در گزارشی از نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان توسط این شورا اعلام کرد که بیش از ۵۲ درصد از داوطلبان یعنی بیش از 11 هزار نفر از مجموع بیش از 21 هزار نفر داوطلبی که صلاحیت شان بررسی شده، تأیید شده‌اند.

هادی طحان نظیف یادآور شد که این تعداد نزدیک به دو برابر تعداد داوطلبانی است که در دوره گذشته صلاحیت‌شان تأیید شده بود و این یعنی برای هر کرسی نمایندگی مجلس دوازدهم حدود 38 داوطلب با یکدیگر رقابت می‌کنند. واقعیتی که به معنای رقابتی‌تر شدن انتخابات پیش رو نسبت به ادوار گذشته و مؤید فراهم شدن مقدمات لازم برای افزایش مشارکت سیاسی است.انتشار اخباری درباره برخی چهره‌های تأیید شده در رسانه‌ها نشان داد که روند تأیید صلاحیت‌ها در جهت تحقق تأکیدات رهبر انقلاب بر فراخ بودن میدان رقابت و حضور همه جریان‌های سیاسی در انتخابات پیش رفته است.


خراسان
نظرات

آخرین اخبار
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند
انتقاد تاجرنیا از بلاتکلیفی لیگ/ سهمیه ایران در لیگ نخبگان به 1+2 رسید
عراقچی: سفر به پاکستان بسیار ثمربخش بود
مهاجرانی:باید با پذیرش مشکلات برای آن راه حل پیدا کنیم
ازسرگیری پروازها در شیراز پس از 50 روز وقفه
مورفی: حضور ویتکاف و کوشنر در مذاکرات صلح با ایران فاجعه‌بار است
پاسخ حزب‌الله لبنان به نقض آتش بس از سوی اسرائیل
شوک نفتی تنگه هرمز نتوانست تقاضا را کاهش دهد
آژانس بین‌المللی انرژی: قیمت نقدی نفت بالاتر از نفت کاغذی است
نفوذ حنظله به لایه پرسنلی تیپ 89 ارتش اسرائیل
مقتدی صدر دستور جمع‌آوری سلاح‌های «سرایا السلام» در کربلا را صادر کرد
مومنی: بزرگ‌ترین مؤلفه قدرت کشور همبستگی ملی است که باید صیانت کرد
صالحی‌امیری: اگر مدالی باشد، باید به شهدای جنگ تحمیلی داده شود
ماکرون: هدفمان بازگشایی کامل تنگه هرمز است
بی‌بی‌سی: اعتراض‌ها به استفاده از پایگاه هوایی فیرفورد در انگلیس بالا گرفت
باند سارقان حرفه‌ای منازل در تهران منهدم شد
اعلام ساعت فعالیت کتابخانه ملی
نخست وزیر پاکستان از دیدارش با عراقچی چه گفت؟
جفری ساکس: تشدید جنگ، اقتصاد جهانی را نابود می کند
مدل جدیدی از دیپ‌سیک با تمرکز بر کدنویسی معرفی شد
سفیر ایران در هند: تهران همچنان از مسیر دیپلماسی حمایت می‌کند
بارگیری 3 ابرنفت‌کش VLCC در جزیره خارگ
کرملین از ادامه عرضه نفت روسیه خبر داد
احتمال وجود مهمات عمل‌نکرده در مناطق کوهستانی همدان
کارت امید مادران امسال به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
احتمال افزایش قیمت بلیت بریتیش ایرویز با بحران سوخت
نورنما | به ساحت مقدس ماکان نصیری و خانواده‌اش...
حماس خواستار ورود جامعه جهانی برای توقف کشتارها در غزه شد
درخشش ملی پوش شنا در عمان با رکوردشکنی جدید
دستگیری قاتل و عامل نزاع منجر به قتل در همدان
هر دو مسیر تونل نیایش مسدود شد
اولین حریف تیم ملی فوتبال ایران کدام تیم است؟
گلدمن ساکس: احیای تولید نفت خلیج فارس، ماه‌ها زمان می‌برد
هشدار قرارگاه خاتم به آمریکا؛ دست از دزدی دریایی بردارید
روسیه به دنبال خط جایگزین برای انتقال نفت قزاقستان به آلمان
هشدار اس‌اندپی: افت تقاضای نفت در خاورمیانه و آسیا در سه‌ماهه دوم 2026
ورود نخستین گروه از زائران بیت‌الله الحرام به مدینه ‌
هزینه سنگین جنگ برای آمریکا؛ تاکنون بیش از 60 میلیارد دلار